Maści i odmiany

Pursat   Абсолют чистой крови
15 kwietnia 2012 19:35
Śliczna mordka:

Jestemzlasu mimowolnie uśmiechnęłam się widząc to zdjęcie, czadowe  😁
Kasix1997   My little Princess
22 kwietnia 2012 14:01
Z opóźnieniem ale są paski, troszkę mało je widać ale modele nie chcieli współpracować.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
22 kwietnia 2012 14:07
paski to ma zebra :P
pręgi - normalna cecha (atawistyczna) koni prymitywnych 🙂
występujące wraz z maściami z grupy bułanych.
Oczywiście u innych koni też mogą występować.

Pursat cudowny 💘
22 kwietnia 2012 14:26
Tak myślałam że to coś związanego z końmi ras ,,prymitywnych'' a że to jest mieszanka fiorda z hucułem to wszystko wyjaśnia 😀
cieciorka   kocioł bałkański
22 kwietnia 2012 19:46
Nie znosze koników polskich, ale duże myszate mi sie bardzo podobają 😁
Pursat   Абсолют чистой крови
22 kwietnia 2012 21:54
Myszata. 🙂

Miyako, to kobyła. Cudownie ma obrysowaną łysinę i w ogóle fajnie rozlaną na paszczy. 😉
cieciorka   kocioł bałkański
22 kwietnia 2012 22:31
nie tyle maść, bo palenie, ale też ciekawe:
http://www.mustangs4us.com/brands.htm
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
23 kwietnia 2012 20:41
cieciorka, Pursat w pierwszym poście dodawała pięknego kasztana właśnie z podobnym paleniem 😀
W sumie mam pytanie.
Wałach PaniJantarowej nie wiem czy tu kiedyś był ale uważam, ze jest ciekawy i pytanie do was. Jaka to maść?
Koń jest zimą i późną jesienia kary.
[wybaczcie artystyczne zdjęcie, nie mam innego gdzie dobrze widać maść]

A latem wygląda dokładnie tak, czyli płowieje równomiernie do brudnego kasztana:

Z moim jest podobnie:

jesienny

zimowy (niby kary)

ale w sloncu jednak skary

latem wyplowialy potrafi wygladac tak

a ogolony jest myszaty ;p

W paszporcie ma wpisane kary, a tak naprawde kon-kameleon 😉
Skary to on na pewno nie jest ponieważ konie skaro gniady to koń w zasadzie cały czarny z brązowymi pachwinami i pachami i chrapami. ten predzejbyłby ciemno gniady. Mój też w zależnosći od żywienia i pory roku wygląda raz na konia karego raz na ciemnogiadego a raz na jeszcze innego. zauważyłam że bardzo duża rolę spełnia miedź w paszy im wiecej tym koń bardziej czarny.
Angeel z 70% koni karych (a może i jakichś oszukanych skarogniadych?) tak jest. Na lato bardzo często płowieją. Jedne mniej, drugie bardziej.
W przypadku Mariana to nie jest nic niezwykłego. Ten kasztan z linków to już troche inna bajka.
to ja też się wtrącę.

czesto konie płowieją z powodu niedoboru miedzi, polecam przebadanie pro forma siana (bo we włosie nie zawsze wyjdzie wszystko), i suplementację miedzią, podobno kare i skare konie mają większe zapotrzebowanie na miedz.
Skary to on na pewno nie jest ponieważ konie skaro gniady to koń w zasadzie cały czarny z brązowymi pachwinami i pachami i chrapami. ten predzejbyłby ciemno gniady. Mój też w zależnosći od żywienia i pory roku wygląda raz na konia karego raz na ciemnogiadego a raz na jeszcze innego. zauważyłam że bardzo duża rolę spełnia miedź w paszy im wiecej tym koń bardziej czarny.

Ciekawa rzecz z ta miedzia, nie wiedzialam o tym. Czy w badaniach krwi tez oznacza sie miedz ? I czy z suplementacja mozna latwo przesadzic ? W jakiej formie podajecie miedz swoim koniom ?
Miedz lepiej badać we włosie z tego co wiem, krew pokazuje stan na chwile obecna a nie ogólnie. Pan Podkowa ma miedź do suplementowania. Ważne sa też proporcje miedzi do innych pierwiastków. NIe pamiętam w tej chwili jaka jest norma i jakie są skutki przedawkowania o ile takowe wogóle stwierdzono.
ekuss   Töltem przez życie
25 kwietnia 2012 12:40
Przedstawiam wam naszego stajennego dziadka (20 lat,ale bawi się jak źrebak,a pod siodłem rakieta ) i jednocześnie najwyższego z naszej 12-stki (dodam,że moja Frigg jest niższa od tego rudego po prawej). I teraz tak: może mi ktoś powiedzieć co to za maść? Zimą wyglądał jak bułany,ale bez pręgi- potem zaczął linieć i wyglądał jak siwy,a teraz wygląda tak. Może to jelenia?

Coś trudniejszego (również islander)
jakbyście taką maść nazwali?

rozwaliła mnie ta jedna, ciemna noga  😜
O jezusie, powiedzcie mi gdzie takie cuda można dorwać? obłęd  😜 😍
Severus   Sink your teeth into my FLESH
01 maja 2012 07:08
katija

Proszę bardzo  😀

Smoky Black

Smoky cream

Falabana - wiem, że było. Chyba nawet sama coś o tym pisałam. Ale przypomnieć nie zaszkodzi.

Że nie ma genu "jeleniego" też wiem 😉
Mam pytanie czy z kobyły maści gniadej, po gniadym ojcu, linia mateczna myszata i jasnomyszata, pokrytej haflingerem - bardzo jasnym, mógł wyjść źrebol bułany?  👀 Mam młodego opisanego jako gniadego, ma jasne (żółtawe) włosy po bokach grzywy i na górze ogona, a teraz jak zaczął linieć bardzo idzie w bułanego- urodził się janobułany. Jej druga córka z tego samego kojarzenia jest kasztanką o takim dziwnym kolorze, takim kremowym-złotawym-szarym połyskiem  👀  Kasztankę dodałam w mojej galerii, a gniademu zrobię dziś aktualne zdjęcia.
05 maja 2012 16:31
Srebrny kasztan 👀
nawet nie wiem, że istnieje taka maść.  😲
oceniałam jako gniady z konopiastą grzywą,

właściciel podaje: brudnokasztanowaty.  🤔
05 maja 2012 16:51
Brudny kasztan to chyba taki:

Gniady miał by czarne nogi. Choć ten "twój" to mógłby być brudny kasztan z konopiasta grzywą ale konopiasta jest chyba bardziej żółta 😵 Może ktoś "mądry" w maściach się wypowie 😁
A jakie "warunki" trzeba spełnić, by urodziło się źrebię z postu dar? Takiego konia jeszcze nigdy w życiu nie widziałam.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
05 maja 2012 18:22
Przynajmniej jeden z rodziców musi mieć gen odpowiedzialny za tą maść. Czyli S - silver.
05 maja 2012 20:51
Dar U nas ostatnio w szkółce chodzi podobny i miałam podobny problem jaka to maść? brudny kasztan?, gdzieś słyszałam ,,czekolada" 😁

Moje fot kiepskie<głupi aparat> 😡
ale link podam: http://www.photoblog.pl/pepitowa/118730624/czort.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się