Siodło skokowe
Czy ktoś ma siodło Wintec pro close contakt takie jak na zdjęciu? Jakie wrażenia z jazdy?
Co powiecie na temat skokówek prestige michel robert bądz Paris D ?
[quote author=parkur_1 link=topic=1249.msg1258420#msg1258420 date=1326445936]
Witam,
posiadam skokówkę Kieffera . Siedzisko mimo że dosyć twarde to mega wygodne i dopasowane - mi bardzo odpowiada.
Jednak nie mogę sięjakoś przyzwyczaić do wystającego randu poduszek kolanowych, jakoś dziwnie.
[/quote]
hayfa234 mam Paris D, siodło fajne i wygodne, przednie poduszki spoko, jednak co do tylnich, to zdają się zbędne, bo ja ich przynajmniej wcale nie czuję. Trzeba mieć w nim dobry dosiad, bo raczej łydki dobrze nie przytrzyma. No ale ja kupowałam używane, a nie szyte na wymiar, to tez może dlatego, że nie jest dopasowane. No i jeździłam w nim jak na razie 3 razy 😉 a co do michaela... to jeździłam raz bądź dwa, całkiem fajne, ono prędzej ułoży łydeczkę. Obydwa są równie wygodne jak i bardzo lekkie 😀
hmm szkoda Paris jest taka ładna 🤣
Wygląd to chyba jest najmniej ważny 😉
Jeździłam w Parisie dość długo jednego Mucka i yh... Duużo czasu upłynęło zanim się w nie wjeździłam. W sumie nawet nie bardzo wiem co w tym siodle było nie tak, ale ułożenie poduch mnie wkurzało, siedzisko jak dla mnie za miękkie. (Jestem długonożna, więc może dlatego te poduchy mnie przyprawiały o furie) Wyglądało nienajgorzej, ale wszystko psuły wrażenia z jazdy : W każdym razie - za taką cenę nigdy w życiu bym Prestige'a jakiegokolwiek nie nabyła. 😉
Ja tylko przypomnę, że jeśli siodło jest:
a) niedopasowane do konia ( za wąskie, za szerokie, leci na tył, lub leci na przód)
b) niedopasowane do jeźdźca ( siedzisko jest za małe lub za duże, tybinki za długie lub za krótkie)
to będzie się guw...nianie siedziało.
Święta prawda. 🙇
Dramka zawsze miała siodła za wąskie które leciały do tyłu, przez to mi dupa leciała do tyłu a łydki do przodu. W dodatku zawsze miałam siodła gdzie nie dosięgłam kolanami do poduszek 😵
Ja nie wiem czy lepiej nie dosięgać czy mieć kolana za poduszkami, nawet w siodle z przedłużoną tybinką. I czy lepiej mieć siodło zaduże, ale kolano jest tam gdzie powinno, czy w swoim rozmiarze, ale siedzieć za bardzo z tyłu. 😉
Dzisiaj włożyłam pod siodło gluta acavallo podnoszącego tył siodła, koń bardzo fajnie chodził. Ale to była jazda po płaskim, zobaczę jak będzie na skokach. Czy czasem nie będzie wysadzało za bardzo.
Najlepiej jak jest dopasowane wszędzie 😉
Tiaa... Ale chyba takie cuda to tylko u Bogdana 😉
Noo..Bogdan pomógł dopasować moje, na tyle co się dało :kwiatek:
Bez Bogdana ani rusz..
A ja Wam powiem,że jak się człowiek do dobrego przyzwyczai to masakra. Wsiadłam wczoraj w moje stare siodło, i się normalnie załamałam :P jednak co HBC to HBC 🙂
ha ha ha,dzisiaj od Blanki usłyszałam to samo,od dwóch tygodni jeździ w HBC,dziś siedziała w Pessoa i dokładnie taki sam komentarz - niby fajnie,ale jakoś tak dziwnie w innym 🤣
dla mnie hicior to Matylda w Białogórze,pożyczyła w sobotę na konkursy siodło od Kasi,a wieczorem już je w HBC zamówiła 😁
mówicie że HBC lepsze niż pessoa?
Bo ja się biję z myslami jeżeli chodzi o siodło skokowe.
Już zgłupiałam a musze mieścić się do 4 tys.
Nuna nie ma "lepszego siodła". Siodło musi przede wszystkim tobie pasować 😉 A może raczej przede wszystkim twojemu zwierzakowi. HBC robi to co sobie wymyślisz. Ja jestem już po nastu rozmowach i na fb i przez telefon, bo trochę nawydziwiałam 😀 I Bogdan słucha, notuje mówi czy się da czy nie 😀
Miałam przez parę lat Forestiera, miałam Prestiga i dla mnie to też są dobre siodła. Ale aktualnie uważam ze lepszego niż HBC dla mnie i mojego konia nie ma.
Gdyby nie to ze mój koń juz ma 15 lat bym tez zamówiła HBC 🙄
Dramka mój też ma 15. Nie widzę akurat tu problemu. Jak zmienię konia to myślę że Bogdan postara się dopasować do innego zwierza. Jak się nie da, to będę zamawiać u niego nowe 😉
Na razie Bogdan tyle co się dało dopasował mi moją meredith, a jeździ mi się w niej bardzo dobrze 😀
Ponia a twój HBC tobrze trzyma nogę ?
Ponia raczej nie potrzebuje "trzymania" 🏇
No oczywiście ale po prostu się pytam czy trzyma
Bo chciałabym sobie kupić HBC ale wolałabym siodło które jednak coś nieco podtrzymuje
hayfa234, to zanim się zdecydujesz spróbuj się z kimś dogadać i wsiąść w HBC. Gwarantuję Ci, że odechce Ci się siodeł trzymających.. Ja całe swoje życie jeździeckie jeździłam w ortopedykach, ale odkąd spróbowałam HBC to dla mnie inne już nie istnieją. Fakt, musiałam się na nowo nauczyć poprawnie jeździć (uczę się dalej) ale różnica jest nieporównywalna.
Dogadaj się z jakimś forumowiczem ze swojej okolicy, który posiada HBC na jazdę.
Jak się sprawują skokowe winteci? Zwłaszcza 500jump? Jak z konserwacja tego materialu? Łatwo f aktycznie dopasować do konia? :kwiatek:
aniaagre wtrącę się a nie trudniej jest ci sie utrzymać w HBC
Wbije się w temat ,bo ostatńio bardzo jestem zainteresowana siodlami hbc i mam pytanie do tych którzy swoje już maja. Ile czekaliscie na swoje siodło od zamówienia do odebrania?
aniaagre wtrącę się a nie trudniej jest ci sie utrzymać w HBC
Ja również chętnie się dowiem- tez mnie to interesuje.
Bo skoro piszesz (aniaagre) że to siodło w ogóle nie trzyma to chyba ciężko się w nim jeździ, a dokładniej jak w temacie skacze.
Ale to tylko takie gdybanie bo nigdy w tym siodle nie jeździłam, tak tylko dopytuję.
Najtrafniejszy komentarz jest autorstwa
tunridy w wątku:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,87685.0.htmlSiodło jest najlepsze pod słońcem i choćby mi dawali za nie 10 tyś to nie sprzedam, bo kolejka po następne takie jest tak długa i musiałabym czekać Bóg wie ile. A siodło jest mi potrzebne na JUŻ.
H&B Contact- model monoflap zwany "Wrotki". Siodło nie tylko dla profesjonalistów, ale i dla typowych rekreantów. A czemu dla typowych rekreantów siodło full contact prawie bez klocków ktoś spyta?
A no temu, że mimo iż ma małe klocki, jest uszyte tak, że łydka w czarodziejski sposób przykleja się do końskiego boku i NIE DA RADY w tym siodle źle siedzieć. Po prostu nie da rady. 😀 Chcąc, nie chcąc przyjmuje się odpowiednią pozycję.
I nawet rekreant jakim jestem ma szansę poczuć co to jest RÓWNOWAGA. A nauka tej równowagi w skoku przychodzi dużo łatwiej i szybciej niż w innych siodłach- wiem, bo próbowałam. 🏇
I jakby mi jeszcze trener nie uciekł, to pewno bym już w idealnej równowadze latała ze 120. 😁 A tak to muszę jeszcze troszkę popracować nad sobą. 😀iabeł:
W tereny też dobre. Miękkie i wygodne. I nie wiem po co trzymam tego Winteca na poduchach z powietrzem. Chyba czas się z nim jednak rozstać, bo nie sądzę bym kiedykolwiek w niego wsiadła. Nawet na jakiś rajd.
ps- dodam że siodła są szyte INDYWIDUALNIE pod konia.
Ja fachowcem nie jestem, zwykłym rekreantem skaczącym do L jak na razie, ale siodłem jestem zachwycona.
No i wszystko jasne 😀
O to się próbowałam nieudolnie zapytać.
Krótka, zwięzła wypowiedź a daje tak dużo.
Musiałam ja wcześniej przeoczyć 😉
No to już wiem jakie siodło będę w przyszłości mieć...
Rodzice mnie wyklną haha 😂
Teraz dołączę się do pytania jak odbywa się dopasowywanie siodła do konia
i jak się je potem zamawia, ile sie czeka itp.