Kącik Ujeżdżenia

Ale ostroga to nie jest tylko do tego, żeby popędzić konia - chodzi o wzmocnienie sygnału, który wcale nie musi być popędzający. To raz. A po co ostroga? Bo taki jest obowiązujący strój i tyle. Choć w ujeżdżeniu pozostańmy tradycyjni, bo skoki to już dawno feria barw i kompletne rozprężenie.
lostak, doskonale o tym wiem, dlatego napisałam że JA wolę bat  🤣 bo nie jestem wprawnym jeźdźcem i dostałam zawału jak usłyszałam przed pierwszym moim i mojej klaczy konkursem L że muszę mieć ostrogi 🤔wirek: dla mnie to nie jest normalne- po co 4 latkowi na program L4 czy L3 ostroga? 😵
Ubrałam sobie takie z ząbkami w drugą stronę 😎

To brawa dla sedziów, bo miałaś nieprzepisowe... możesz tylko cieszyć się , że Cię nie zdyskwalifikowali, ja za ząbki wyrzucam z hukiem
Ostroga na czworoboku niższej klasy wyraźnie pokazuje stabilność łydki jeźdźca. Koń dźgany niestabilną łydką nie będzie z tego faktu zadowolony...
Co więcej - jak już poprzednicy napisali - ostroga w żadnej mierze nie służy wyjeżdżaniu konia w przód. To pomoc, która ma zadziałać impulsowo/chwilowo - koń mi się zatnie wzmocnię pomoc ostrogą i tyle. W przód ma być wyjechany w całym procesie treningu - biorąc pod uwagę skalę (piramidę) szkoleniową - impuls to jeden z istotniejszych jej elementów...

titina  skoro widziałaś dziury po ostrogach - trzeba było zgłosić to do SG, lub napisać protest...
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
26 kwietnia 2012 10:42
Koń dźgany niestabilną łydką nie będzie z tego faktu zadowolony...

...co będzie m.in widoczne po ustawicznym mieleniu ogonem np. zima kiedy owadów brak
_Gaga, wg przepisów można jechać w ślepych ostrogach i w takich jechałam...

Po co wzmacniać ten sygnał?Nie kumam wcale.
I po co dźgać łydką konia? Też nie kumam.
Jakoś jeżdżę bez ostróg i żyję ja oraz koń.
dempsey   fiat voluntas Tua
26 kwietnia 2012 11:13
a po co w rowerze wyczynowym jest 30 przerzutek? skoro ja jadąc do sklepu używam dwóch?
ash   Sukces jest koloru blond....
26 kwietnia 2012 11:14
dempsey 👍 lepiej tego nie dało się powiedzieć!
Dokladnie. troche wyobrazni wystarczy, sytuacje zdarzaja sie rozne, konie sa rozne. czasem cos rozproszy uwage, skupienie ulatuje, trzeba wciagu ulamku sekundy na czworoboku przywrocic koncentracje konia i wtedy wlasnie ostroga moze swietnie pomoc. pominawszy juz te faktycznie trudne elementy.
przeczytajcie moje posty bez zbędnego podniecania się i pomyślicie co piszecie...

Ja mam konia na L, jeżdżę amatorsko i nie potrzebuję ostróg.
Mój koń nie jest koniem wyczynowym i takim nie będzie,bo ja już skończyłam uprawiać sport wyczynowo.
Wszędzie podkreślałam słowo JA i pisałam o moim poziomie konkursów a raczej tuptania.

Mam rower bez przerzutek.
A dżganie ostrogą w brzuch ma się nijak do przerzutek w martwym rowerze.
ash   Sukces jest koloru blond....
26 kwietnia 2012 11:21
😵 👀 🤔wirek: 🤔 🤦

edit: tak wiem, ze to nieregulaminowy post, ale inaczej nie umiem.
Uciekam, bo można się zagotować....taki upał dziś!
Perlica, ja to czasem do Ciebie nie mam siły 😉. Generalnie to ja mam nadzieję, że kiedyś zrozumiesz do czego wzmocnienie sygnału jest - serio serio i niezłośliwie 😉

_Gaga, czemu wywalasz za ślepe ostrogi? Są dozwolone.
26 kwietnia 2012 11:26
Perlica: nikt ci nie każe jeździć w ostrogach.

Ale na zawodach są takie a nie inne przepisy i już.
epk, ja rozumiem po co to jest...tylko mi to nie jest potrzebne ( jak mi się koń rozproszy to dotknę bacikiem za łydką i po sprawie, a jak nie będę miała tego bacika to dostanę 4 % mniej od całej oceny i będę dalej żyła z niższym wynikiem)  😉

ElaPe no właśnie..a wy na mnie od razy naskakujecie bo mi nie potrzeba jeździć w ostrogach

Rozumiem też że jak ktoś startuje i to jego zawód to nie może sobie pozwalać na "rozproszenie" konia i potrzebuje tych pomocy, żeby osiągnąć najlepszy rezultat.
_Gaga, czemu wywalasz za ślepe ostrogi? Są dozwolone.

nie za ślepe, za ostrogi z ząbkami, które na czworoboku są niedozwolone
Perlica Tylko też załóżmy jak już jedziesz czworoboki, gdzie masz chody boczne i koń ci się zatnie, nie zareaguje na pomoce (zdarza się nawet tym najlepiej ujeżdżonym, nie ma do tego reguły, w końcu zawody to zawsze jakiś stres i dla konia i dla zawodnika), to z ostrogami jesteś w stanie zadziałać zarówno z lewej jak i z prawej strony, jak również z obydwu, w zależności jak potrzebujesz, a bacik masz tylko w jednej ręce.
A konie tak już mają, że w trakcie kilkuminutowego przejazdu potrafią się rozproszyć. Zwłaszcza w nowym miejscu, gdzie jest dużo ludzi, innych koni. Sęk w tym, żeby jak najszybciej konia spowrotem ustawić na pomocach i zainteresować przejazdem.
czy widziałaś w L chody boczne?
Nie mówię o L, mówię np. o tym:
[quote="Perlica"]Rozumiem też że jak ktoś startuje i to jego zawód to nie może sobie pozwalać na "rozproszenie" konia i potrzebuje tych pomocy, żeby osiągnąć najlepszy rezultat.[/quote]

Może kiedyś jednak będziesz jeździła konkursy nieco wyższe niż L i zmienisz zdanie 😉
Mo B.,

A co tu jest dziwnego?
Coś się nie rozumiemy.

Przeczytaj mój post powyżej - że rozumiem że używa się ostróg przy poziomie wyżej niż L i że są pomocne.
Nawet jeśli pojadę wyżej ( ale tego nie przewiduje) to też mogłabym jechać teoretycznie bez nich, bo jeśli koń nie wykona poprawni chodu bocznego to trudno- świat mi się nie zawali.

Co do ostróg - pytałam się tu na forum w jakich mogę jechać przed konkursem i dowiedziałam się że w ślepych i że ślepe to bez kulki z tyłu właśnie.
Z calym szacunkiem Perlica 😉 skoro startujesz w zawodach, to musisz sie pogodzic z tym, jakie panuja tam przepisy. Ostrogi sa obowiazkowe.
Sedziowie maja w glebokim powazaniu to ze wynik ci wisi i jedziesz sobie L for fun albo bog wie po co 😉 jak ci nie odpowiada forma to jezdzij sobie czworoboki w domu, albo wybieraj wlasnie takie zawody for fun, gdzie organizator zastrzega sobie ze ostrogi nie sa obowiazkowe, np. Lewada takie organizuje.
Niektorzy nawet startujac Lki chca osiagnac jak najlepszy wynik. I przepisy sa wlasnie dlatego takie - bo to jest jednak konkurencja sportowa i chodzi o wyniki.
faith, rozumiem to doskonale i nie startuję właśnie ( do tej pory raz i towrzysko).
Nie mniej uważam że na młodziaku 4 letnim nie powinno być to obowiązkowe lub przy młodym jeźdźcu jeszcze nie wprawnym bo po brązowej odznace nie jest się wprawnym jeźdźcem.

Np. w wyścigach jest coś takiego że dla młodych arabów lub młodych xx jeździ się z krótkim batem, a jeździec który nie wygrał 10 gonitw nie prawa dosiadania koni z batem- wogóle żadnego wyścigu nie może jechać z batem.

Chodziło mi o coś takiego właśnie- że fajnie byłoby mieć wybór.
Tyle ode mnie.

Perlica, uwierz, że gdyby sportowcy mieli wybór jechać w ostrogach lub bez, wszyscy jechaliby w ostrogach 😁

A jeśli chodzi o konkurs klasy L, można go jechać na 50 %, a można jechać na 80 %. Jeśli ciebie zadowala 50 %, cieszę się, że boczki twojego konia mają się tak dobrze 🙂
3. Ostrogi, oprócz zawodów CDIP i CDI-Ch, są obowiązkowe i muszą
być wykonane z metalu. Bodziec musi być zakrzywiony lub prosty            i
wychodzący dokładnie ze środka ostrogi, gdy znajduje się ona na bucie
jeźdźca. Zakończenia bodźców ostróg muszą być gładkie i tępe. Jeżeli
stosowane są ostrogi z gwiazdką musi być ona gładka/tępa i ruchoma.
Metalowe ostrogi z okrągłymi wybrzuszeniami z twardego tworzywa są
dozwolone (ostrogi „impulsowe”). Ostrogi „ślepe”, bez bodźca są
dozwolone.
croopie, patrząc jak wszyscy naskoczyli na mnie z powodu "odmiennego" podejścia to na pewno nie skorzystaliby z opcji bez  😁

Osobiście nie widziałam L na 80% przejechanej, ale na 70% to i owszem 😉
Nie obraziłabym się za 80%  😀

jl dzięki

No to ślepe bez bodźca to właśnie ząbkowe założone odwrotnie aby nie bodźcować konia. Dobrze rozumiem?
26 kwietnia 2012 13:10
ślepe ostrogi

ostrogi z ząbkami

jak widać to są dwie różne rzeczy
ElaPe, rozumiem.
Nie mniej te z ząbkami założone odwrotnie ( tak by ząbki nie dotykały konia) chyba można uznać za ślepe?
Jeśli źle rozumuję poprawcie mnie.
26 kwietnia 2012 13:47
ElaPe, rozumiem.
Nie mniej te z ząbkami założone odwrotnie ( tak by ząbki nie dotykały konia) chyba można uznać za ślepe?
Jeśli źle rozumuję poprawcie mnie.

Teoretycznie nie. Ślepe to ślepe bez ząbków.

Chyba że sędzie nie zauważy i sie nie czepnie albo przed przejazdem uzgodnisz czy możesz jechać w na odwrót założonych ząbkowanych
a wytłumaczy ktoś mi nie douczonej- jaka jest w zasadzie idea tych ślepych ostróg? Bo skoro nie mają bodźca ani ząbków to na co komu takie ostrogi? Dla ozdobny? 😁
26 kwietnia 2012 18:20
a wytłumaczy ktoś mi nie douczonej- jaka jest w zasadzie idea tych ślepych ostróg? Bo skoro nie mają bodźca ani ząbków to na co komu takie ostrogi? Dla ozdobny? 😁

może żeby się psychicznie przyzwyczajać że coś takiego jest jak ostroga, a może też  po prostu koń cos  tam jednak czuje bo metal.
albo jest to właśnie ukłon w strone osób, które ostróg nie uzywają, nie są im potrzebne do programu klasy L, ale sztuka nakazuje je mieć?
Ale taka ostroga (ślepa) z całą pewnością jest odczuwana przez konia inaczej niż sam but. I jak sie ma konia źle reagującego na ostrogi (bywa u młodych koni, zwłaszcza często spotkałam się u klaczy) to takie ostrogi będą wygodniejsze. No i na samym poczatku nauki jeźdźca, tzn nauki używania ostróg można takie dać. A jak się działa łydką świadomie to można sobie zadziałać i "bolcem" i "bokiem" ostrogi i koń na to odpowie trochę inaczej.
A nie jest tak, że L można bez ostróg? Czy to tylko dla młodych koni?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się