Hej 🙂😉
Czy wie ktoś może jakei to siodło?
wyścigowe? może skokowe starego typu?
Zdjęcia słaba ale niestety nie mam sprzętu żeby lepsze zrobić ;/
bicia na siodle są takie :
passier hannover hof-u giments-sattler
15076
A na blaszce:
G.Passier&Sohr
Hoflieleranlen Hannover
Czy ktoś wie gdzie można wymienić łęk Topreiter-a ??
Nigdy bym się nie spodziewała,że nie jestem na forum jedyną posiadającą siodło islandzkie 😲
Chyba każdy rymarz ci wymieni... chyba
Mam problem - dwa miesiące temu pożyczyłam koleżance moje siodło, ujeżdżeniowa Ratomka rozmiar łęku 32. Jest użytkowane kilka razy w tygodniu na koniu, który nosi siodła 33-34, generalnie jest szeroki i rozbudowany. Czy jest "zagrożenie" że po takim czasie siodło mi się rozklepie/rozejdzie/rozszerzy 👀 na ile wytrzymała jest taka terlica?
Kami, a koleżanka to nie lubi swojego konia że zakłada mu za ciasne siodło?
bleck, nie jest to na pewno siodło wyścigowe
Perlica to nie jej koń, a ja się nie wtrącam... Nikt nie wie 👀
Minimalnie może siodło się "rozklepać" ale nie sądzę żeby było to zauważalne gołym okiem.
Ratomki sa akurat nienajlepsze pod tym wzgledem. (choc nie wiem moze masz jakis nowszy model z lepszymi terlicami).
Oni sie latwo prekrzywiaja, terlica tez moze minimalnie sie troche rozejsc.
Ale jak jezdzi tylko pare razy w tygodniu mysle ze twoj kon tego nie odczuje.
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek:
moim zdaniem dla dobra koleżanki konia i twojego siodła wypisz się z tego deal'u czym prędzej 😉
Jakie opinie na temat siodła RIDER ? 😉
I jeśli ktoś takowego używa, to jak sie trzymają przystuły ? 🙂
Podbijam. Wie coś ktoś na temat siodeł Grande CS Spezial? Ma to coś wspólnego z Prestige czy źle kojarzę?
potrzebuję namiarów na handlarza, który dojedzie na Podlasie i pomoże dopasować jakieś siodło :kwiatek:
istnieje ktoś taki? 🤣
Dziewczyny mam pytanie, ma któraś może namiary na rymarza, który podjąłby się stworzenia kulbaki wojskowej ? Bardzo ładnie proszę o numery :kwiatek:
Jakie siodło wszechstronne ew. wszechstronno/skokowe polecilibyście dla osoby długonożnej. Mam 175 cm wzrostu i w moim obecnym siodle daw-mag hubert mam cały czas wrażenie, że nie mam gdzie podziać kolana. Mam wrazenie, układając kolano we własciwym dla siodła miejscu cała przesuwam sie na tylny lęk zamiast siedzie na środku siodła. W wątku o dopasowywaniu siodeł juz pytałam ale może powtórze i tu: czy jest możliwość wydłużenia tybinki w siodle np. wymieniając ją w całości?
nie bardzo się na tym znam, ale myśle, że dobry rymarz wziąłby się za to 🙂 Zapytaj w pleszewie 😉
Moi drodzy może będziecie wiedzieć czy w Polsce jest szansa zakupienia samej terlicy do siodla westernowego??
Ktoś zna siodło SOLIBEL toronto?? Jakie jest w użytkowaniu , jak z jakością skóry??
ogloszenie 🙂 No i co sądzicie o stubben scandica ?
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie
Ok, podłączę się pod ten temat
Chodzi o to, że mam zamiar kupić nowe siodło, ale za cholerę nie umiem się zdecydować, która firma lepsza 🙄
Zawsze jakoś dość pozytywnie nastawiałam się na prestige, ale ostatnimi czasy słyszałam dużo negatywnych opinii. Poza prestigem dość popularne są kieffery, wintecki, stubbeny i wiele innych 😉 Osobiście nie wiem na jaką firmę i model się zdecydować, może ktoś mi doradzi? 😉
Głównie chodzi mi o to, żeby siodło było wszechstronne, o profilu bardziej skokowym, lekkie, na małopolaka ok 165cm w kłębie, z kłębem w granicach średniej normy 😉 Tzn nie zbyt mocno wykłębiony, ani też nie mający zaniku kłębu 😀
Jeśli chodzi o cenę to tak 2tys maksymalnie do 2,5tys.
Bardzo proszę o rady
Intryga, nie wolałabyś zapytać w Daw Magu albo Siodlarzu? Przejrzyj Allegro, czasami można znaleźć robioną przez rymarza w domowym zaciszu kulbakę 😉.
Farifelia ja na twoim miejscu najpierw bym sie przyjrzała linii grzbietu u konia, ewentualnie przymierzyła siodła z różnymi panelami (proste, bananowe) i sprawdziła które lepiej leżą. W ten sposób mozna sobie zrobic wstępną selekcję. U mnie np. wszystkie bananowe panele (tak jak w stubbenach) odstaja tyłem .
Czy ma ktoś z was siodło KenTaur? Jakie opinie spostrzeżenia? Jak skóra? Czy te siodła mają możliwość zmiany rozstawu łęku? Taka informacja jest na stronie producenta.
ankers to nie dla mnie tylko dla brata 🙂 Jak dorwał laptopa to przewertował wszelakie strony typu allegro, ebay itd. Dzwonił do siodlarza i najpewniej tam zamawia, więc dziękuje :kwiatek: ułan kurde rodzinny 😁
czeka mnie definitywnie kolejna zmiana siodła 😵
szukam skokówki z płaskimi panelami. Żadnych bananów. W co celować? Stubben, Passier? 👀
Jaką opinię macie o siodłach Jorge Canaves? :kwiatek:
Łęk Kieffer 30 to jaki w przełożeniu na Prestige?
jest ktos w stanie powiedziec mi jak jest z rozmiarowka siedzisk w siodlach winteca? to prawda, ze jest troche zanizona? chodzi mi gownie o isabelki
Moim zdaniem jest normalna, jeździłam ostatne 1,5 roku w 17 i była idealna do mojego d.... 😎
hmmm, czyli tez powinnam miec 17... mam 17 kieffera lusitano i jest idealna, a chce kupic isabelke na drugiego konia i tu mam problem, bo mam do wyboru 16,5 lub 17,5 (akurat takie oferty znalazlam).
ankers, moim zdaniem prestige ma mniejsza rozmiarowke lekow niz kieffer, aczkolwiek to tylko moja obserwacja na podstawie jednego modelu. mialam rownolegele prestiga modene 32 i kieffera 31 i kieffer mimo wszystko duzo lepiej lezal, modena byla ciasnawa
to faktycznie masz problem bo kiefferowa 1ka a smiem twierdzic ze taka wlasnie masz, to mniej wiecej 17-17,5' 😉 16,5 to raczej byloby kiefferowe 0. 🙂