wysłodki buraczane

taggi   łajza się ujeżdża w końcu
27 kwietnia 2012 09:28
ja nie dawałam toffi. Najpierw dawałam hovelera, a potem od rolnika (ze steffanidisa)
nie sądzę, że to kwestia firmy.
kto z W-wy wie gdzie mozna zakupic wyslodki?
ew moge sie dolaczyc do zamowienia  😉
Forumowa Wasia sprzedaje i dowozi.
Jutro się wyjaśni wielka tajemnica wysłodkowa  😵 Krew pobrana i po południu powinnam mieć wyniki.
Oprócz morfologii i fosforu robię jednak jeszcze dodatkowe oznaczenia za sugestią weta, żeby mieć pełny obraz sytuacji.
Strasznie jestem ciekawa co wyjdzie...
zima, Daj znać, ciekawa sprawa.
A może siano kiepskie? "Zwietrzałe", trochę gorsze i tyle wystarczyło? No bo pełno osób się odezwało, że dawało te same wysłodki i nic się nie działo.
Siano jest dobrej jakości. Może nie wybitne, ale ok.
Poza tym wszystkie inne konie w stajni wyglądają jak pączki w maśle, tylko moje schudły... Prawie jak x-files 😀
A gdzie w takim razie kupić fosforan wapnia po za p. Podkową? Albo w jakim suplemencie jest go wystarczająco?
Czy jakaś dobra duszyczka może mi powiedzieć "na oko" ile 0,5 kg suszonych wysłodków przypada na zwykłą miarkę pavo? Sama będę mierzyła, ale chętnie się dowiem przed :P
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale 0,5 kg to pół miarki takiej pavo czy innej standardowej na 1 l
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
03 maja 2012 19:26
episodeno bardzo odważne stwierdzenie... nie mam opcji teraz sprawdzić,ale dla mnie wysłodki są cieżkie i pół miarki może ważyć nawet ok.1 kg.

Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
03 maja 2012 19:28
U mnie wypadało to tak: 300g Dodsonowych to 0,5l (wychodziło to dokładnie 1/3 tej miarki http://animalia.pl/produkt,14249,usg-miarka-do-paszy-plastikowa-15-l.html) 🙂
nie, nie, chodziło mi o to, ile miarek będą miałe już zaparzone 0,5 kg wysłodki.

0,5 kg = x miarek pavo

Edytka dzięki za przybliżenie 🙂
Ktoś ważyłam 🙂 w innym przypadku nie mówiłabym tego 😉

a 1kg suchych wychodzi mi 2,3kg mokrych
wyniki badania fosforu u mojego konia karmionego od 3 lat wyslodkami bez przerwy, nie suplementowanego fosforem:
1,34  norma: 0,7-1,5
😎

A widzisz, ja dzisiaj dostałam wyniki i w związku z tą normą, którą podałaś, jestem nieco skonfundowana...
Bo mi weterynarz powiedział, że u zdrowych koni norma to powyżej 2 i on się głównie z takimi wynikami spotyka. Natomiast u Volvo wyszło ok. 1.
Do tego białko w dolnej granicy (co może być pochodną braku fosforu, wynikającą z osłabienia przyswajalności), a jako wisienka na torcie - anemia 😵
I to by było na tyle mojej kariery wysłodkowej...
Zaczynamy teraz kurację mającą na celu poprawę wyników, a poza tym będę się konsultować z dietetykiem końskim (?), a właściwie dietetyczką, która nam jakąś zbilansowaną dietę ułoży.

Ktoś chce kupić wysłodki?????? 😂
Bo mi weterynarz powiedział, że u zdrowych koni norma to powyżej 2 i on się głównie z takimi wynikami spotyka. Natomiast u Volvo wyszło ok. 1.

Dziewczyny , z normami nie ma tak dosłownie,. To są normy metody analitycznej i aparatu na , którym są wykonywane.  Na jednym np. firmy X norma będzie 0,7-1,5 a na drugim firmy Y (inne odczynniki , metodyka oznaczenia np 1,5-3) i wtedy to 2 będzie optymalne.
A widzisz, dobrze, że się wypowiedziałaś mając o tym pojęcie  :kwiatek:
zima, W innym temacie wyczytałam, że Volvo jest nie dość że ogromny to jeszcze w słusznym wieku, więc... może to też kwestia wieku, gorszej przyswajalności, a także wiosennego osłabienia? I dlatego na niego zadziałało jak zadziałało? To by mi się w sumie składało. Ciekawe co powie dietetyczka. 🙂
LatentPony   Pretty Little Pony :)
06 maja 2012 14:05
Proszę nie bić, nie bardzo mam gdzie zapytać, a w ogłoszeniach to po prostu zginie...

Byłby ktoś chętny z Warszawy na kupno połowy worka wysłodków niemelasowanych? Chciałabym kupić mojemu koniowi wysłodki, ale po prostu obawiam się, że nie będzie ich jadł. Dlatego na próbę chciałabym się podzielić z kimś workiem (worek 25 kg, za 60 zł).
Mogę dowieźć komuś prosto do stajni 🙂
zima, W innym temacie wyczytałam, że Volvo jest nie dość że ogromny to jeszcze w słusznym wieku, więc... może to też kwestia wieku, gorszej przyswajalności, a także wiosennego osłabienia? I dlatego na niego zadziałało jak zadziałało? To by mi się w sumie składało. Ciekawe co powie dietetyczka. 🙂

Jasne, jak najbardziej 🙂 I gdyby tylko on spadł, to by to było bardziej wytłumaczalne.
Natomiast jest jeszcze Rudy, pięciolatek, też wielki, no ale młody i w bardzo dobrej kondycji, i też poleciał. Nie aż tak, ale jednak. I jemu chyba też zrobię w tym tygodniu badania, z czystej ciekawości co wyjdzie. Anemii nie podejrzewam, ale ten fosfor cholerny...
Aaa, skoro i ten poleciał z wagi to wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na te wysłodki. Jak zrobisz młodemu badania, to pewnie będziesz miała konkretną odpowiedź. 🙂
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
06 maja 2012 17:40
ciekawe skąd ta anemia.
Ciul wie 🤔
Ale zamierzam drążyć temat do skutku.
Dea zasugerowała temat żelaza, muszę doczytać na spokojnie i pomęczyć weta.
No i pojawiło się hasło odrobaczenia.
Póki co to są poszlaki, tak jak napisałam - będę się dokształcać.
06 maja 2012 18:18
a może konie dostawały regularnie czosnek?
W ogóle.
A dlaczego pytasz?
06 maja 2012 18:32
no bo od regularnego i długotrwałego podawania czosnku może anemia się zrobić
Czy jest sens dodać fosforan wapnia do posiłku z wysłodkami? Czy lepiej do innego?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
14 maja 2012 10:44
episode,
ja nie wiem, czy jest sens podawać w ogóle fosforan wapnia jako coś
bilansującego nadmiary Ca w wysłodkach :/
Lepiej włączyć źródło fosforu w innej postaci np. fosforan magnezu :
http://www.mksklep.pl/eclipse-biomag-1500-p-890.html
A ja mam takie pytanie ile mniej więcej w kg dajecie otrąb do wysłodków?I czy w ogóle mozna dawać wysłodki razem z otrebami na jeden posiłek czy lepiej npo rano wysłodki wieczór otreby  :kwiatek:
Przepraszam za post pod postem(nie mogę edytować)
Czy otręby maja większą zawartość białka jak owies??
Dziewczyny (Warszawa, Mińsk Maz. itp.) gdzie kupujecie teraz wysłodki ?  :kwiatek: Bo niestety z mojego źródła póki co się skończyły..
LatentPony   Pretty Little Pony :)
09 czerwca 2012 16:59
Ja kupowałam w Warszawie od forumowej Wasi, można znaleźć wysłodki od niej w ogłoszeniach na forum. Ogłoszenia jednak czasami wygasają, ale pytałam i wysłodki mają na sprzedaż cały czas. Jakby ogłoszenie akurat wygasło, to mogę przesłać numer telefonu na priv.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się