Nasza twórczość fotograficzna cz. II

jak jak jak pokombinować? 😀
Facella   Dawna re-volto wróć!
31 marca 2012 19:14
Fisia, po oczach nie bije, więc źle nie jest.
odpowiem za Nine, taki efekt tła daje Helios, a właściwie jego jasna przysłona i jej konstrukcja chyba też ma na to wpływ (chociaż nie jestem pewna). w sumie to nie trzeba się jakoś bardzo wysilać, wystarczy mieć odpowiednie, tj. niejednolite tło.
edit: pisałam równocześnie z kingoool, więc: na bank wykorzystałabym to drzewo. pobawiłabym się w jakąś mroczną sesję, wzmocniłabym cienie w tle, dorzuciła lekką winietę, może efekt wysokich kontrastów (tylko nie tak silny jak w linku)? w sumie to nie potrafię wyjaśniać tego w teorii, musiałabym się pobawić w programie.
Fisia, wg mnie też jest ostrość ok, to i zmniejszyłaś podpis! 😀
Facella, mnie się również wydaje, że konstrukcja ma znaczenie, coś takiego obiło mi się o uszy (albo o oczy - może gdzieś czytałam 😀)
Kingool, ciężko jest mi powiedzieć, ale zgodziłabym się z Facellą znowu, spróbować może z innej perspektywy, żeby po prostu zdjęcie było ciekawsze 🙂
m.indira   508... kucyków
31 marca 2012 20:47
w poszukiwaniu wiosny wyszło coś w ten deseń
co do pytanie o ciemność ptaków, ciemne z powodu późnej godziny, ostatnich między opadami promieni słońca i nie lubię rozjaśniać na siłę...
tak wiem tłumaczy się tylko ten kto winny 😉
d60 sigma 70-300 itd

m.indira ciężko skupić wzrok na ptaszkach wg mnie. Na ostatnim bardzo ciekawy moment  😉

To ja dorzucam naszą nimfę:
31 marca 2012 21:37
Quendi, kadr dobry, więcej z lewej/mniej z prawej by się przydało, podciągnęłabym nasycenie, bo szarość zdominowała zdjęcie.

m.indira, pierwsze jest niby proste, a śliczne. wróbelki jednak nie porywają...
Fisia
zdjęcie nie jest przeostrzone.
Przy przeostrzeniu pojawia się wokół obiektu brzydka obwodka.
U Ciebie tego nie ma
Facella - co nie wejdę do wątku to widzę Twoje opinie do zdjęć 'więcej prawej mniej lewej' lub na odwrót, sorry musiałam to napisać bo jakos tak zawsze na to trafiam 😀
Widocznie u Ciebie to jest najważniejsze, ja rozumiem czasem to widać i trzeba zwrócić uwagę ale tak ciągle?  😁
nie potraktuj tego jako, że jestem złośliwa  czy coś :P
01 kwietnia 2012 10:35
Time, może i często tak piszę, bo taka jest moja opinia. jak widzę konia galopującego w prawo i zaraz ucięty kadr, a z lewej od groma i więcej miejsca, no to cóż - taki zamysł mi po prostu nie leży. kiedyś ktoś mi powiedział, że jak zwierzak jest obrócony ciałem w lewo, a głową w prawo i patrzy w prawo, to z prawej powinno być więcej przestrzeni. i takie zdjęcia mi się podobają, i tego się będę trzymać. nie jest do dla mnie najważniejsze, ale powtarzam to ciągle, bo wydaje mi się, że osoby wstawiające zdjęcia do tego wątku oczekują jakiejś opinii, może wskazówek. wiem, że może nie jestem do tego najodpowiedniejszą osobą, bo jest tu masę bardziej doświadczonych fotografów, ale dla mnie liczyłaby się każda, byle tylko konstruktywna opinia.
a ja popieram Facellę, bo w końcu pierwszym najważniejszym elementem zdjęcia jest właśnie kadr! no dobra, drugim - zaraz po temacie😉 jak mamy temat, to kolejnym krokiem jest kadr, dopiero potem oświetlenie, kolory itp itd... moim zdaniem oczywiście😉 ale jeśli u kogoś kadr leży to najpiękniejsze kolory nie pomogą!

a że pisze to cały czas - widać często ludzie nie czytają opinii o zdjęciach innych, tylko o własnych, i nie uczą się na błędach innych tylko sami muszą usłyszeć "więcej prawej, więcej lewej"😉
Może nie tyle kadr - co kompozycja (której elementem jest kadr).
halo, no igzakli🙂
trzynastka   In love with the ordinary
01 kwietnia 2012 12:56
Wymodelowana - nie mogę, śnieg pada ! 🙂
Fisia - tak jak Facella napisała, to budowa obiektywu wpływa na "kropkowane tło" czyli bokeh - o tym poczytaj.
m.indiria - fajne kolory na pierwszym, chyba wolałabym by kwiatek był przodem 🙂
Time ja też jestem z Facellą w tym temacie, obiekt musi mieć gdzie patrzeć, miejsce by zrobić oddech, a to już są podstawy kompozycji.
Pozwoliłam sobie przestawić papużkę na odpowiednią stronę, ale poczekam na zgodę autorki by wstawić zdjęcie udowadniające, jak to fajnie wszystko zmienia 😉
a że pisze to cały czas - widać często ludzie nie czytają opinii o zdjęciach innych, tylko o własnych, i nie uczą się na błędach innych tylko sami muszą usłyszeć "więcej prawej, więcej lewej"😉
Ludzie w ogóle nie czytają, może poza tymi rzeczywiście zainteresowanymi. 😉 Niektóre pytania tu zadawane tylko mnie w tym przekonaniu utwierdzają.
To niestety minus fotografii cyfrowej, można zerowym kosztem naprodukować tysiące kiepskich zdjęć i wstawiać je gdzie bądź.

Dla mnie kadr i kompozycja to w sumie rzeczy najważniejsze, bez nich zdjęcia po prostu nie ma, można dzięki nim pokazać w ciekawy sposób nawet coś bardzo zwyczajnego, czaaaasami jeśli akurat się uchwyci jakąś arcyciekawą akcję w kadrze to można przymknąć oko na niedostatki tegoż, ale zazwyczaj mamy do dyspozycji coś co się bez dobrego kadru nie uratuje.
M.indira, pierwsze mi się bardzo podoba i ostatnie jest też całkiem ciekawe 🙂.
Nine, żadna wymówka! :P  🤬 Czapka na głowę i do roboty, ja chcę widzieć efekty! 😀
01 kwietnia 2012 15:00
z dzisiejszej zabawy Heliosem. nie umiem nim ostrzyć. i nie mam pomiaru, ciężko było trafić. ale jestem zadowolona, nawet.

01 kwietnia 2012 15:05
Facella a masz liveview?
ja mam niby potwierdzenie ostrości, ale głównie korzystam przy nim z liveview, wtedy moim zdaniem jest najłatwiej 🙂
01 kwietnia 2012 15:09
no właśnie nie mam. mam też potwierdzenie ostrości (w wizjerze w formie kropki w lewym dolnym rogu, przed czasem naświetlania itd.), ale ciągłe zerkanie na to i na kadr powoduje, że zaczynają mnie boleć oczy  😵 (spróbuję następnym razem zdjąć okulary i ostrzyć tylko na podstawie potwierdzenia) poza tym zauważyłam dzisiaj, że czasami to potwierdzenie się myli  🙄
01 kwietnia 2012 15:15
Moje potwierdzenie ostrości jest takie zwykłe, jak przy normalnych obiektywach. Po prostu na punktach AF podświetla mi się wybrana kropeczka.
01 kwietnia 2012 15:26
kropeczka mi się żadna nie podświetla, właśnie to sprawdziłam. miga mi tylko to kółeczko, które Ty masz po prawej.
01 kwietnia 2012 15:41
generalnie nie wyszło źle jak na ostrzenie full na oko 😉 zdjęcie jest dla mnie za zielone, a ostry jest chyba tylko ostatni płatek kwiatka.
W sumie możesz sobie przymknąć przysłonę, on będzie równie pięknie malował, bo to i tak małe f są, a jest większa szansa, że trafisz z ostrością.

Facella - jasne zgadzam się z Tobą, tylko tak gryzło w oko i co nie weszłam to widziałam to samo, więc napisałam bo mnie korciło 😀
01 kwietnia 2012 15:48
Time, to musiałaś tak trafić po prostu

nine, będę o tym pamiętać na przyszłość  :kwiatek:
madmaddie   Życie to jednak strata jest
01 kwietnia 2012 18:04
http://vimeo.com/14179548  🙇

może nie czytają bo ich to nie obchodzi? przecież teraz każdy jest "fotografem". robienie zdjęć jest trendy, aparaty na dobrym poziomie coraz tańsze. kiedyś cyfrowy kompakt nikona kosztował 4900zł, teraz za tyle kupi się fantastyczną lustrzankę.
m.indira   508... kucyków
01 kwietnia 2012 18:51
człowiek który traci wzrok nie musi być kaleką, nie musi rezygnować z tego co kocha, co mu sprawia przyjemność...
wielki szacunek, Pete Eckert jest tego żywym przykładem
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
01 kwietnia 2012 20:05
Odgrzebałam stary obiektyw, dla mnie nowy bo chyba nigdy nim nie robiłam zdjęć, zabawka mojego taty... coś heliosopodobne i... się zakochałam  😍

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
01 kwietnia 2012 20:11
Jak stary to zapewne sama musisz ostrzyć- popracuj nad tym, wyczul oko a jak się już zapoznasz z obiektywem to będzie super bo na razie ostrość ucieka trochę 😉 Ale ćwicz! Ja mojego heliosa dopiero poznaje i też mam problem z łapaniem ostrości 😁
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
01 kwietnia 2012 20:20
To prawda, ostrzenie na manualu to moja zmora, ale niestety jestem na wpół ślepa, co wcale nie pomaga  😁 A obiektyw jest na prawde niesamowity, prawdziwe cacko  😜

Jak wybiore zdjęcie do foto- zabawy do wrzucę tu jeszcze troche moich wypocin. Aż wróciła mi radość z fotografowania 🙂
Ronin.   Każdy orze jak może.
02 kwietnia 2012 19:40
Z dzisiaj  🙂

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
02 kwietnia 2012 19:45
Sprzed dwóch tygodni. Jakieś sugestie?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się