kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
marta ile masz lat?
tsh jest dosc wysokie. nie patrz na norme. nowe sa do maks. 2,5 a u mlodej kobiety w wieku rozrodczym celem jest tsh ok. 1.
masz androgeny w gornej normie. zrobilabym jeszcze LH, FSH, DHEA i estradiol.
czy twoje krwawienia sa bolesne, obfite? masz plamienia w trakcie cyklu?
rozumiem, tak czy inaczej u mnie to chyba już poza normę wyszło.
o PMSie poszukam jakis sprawdzonych źródeł ale też sama nie chcialabym tego sugerowac ginowi na dzien dobry.
Warto jednak iść z większą wiedzą niż dotychczas.
mialam jeszcze
DHEA-SO4 -247 - norma 35-430
SHBG >180 norma 18-114
estradiol 98,76 - tu wynik zalezy od fazy cyklu chyba tak?
mam prawie 26 lat, okresy w miare regularnie, cykle ok 30dniowe, bolesność tylko 1 dnia ale ostatnio nawet nie biore nic p/bólowego, obfite może nieco też pierwszego nia, nie długie, 5 dni to max, plamien żadych
Wiesz, marta jeżeli chodzi o PMS nie jest to nie wiadomo jak wybujała 'choroba'. Po prostu częściej o napięciu przedmiesiączkowym mówi się żartobliwie, a tak naprawdę ok 3%-5% młodych kobiet faktycznie z tego powodu cierpi.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=2915.msg1385138#msg1385138 date=1335470640]
tsh jest dosc wysokie. nie patrz na norme. nowe sa do maks. 2,5 a u mlodej kobiety w wieku rozrodczym celem jest tsh ok. 1.
[/quote]
mówisz o mIU/l? Nowe to znaczy: jak nowe? Pytam z czystej ciekawości.
Wiesz, marta jeżeli chodzi o PMS nie jest to nie wiadomo jak wybujała 'choroba'. Po prostu częściej o napięciu przedmiesiączkowym mówi się żartobliwie, a tak naprawdę ok 3%-5% młodych kobiet faktycznie z tego powodu cierpi.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=2915.msg1385138#msg1385138 date=1335470640]
mówisz o mIU/l? Nowe to znaczy: jak nowe? Pytam z czystej ciekawości.
[/quote]
Ja pmsa to do tej pory najbardziej kojarze z dowcipow biurowych ewentuanie z dogryzania przez plec przeciwna. Kojarze co to jest 🙂 natomiast mialam na mysli jakis jeden konkretny artykul zamiast jskiegos forum czy czegos z tych rzeczy. Chcislabym wiedziec, jak odrozniac go od innych jednostek chorobowych i czy moze on pojawiac sie tak nagle i tylko tym sie manifestowac. Bardziej w ten desen pisalam ze chce doczytac 🙂
Jakie mogą być (poza ciążą) przyczyny zatrzymania miesiączkowania?
Dieta/odchudzanie.
Stres 😎
Jeżeli biore pigułki na unormowanie okresu, po jakim czasie mogę przerwać branie?
Dramka, jezeli twoj gin leczy nieregularnosc ( jak sie objawiala? Bo to pojecie wzgledne ta nieregularnosc) to niech ci powie kiedy masz konczyc 😉
Tsh normy sa od lat stosowane juz przez dosztalconych endo. W necie pisze o tym, teraz jeetem ja komorce to ciezko mi linkowac.
Jak leżałam w szpitalu, właśnie z powodu torbiela była ze mną na oddziale dziewczyna właśnie z endometriozą. Długo trwała diagnoza, chodziła od lekarza do lekarza, trafiła do jednego, który wkładał jej w pochwę jakąś kamerkę czy coś podobnego. Robił to bez znieczulenia i nic nie wykrył. Trafiła w końcu do lekarza, który kroi za wizytę 250zł, zajrzał w nią i pyta "co pani tam wkłada?" 🤔 okazało się, że ten poprzedni lekarz zrobił jej tym urządzeniem 3 dziury, w które wżarła się endometrioza. Miała laparoskopowo to czyszczone, ale była na takim etapie, że endometrioza przeżerała jej się z szyjki macicy na kiszkę stolcową. 😵
[quote author=horse_art link=topic=2915.msg1385269#msg1385269 date=1335475060]
ale po co przerywac? 😉
[/quote]
Nie lubie łykać prochy 🤔
Ja 2 tygodnie przed okresem miałam brzuch spuchnięty, jajniki mi buzowały i stąd decyzja o pigułkach
Jak leżałam w szpitalu, właśnie z powodu torbiela była ze mną na oddziale dziewczyna właśnie z endometriozą. Długo trwała diagnoza, chodziła od lekarza do lekarza, trafiła do jednego, który wkładał jej w pochwę jakąś kamerkę czy coś podobnego. Robił to bez znieczulenia i nic nie wykrył. Trafiła w końcu do lekarza, który kroi za wizytę 250zł, zajrzał w nią i pyta "co pani tam wkłada?" 🤔 okazało się, że ten poprzedni lekarz zrobił jej tym urządzeniem 3 dziury, w które wżarła się endometrioza. Miała laparoskopowo to czyszczone, ale była na takim etapie, że endometrioza przeżerała jej się z szyjki macicy na kiszkę stolcową. 😵
JARA a kojarzysz jakie miała objawy?
Rozumiem,że ten lekarz już przed laparoskopią wiedział ze to będzie endo bo tak zaawansowane to było stadium?
Miała długie (nawet miesięczne) okresy/krwawienia i bardzo bolesne. Po operacji jak wyjechała to wyła z bólu.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=2915.msg1385372#msg1385372 date=1335509788]
Tsh normy sa od lat stosowane juz przez dosztalconych endo. W necie pisze o tym, teraz jeetem ja komorce to ciezko mi linkowac.
[/quote]
No właśnie, mam dwie książki z 2011 roku ( Szczeklika i jedną typową tarczycową) i tam normy są dosyć klasycznie ujęte, dlatego pytam 😉
hej Ja z takim pytaniem czy macie coś sprawdzonego na stawy ,by nie strzykały i były bardziej hmm naoliwione .
Jak posiedze troche to strasznie sztywne mam te kolana ,stosowałam artro stop ale nie widze żadnej poprawy ,brałam też jakieś zioła indyjskie w płynie ale też bez rezultatu .
Mi kolega polecił (i sprzedał przy okazji 😁 ale to człowiek, który by mnie w uja nie zrobił) glukozaminę z boswellią firmy nutrilite i faktycznie, stawy strzykają mniej 🙂
Przy okazji kolana prawie nigdy mnie nie bolą, nawet jak przeciążam (ale tutaj to zapewne kwestia tego, że ćwiczę i po prostu tak jak lekarz zalecał, wyrobiłam sobie mięśnie)
Wcześniej brałam Arthron (droższy, z zalecenia lekarki rodzinnej) i szczerze mówiąc to nie widziałam po nim żadnej różnicy 🙄
Ja też ćwiczę i fakt dzięki temu chodzę a miałam okres, że każdy krok sprawiał mi ból .Ale wiadomo rehabilitacja po to jest by pomagała ,ale to strzykanie i sztywność kolan czasem jest wkurzająca .
Jeśli będąc przy kłopotach z układem ruchu...
Mam problem z prawym nadgarstkiem. Otóż rok temu doznałam urazu pochewki ścięgnistej- zrobiła się tam taka miękka, bolesna gulka, która uniemożliwiała ruch. Miałam nadgarstek w szynie przez 10 dni, potem był względny spokój. Niestety, w grudniu znów uraziłam tą samą rękę i trafiłam z nią na urazówkę, gdzie lekarz stwierdził skręcenie. Pokazałam mu tą gulkę, która znowu powstała, a on na to, że to pewnie gangiel (?) i że to nic takiego. Ręki nie usztywnił ani nic, nakazał jedynie... okłady z lodu. Ciotka- pielęgniarka z 15-letnim stażem na pogotowiu i izbie przyjęć zasugerowała to jednak jakoś unieruchomić bandażem i smarować maściami.
Leczyłam więc nadgarstek po swojemu, czyli smarowałam altacetem i założyłam sobie na kilka dni opaskę elastyczną- jakoś przeszło. Niestety, ręka jest ciągle wrażliwa na przesilenie i po nim często pojawia się ból. Tak jak od tygodnia czasu, gdy ją nadwerężyłam w zeszły weekend. Znów pojawiła się owa gulka, ból i ograniczenie ruchomości nadgarstka.
Pytanie: miał ktoś z Was coś takiego i w jaki sposób się tego pozbył?
Mniemam, że bez lekarza raczej się nie obędzie...
Dostałam uczulenia na słońce... masakra. Najgorzej jest na twarzy, szyi i za uszami. Wszędzie czerwone plamy z krostkami, swędzi tak, że mam ochotę zdrapać sobie skórę. Na szczęście bardzo boli i nie mogę jej nawet dotknąć... Wysmarowałam się maścią z witaminą A, wcześniej użyłam panthenolu. Łyknęłam Zyrtec i piję wapno... Coś jeszcze mogę zrobić czy już tylko czekać, aż przejdzie?
Scottie, okłady z kefiru/jogurtu.
scottie, u mnie przy alergii na słońce pomaga tylko hydrokortyzon.
Bladzioch i wrażliwiec na słońce jestem straszny.
Edit: Doczytałam, że masz to na twarzy głównie, kurczę, kortykosteroidy na twarz to nie bardzo.
JARA, ja nie jestem poparzona (przynajmniej na twarzy tego nie widać- mam lekko spieczone czoło i czubek nosa, które już zbrązowiały, reszta biała), mam rumień z wypryskiem. Czerwone placki, na których mam wysyp krost podobne do tego: [url=
http://www.megapedia.pl/uczulenie-na-slonce.html#]
http://www.megapedia.pl/uczulenie-na-slonce.html#[/url] (drugie zdjęcie, nie mogę wkleić do niego linka) tyle, że u mnie nie są to pęcherzyki z płynem, a pryszcze? zaatakowało całą twarz 🙁 masakra, wyglądam jak zniekształcona.
Scottie, mi pomógł panthenol w żelu. Nie wiem czy jest dostępny w Polsce, ja go kupiłam w Egipcie. Po jednym wysmarowaniu dekoltu przeszło mi!
Współczuję, wiem jak to cholernie swędzi i boli.
Ale jogurt albo kefir łagodzi podrażnienia też 😉
Czy orientujecie sie moze jakie sa dopuszczalne roznice miedzy cisnieniem gornym a dolnym?
Ksiazkowo to 120/80. Czy ta roznica zawsze powinna byc na poziomie 40?
Mam dwa pomiary, dwoch doroslych osob i przedstawiaja sie:
133/71
Oraz
102/67
Czy to jeszcze granice normy czy juz jakies anomalie?
U mnie czesto jest np mala roznica i wysokie tętno- ok 80
kuruję się ibupromem i flegaminą, ale jutro mam imprezę. Myślicie, że alkohol może dać niepożądane skutki? Oczywiście w umiarkowanych ilościach 🙂
Generalnie każda interakcja leków z alkoholem może dać niepożądane skutki 😉
Z ibupromem jest o tyle problem, że działa dość agresywnie, niszczy śluzówkę.
Kilku lekarzy mi odradzało ogólnie ibuprofen, właśnie ze względu na takie działanie - są łagodniejsze środki, a równie skuteczne.
Chociaż ja zawsze wychodzę z założenia, że skoro boli coś, to trzeba zwalczyć przyczynę a nie skutki.
Także z ibupromem dałabym sobie spokój przed imprezą.
Mistral ja bym poszła na rtg i usg i do dobrego ortopedy, szkoda się męczyć, zwłaszcza że nadgarstek z reguły dość mocno pracuje 😉
alkohol polaczony z paracetamolem jest bardzo szkodliwy (toksycznosc na watrobe jest duuuzo wieksza, mozna sobie ja zalatwic po jednej akcji łaczenia) , ibuprofen mniej ... wiec na kaca ibuprom nie apap 😉
nie bierz leków przynajmniej 2 godziny przed piciem.
no i oszczedzaj się - szybko sie wykonczysz jak zaczniesz pic i tańcowac. oslabiona jestes i masz ograniczone mozliwosci oddychania (po flegaminie czyli zawalonym oddechowym wnioskuje)
duzo dodatkowo pij plynów bez alkoholu
🙂
kolebka, horse_art, dziękuję :kwiatek: Chyba faktycznie daruję sobie jutro alkohol, zwłaszcza, że do poniedziałku muszę być zdrowa.
jakis drink ci nie zaszkodzi. nie przesadz raczej z tańcowaniem, staniem przepocona/rozebrana na dworze w nocy i z paleniem (/wdychaniem biernym) fajek 🙂 zeby sie nie przemeczyć (organizm musi miec sile na walke z chorobą, szczegolnie ze juz jest oslabiony) i nie przeziębić jeszcze...
Powiedzcie mi czy jak biorę tabletki anty(Mercilon) i leki na niedoczynność tarczycy(Euthyrox) to mogę zrobić zabieg hydrokolonoterapii? Zastanawiam się nad nim poważnie, ale właśnie nie jestem pewna czy nie wpłynie jakoś na wchłanianie anty i leków. Teoretycznie powinny się wchłonąć przed jelitem grubym, ale tak na wszelki wypadek, jeśli ktoś wie ze źródeł pewnych to mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie :kwiatek: