Młode Konie

subaru2009 no to widzę problem jest spory. Moja koleżanka miała tak że koń ją atakował ale bez jeźdźca to założyła torebkę foliową na bacik żeby hałasowało i zawsze jak na nią ruszał to nim trzepotała i się oduczył, ale jak jeździec jest na grzbiecie to może być niebezpieczne więc może bez jeźdźca spróbuj żeby czuł respekt to może później nie będzie tak robił

Perlica teraz są ale bardzo malutkie i nic nie widać, polecam wrzucić jako plik tylko w dobrym rozm. to będzie Ci najłatwiej  🙂
Dzionka, dziękuję w imieniu Szczerbatego :kwiatek:
Rudy77
Szczerbaty to mój ulubieniec  🏇 Ślicznie wygląda!
subaru2009
Oj kuc widzę fochy strzela, mam nadzieję, że je przewalczycie :przytul:
Perlica
Zachwycałam się już na fb, młoda jest urocza, a hreczkę ma po tatuniu widzę  😜 Wrzuć jeszcze młodego, koniecznie 🙂
haaa udało mi się nakręcić całe 13s zanim komórka padła  🏇 wiem wiem piękna jakość i oświetlenie

Caroline12, jestem tempa i nie umiem  🙁
Ale coś tam widać...

armara bardzo dziękujemy 🤣
Młodszego kolegę na razie wstyd wstawiać, bo wygląda teraz już jak 5 a nie 7 nieszczęść  😁 trochę musi się odpaść i umięśnić bo wstyd 🤔wirek:
Perlica ja Cię nie gonię tylko staram sie pomóc
Caroline12, dziękuję ,ale nie umiem i tak-czytałam instrukcję i jakoś tego nie znalazłam 🤔wirek:
Mój Młodzian w coraz mniej tłustej formie 🙂 jak widać praca poplaca ^^ a niebawem pierwsze starty 🙂
jezdziłam dzisiaj bez lonży na Jarosławie... to chyba najprzyjemniejszy młody kon z jakim pracowałam  💃 dzisiaj była druga jazda pod jezdzcem a on robił przejscia do wyzszego i nizszego chodu jak stary wyga  🏇 🏇 🏇 a wszystko na łydkę  😜
LatentPony   Pretty Little Pony :)
23 kwietnia 2012 16:42
subaru2009, wielkim trenerem nie jestem, ba, nie jestem ŻADNYM trenerem, tylko rekreacyjnym "dupotłukiem" na koniku polskim... Do tego wątku zajrzałam z ciekawości, ale postanowiłam jednak napisać coś od siebie. Zachowanie, które opisałaś trzeba zdusić jeszcze w zarodku. Dwa lata temu kupiłam 5 letniego konia, który miał już bardzo mocno utrwalony zwyczaj atakowania lonżującego. Kon bardzo do pchania, bat do lonżowania olewał. Jak mu się znudziła lonża (najczęściej po 2-3 okrążeniach kłusa), to odwracał się przodem, galopem (!) leciał na lonżującego, uszy miał położone na płasko i wyszczerzone zęby. Atakował, gryzł, a jak ktoś chciał go odgonić, to kopał na oślep w lonżującego... Zupełnie nie przejmował się batem, można go było lać, a on nadal galopował z zębiskami wprost na człowieka.

Przez pół roku po prostu bałam się go lonżować. W końcu zajął się nim trener. Po prostu nie dał mu się zastraszyć. Nie da się tego opisać przez internet. Bez zbędnego bicia (koń przy próbie ataku dostał tylko RAZ batem do lonżowania w łopatkę), koń został spacyfikowany. Potem przez kilka miesięcy zdarzało mu się jeszcze testować, czy na pewno nie może. Ale na szczęście jego atakowanie nigdy więcej się nie powtórzyło.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
23 kwietnia 2012 20:11
moj mlodziak, po 4 miesiecznej zimowej przerwie zaczynamy troche pracowac, 3 razy w tygodniu okolo 30minut🙂

margaritka
Ale on wyrósł i zmężniał  😍 I rusza się jak małpa 🙂
wohoo, a my mamy dzisiaj dzień pierwszych razów  🤣 byliśmy pierwszy raz na spacerku, rudy pierwszy raz zobaczył barana (baran oczywiście zjadał, więc trzeba było się ewakuować  :hihi🙂 no i pierwszy raz rudziak zrobił pode mną ustępowania  💃  💘
23 kwietnia 2012 20:21
armara :kwiatek: wlasnie po to mial przerwe, aby dorosnac. niestety nie mamy ogrodzonego placu do jazdy, a jazda po otwartej ( dosyc waskiej) ujezdzalni sprawia czasmi problemy. zastanawiam sie czy nie posmigac troche w tereny ( sto razy lepiej mlody sie tam zachowuje - moge sobie jechac sama nawet bez wytoka) gdzie moze powyciagac nogi isc odpowiednim rytmicznm tempem, przy okazji nabierze rownowagi.
margaritka ja właśnie w ten sposób trenowałam ze swoim młodym i powiem że efekty były powalające, koń z bardzo nierównego i chwiejnego, stał się koniem do przodu bardzo i chodzącym prosto a nie "zataczającym sie", więc bardzo polecam
23 kwietnia 2012 20:42
caroline12 a jak dlugo jezdzilas mlodziaka w taki sposob? u nas jest o tyle fajnie, ze teren jest zroznicowany, a do tego puszcza 😉 lonzowalas w miedzyczasie?
tak na zmianę, w terenie dawałam mu luz żeby szedł do przodu,ale swoim rytmem, a na lonży wypinacze i dużo zmian tempa, jeździłam tak chyba z 4 mies

Dodam, że jak już po tym wróciliśmy na plac, to bardzo pomocne jest żucie z ręki po pierwszym kłusie, ja robiłam tak, że kłus taki pierwszy luźny, a później żucie, zebranie i do stój, a później ruszenie i tak z 10 min, to koń później do roboty jest cud miód, na młodziaki działa to rewelacyjnie
23 kwietnia 2012 20:56
czyli jutro ruszamy w teren🙂
Wojenka   on the desert you can't remember your name
23 kwietnia 2012 21:32
margaritka, fajnie się rozwinął! Oby tak dalej!
23 kwietnia 2012 21:43
wojenka  :kwiatek:
kiedy to zlecialo?  🙄
rita kurcze ale ten czas leci
pamietam jak dopiero co pisałaś  o zaźrebieniu a tu patrz ...... stary wyga się z niego robi
Wojenka   on the desert you can't remember your name
24 kwietnia 2012 10:08
Byłam dziś rano na torze, chłopaki przyjechali, żeby araby się przeleciały po zielonym. Grzeczny ten mój dzieciak jak nie wiem - maszyna startowa no problem  😍
Była z nami ciocia MartaBaranowska, i oto jest wreszcie dokumentacja foto!

Chłopaki

z pańcią

romantic
Wojenka będą w tym roku biegały? bo jak tak to wiem już na kogo mam zwracać uwagę  🤣
Wojenka
Młody wygląda ekstra. Zęzniał nieziemsko przez osttanie pół roku  😜
Wojenka ale się zmienił!  👍

a my dzisiaj pierwszy raz sami śmigaliśmy kłusem  🏇 🏇

Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
24 kwietnia 2012 13:11
Wojenka mega stworzenie 🙂 trzymam kciuki za starty

galopada bardzo fajne cosik, co to?
Condina Jarowit młp po Jurand po Arcus xx  😉
24 kwietnia 2012 16:36
wojenka, kiedy te nasze dzieciaki tak urosly?  🙄
galopada niezle sie zapowiada mlodziak!
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
24 kwietnia 2012 18:04
galopada_ a ja jestem ciekawa dziewuch, kiedy zaczynacie z nimi robotę?  🙂
margaritka śmiga jak stary  😁

iwona9208 powoli zaczynamy  🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się