Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.
Mehari najtaniej blacha trapezowa.
Pozdro.
repka, siano może być dowożone... wolałabym oczywiście mieć więcej na dłużej, ale nie mam aż tyle miejsca na to... a koni od dwóch do max 6. Tylko, że moje mają dostęp 24h do siana, więc idzie dość sporo...
A poza tym chodziło mi raczej o minimum co muszę położyć na dach wiaty na siano, żeby było trwałe, tanie i odpowiednie... 😉
Bo boki chyba wystarczą z plandeki?
siux81, dzięki.
EDIT: słuchajcie, zastanawiam się co zrobić w wiacie dla koni - czy wylewkę betonową, czy zostawić ziemię, czy nasypać trocin, zrębków drzewnych? Trociny może to kiepski pomysł, bo będą wynosić, może będzie się tam kisić nieco w lecie po zmieszaniu z ziemią.... ale jak myślicie? teren niestety dość podmokły, więc przy wyższym poziomie wody może "ciągnąć" od ziemi
Może mi ktoś doradzić, ile minimalnie musi mieć wiata wg. poniższego "projektu" ? Chodzi mi o to, żeby konie mi się w niej zmieściły i nie zabiły (max 6 sztuk), ale uwzględniając że nie mam nieograniczonych środków i terenu... Czy takie boksy awaryjne można belką oddzielić, czy lepiej dopiero wtedy, jak będzie potrzebny i zamknięty, żeby konie nie wchodziły tam po kilka sztuk (boksy wymiarów powiedzmy 3,5x3,5/4)... Jaka powierzchnia powinna być między boksami do swobodnego przechodzenia koni?
Mehari nie masz w pobliżu tartaku?
Bo zamiast plandeki (nietrwała wiatr ją porwie i będzie straszyć konie) lepiej kupić obladry tanie ,trwałe i ładnie wygląda.
Ja kupuje (najlepsze świerkowe) na opał m3 kosztuje 80pln połowa nadaje się do wykorzystania na obicie.
Za niewielką dopłatą wybiorą ci wszystkie nadające się do użytku.
Pozdro.
siux81, tu chodzi o koszt... a wiata z sianem będzie dalej niż konie, które i tak by się do tego przyzwyczaiły... dla koni będzie wiata z desek, ale chcę obniżyć koszta wiaty na siano... być może w przyszłości będę mogła obdeskować także wiatę na siano... ale teraz nie mogę.
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1372066#msg1372066 date=1334419830]
[quote author=repka]Dokładnie, chodzio mi o izolację dachu a nie fundamentów w tym przypadku. Generalnie prawdopodobnie całość będzie na pełnej ławie, więc izolacja fundamentów będzie zrobiona tak czy siak. [/quote]
W przypadku hali robienie jakiejkolwiek izolacji termicznej mija się moim zdaniem z celem. Jedyną izolacją, jaka będzie miała tam jakąś rolę do spełnienia będzie izolacja fundamentów - ale przeciwwilgociowa, a nie termiczna.
[/quote]
a czemu uważasz, że mija sięz celem? Chyba jest miło w ciepłaj hali zimą pojeździć :P
A na serio to z tą izolacją dachu to bardziej chodzi właśnie o skraplanie, choć trochę ciepła mogłoby zatrzymywać też. Szczególnie, że hala ma być z 3 stron obudowana, więc będzie na pewno cieplejsza niż taka wolknostojąca.
Mehari, z minimum to faktycznie zrozumialam, ze chodzi ci o wielkośc, a nie o pokrycie dachu 🙂
repka, może też ja się źle wysłowiłam 😉
Drodzy re-voltowicze powiedzcie jak to jest u was. Bo my załamaliśmy się a chodzi o koszty (podatek roczny)jakie mamy płacić za posiadanie nowej stajni i hali.
Stajnie i tak stawiamy a sam podatek rocznie wyniesie nas 6000zł
chcieliśmy stawiać stajnie ale przy tych kosztach 16000zł podatku rocznie nie utrzymamy jej a do interesu nie będziemy dokładać.
I teraz jest taka sprawa jak to jest u was bo z tego co się dowiadywaliśmy to jeśli hala będzie postawiona na ciotkę która jest na zus-ie to płacimy ten ogromny podatek a jeśli postawimy na wujka który jest rolnikiem i jest na kru-sie to podatku nie ma ale wtedy tez nie możemy starać się o dofinansowanie z unii.
Mogłam coś trochę pokręcić bo ciotka mi to na szybko mówiła ale mówicie jak u was sprawa wygląda bo nie wiemy jak z tej sytuacji wyjść zeby jednak hale postawić.
aszka, chodzi o podatek od nieruchomości. Ten podatek jest z regułu niski, np. dla domów mieszklanych itp. Ale jak budynek jest wykorzystywany do prowadzenia działalności gospodarczej, to podatek robi się baaaaardzo duży, rzędu kilkanascie złotych od m2.
Jak stajnię postawi rolnik, to z domniemania będzie tam prowdził hodowlę koni i nie musi płacić podatku od nieruchomości w takiej wysokości. Jak stajnię stawia osoba nie będąca rolnikiem, to z domniemania będzie prowdziła dział specjalny produkcji rolnej i podatek już będzie wysoki. Oczywiście może też z domniemania prowadzić innądziałalnośc związanąz końmi.
Rolnicy mogą skorzystać z dofinansowań z unii również, np. na rozwój hodowli, na agroturystykęm na róznicowanie działalności na wsi, itp.
Nie wiem, jak to będzie wyglądało od strony podatkowej, jeżeli rolnik postawi stajnię, ale równocześnie zarejestruje działalność gospodarczą, bo np. będzie w niej prowdził naukę jazdy.
Ważne też jest jakie przeznaczenie budynku masz w warunkach zabudowy.
My stawiając halę (konstrukcja drewniana na stopach fundamentowych) nazwaliśmy ją w projekcie - "kryty wybieg dla koni". Jesteśmy po wszystkich odbiorach, naliczono nam już nowy podatek na 2012 rok i wszystko jest w porządku. Na mapach stajnia jest naniesiona jako pełnoprawmy budynek, a kryty wybieg dla koni jest narysowany linią przerywaną.
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1375694#msg1375694 date=1334688131]
[quote author=repka]a czemu uważasz, że mija sięz celem? Chyba jest miło w ciepłaj hali zimą pojeździć :P[/quote]
Jak masz ogrzewaną halę, to oczywiście że najlepiej ocieplić ją "od stóp do głów", bo inaczej zjedzą cię koszty ogrzewania. Ale ile takich hal w Polsce istnieje ? 😉 A jak hala jest nieogrzewana, to sobie możesz ją obłożyć ze wszystkich stron nawet metrem styropianu, ale nie spowoduje to, że w zimie będziesz mieć w środku temperaturę dodatnią, albo choćby odczuwalnie wyższą, niż ta na zewnątrz. Bo skąd niby miałby być dodatni bilans cieplny ?
Tomek ale ty uparty jestes. W mojej hali, jest ocieplona styropianem 15tka, ma bardzo dobrze zaizolowane fundamenty i po dlugich scianach stajnie, ale jednorzedowe boksy, wiec dosc chlodne. przy temperaturze na zewnatrz -20 do -30 przez miesiac, temperatura na hali nigdy nie spadla ponizej -5 stopni, pod koniec mroznego miesiaca. dach nie jest izolowany. miracle? stajnia istnieje 5 lat i trafily sie juz dwie zimy gdy -25 bylo przez ponad miesiac.
i jeszcze jedno, srednie temperatury w hali w czasie zimy to 0 +1 stponia
[/quote]
lostak, czy ty ocieplone masz też te ściany wspólne ze stajnią, czy tylko te zewnętrzne?
W tym wątku kiedyś komuś obiecywałem zdjęcia mat na podłodze w stajni. Obiecane zdjecia są w wątku [url=
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,10756.msg1375897.html#msg1375897]Maty stajenne[/url].
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1375863#msg1375863 date=1334694306]...które są źródłem ciepła. [/quote]
W dobrze zaizolowanym budynku o dużej powierzchni "gruntu" źródłem ciepła jest ziemia. Można powiedzieć też, że akumulatorem.
Zimą bedzie dużo cieplej niż na zewnątrz, latem dużo chłodniej.
sam podatek rocznie wyniesie nas 6000złNajpierw trzeba zostać rolnikiem a potem dopiero budować stajnie hale stodoły itp.
Nikt nie broni potem w gospodarstwie trzymania setki koni ani organizowania międzynarodowych imprez. Źródeł ew. dofinansowania interesu też jest jakby więcej.
ohir, a usługowe trzymanie koni? czyli pensjonat. Albo prowadzenie nauki jazdy? Albo inna działalność zarobkowa związana z końmi poza hodowlą?
ohir, a usługowe trzymanie koni? czyli pensjonat. Albo prowadzenie nauki jazdy? Albo inna działalność zarobkowa związana z końmi poza hodowlą?
A kto rolnikowi broni trzymać konie miastowego? Nauka jazdy jak najbardziej polecana w agroturystyce. Ponoć nawet wspierana przez niektóre gminy.
Nie problem kupić 10ha i zrobić z tego "Ośrodek Jeżdziecki Super-Hipper sp z o.o.". Problem będzie jak policzą 100.000 x 1,95
podatku od gruntów rekreacyjno sportowych.
IMO najlepszy jest układ małżeński: jedno jest rolnik pełną gębą w krusie, drugie może prowadzić dowolną DG.
lostak, czy ty ocieplone masz też te ściany wspólne ze stajnią, czy tylko te zewnętrzne?
tylko zewnetrzne
budujemy (odbudowujemy) stajnie (+ obok drewniane przybudówki na siodlarnie, paszarnie itp). wg przepisów będiz eto tylko zabezpeiczenie po pozaże, także dach płaski i po starym obrysie (tzn części) przy wykorzstaniu murów jakie zostały,
stajnia na nowo, w nowym ksztalcie stannie jak beda zrobione projekty budowlane i bedzie dostępna jakaś unijna kasa (w końcu zajmujemy się pisaniem projektów na dofinansowanie czego się tylko da 😉 ) czyli za rok czy 2.
no i na stajnie będize murowany budynek 7x8 m. (wczesniej były 4 na większej powierzchni z b. szerokim korytarzem, a małe koniki mialy boksy angielskie drewniane dobudowane na zewnątrz. musi tam zmieścić się 6 boksów (w tym 2 na mniejsze konie/kuce). jak to rozplanować ? wejscie od krótszej ściany.
ma ktos moze jakiś pomysł? jakie wymiary powinny mieć boksy tak "przepisowo" a jakie w wersji minimum? dodam ze konie całe dnie są na dworze, tylko na noc do stajni wracają...
[quote author=horse_art link=topic=841.msg1376118#msg1376118 date=1334735981]
budujemy (odbudowujemy) stajnie (+ obok drewniane przybudówki na siodlarnie, paszarnie itp). wg przepisów będiz eto tylko zabezpeiczenie po pozaże, także dach płaski i po starym obrysie (tzn części) przy wykorzstaniu murów jakie zostały,
stajnia na nowo, w nowym ksztalcie stannie jak beda zrobione projekty budowlane i bedzie dostępna jakaś unijna kasa (w końcu zajmujemy się pisaniem projektów na dofinansowanie czego się tylko da 😉 ) czyli za rok czy 2.
no i na stajnie będize murowany budynek 7x8 m. (wczesniej były 4 na większej powierzchni z b. szerokim korytarzem, a małe koniki mialy boksy angielskie drewniane dobudowane na zewnątrz. musi tam zmieścić się 6 boksów (w tym 2 na mniejsze konie/kuce). jak to rozplanować ? wejscie od krótszej ściany.
ma ktos moze jakiś pomysł? jakie wymiary powinny mieć boksy tak "przepisowo" a jakie w wersji minimum? dodam ze konie całe dnie są na dworze, tylko na noc do stajni wracają...
[/quote]
unijna norma 3x3, nie mniejsze
horse_art, a jaka szerokośc wejścia i czy z boksów przewidziane sa wyjścia od razu na zewnatrz, czy trzeba tam jeszcze wcisnąć korytarz dla koni?
niestety korytarz w srodku. szerokosc 7m, dlugosc 8,30.
myslimy zeby korytarz taki 1,5 m szerokości, i nei do konca zeby te narozne boksy byly wieksze o te 75 cm kazdy (- skos na drzwi)
wiec bedzie: te 2 w rogach 3,5 x 2,80, (-skos) , srodkowe 2,75 x 2,80 i dwa przy wejsciu 2,75x 2,70
nie mam jak szkicu wstawić 🙁
no i taka mała powierzchnia...kicha troche no ale cóż... wcześnieje mialy 3,5 na 3 czy 3,5...
No to już masz rozplanowane. Jak chcesz miec korytarz to chyba sensowniej się tego nie da zrobić.
no tak mi z rysunku wyszlo...ale moze ktos ma jakiś madrzejszy pomysl?
nie mam programu do projektowania, ani sprzetu wiec rysowalam "na oko" niewiem czy drzwi w takim skosie się sprawdzą... no i cz jest sens? czy nie lepiej ten korytarzyk do konca zrobić i zeby tam bylo miejsce np na szczotki, wieszak na uwiazy itp? bo taki waziutki korytarz to nie ma co na boksach wieszac... a... no i gdzie kran umieścic?
edit: kolejna bórza mózgów (zmienianie ukladów, miesca drzwi itd), latanie z miarką... no i wyszło ze woda w środku musi byc, tak jak i wieszak ... no i boksy beda kazdy 2,80 szerokosci, tylko w głębi beda dla malych koni - troche krótsze - np 2,5 a nie 2,75. dzieki temu na koncu korytarza będzie szerzej (ok 2 m) i będzie miejsce na zlew, szafke na podręczne rzeczy, wieszak na siodlo itp.
przed bedzie myjka, koniowiąz itd.
i tak chyba zostanie już ... ale na razie tylko fundament dolany, potem ściany i na koniec dzielenie, więc jeszcze może się zmienić koncepcja 😉))
dzwi chyba najlepiej byłyby przesuwane takie... to dużo większy koszt niz takie normalne na zawiasach? (bo niestey koszta grają ogromną rolę ;( )
[quote author=horse_art link=topic=841.msg1376356#msg1376356 date=1334751478]nie mam programu do projektowania[/quote]
Pakiet architektoniczny Cycas jest dostępny i pod Windows i pod Linuksem. Użytkowanie do celów prywatnych jest za darmo.
Machanie drzwiami można przećwiczyć w dużo prostszym programie:
freecad.
🙂 dobrej zabawy.
P.S. Czasem warto poświęcić wiele dni na zrobienie sobie modelu niż potem cierpieć przez lata, bo drzwi od boksów naprzeciwko
zakleszczają się albo co gorsza tworzą idealne nożyce do rąk.
dziękuje ci bardzo!
jak tylko dorwe szybki net to sciągne 🙂 bo chyba na tym teraz sie nie da..ale spróbuję 🙂
mialam corela w którym spokojnie niegdyś projektowalam, ale niestety przepadl po pożarze razem z moim laptopem 🙁 muszę nowy "skombinować" 😉
lubie mieć włąsnie wszystko jasne i dokładnie poprojektowane. tak żeby pokazac wykonawcą na papierze... mając wszelkie dokładne wymiary i pomieszczeń i wyposarzenia, belek, scianek... , bo jak się zaczyna takim tłumaczyć to już może wyjść ciekawie, a przy czasem nawet małych "się wydaje że bedzie ok" to wychodzą niezłe "kwiatki" tak jak mówisz 😉
te docelowe budynki za 2 czy iles tam lat juz napewno zrobi bardzo idealnie - i my koncepcje a potem biuro... to jest "na razie" ale też trzeba dobrze pomysleć żeby było komfortowo (i w ogóle żeby się dało korzystać 😉 )...i dla koni i dla ludzi korzystających
[quote author=horse_art link=topic=841.msg1376485#msg1376485 date=1334758500]jak tylko dorwe szybki net to sciągne 🙂[/quote]
To jest program przeniesiony z linuksa. Instalator ma niecałe pięć MB i po gprs się ściąga parę minut. Do robienia widoczków fotorealistycznych
z tego co narysujemy (zaprojektujemy) trzeba ściągnąc dodatkowo 12MB programu povray. Wszystko razem na dysku zajmie 25MB. Do pracy
wystarczy stary prosty komputerek na jakimś pentium czy celeronie albo i netbook z podłączonym większym monitorem.
Dla kogoś kto nie używa na codzień linuksów może być trochę "straszno" na początku się przyzwyczaić do innego wyglądu i że jeden program
wywołuje drugi (do zrobienia widoczku fotorealistycznego) ale myślę, że warto.
Bardzo przydaje się pokręcenie słońcem (oświetleniem) na modelu żeby sprawdzić czy np tam gdzie chcemy mieć okno nie będzie cały rok cienia. itp.
Przykładowe efekty renderingu (tworzenia obrazu modelu) z cycasa poniżej:
[hr]

[hr]
eh niestety - nie udalo się, sciągneło ok 400 kb i koniec...przerwało. i tak kilka razy. na łaczu z t-mobile i to na terenie gdzie tylko ten najsłabszy zasięg, nic co ma wiecej niż kikaset kb jest nieosiągalne do ściągniecia.... no nic, zabiore jutro laptopa do miasta to może złapie jakąs szybką niezabezpieczoną siec bezprzewodową 😉
komapa mam ok... tylko własnie ten internet 🙁
a programik widze, że fajny i z tym swiatłem super... przyda się bo okna musimy też jakos zaprojektować.
jak już sciągne a nie ogarne obsługi - zwróce się w celu konsultacji 🙇
dziękuje!
Mam pytanie do osób, które mają ciepłą wodę na myjce - jak jest ta woda ogrzewana? Bojler, podgrzewacz, jakieś inne źródło? W jakiej odłegłości od myjki są zainstalowane te urządzenia i czy nie ma dużych strat ciepła w rurach doprowadzających ciepłą wodę?
repka, w Abso był przepływowy podgrzewacz. Ja nie wiem jakiej to firmy było, ale generalnie był na żetony - jak się wrzuciło żeton to miałaś mieć ciepłą wodę przez 5 albo 10 minut (już nie pamiętam). Wiem jedno, jak ktoś chciał się doczekać ciepłej wody to 3 żetony minimum musiało być.
Był zainstalowany na myjce.
epk, a korzystali z tego ludzie? Bo o żetonach to nie pomyślałam 🙂 A na ile tak naprawdę ta ciepła woda jest potrzebana, a na ile to taki luksus?