Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Zairka -  😍 😍 cudowny Pietrucha na koniu z bananem na buźce 🙂😉  jaki macie rozmiar toczka??

Monia - piękna fasolka, a co do wizyty to szkoda słów

Kenna - trzymaj się tam, masakra co się wyprawia w tych szpitalach. Ja jak urodziłam o 17😲0 to nie dostałam nic do jedzenia do następnego dnia, myślałam że z głodu zjem łóżko, kołdrę i koleżankę obok  😁
Na drugi dzień dostałam 2 kromki plus kawałek masła  😵 i  kto chciał to miał zupę mleczną z kożuchem (smacznego). Pamiętam też kisiel, który zamiast gęsty, był rzadki jak kompot  🤔
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
22 kwietnia 2012 22:57
Kochana nei wiem, ale moje dziecie ma BARDZo dużą głowe a toczek rekreacyjny 😉
właśnie Julce chciałam kupić 🙂😉

Laski, a pamiętacie te bryczesy w malutkich rozmiarach? jaki to był sklep??
Zairka trzecia fotka cudowna  💘 

Cierp1enie  za raz ci napisze gdzie można dostać takie małe bryczesy  😉 
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
22 kwietnia 2012 23:14
a w decathlonie nie ma takich malych bryczesków? 👀
Zairka super!

Cierpienie a czemu nie dostałaś jeść? Dziwne. Mi na porodówkę przynieśli obiad 🤔 Trochę mnie to zdziwiło. Ale mąż też dostał. Ja nie zjadłam oczywiście ale on pożarł w 3 min - bo dobry był 😉
Zairka zakupoholik - zaraz nakupi Pietruszce 10 par bryczesów + oficerki na miarę 😀

Co do szpitali - ja byłam po urodzeniu Kazia 8 dni w tym święta - najlepsza była ta przepisowa poranna sucha buła - w drugi dzień świąt spokojnie można by jej użyć do samoobrony.

U nas działa od 1,5 roku prywatna klinika położnicza - ale ma umowę z NFZ i normalnie można tam iść rodzić, zazwyczaj są miejsca. I co: pyszne jedzenie, piękne pokoje, miły personel, wszystko dla mamy i dziecka jest na miejscu. Da się jak nikt nie rozkrada po drodze :/ :/ .
Zairka - świetnie! Jaga też mi się aż trzęsie na widok koni, ale trochę się boję na duże sadzać. Niestety kucyków w okolicy brak. A bryczesy mamy z Decathlonu właśnie. Jak tata w bryczesach to i Jaga też, obowiązkowo.
Zairka bombowe foty  😍 😍
Eurydyka   tu stać się może coś nowego
23 kwietnia 2012 08:43
Naboo - ale o ile się nie mylę, to kenna nie leży w szpitalu "w tym kraju".

Zairka- super! zazdroszczę. Trzecie zdjęcie urocze.

A mój syn zwyczajnie boi się naszych koni i do tego wybitnemu estecie zapach stajni nie odpowiada 🤔. Chyba ma to po chrzestej,która przez 15 lat mieszkania na wsi, nie wiedziała gdzie światło się zapala w oborze... Oby tylko to miał po niej  🙄.

Po prawie 2 miesiącach wreszcie znalazłam czas by wstawić jakieś zdjęcie mojego marudy.
Udorka to o spaniu, to jakbym czytała o swojej  😂 nie chcę Cię straszyć, że będziecie kino nocne oglądać z dzieckiem obok, co wali klockami lego po plastikowym pudełku. (tak było wczoraj) Moja 16 miesięcy jedna drzemka w dzień godzinę. Zasypia około 22, wstaje, no cóż - wczoraj o 6 rano. Dzisiaj trochę lepiej 7.30, ale powalczyła trochę w nocy...
Smoczka też nie chciała.

Mam plan podobny do Zairki  😍  wsadzić na kucyka, tylko trochę stuningowany. Przywiązać i wysłać w teren na 5 godzin, może wtedy szybciej padnie wieczorem 😂

Drugi problem - testujemy kolejne zamknięcia zabezpieczające do szafek, mój mały technik rozpracowuje wszystko  😵
Jakie stosujecie?
Moja w dzień też nie śpi za wiele.
Ale zupełnie nie mam co narzekać 🙂
Buzimy się ok 8- 8:30 (od ok.6 zwykle jest z nami w łóżku, ale nie zawsze) i potem bryka do ok 15. Później drzemka na godzinkę, dwie i dalej do 22, 23- wtedy zasypia i śpiś do 3-4 kiedy się budzi na karmienie.
Przy tym jest tak pogodna i wesoła, że aż miło 🙂 Ogląda sobie świat, zabawki, mnie jak coś robię, pogadamy chwilkę a później sobie leży i obserwuje, czasem chce się przytulić, czasem żeby jej perspektywę zmienić  😀
Ale są też takie dni (chyba jak jest niskie ciśnienie 😉 ), że śpi cały dzień bez dwóch, trzech godzin i tylko na karmienie się budzi.
Marudzi zwykle godzinkę przed wieczornym zaśnięciem, czasem sie wtedy drze okrutnie, a czasem tylko takie jęczenie jak to zmęczone dzieci 😉

Oby jej tak zostało...

Edit. Oczywiście przesypia całe spacery i każdą trasę autem 😉

A to my na wczorajszym spacerku 🙂
Kurcze, to masz idealnie 🙂 A mój się przeważnie drze 😉
dempsey   fiat voluntas Tua
23 kwietnia 2012 14:25
RaDag słodki krasnalek!  😍  gdzie go znalazłaś? w poziomkach u Was takie rosną? 😉
Kenna jak tam? Spowiadaj sie, jak tam u Ciebie rozwija się sytuacja?

A ja chyba wybrałam już imię 🙂 Będzie Natasza ( przynajmniej na razie ).
Kami   kasztan z gwiazdką
24 kwietnia 2012 08:36
Muszę się Wam wyżalić  🙁 byliśmy wczoraj na wizycie. Na usg tylko sprawdzenie serduszka, ale zawsze gin obracał mi monitor i pozwalał chwilkę na szkraba popatrzeć - a wczoraj nie  👿 tylko mój TZ mi opowiedział, że mały mu rączką machał z ekranu  🙁 No i zostałam wysłana na zwolnienie z zaleceniem odpoczywania (bynajmniej nie leżenia). Wróciłam do domu, patrzę na zwolnienie, a tam kod 1, czyli "chory powinien leżeć". A nawet mówiłam ginowi, że na cały przyszły tydzień wybieramy się poza miasto. Wściekła jestem, bo boję się że przyjdzie mi kontrola z ZUS-u, a ja będę na zakupach, basenie albo spacerze  👿 Miałyście kiedyś taką sytuację, że Was zusowcy nie zastali w domu  👀
Ja miałam Kami, tylko u mnie był kod B jedynie. Poza tym urzędniczka przyszła pod adres z dowodu, a ja już tam nie mieszkam, więc fizycznie mnie tam nie było. Zadzwoniłam więc do zusu zapytać co z tym zrobić, skoro mnie nie było i kazali wyjaśnić na piśmie przy następnej okazji, że mieszkam pod innym adresem, ale nie zdążyłam, bo się młode wykluło.
Najśmieszniejsze jest to, że cała ta kontrola przebiegała wyłącznie przez domofon. Czyli tak naprawdę mogłam być pod tym adresem, a pani mogła rozmawiać z kimś, kto źle mi życzy i tyle.
Przy okazji zapytam o sposoby na suchą skórę. Smarujemy kilka razy dziennie oliwką i kremem z Hippa, ale nie do końca wiem czy to jest słuszne. Możecie coś polecić?
No i pytanie nr 2, gdzieś na jakimś forum znalazłam, że komuś doradca laktacyjny powiedział, że dziecko powinno jeść 140 ml na kg m.c. na dobę mleka matki. To takie minimum czy jak to wygląda? Przy karmieniu odciągniętym mlekiem, z wiedzą ile faktycznie dziecko je można zwariować. Mój cudak je troszkę ponad 500 ml na dobę.
Przy okazji zapytam o sposoby na suchą skórę. Smarujemy kilka razy dziennie oliwką i kremem z Hippa, ale nie do końca wiem czy to jest słuszne. Możecie coś polecić?

Moja tak miała chwilę (była na Nivea Baby) i pediatra kazała mi kąpać w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, na wszelkie emolienty moja córcia źle reaguje.
Po tej kąpieli z oliwą- rewelacja! W szoku byłąm jak się skóra zmieniła, zapach jest specyficzny, ale cóż 😉 Działa.
Tylko uwaga- bo baaaardzo śliskie dziecko, trzeba uważać.

Ja po kilku dniach takiej kuracji przeszłam na białą linię Nivei- nutri sensitive i to jest dla nas to.

dempsey- żeby to było takie proste, ze znaleźć i już, to bym se jeszcze z dwie znalazła 😉 Hihi

Dzięki dziewczyn :kwiatek:
Dziewczyny, pomocy zaczynam szukać fotelika, czy te crash testy są wiarygodne

http://opinie.wozki-dla-dzieci.com/foteliki-samochodowe-ranking-2012/

Tutaj najlepszy dla malucha jest ten http://dino.sklep.pl/nowy/recaro-young-profi-plus-013kg-baza-isofix-2012-p-13488.html Bardzo mi przypadł do gustu.

Jednak są różne crash testy i sama nie wiem które tak naprawdę są wiarygodne.

Jeśli chodzi o cenę to jest to sprawa drugorzędna, ma być bezpieczny i montować sie do samochodu trzy drzwiowego.

Kami mi tam zawsze mówili że kobiet w ciąży ZUS rzadko sprawdza - ale jak widać na przykładach jednak się to zdarza. Mi lekarz powiedział tak - to że pacjentka ma leżeć nie oznacza że ma leżeć w domu 😉 Możesz być u mamy, teściowej, siostry, brata  itd - zawsze się jakoś wytłumaczysz.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
24 kwietnia 2012 12:38
Przede mną stoi wybór szpitala(będę rodzić przez cesarkę), w związku z tym mam małą prośbę do kobiet, które rodziły w Warszawie- możecie mi coś polecić?  :kwiatek: Do tej pory wszyscy radzili mi szpital na Madalińskiego. Interesują mnie podstawowe sprawy- personel, warunki, ewentualnie możliwość porodu rodzinnego 🙂
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
24 kwietnia 2012 13:37
Kami, oni tak nie sprawdzają od razu- po pierwsze, to masz tydzień na dostarczenie zwolnienia do zakładu pracy, z zp to zwolnienie jakiś czas idzie, zanim się wezmą do kontroli, to minie. Mnie sprawdzili w zeszłym tygodniu, a na zwolnieniu jestem od stycznia.
Poza tym Pokemon chyba nie było podczas kontroli w domu i się wytłumaczyła bez problemów. A leżeć możesz u rodziców, bo się opiekują na przykład,
Nie było  🙂 w pracy byłam, ale ja mogłam chodzić.
CzarownicaSa Słyszałam pochlebne opinie o szpitalu na Madalińskiego, ale ja jednak będę rodziła w św. Zofii. Poród rodzinny bezpłatny, bardzo fajne sale. Co prawda znieczulenie płatne, ale ja na razie jestem twarda i planuję bez.
ash   Sukces jest koloru blond....
24 kwietnia 2012 14:10
CzarownicaSa moja bratowa rodziła na Inflackiej.
Miała co prawda opłaconą swoją salę i położną. Byliśmy z nią ( mój brat, ja, moja mama i jej mama) prawie do samego końca i od razu po 😅
Bardzo sobie chwali ten szpital do dziś!
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
24 kwietnia 2012 14:27
O, na temat szpitala na Inflackiej nic nie słyszałam. Czyli ogólnie jest możliwość wykupienia sobie osobnej sali? Ile to mniej więcej kosztuje?
dempsey   fiat voluntas Tua
24 kwietnia 2012 14:27
Ja jeśli się kiedyś zdecyduję na trzecie, będę poważnie rozważać swój najbliższy szpital - wołomiński. W marcu br. otworzono tu Oddział Neonatologii!!
Położnictwo zawsze odstawało poziomem w górę od reszty oddziałów tej placówki. Mają drugi stopień referencyjności i ocenę Szpital Przyjazny Dziecku.
(kiedyś jak można było tam rodzić do wody, to z daleka kobiety przyjeżdżały)

Ja przy wyborze szpitala kierowałam się właśnie bliskością oddziału neonatologicznego. Dlatego rodziłam na Solcu (->Karowa).
A teraz mam "komplet" pod samym nosem.. Fajnie.
Ja sie zdecydowałam na Żelazną, bo masz osobną salkę z drabinkami, piłkami, wanna no i nie nacinają rutynowo tylko w ostateczności. A i zależy mi, żeby mąż ze mna był przez pierwszą noc, bo ja się panicznie boję szpitali.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się