Wady budowy, ocena eksterieru

Lov   all my life is changin' every day.
14 marca 2012 21:57
Up up, możemy prosić o ocenę? :kwiatek:
Lov, ale co ci napisac? ze kon, jak na czterolatka, i to jezdzonego wyglada tragicznie? jest chudy, nie ma miesni (schudniecie- schudnieciem, ale on nie ma na sobie zadnego miesa), ma slaby grzbiet.
14 marca 2012 22:15
katija, nad przytyciem pracujemy, wiadomo że to tak szybko nie idzie. Chciałam usłyszeć coś o budowie.
Lov - moim niewprawnym laickim zdaniem: ladna dluga, skosna lopatka, dluga szyja, proporcjonalna glowa, gleboka klatka piersiowa,  dluuugie, slabo zwiazane ledzwie, wysoko osadzony ogon daje wrazenie malego, "plaskiego" zadu. Tylna noga wydaje mi sie troche szablasta, a kopyta tylne mocno strome. Tylne peciny mocne, solidnie zbudowane. Ale to tylko moje totalnie laickie oko 😉
Up up, możemy prosić o ocenę? :kwiatek:

Podpinam się pod prośbę, o ile zdjęcia się w miarę nadają. :kwiatek:
14 marca 2012 22:17
Angeel, dziękujemy bardzo :kwiatek:
🚫 lov, co to za stajnia ?
14 marca 2012 22:24
whisperer13, Fer Więckowice 🙂
A ja mogłabym otrzymać opinię .?  :kwiatek:
Po takich zdjęciach da się coś napisać? Zdaję sobie sprawę,że idealne nie są...

Zimowe

I obecny liniejący mamut 😁

Niespełna 13 letni hucuł.
To tak tylko z czystej ciekawości,dla własnej informacji 😉
Na 1 focie nie miał spuchniętej prawej nogi?
Zdecydowanie nie, nic mu nie było 🙂. Chociaż jak tak teraz spojrzałam faktycznie wygląda jak spuchnięta, może to efekt mamucich włosów,które akurat tak się ułożyły? Sama nie wiem, ale w każdym razie z nogą na pewno wszystko było ok.
Kameleonik   Bo życie jest piękne...
18 kwietnia 2012 14:10
Proszę o opinię na temat Haiti, koń rasy wielkopolskiej z domieszką araba z strony matki. Klacz chodzi regularnie pod siodłem od marca - bardzo schudła od tego czasu.

Kameleonik
Zdjęcia nie nadają się do oceny to raz dwa, koń chudnie od marca, odkąd chodzi pod siodłem? Bo troche niezrozumiale napisałaś.
darolga   L'amore è cieco
18 kwietnia 2012 14:39
Proszę o ocenę, czterolatek dopiero wchodzący w trening, 75% xx, przesilenie wiosenne trochę mi go odchudziło, ale zaczyna już na nowo nabierać. Przepraszam za niewidoczność jednej zadniej kończyny, Dziad kompletnie niewspółpracujący fotograficznie.

18 kwietnia 2012 16:17
armara  Haiti ma 9 lat była zajezdzona potem długo nie chodziła pod siodłem. Od początku marca chodzi regularnie 5x w tygodniu (w tym 2xlonża). Postaram się o lepsze zdj.
darolga
Zdjęcie jest śliczne, ale wykonane z żabiej perspektywy, a i nóg tylnych dobrze nie widać.
Oceniam to co widać:
Głowa wydaje się dość duża, ale to pewnie dlatego, że koń w tej chwili nie zachwyca kondycją. Szyja długa, nisko osadzona. Łopatka stroma, kłąb długi, dobrze zaznaczony. Grzbiet ok. Klatka piersiowa wąska i płytka. Wiązanie zadu słabe, ale to dość częste u xx i pochodnych. Zad dość mocno ścięty, poprawnie skątowany - raczej "skokowo". Nogi przednie suche, lewa noga wygląda na sztorcową - pytanie tylko, czy koń po prostu ją odciążył, czy faktycznie taka jest ? Nogi tylne z rozwartym stawem skokowym, obstawiam również krowią postawę, ale ogon nieco utrudnia ocenę 😉
Generalnie koń jest suchy, dość wysokonożny, drobny, jesli chodzi o typ to imo pasowałby do wkkw.
Napiszesz mi jakie koń ma pochodzenie dokłądnie (może być na PW), dużo folblutów obecnie prezentuje typ sprinterski - krótka szyja, mały front, masywny zad, a tutaj takich cech nie widzę 😉
Dygresja
rasa : SP wklp/młp

Dodaję ponieważ mimo wszystko jestem ciekawa co do jej budowy . W paszporcie jako klacz z papierami hodowlanymi ma napisane parametry i na ile punktów mimo wszystko dobrze jest wiedzieć co poprawić w wyglądzie kobyły .
Zdjęcie robione miesiąc temu i kobyłka się rozrosła ,ale obecnie nie mam dojścia do aparatu

Kameleonik to dość dziwne jeżeli koń chodzi regularnie pod siodłem i chudnie . Coś tutaj jest nie tak ,powinnaś się zastanowić poważnie nad jej żywieniem.
Jako głąb w tej dziedzinie (korzystam z rad zootechników co do żywienia konia ) nie odzywam się zbytnio

edytuj posty!
cieciorka   kocioł bałkański
21 kwietnia 2012 18:35
animalia, chyba logiczne, że jak koń pracuje to chudnie. Inna sprawa, to czy nie chudnie za bardzo. Edytuj posty.
21 kwietnia 2012 18:45
animalia koń chudł z tego powodu że nie zmieniłam diety - ale sprawa już rozwiązana. Dostała więcej owsa i paszy oraz wychodzi na trawke i nabiera ciałka bo jest na L4...
animalia- a tak z ciekawości to ile ma punktów za nogi przednie?
Jak dostanę w łapki paszport to napiszę ; )
Możemy prosić o  ocene?

wałach lat 4,5
Mogę się wbić ze zdjęciem swojej do oceny? Niestety - w wersji liniejąca sierść zimowa. Jak wiadomo, latem wygląda dużo korzystniej. Trochę to i ja jako zootechnik widzę ale co dwie głowy to nie jedna. W przyszłości przymierzam się do krycia jej i zastanawiam się właśnie co by tu trzeba było poprawić.

Minusy:  dość duża głowa, lekko krowie tyły, lekko francuska postawa przodów, wzrost (mamy tylko jakieś 160 max), nisko osadzona szyja, płaski nadgarstek, przebudowana zadem, trochę przydługa kłoda, przykrótka? szyja

Plusy: mocna budowa (nawet bez treningu klacz utrzymuje mocniejsze umięśnienie), zad, harmonijny całokształt, poprawne kończyny poza wyżej wymienionymi minusami (mocne pęciny, na mocnej nodze).

Ale to tylko moje przemyślenia. Ciekawa jestem waszych.  :kwiatek:

animalia
Bonitacji nie znajdziesz w paszporcie. Punktacja jest na świadectwie potwierdzającym wpis klaczy do KG 😉

somebody
Zdjęcie jest nienajlepsze, bo powinno być wykonane na ubitym podłożu.
Głowa ok, dość szlachetna, szyja długa, prosta, osadzona poprawnie, mogła by być wyżej, ale nie jest źle. Łopatka ok. Grzbiet jakby miękkawy, wiązanie zadu neinajlepsze. zad dobrze skątowany. Kłoda mi się nie podoba bo koń jest ciutke taki nalany i bezkształtny (jakby limfatyczny i mało szlachetny górą). Przednie nogi suche, ale z chyba miękką pęciną, tylne nogi na pewno krzywe, wyglądają na szablaste.

falbana
Głowa ciężkawa, z małym okiem, szyja krótka, prosta i nisko osadzona. Niezbyt podoba mi się połączenie głowa-szyja (jest dośc ciasne) Kłąb długi ładnie zaznaczony. łopatka poprawana, choć raczej stroma. Nerka długa, wiązanie zadu ok. Zad wydaje się być dość mały w proporcji do całego ciała, ale to pewnie wrażenie wywołane długimi lędzwiami. Skątowanie ok. Nogi są ubogie jeśli chodzi o stawy, suchośc jest cięzka do oceny ze względu na zmianę sierści. Kopyta imo mają strasznie niskie/podwinięte piętki, ale rozmiarowo wygladają fajnie 😉 Myslę, że w sporym stopniu tutaj krzywdząco działa zdjęcie - w letniej sierści nogi pewnie wyglądają na suchsze i koń zyskuje "na wyrazie".
Dzięki armara na tyłach na pewno ma krowią postawę przez co mocno się strychuje.
Mogłabyś jeszcze tylko wytłumaczyć pojęcie miękkiego grzbietu?
tak się przyglądam i przygladam. Nie masz innej fotki ? Bo w zasadzie on nie ma kłębu, a przy tym zad wyżej. W zasadzie to jest chyba przebudowany, a nie miękki ten jego grzbiet.

jeszcze taka mam nie wiem czy na tym 1 nie stanal na nierowynym terenie przez co ten zad wyzej bo na tym 2 juz lepiej.
Kłębu to on faktycznie nie ma i siodło musialam ostatnio poszerzyc juz
Na tym zdjęciu jest ok, myślę że tamto było po prostu niezbyt dobrze dobrane 😉
Czy możecie ocenić mojego konika? Klaczka ma 3 latka, dopiero zaczyna pracę pod siodłem. Czy jest szansa że jeszcze się trochę podciągnie przodem? W papierach ojciec to koń zimnokrwisty a matka SP. Wszelkie uwagi mile widziane! 🙂

zmniejsz zdjecie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się