Niedługo do LO(a może i nie...)

będziesz w Koperniku?🙂
a ja po moich egzaminach próbnych (ehh) i op niewiedzy z matmy zastanawialam się nad technikum wet, ale musiałabym do jakiegoś internatu wyjechać... i konia ze sobą zabrać. (hihih ostatnio sobie wyobraziłam mieszkanie z koniem w internacie  🏇 ) Więc raczej obstawiam LO. biol chem. boję się, że sie nie dostanę  🤔wirek:
Dworcika   Fantasmagoria
24 marca 2012 09:48
Ja 6 lat po maturze ciągle biję się z myślami na temat wyboru szkoły po gimnazjum. Wybrałam ogólniak i troszkę jestem na siebie obrażona z tego powodu. Co prawda to już daleko, daleko za mną, ale gdybym miała ponownie wybrać, to celowałabym jednak w technikum. Żałuję, że wtedy patrzyłam na to inaczej, chociaż moją szkołę wspominam bardzo miło i w sumie dała mi solidne podstawy. Niestety TYLKO podstawy. Studia studiami, ale wolałabym mieć podstawy wyniesione z technikum w komplecie z papierkiem, że coś tam już potrafię.
Dworcika: coraz więcej osób wybiera technikum, też bym wybrała no ale...
Ktoś tutaj jest z Wrocławskich Ogólniaków?  :kwiatek:
jett   success is the best revenge
02 kwietnia 2012 18:54
Jest tu ktoś z Lublina i okolic, kto wybiera się w tym roku do LO?  👀  🙂
jett, w kąciku małolata są dziewczyny z LBN które idą do LO 🙂.
kujka   new better life mode: on
02 kwietnia 2012 20:23
w Koperniku chyba nie.

Bylam za to dzisiaj w LO im Fredry i bylo naprawde super. Fajna dyrekcja i nauczyciele, klasa najlepsza ze wszystkich do tej pory.. No i szkola na srodmiesciu, dokladnie na Muranowie. Bardzo mi sie podobalo 🙂 tak pisze, jakby ktos rozwazal 😉
Jak szłam do LO byłam we Fredrze na spotkaniu i również bardzo mi się podobało, wszyscy byli zaangażowani i pozytywni 😉 Bardzo fajna szkoła na przyzwoitym poziomie.
Anderia   Całe życie gniade
02 kwietnia 2012 20:42
A ja byłam dziś na dniu otwartym w Norwidzie i powiem szczerze, że tak... nijak. Ani ta szkoła jakaś najgorsza, ani jakaś wybitna. Ładne pracownie, mili nauczyciele (ciekawe jak w praktyce  :hihi🙂. Dojazd łatwy i mam z Górczewskiej mega blisko. Jedna mała salka gimnastyczna i ogromna, super wyposażona hala sportowa. Z zewnątrz, jak stwierdzili moi koledzy, wygląda jak więzienie, drzwi wejściowe mają jak do stodoły, za to szatnie jak w teatrze  😀 Co kto woli. Dla mnie wygląd to sprawa drugorzędna  😉 Tylko miałam wrażenie, że tamtejsi licealiści zachwalali szkołę, bo musieli, a nie mówili tego od siebie, i to mnie trochę zniechęcało.
No ale cóż, jeszcze ok 5 ogólniaków do objeżdżenia i zobaczymy  🙂
Mam pytanie do osób ktore idą  do warszawy do LO lub  chodzą , prosiłabym o pw. I czy ktoś mieszka w internacie , moze jest z poza miasta ? Jeżeli było przepraszam :kwiatek: nie śledze tego wątku .
Jest ktoś może z Krakowa? 🙂
Ja się boję, że jednak mi punktów zabraknie, celuje w wyższe licea, próbne mam na 82/100, jednak dochodzi stres i wszystko, a poza tym masa chętnych do tego liceum. Poza tym trochę się obawiam tego LO, nie wiem czy się tak szybko dostosuje, po przebywaniu w jednej szkole 9 lat może być trochę trudno. W szczególności, że do klasy pewnie trafię sama, bo ja chcę iść do matematycznej, a połowa znajomych do ogólnej. No ale zobaczymy, jeszcze trochę zostało czasu 😉
tilly Ja jestem z Krakowa  🙂  O jakim liceum mówisz ? Nie kieruj się przy wybieraniu szkoły tym, że trafisz sama do szkoły.
tilly ja tez Krakow 🙂 no, prawie ze :P

licea wybrane, VI, X i to u mnie w miescinie. teraz problem z profilami. zobaczymy gdzie sie dostane 😉
Jak VI LO to przyjdziesz do "mojej" szkoły  😉
Egonowa o II :P Do szkoły raczej sama nie trafię, poza tym znam tam kilka osób już w starczych klasach + masa moich znajomych tam idzie. Ale boję się bardziej tego, że nie znajdę sobie miejsca, bo czuję się pewnie tylko na "swoim terenie" ;d No, ale pożyjemy zobaczymy. W II podoba mi się ten rozdział na klasy M (matematyczne) i OG (ogólne), a od 2 klasy wybierasz sobie fakultety, fajnie pomyślane.

niemiłek skąd dokładnie? VI skończyła moja kuzynka, była zadowolona, później moje 2 koleżanki i tez mówią, że spoko (one były z poszerzonym językiem), a z kolei siostra koleżanki ze szkoły jest baaardzo niezadowolona. No, ale to zależy od podejścia. No i mój wujek uczy w VI geografii 😉 A co do X to też słyszałam różne opinie, jednak moja przyjaciółka chce tam pójść i jest szkołą zachwycona.
Egonowa nie wiem czy trafie, bo podoba mi sie i dwujezyczna hiszpanska, i dwujezyczna angielska, i jeszcze biol chem 😁 Ty na czym jestes?

tilly Krzeszowice. do X mam super dojazd, duzo znajomych, dni otwarte pozytywnie, ciekawe profile... nie wiem no 🙁
niemiłek ja słyszałam różne opinie, ale jak mówię, mojej przyjaciółce się bardzo podoba, bo też była na dniu otwartym. Z tego co się orientuje to w X nie mam żadnych znajomych, więc nie za bardzo mogę się wypowiedzieć 😉
tilly II LO jest dobrą szkołą, ale dużo osób na atmosferę narzeka  🙄
niemiłek Ja jestem na biol-chemie, ale mam główny język hiszpański i dodatkowy angielski. Hiszpańska klasa jest bardzo fajna tyle, że 4 lata trzeba siedzieć w szkole.  😉
Egonowa na atmosferę? Według moich znajomych to właśnie to jest tam najlepsze  😀
tilly nie moglam byc osobiscie na dniach ale przyjaciele mowia ze super. kolezanki ktore chodza tez zadowolone 🙂

Egonowa kurczaki teraz nie bedzie takiej klasy :< a mialas wczesniej stycznosc z hiszpanskim? tez pisalas ten test na wstepie?
Byłam na dniu otwartym w X. Ogólnie szkoła zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie.Zastanawiam się nad nią poważnie. Przeraża mnie tylko ilość chętnych :P
tillyTo chyba zależy od ludzi, ja osobiście miałam się przenosić tam ale chyba zbyt dużo ludzi stamtąd nie trawię  😁
niemiłek Nie, wcześniej uczyłam się francuskiego ale zrezygnowałam. Nie pisałam testu, bo testy są tylko dla klasy hiszpańskiej i angielskiej 🙂
Graba.   je ne sais pas
12 kwietnia 2012 21:29
niemiłek, ja chodzę do X... A jak byłaś w pierwszy dzień to być moze mnie widziałas w kąciku francuskim jak grałam na flecie i robiłem z siebie małpkę :P
Co do szkoły to drugi raz bym tam nie poszła.
niemiłek mi się podobało, oprowadzała mnie koleżanka z gimnazjum + pan od matematyki, który miał przemowę mówił bardzo rozsądnie i w sumie wyczerpał caały temat 😀

Egonowa ode mnie z rocznika idzie tam dużo moich znajomych, no ale cóż, pożyjemy zobaczymy 😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
12 kwietnia 2012 21:30
dni otwarte są zwodnicze  😀iabeł:
a X ma juz ustalony prog?

Egonowa aaaa myslalam ze jestes w dwujezycznej 😉 ja jestem chyba w tyle komfortowej sytuacji ze podstawy hiszpanskiego znam... ale nie wiem czy wiaze z tym jakas przyszlosc

Graba. osobiscie nie bylam niestety 🙁 czemu jesli wolno spytac?
madmaddie wiadomo, jak byłam w tym roku na dniu otwartym mojego gimnazjum to dowiedziałam się, że mamy Koło Młodych Fizyków i kółko teatralne.
[b]Graba.[/b] a czemu nie polecasz X?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
12 kwietnia 2012 21:37
tilly, ja po dniach otwartych byłam zachwycona moim LO, no cóż, przeszło mi  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się