Ogłowia

hugolina009, Ooo, mamy podobny problem pt "szukanie brązowego ogłowia". 😉 Może fairplay cheval (nie wiem czy to nie osobne ogłowia... w każdym razie jak wpiszesz "cheval" to powinno wyskoczyć)? Odcień dosyć podobny. Albo ewentualnie Leo z Amigo? (80-90 zł, ale powątpiewam, żeby to ogłowie było jakiejś zwalającej z nóg jakości, ale odcień też podobny ). Horze chyba też ma brązowe ogłowia, jakość znośna.
Sankaritarina witaj w klubie 😉 aktualnie mam czarnego meksykańca Horze, bardzo fajne jest, ale kolorek nie ten, kupiłam jak miałam jeszcze czarne siodło... ale miałam wtedy okazje kupić nowego brązowego Daw-Maga za 200zł tylko że nie pasował do siodła... miesiąc poźniej nagle wymieniłam siodło na brązowe 😵 
nie jestem przekonana  do ogłowi za niecałe 100zł, tez mam jedno takie i rymarz nazwał je bułgarską mielonką czy jakoś tak 😡
to cheval jest ładne, ale angielskie, dla Cykado nie do przyjęcia 😕
Kolor Horze pasowałby Wam idealnie, ale też angielskie 🤔. No chyba że wogóle bez nachrapnika 😉
albo nachrapnik w ostateczności inny i zmontować, ale można z kolorem nie trafić :/
No z czarnym nie ma problemu, ale z brązem to łatwo nie będzie.
hugolina009, a HKM? Coś mi świta, że były brązowe meksykany z tej firmy. Kentaur ma na pewno brązowe meksykany, ale też droższe niż to 250 zł. Możesz jeszcze zerknąć tu -> http://www.rymarstwo.ig.pl/
Brązowe też robią, a może da się zamknąć w tych 250 zł. Skóra jest bardzo przyzwoita.

Odnośnie ogłowii za 100 zł... ja mam w zasadzie tylko takie. Puki Pallas był młody, to mi było szkoda zbierać na ogłowie "z prawdziwego zdarzenia" w razie, jakby się coś zniszczyło. Wśród tych tanich ogłowi zdarzają się lepsze i gorsze. Najgorsza mielonka, którą kupiłam to było ogłowie "cośtam Diamond", z kryształkami na naczółku -> skóra sztywna, jak papier, bardzo nietrwała. Miałam też jakieś bezfirmowe ogłowie za 70 zł z allegro i było znośne. Teraz mam Horze Gorgueze (jakoś tak) i też jest ok. Może się pokuszę na to Leo... z pełną świadomością, że to może być jakaś mielonka.
edit: uch... ogłowie ogłowiem... ale tu trzeba poszukać brązowego popręgu, który nie byłby bardzo drogi, a w tym samym odcieniu! 😉
mam jedno oglowie, ze złotym wędzidełkiem na naczółku, stare jak świat, starte miejscami(kon+sciana), ale do codziennego ciorania-idealne. nie żal go w najgorszy kurz, czy na lonżę, nie jest zbyt ładne, ale nie żal go zupelnie😉 ostatnio nawet potraktowałam je lakierem do paznokci i wyglada nie tak tragicznie😉
moja mielonka jest tez znośna, nawet miękka, ma ładny wypukły nachrapnik i naczółek, ale przyszedł czas na coś porządniejszego 😉 te hkm mi się podobają🙂 a miał ktoś może to  http://www.okser.pl/eric-thomas-oglowie-meksykanskie-p-506.html  strasznie mi się podoba, trochę droższe ale śliczne i kolor idealny 😍 
Sankaritarina o popręgu to mi nawet nie mów... z brązowych to znajduje tylko skórzane, które kosztują ponad połowę tego co dałam za siodło 😵

edit: znalazłam takie hanowery, prosze pięknie o opinie jeśli ktoś używał :kwiatek:
http://www.okser.pl/wembley-oglowie-xline-marbella-p-801.html
http://www.okser.pl/hkm-oglowie-skorzane-nele-p-9083.html
Czy ktoś zlokalizował brązowe ogłowie z czarnym podszyciem np? Jest coś takiego??
Ponieważ na koniec dyskusji o nachrapnikach ostatnie pytanie padło własnie do mnie to odpowiadam rysunkowo.
Każdym nachrapnikiem da się "zasznurować" koniowi pysk. Jest tylko jedna zasadnicza różnica a mianowicie jeśli koniec chce uciec przed ręką jeźdźca otwierając pysk a co za tym idzie chce odciągnąć żuchwę od szczęki to przy nachrapniku zaciskowym, kombinowanym albo meksykańskim nacisk jest głównie na kość nosową w miejscu gdzie kość jest mocna, gładka i zaokrąglona a przy nachrapniku hanowerskim nacisk występuje głównie na wyrostek nosowy, który jest ostro zakończony, jego brzegi nie są gładkie i milutkie.
Nie wiem czy każdy koniarz widział czaszkę na żywo, dotykał jej i się jej przyglądał ale wstawiam poglądowe rysunki.
Czy ktoś zlokalizował brązowe ogłowie z czarnym podszyciem np? Jest coś takiego??

a czarne z brązowym?
Obiecane zdjęcia ogłowia z nachrapnikiem od p.Marka i naczółkiem firmy Lagat (naprawdę dobre wykończenie, naczółek na skórze z miękkim podszyciem)
[quote author=Zorilla link=topic=39.msg1369229#msg1369229 date=1334181073]

a czarne z brązowym?
[/quote]

Nie bardzo widzę po zdjęciach czy to może być to ale opis tak twierdzi: http://www.okser.pl/hkm-oglowie-podszywane-p-5387.html
draskaeb  😍  😍
draskaeb - jest prześlicznie  😍. Naczółek też wygląda super. Masz może zdjęcia z bliska ?
Jutro mogę zrobić fotki z bliska. Niebawem sesja z naczółkiem od Anaa! ;-)
Będę wdzięczna  :kwiatek:,bo też się na  taki czaje . 
draskaeb, przepięknie!
draskaeb, wypas, bardzo fajnie całość wygląda. A bazowe ogłowie - nagłówek i paski policzkowe - to jaka jest tranzelka?
draskaeb jak katalogowe, śliczne 😍
draskaeb
Przepięknie !! I naczółek i nachrapnik pasują idealnie  😍 BTW masz standardowy rozmiar naczółka czy sama dobieralaś dlugość?
draskaeb idealny komplet, pasuje jak ulał  😀
draskaeb - jak do katalogu! świetnie  pasuje!
draskaeb  Super !
Też właśnie zamówiłam taki naczółek, tylko cały biały. Będzie jakoś w przyszłym tygodniu już nie mogę się doczekać !
💘 💘 💘 💘
quantanamera reszta ogłowia to no name zakupione w UK baaardzo tanio.
armara sama dobierałam długość, kobyła ma naczółek prosty o długości 43cm a opadający jest 48-49cm
Agaleon zdecydowanie polecam te naczółki, byłam średnio nastawiona bo widziałam zdjęcia w necie z krzywo przyklejonymi diamencikami a tutaj diamenciki chyba szyte (tak to wygląda przynajmniej) do paska skóry a do tej skóry jeszcze przyszyte miękkie podszycie.
A masz może zdjęcia naczółka z bliska? Który to model?
Ogłowie Kieffer, pasuje do kucki czy nie ?  😉
Pasuje bardzo !
To się cieszę  😀 i  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się