Cierp1enie-dziekuje :-) bardzo mi miło. ciesze sie że sie podoba :-)
Hera, chyba najlepsze z tego tematu 🙂
vynter, calkiem niezle. bylo jednym z tych, nad ktorymi sie zastanawialam.
liberian_girl, lodka swietna. glosowalam 🙂
kto zrobil 14?
Gratuluję zwycięzcy :kwiatek:
Moje było drzewo 😉 dodam jeszcze zdjęcia jakie jest wielkie
monia ha! To drzewem mnie zaskoczyłaś! Byłam pewna, że to zdjęcie jakiegoś wielkopolskiego re-voltowicza z dębem rogalińskim! 🤣
monia, trzebabylo dac to 3 na konkurs 😉 gdzie on rosnie?
armara, katija dziękuję bardzo :kwiatek:
Kopyciak Katija Dąb Chrobry ma ponad 780 lat i musiłam jechać do niego ponad 15 km .
Dodaje notkę . Dąb Chrobry – dąb szypułkowy, jeden z najstarszych dębów szypułkowych w Polsce.
Rośnie na terenie rezerwatu przyrody Buczyna Szprotawska w Borach Dolnośląskich w okolicy Piotrowic (województwo dolnośląskie), jednak pod względem administracyjnym zaliczany jest do województwa lubuskiego.
Za pomnik przyrody uznany 24 marca 1967. Już przed II wojną światową był chroniony. Jego wiek ocenia się na ok. 780 lat (wykiełkował około 1250 roku). Chrobry ma silnie rozwiniętą koronę i grube konary przechodzące w gałęzie o bujnym ulistnieniu. Pień i niektóre konary są w środku puste.
Rozpiętość korony wynosi ok. 16 m, wysokość 28 m, a obwód pnia 9,92 m, pierśnica 315 cm. Objętość drzewa to ok. 90 m³ i jest największa wśród dębów polskich (trzeci dąb pod względem objętości drewna znajdujący się w środkowej Europie).
Nazwa jego wzięła się z legendy jakoby cesarz Otton III pod tym dębem miał się spotkać z Bolesławem Chrobrym, co jest oczywiście legendą bowiem w tym czasie dąb ten jeszcze nie rósł. Poza tym spotkanie obu władców odbyło się w grodzie Ilva, obecnie Iława - dzielnica Szprotawy.
Żołędzie dębu zostały poświęcone przez papieża Jana Pawła II 28 kwietnia 2004 roku podczas pielgrzymki leśników do Watykanu. W szkółce w Rudach Raciborskich wyhodowano z nich 500 sadzonek (każda z nich ma certyfikat pochodzenia), które zostały rozsadzone po całym kraju jako tzw. dęby papieskie upamiętniające Papieża-Polaka.
Fajna ta zabawa ze zdjęciami , chociaż człowiek sobie coś przypomni 😉
kto zrobil 14?
Dziękuję :kwiatek:
Nie przypuszczałam, że komukolwiek się spodoba, ale widziałam, że kilka głosów było 🙂
liberian_girl, 8 była moja, to stary opuszczony kościół, po drugiej stronie ulicy został wybudowany nowy
autor zdjecia nr 14 powinien zostac pobity za spierniczenie techniczne tak doskonalego, pieknego, niesamowicie ciekawego kadru. 🤬
kto zrobil 14?
14 czyli ptaki w oknie ruin zamku sa moje. Dziekuje wszystkim ktorym to zdjecie spodobao sie :kwiatek:
Katija, bardzo sie ciesze, ze kadr spodobal Ci sie :kwiatek: ja dopiero zaczynam myslec podczas robienia zdjec.. a techincznie nie podolalam, robilam to zdjecie w szarowce, zaczynalo padac a na zdjeciu ponizej zaznaczylam okno przez ktore upolowalam ptaki, lekko nie bylo wiec i tak sie ciesze, ze ja i moj nikonek P80 na tyle podolalismy 😎
Gratuluje zwyciezczyni!!!
sanna, gratuluje oka i pomyslu, bo kadr jest, dla mnie przynajmniej, mistrzowski. jestes troche usprawiedliwiona 😉 nie wiem czy te ptaki maja zwyczaj tam przesiadywac 😉 ale sprobuj zrobic je jeszcze raz moze? jesli ci sie uda zamienie herszta z tapety na to!
Katija, raz jeszcze dziekuje :kwiatek: to najwieksza pochwala jaka kiedykolwiek udalo mi sie - i pewnie dluugo to sie nie zmieni - uslyszec o moich zdjeciach !! :kwiatek:
edit literowka
1. Cierp1enie
2. Tristia
3. Breva
4. rambuesa
5. Fog
6. Fantazja
7. Hera
8. Armara
9. Alten
moja była 25.
a na listę się wpiszę dopiero jak zrobię porządne zdjęcie.
Fantazja, świetny. a ten po drugiej stronie został wybudowany na wzór? Czy już całkiem inny?
liberian_girl, ten drugi jest w nowym stylu, nawet nie przypomina tego ze zdjęcia, zbudowany z jakiejś czerwonej cegły, ogromny w kształcie kwadratu
Bardzo mi się podoba kolejny temat, już mam kilka zdjęć, mam masę czasu to może wyjdzie coś leprzego 😎
Hera- tak myślałam, że wiem które zdjęcie Twoje ( rejestracja syrenki Cię zdradziła)
A ciekawi mnie, co przedstawia zdjęcie 19- kto wie?
1. Cierp1enie
2. Tristia
3. Breva
4. rambuesa
5. Fog
6. Fantazja
7. Hera
8. Armara
9. Alten
10.Quendi
pomysłów mam dużo..... ale ciężko coś zrealizować.....
zrobiłam 2 różne zdjęcia.... teraz tylko muszę wybrać które...
jak Wam idzie?
Ja jeszcze nic- brak czasu.
Mam kilka pomysłów, szczególnie jeden ale czy wypali, to się okaże 😉
jak Wam idzie?
Pomysłów mam dużo, z realizacją gorzej 🙄
A ja chyba sama siebie tematem zagięłam bo nic oryginalnego do głowy mi nie przychodzi 😵
tak jak uprzednio napisałam:
ja odpuszczę tym razem, raz że mam kupę pracy, dwa temat hmm no właśnie... moze sie okazać pułapką ...
tematy niby proste wcale takimi nie są, bo niby banalnie proste a jednak...
a pogoda taka piękna...
A ciekawi mnie, co przedstawia zdjęcie 19- kto wie?
Oj nie zauważyłam 😉
Ruiny fabryki naczyń emaliowanych (?) Chyba 😁
Fotek więcej nie wstawię bo są to zdjęcie z sesji, więc nie widzę sensu wstawiania ich tutaj. Mam tylko jeszcze jedno.
1. Cierp1enie
2. Tristia
3. Breva
4. rambuesa
5. Fog
6. Fantazja
7. Hera
8. Armara
9. Alten
10.Quendi
11. kasija
Mam w końcu jak robić fotki więc się zgłaszam 😅
do kiedy można zdjęcia wysyłać?
chyba do 11.05!
nine jak możesz to dodaj na I stronę aktualny temat i termin bo trzeba grzebać żeby znaleźć😉
no właśnie, nie mogę się doszukać a nie jestem pewna do kiedy, żebym nie przegapiła terminu
Przecytuje go na nowa stronę 😉
[quote author=rambuesa link=topic=87575.msg1385964#msg1385964 date=1335554240]
TEMAT 3 : Małe-wielkie szczęście
Co do terminu nadsyłania zdjęć, to już trzeba ustalić wspólnie. Wcześniej było po dwa tygodnie więc myślę że do ok. 11.05 😉
[/quote]
Było aż stronę temu.
Już wrzucam do 1szego postu. 😉