kącik skoków

eterowa   dawniej tyskakonik ;)
22 kwietnia 2012 20:51
Byłam, byłam 🙂 Byli z nas bardzo zadowoleni, ponoć mam "bardzo dobrego konia z ogromnym serduchem do skoków" 🙂 Ogółem bardzo się polubiłam z tamtymi ludźmi, we wrześniu chce znów pojechać. I zaistniała sytuacja, dzięki której znalazłam się na pewno na lepszej drodze żeby zacząć startować 🙂 (nie związana z konsultacjami, a z hmm... sercem hihi 🙂 ) Teraz mam maturę, potem poszukam pracy i może się uda 🙂
hehe, Ty jestes jednak zakrecona dziewucha 😉 powodzenia!
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
22 kwietnia 2012 20:53
ciekawska a dziękuję, byle do przodu 😉
Dzisiejsze stacjonaty, koperty, parkur i w ogóle szeregi były...
...
...
...
NIESAMOWITEEE!  😜
Dramka, opinie były podzielone, jednak sporo koni na konkursy P N nie dotarło, 100 można sobie skakać i w błocie, wyżej mi konia szkoda i kasy potem na leczenie.
Nie cierpie jeździć zawodów na trawie a Kozielska i Szwadron to moje dwa najbardziej znienawidzone hipodromy! Na Kozielskiej rozpoczęła się klątwa kontuzji Liona, nie zaryzykuje innymi końmi....

Do P nie było błota ale zaczęło padać, więc po starcie zwinęliśmy się. Mam tak blisko do Legii szkoda było nie jechać. Myślałam że tylko Ja mam coś do trawy  🤔wirek:
majeczka   Galopem przez życie!
22 kwietnia 2012 21:59
Niet 😉 Nie czuj się samotna :grupa:
Już nie czuje się  :kwiatek:

PS. W niedziele zapowiadają 28 stopni  ❗  🤔
Mam pytanko, oglądając zdjęcia z wczorajszej jazdy zauważyłam, że podczas skoku mam poodstawiane palce od nóg od konia...  😵 Czy macie jakąś radę jak się tego pozbyć?
Tutaj są dwa zdjęcia, nie będę dodawać więcej, ale na każdym mam taki problem...;( Widzicie coś jeszcze niepokojącego?

Mam pytanko, oglądając zdjęcia z wczorajszej jazdy zauważyłam, że podczas skoku mam poodstawiane palce od nóg od konia...  Czy macie jakąś radę jak się tego pozbyć? to akurat mały problem i naprawdę na teraz bym się tym nie przejmował, bo to odstawienie, nie jest u ciebie szczególnie wielkie.
większy problem jest w tym, że skaczesz prostując kolana, podnosząc za bardzo tyłek do góry i wychodząc nad przedni łęk.
wrotki A jak temu zapobiec? Mam podobny problem.  😡
a to nie jest wina za długich strzemion?
wrotki dziękuję! 😉 teraz tylko pytanie jak to skorygować?
xxagaxx możliwe, ale tutaj mam zdjęcie, gdzie skakałam na krótszych i to wydaje mi się, że już naprawdę takich skokowych i chyba też ten sam błąd jest.. możesz zerknąć? (to zdjęcie jest z lata, teraz wydaje mi się, że jestem bardziej naskakana i bardziej to wszystko jakoś ogarniam)
według mnie noga lepiej leży 😉 ale tak jk mówi wrotki, za bardzo wychodzisz do przodu, twój półsiad jest nad przednim łękiem.
to kon ma skakac, jedziec oddaje reke i cofa tylek zeby jego srodek ciezkosci byl nadal miedzy stopami w strzemionach...im wiecej reki z przodu, tym bardziej dupa z tylu.
Kumpel mi zawsze mówił że wystarczy się rozluźnić a koń cie zabierze ze sobą, bo ja odbijałam się od strzemion jak Małysz  😵
Dramka, też zdarza mi się skakać "na Małysza"..
stwierdzili mi, że zbyt się zamykam, że: "o Jezu, przeszkoda !"

nie umiem tego jeszcze powstrzymać, chociaż nieraz wychodzi mi już "w miarę":

za duze zdjecie
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
24 kwietnia 2012 07:17
Kumpel mi zawsze mówił że wystarczy się rozluźnić a koń cie zabierze ze sobą, bo ja odbijałam się od strzemion jak Małysz  😵
Dramko,wg niektórych tu na forum,to bardzo prawidłowo.... 😁

dar, jezeli sądzisz,że drugie zdjęcie jest lepsze od pierwszego,to jesteś niestety w grubym błędzie...

czekać,czekać,czekać,dac się zabrać konikowi,oddając rękę,a nie rzucając się ramionami do przodu....epopeje można pisać...
Ktoś, a byłabyś tak miła i rozwinęła temat?? Bardzo bym prosiła 🙂
Ktoś, czemu jest w takim razie gorsze ?
Uważam, że lepiej skoro nie wyskoczyłam jak z procy bo "o Jezu, przeszkoda !".
24 kwietnia 2012 07:57
gacek 🙂, ale o czym konkretnie? 🙂

dar, zobacz,gdzie są Twoje ramiona,a gdzie stopy? do metra nie trzeba nawet jakoś szczególnie reki oddawać,wystarczy wyprostować łokcie,pępek ma być na wysokości stó i ramiona mają być w tej samej lini...cofamy tyłek,kompensując tym oddanie ręki....
zobacz np tu,gdzie są stopy i pępek:

nie na krosówce,tylko normalnej przeszkodzie:

i torchę wyższej:
No właśnie o zdjęciach dar,, 🙂 Tyle że na drugim zdjęciu tyłek jest bardziej z tyłu niż na pierwszym, a noga prawie w tym samym, ( przynajmniej ja to tak widzę ).
No właśnie z tym tyłkiem i łydkami jeszcze mam co ćwiczyć, jednak mimo wszystko wydaje mi się, że moje drugie zdjęcie jest już bardziej zbliżone do poprawnego półsiadu podczas skoku. To lepiej że już próbuję "kucnąć" a nie "stać na hejnał". Bardzo podoba mi się jeśli ktoś przy skoku w ogóle nie rusza łydką (naskok) no po prostu.. piękne to jest, ale strasznie trudne i jeszcze nie jestem niestety na tym etapie, kiedy ląduję, też za wolno mi noga "wraca"..

kwestia treningów, muszę się przyłożyć bardziej i nie stresować kombinacjami przeszkód.
Ktoś Mój główny problem to czekanie  🤬
24 kwietnia 2012 09:28
dar, szeregi,szeregi,szeregi - gimnastyczne,one najlepiej układają,potem można wyjmowac poszczególne elementy - ciało tez musi się nauczyć pewnych nawykowym póz i figur 😉

Dramka, ja ostatnio na najazdach mówię "Litwo,ojczyzno moja,ty jestes jak zdrowie" etc, pomaga 🙂 😂
ostatnio trenerka ustawiła szereg, żebym nie myślała, że już jest cudnie, bo się tak cieszyłam że już mi dupa trochę - ale jednak - idzie.
mam obawy przed szeregami, dlatego przypadkiem z nich zjeżdżam, ale jak już się przełamię, to okazuje się, że było spoko.

mam filmik z szeregu, ale to przez fejsa, jeśli masz:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=293751477364319&saved

jakość jaka jest taka jest, ale udostępniłam film "publicznie" a w dzisiejszych realiach to trudno nie mieć facebooka.
dar filmik jest kiepskiej jakości i do tego ciemny. Ciężko jest cokolwiek zobaczyć.
Ktoś Ja "czekaj, czekaj, czekaj"  😂
24 kwietnia 2012 10:04
Taaa,a im wyżej tym ten czas szybciej jakoś płynie :-) dobrze,że konia mam mądrego :-)
Im wyżej to i koń lepiej myśli i Ja  🤔wirek:
24 kwietnia 2012 10:56
idę to własnie sprawdzić 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się