Bez ostróg mogą iść tylko 4 latki na MPMK i eliminacjach do nich.
Dzięki. Pamięć słaba i nie byłam pewna z jakiej okazji jechało sę bez.
przecież L klase w regione można też jechać bez ostróg .. czy coś się zmieniło?
nikogo tu nie chcę obrażać, ale ten kącik mam wrażenie powoli powinien zminić nazwę na "ujeżdżAnia.." coraz mniej sensownych osób się tu wypowiada i dyskusja na poziomie KR 🙁
Nie wiem skąd pomysł, że można jeździć bez ostróg 😲 może towarzyskie konkursy, ale w konkursach oficjalnych czy na poziomie regionalnym, czy międzynarodowym obowiązuje
Juniorów:
z wyjątkiem zawodów dla dzieci i jeźdźców na kucach,
obowiązkowe są ostrogi wykonane z metalu, o długości bodźca:
- do 1,5 cm dla jeźdźców na kucach
- do 3,5 cm dla jeźdźców na dużych koniach.
Seniorów:
Ostrogi, oprócz zawodów CDIP i CDI-Ch, są obowiązkowe i muszą być wykonane z metalu. Bodziec musi być zakrzywiony lub prosty i wychodzący dokładnie ze środka ostrogi, gdy znajduje się ona na bucie jeźdźca. Zakończenia bodźców ostróg muszą być gładkie i tępe. Jeżeli stosowane są ostrogi z gwiazdką musi być ona gładka/tępa i ruchoma. Metalowe ostrogi z okrągłymi wybrzuszeniami z twardego tworzywa są dozwolone (ostrogi „impulsowe”). Ostrogi „ślepe”, bez bodźca są dozwolone.
cyt z Przepisów dyscypliny ujeżdżenia
Wergeel, bardzo dawno L-ek nie jeździła, baardzo dawno 😉
Gaga - rzeczywiście teraz tak jest, ale dam głowe że kiedys się mówiło, że L bez ostróg można.. 😀
epk - jechałam w zeszłym roku na Jokerze! ;D nigdy się nie zastanawiałam nad zakaldnaiem ostróg, to ujeżdżenie więc sa obowiązkowe.
Tak jak jest teraz z tym munsztukiem - można jechać ogólnopolskie nawet GP na zwykłym wędzidle, niedługo pewnie wprowadzą też brak ostróg.. czemu nie! to wszystko zmierza w jakims dziwnym naturalnym kierunku..
Tak jak jest teraz z tym munsztukiem - można jechać ogólnopolskie nawet GP na zwykłym wędzidle
Eee, a to skąd wiedza? 🤔
Halo z regulaminu dyscypliny na 2012 rok
We wszystkich konkursach za wyjątkiem MP, PP dopuszcza się stosowanie kiełzna wędzidłowego. Stosowanie kiełzna munsztukowego dozwolone jest od poziomu konkursów klasy C.
oraz z załącznika nr 1 do regulaminu
O ja cię! I już nie ma zapisów na arkuszach o kiełznaniu?
halo o "kiełznie" chyba.. programy i arkusze są jeszcze te same, ale przepisy się zminiły. do tej pory można było w regionie na wędzidle jechać wszystko, zmiana jest taka że teraz także ogólnopolskie
Taa... to chyba faktycznie doczekamy się konkursów na oklep i w sznurkach 🙄
Dzięki za info :kwiatek: Już nie mam siły do przepisów i regulaminów, jeśli chwilowo nie muszę 🙇
Ja trochę nie rozumiem o co tyle krzyku. Używanie bata, moim zdaniem, jest nawet czasami gorsze dla konia niż łagodne ostrogi. Wiele osób, szczególnie, jeśli rozmawiamy o niższych klasach, wykonuje ostry ruch ręką podczas jego użycia, co nie jest przyjemne dla konia. Ostrogi (oczywiście te łagodne) są dużo prostszą pomocą, gdyż używamy jej dokładnie tam, gdzie chcemy (dokładniej, łatwiej nam to zrobić niż w przypadku bata). Dlatego nie rozumiem dlaczego wiele osób tak reaguje na ten rodzaj pomocy, który pozwala dużo precyzyjniej działać oszczędzając pysk konia.
Ja trochę nie rozumiem o co tyle krzyku.
z tym że należy zwrócić uwagę kto ten krzyk podnosi. 😎
Bardzo dobry przejazd Ratha na CDI Hagen 2012
Oo, chyba pierwszy przejazd Ratha na Totku, który mi się podoba. Respect dla niego, zmiana własnego stylu jazdy nie jest łatwa, zwłaszcza na takim poziomie, a tutaj widać ładny kompromis.
Ładnie Rath. Może sobie obejrzał ten program na yt gdzie porównywano jego styl do galowego.
Ciekawostka - fotki z rozprężenia przed tym konkursem:
https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.448847391799369.124756.100000223352776&type=1
z części komentarzy wynika że Gal też go tak jeździł na treningach czy rozprężalni i że nic w tym dziwnego, a część ludzi oburzona
Oburzona jest ta częsć, która nigdy pewnie nawet L nie pojechała. I nie rozumie pewnych rzeczy w treningu koni. Pewnie zaraz się zrobi podobna dyskusja jak o działani ostrogami pani Kasi 😉
Ładnie Rath. Może sobie obejrzał ten program na yt gdzie porównywano jego styl do galowego.
Możesz podać linka do tego filmiku :kwiatek:
ale de facto trzeba przyjąć to na klatę: Pani Kasia zadziałała ostrogą o ten jeden raz za mocno i tyle. O czym tu dyskutować. Oczywiście nie chciała by powstała krwawiąca ranka ale tak się niestety stało.
Ni otwiera mi sie link Koniczki.
Makrejsza, masz w poście croopie 😉
ElaPe, nie wiem czemu się całe nie podlinkowało, trzeba skopiować całość i wtedy gra i buczy 😉
Makrejsza, masz w poście croopie 😉
ElaPe, nie wiem czemu się całe nie podlinkowało, trzeba skopiować całość i wtedy gra i buczy 😉
skopiowałam i nic. EDIT: JUŻ DZIAŁA. 🙂
Makrejsza: Omówienie różnic stylu jazdy Ratha i Gala "Taming Totilas":
Przejazd mi się podobał, szkoda, że rozgrzewka wyglądała tak:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.448847391799369.124756.100000223352776&type=1Szzczerze mówiac nie wiem co teraz mam myśleć.
Heh, może by tak wszystkich jeźdźców rozprężenia pokazywać - możemy się zdziwić 😉
Dlatego napisałam, nie wiem jak to odbierać.
armara, myślę że jak zawsze 😉
Czyli ludzie którzy nie popierają "wysokiego sportu" i metod często tam stosowanych - tej grupie się to nie będzie podobało
Ludzie którzy wiedzą co znaczy sport i jaki wiąże się z tym wysiłek zarówno dla konia i jeźdzca i tzw. "pot, ból i łzy" - ta grupa wie że sport to nie zawsze zdrowie 😉
Ja wiem, że inaczej wyglada się na arenie konkursowej, a inaczej w domu/na rozprężalni, ale troch emnie to zdziwiło/zmartwiło. Przejazd był bardzo, bardzo fajny, wiec dopuszczam taką możliwość (wnioskuję), że taki typ treningu/rozgrzewki wpływa dobrze na tę konkretną parę.
armara, myślę że jak zawsze 😉
Czyli ludzie którzy nie popierają "wysokiego sportu" i metod często tam stosowanych - tej grupie się to nie będzie podobało
Ludzie którzy wiedzą co znaczy sport i jaki wiąże się z tym wysiłek zarówno dla konia i jeźdzca i tzw. "pot, ból i łzy" - ta grupa wie że sport to nie zawsze zdrowie 😉
Perlica, madre🙂
Ok czyli rozumiem, że dramatu nie ma ?