Derki

a jak zakładam koniowi derkę (cieniutka, podszyta tylko bawełną) na padok, tylko żeby nie była cały czas mokra i w błocie (koń jest zarośnięty) do stajni zdejmuję, to czy jak teraz będę duże mrozy zakładać coś do stajni? polar? stajnia dość ciepła
caroline   siwek złotogrzywek :)
03 stycznia 2009 21:54
korsik, tak zdroworozsadkowo - skoro kon zarosniety a w stajni cieplo - to po co?
też tak myślę, ale wolalam sie upewnić  🙂
dopytaj sie w stajni na ile (i czy w ogole) konie wychodza na padoki przy duzych mrozach. duzych mam na mysli od ok. -20.
ja bym nic nie zakladala.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
03 stycznia 2009 22:03
ja bede zakladac dopiero przy mrozach - 20 bo stajnia pol otwarta
zen
konie wychodzą, ale na krócej (w cieplejsze zimowe dni ok 6 godzin, ja zimno to krócej)
Hm, fajnie wsadzić rękę pod derkę w ramach sprawdzania temperatury, tylko przepraszam pod co ja mam ją sobie (albo Czardaszowi) wsadzić tą rąsie?

My - przypominam - bezderkowi. A martwię się nadchodzącymi mrozami 😉

Sznurka Ano leń, od zawsze 😉 W boksie jest siano, jest woda, jest cieplej i nie wieje, i weź mu wytłumacz, dlaczego ma wyjść.

Wyjść wychodzi, ale bez większego entuzjazmu. No chyba że ilość siana na padoku - na oko - przewyższa znacząco ilość siana w boksie. Wtedy jest szansa, że łaskawie wyjdzie i nie będzie robił scen 😉
Koniczka - no właśnie wiem, że Twoja to nie ta grubaśna... ale wydawało mi się, że w zależności od wypełnienia mają inną nazwę...
tak czy siak - są to super dery 🙂

Widzisz Sierra u mnie to siano na padoku w 3 kupkach wyglądach chyba po prostu tak kusząco😀

A rekę?
Pod pachę, pod pachę no albo za ucho;]
Ja mam Alaske 300 g ale na pewno sa też z samym polarem i z tego co wiem, to sa w tej samej cenie  😉
a propo sprawdzania czy koniowi jest ciepło, to ja sprawdzam uszy zwykle i jak koń ma wyraźnie nastroszoną sierść to wtedy wiem, że jest mu zimno 🙂
A moje zwierze nie ogolone (ale tez nie bardzo zarośnięte) stoi teraz w derce 330g i jest mu dobrze 🙂
Mam dylemat właśnie nie wiem czy pakować konia w derę. Koń nie jest golony, ale od czterech dni stoi w nowej stajni i ma wyraznie krótszą sierść od innych koni. Stajnia jest zimna, ostatnio jak były mrozy(-5, -7) woda zamarzała. I teraz tak jeżeli zdecyduję się na derkę to jaką i kiedy ją zakładać, czy koń ma w niej stać cały czas? Boję się że już zacznę go dekować to potem w cieplejsze kiedy już odstawię derkę może się przeziębić:/ Jak to mądrze rozegrać? Bardzo proszę o rady🙂
Ja bym go zostawiła bez derki...
Będzie wychodził na padok/pastwisko?? Bo jeśli tak to derka mu raczej tylko utrudni życie :P
Moje zwierze stało w cienkiej derce, ale okazało się ze musi pojechać na pastwisko... tez miałam dylemat..
Ale jak sobie pomyślałam ze jak ja do niego nie pojadę to nie mam żadnej gwarancji że koń będzie miał derkę zakładaną.. Wiec wolałam zostawić go bez. Po kilku dniach zaczął wyglądać prawie jak pozostałe włochate ziwerzaki :P
Tak, na padok na pół dnia. Właśnie sama nie wiem co mam zrobic, od jutra temperatura ma się znacznie obniżyc(-15) a do tego czasu raczej już sierśc mu nie urośnie:/ Może faktycznie zostawic tak jak jest, zresztą nie wiem na ile prognoza się sprawdzi.
04 stycznia 2009 16:47
nerwina dzis stoi w derce 180 gr nigdy nie derkowana ale w tym roku ma na prawde krotka sierc a stoi w zimnej stajni, na wybieg idze na golasa  😁 derke kupilam wlasnie na takie okazje jak ta ( -18 w nocy )
wiecie gdzie od ręki mogę dostać derke masty- tą z podwójnymi rozcięciami- 170g?
Margaritka Czyli tylko na noc zakładasz? To chyba jest dobre rozwiązanie. Koń stoi w boksie, nie ma możliwości pobiegania i tym samym rozgrzania się. A noce o wiele zimniejsze niż dni.
LOVELY - na przykład tu: http://animalia.pl/produkt,9922,Masta_Derka_Zing.html
O tą derkę chodzi?

edit:
no tak. czas oczekiwania: 2 tygodnie 🤔
w GNL'u mają, ale też trzeba dłużej czekać...
04 stycznia 2009 21:18
gdyby stala w drugiej stajni
( konie po dwoch stronach korytarza lacznie 12) to bym nie nakladala bo tam jest cieplo ale ze stoi w drugiej ( ze zwgledu na duzy boks 20m2 hartowanie zrebaka i copd, gdzie bedzie 6 koni na duzej przestrzeni) to nakladam bo bardzo malo zarosla

tattini- akurat nie o tą chodzi- prawie to samo ale ma podwójne rozcięcia na www.klonskisklep.pl kosztuje 350 na horseteam 340 na animali i na gnlu drogo a pozatym wszędzi musze czekac..
widziałyscie w jakimś stacjonarnym u siebie te dery?
kpik   kpik bo kpi?
05 stycznia 2009 10:16
moj golony niedawno w sumie, podejrzewam ze pierwszy raz, stoi w derce 220gr, 330 jeszcze czeka na spadek temp w stajni.
derka nortona sprawuje się dobrze- gowienka z niej ladnie odpadają :P zanotowała już jednak pierwsze nieduże rozdarcie bo konisko ją zębami potraktowało dość brutalnie.

zamówiłam pasy do derek o takie:
http://sklep.horses.pl/product-pol-2437-Equilibrium-paski-do-derki-StayPut174-Rug-Straps.html
jak dojdą dam znać jak się spisują
Mój Młody derkowany od konca pazdziernika – zwlekalam z decyzja, czy derkowac, czy nie, ale stwierdzilam, ze będzie mu lepiej bez futra, bo dosc intensywnie pracuje. Poza tym to jego pierwszy sezon padokowy, bo wczesniej w ZT oraz u poprzedniej wlascicielki jego zycie to było stajnia – hala. Poza tym sam zmusil mnie do zaderkowania go bo podczas, gdy inne konie obrastaly futrem on nadal wygladal tak samo jak latem prawie – może odrobinke cos tam wyroslo, ale prawie nic. Kiedy wrocil z padoku caly się trzęsąc poszedl w dere i ja mam spokoj sumienia. Teraz stoi w polarze i dralonie, ale zblizaja się wielkie mrozy – mam gotowa stajenna derke 200 g do stajni. Niestety nie mam nic na padok, a kasy tez w sumie brak po swietach. Może ktos mi poleci jakas derke na padok w jakiejs w miare przystepnej cenie.
a pisałam gdzieś wcześniej - genialna, ciepła, bardzo mocna derka - jak dla mnie to jest niezniszczalna, mocny materiał zewnętrzny, kompletnie nic z nim sie nie dzieje - moje konisko zaczyna w niej drugą zimę, a kupiłam jako używaną 1 lub 2-letnią. Tylko pamiętaj, że ona nie jest nieprzemakalna - tzn mój się w niej kiedys położył w kałuży, góra przesiąkła, ale od spodu derka była sucha, natomiast jak postał w niej kiedyś na padoku jak padał sobie śnieg tak równiutko przez pare godzin (bo stajennym nie chciało się konia ściągnąć z dworu - wrrrr) , to derka przemokła...
dziękuje za info
w sumie to nie derka na padok a do stajni więc to drobny minus ale w boksie nie bedzie az tak bardzo przeszkadzał 🙂
a jak z dopięciem tej dery na klacie - ciasna ?

edit:
ale ja durna az wstyd  😡 juz pytałam kiedys o te derke i ty nawet mi odpisałaś  🤔
polecicie jakies derki z wyp. 150-170g? potrzebuje na 'już'  😉
http://www.okser.pl/sklep/400810-equi-theme-derka-zimowa-colorado-p-1551.html

A co myślicie o tej? (dla golonego na pastwisko )
😉
05 stycznia 2009 19:26
777 ja mam taka sama tylko ze z mniejszym wypelnieniem, duza regulacja na klacie bo z dwoch stron mozna regulowac

tutaj widac regulacje
Ja właśnie zamówiłam dwie derki, jedna zimowa HKM, druga treningowa VillaHorse. Jak tylko dotrą zdjęcia na modelce.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się