konie fryzyjskie

Ot taki fryzyjski, bezszczotkowy nastolatek.
Jaki jadny młodzian , pamiętam jak mój taki młokos był  , bez szczotek też dobrze wygląda  😉
Dzisiaj piękna niespodzianka. Dziecko lonżuje konia. A koń się słucha jak mnie.
Jestem dumna jak nie wiem.
Innego konia bym jej nie dała.
Nawet cofanie im wychodziło.
Gratulujemy zatem koniu dziecka. Albo dziecku konia. Albo Tobie dziecka.

btw - gdzie takie słońce było?
a oto moja czarnula, jeszcze w barwach zimowych

Gratulujemy zatem koniu dziecka. Albo dziecku konia. Albo Tobie dziecka.

btw - gdzie takie słońce było?

Wielkopolska, ale wiesz photoshop czyni cuda 😀
A tak serio, to po prostu przerwa między opadami gradu.

Możesz gratulować mi Siostry 😀
No dobra, niech Ci będzie.

Mam pytanie do Secretary - jak idzie hodowla monumentalnych fryzów? Czy oferowane przez Ciebie Caruzo i Cortina to owe monumenty? Czy może - pozwól, ze Cię zacytuję - ciekawe pokrojowo kundle? Pytam z ciekawości, bo dla mnie to ani monumentalne nie jest, ani ciekawe pokrojowo. Jedyne słowo, które pasuje do opisu to kundel. Ale grunt to dobre samopoczucie, prawda?
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
02 kwietnia 2012 14:34
A Vyard to nie jest przypadkiem wlasnoscia Pani Ani, a nie Cabrioli?
Z uwagi na to ze przesadzilam z pewnym slowem wykasowalam tekst
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] nadmierna edycja posta
Z tego co wiem kilka startuje. Jednej potrzeba jeszcze 2 przejazdy do Sport.
Co do Lidera, pamietam jak mowilas, ze w Holandii mowili ze nie, nie da rady za ciezki I w ogole a T sie uparlas I zrobilas swoje. Obecnie wychodzi to co oni mowili, po prostu dojrzal I sie rozbudowal.. Po prostu sie rozrosl. Z tego co pamietam stwierdzono ze wdal sie w matke, a nie ojca. Swoja droga jakby go pozadnie poobgalac to tez inaczej by wygladal.
A pozatym chyba nie ma tyle ruchu co z toba, wiec pewnie ma normalna na ta rase budowe a nie same miesnie, ktore bylyby w intensywmym treningu ujezdzeniowym.
Co do promocji, kazdy robi co moze i uwaza za sluszne, na miare swoich mozliwosci.
02 kwietnia 2012 15:17
Dla mnie on sie absolutnie nie nadawal ,ale generalnie bardzo sie podobal ja poprostu nie bylam wtedy gotowa zeby go sprzedac. Co do tego ze mniej ruchu i nie ogolony to oczywiscie ze tak ,ale bardziej mam tu na mysli ton wypowiedzi o nim niz samo jej sedno.
Liderowi nie można odmówić urody i tego ze łapie za oko , ale niestety nie jest w tym preferowanym typie o jaki obecnie chodzi i jak dobrze pamiętam nikt mu urody nie odmawia . 
Czemu nie w tym typie, czy warto to tłumaczyć jak masz za sobą takiego sławy jak Pethera Spahn i Michala Rapcewicza i powołujesz się na takie opinie , swoja droga  co by powiedzieli  teraz  jak by go zobaczył , jak dorósł i się rozwiną .
I tak  prawdę mówiąc , to kogo chcesz obrazić mówiąc ,,polaczki ”, ludzi co chcą by rasa szła w tym odpowiednim kierunku hodowlanym . Czy komisja holenderska oceniająca nasze konie na przeglądach , tez jest w zmowie z tymi ,,Polaczkami ”, czy właściciele walczący o premie i tytuły swoich koni  mogą to wszystko wsadzić sobie głęboko, bo nic nie są warte .
Czy zdobyte na ostatnim przeglądzie premie , pierwszy tytuł  Kroon  w Polsce dla klaczy , czy pierwszy tytuł ster dla ogiera , to nie powód do dumy tylko straszna pomyłka , czy walka o przyznanie tytułu sport , to też wielkie gie bo odbywa się to właśnie w Polsce w śród ,,polaczków’’
W czym są gorsi właściciele swoich koni, ze ciężką mozolną pracą rozłożoną na kolejne lata , zdobywają to doświadczenie po które pojechałaś do Holandii , czy aby nie bardzo się zagalopowałaś w takich stwierdzeniach, oni jednak dalej to ciągną pokonując kolejne wyzwania i trudności .
Miałaś szanse konia dalej prowadzić i zdobywać trofea ,dlaczego go sprzedałaś, jak tak straszno pogodzić się z opinią tych pożal się ,, polaczków’,to można namówić właściciele i pokazać konia na przeglądzie ,utrzeć nosa wszystkim co raczyli wyrazić ,ze niestety nie oto w tym chodzi i mimo ze jest PIĘKNY ,to pożytku w hodowli  nijakiej z niego nie będzie .
Bo Ci ,,Polaczkowie ‘’ to hodowcy z wieloletnim doświadczeniem i ogromną wiedzą i opinie jakie wydają właśnie tym są pokierowane .
A sam Lider i mnie się bardzo podoba taki jaki jest /wrzuciłam właśnie jego fotkę do DIY /  ale ja nie mam hodowli  i rozumie  ludzi ,  którym niekoniecznie musi się podobać , taki kraj z Polaczkami niestety  🙄

Widek07 Chyle czola. Powiedzialas tak ladnie dokladnie wszystko to co chcialam powiedziec ja. Ale nie wiedzialam jak to ujac!
Gratuluje I podpisuje sie swoimi rekome oraz kopytami mojego konia z rasy tempych tlukow. Jak to niektorzy okreslaja. Do tego nie majac odwagi wypowiedziec swojej opini w danym watku na danym forum!
02 kwietnia 2012 18:24
Ok moze przegielam z polaczkami , ale naprawde czytajac pewne wypowiedzi na tamtym forum szlag mnie trafil bo tak naprawde nie chodzilo tu juz nawet o Lidera, a o zrobienie przykrosci pewnej osobie. Nie spotkalam sie u wlascicieli koni innych ras takich jak np PRE , PSL itd zeby ktos prowadzil rozmowy o tym kto za ile konia sprzedal i czy aby nie za drogo , albo nikt do mnie nie wydzwanial z pytaniami kiedy bede wreszcie kastrowac swojego konia itd co niestety w towarzystwie fryzowym stalo sie nagminne. Chec utrzymania czystosci rasy nie powinna zakrawac na obled , sprawdzanie czy aby nikt po kryjomu nie kryje koniem bez licencjii , albo nazywanie koni kundlami jest poprostu niesmaczne i jest to wlasnie cecha "polaczkowa' . Co do sledzenia Lidera przez Michala i Pethera to oczywiscie ,ze wiedza jak wyglada teraz i raczej nie oceniaja go teraz wiedzac,ze chodzi pod siodlem sporadycznie i nie jest derkowany wiec juz samo futro i tluszczyk nieco zaciemniaja jego sylwetke ale oni raczej biora to pod uwage . Jesli pilnowanie czystosci rasy daje ludziom prawo do ostrej krytyki koni slabszych to chyba ciesze sie ze juz nie mam fryza , milosnicy ras iberyjskich ciesza sie nawet z 10% PRE w innym koniu i potrafia znalezc w nim super cachy a u fryza liczy sie papier i premia sam kon juz nie jest istotny .
Przepraszam ale ja to tak odbieram

Widek07 tak po za wszystkim to jestem zakochana w Twoich wyrobach
Nigdy nie mialam zamiaru Liderem ani kryc ani nic innego z nim robic , do Holandii wyjechal trenowac sie bo mialam taka mozliwosc, to ze startowal to tez przypadek. Mozna miec i fryza i pre itd tak poprostu dla siebie i trenowac je nawet na koncu swiata jesli tu nie ma nikogo odpowiedniego i to nie znaczy ze sie to robi dla ludzi.
Rozumiem twoje rozgoryczenie jeśli chodzi o Lidera , ale nikt nie mam prawa zapominać o właścicielach innych fryzów, jest ich przecież sporo i należy  uszanować ich wiedzę .
Trudno mi powiedzieć jakie miałaś telefony odnośnie czy masz go wycinać , czy nie , bo do mnie nikt nie wydzwaniał ,a decyzję jako właściciel podejmowałam sama , kiedy mam to zrobić i jak .Dla mnie była jedyna słuszna jaką mogłam podjąć  , bo nie mam własnej stajni , koń stoi w hotelu , to był główny powód dla którego musiałam to zrobić . Prawdę powiedziawszy żałuje , ze nie zdecydowałam się go wcześniej wyciąć,a dopiero jak skończył dobre trzy lata.Oszczędziło by to długiego okresu odizolowania od reszt

02 kwietnia 2012 19:26
Ja namawiam Karoline juz od 2 lat zeby go wykastrowala bo jestem zdania ,ze jemu te jajka tylko beda szkodzic. Jestem zdania ,ze jesli kon nie jest przeznaczony do krycia to powinno sie go wykastrowac zeby sie sam ze soba nie meczyl
Z tego co pamiętam u Koni Fryzyjskich walczy się o czystość rasy, ponieważ jeszcze niedawno groziła wymarciem.
A bez krytyki i to ostrej by już wygineła, oraz starań wielu osób.
Sama doskonale wiesz jakie są wymagania odnośnie kryjących ogierów wśród tej rasy, nie wiem jak jest z PRE idt, ale sądze, że też jest wiele obostrzeń, tylko w Polsce nikt się nimi nieprzejmuje, chyba że prowadzi poważną hodowle. Tak jak ci Hodowcy.
Co do ceny, sama wiesz jak jest na rynku, Czasami trzeba sprzedać tanio a czasami można poczekać aż ktoś przepłaci, bo zawsze ktoś się znajdzie.
Krycie- powiedziałaś komuś, władzom związku? Przecież oni teoretycznie mają jakiś wpływ na członków? Czy to nikt ze związku.

Jak Cię szlak trafia, mam prosty sposób, nie czytaj. Mniej nerwów.

Co do kastracji, jak namiawasz, czemu sama nie kastrowałaś, przecież miałaś kilka lat? Nawet po powrocie z Holandii i jak wiedziałaś że już nie będziesz startować. A przed wystawieniem na sprzedaż też mogłaś, nie było by problemów.

Co do startów, pamiętam inną wersję, ale pamięć może płatać figle.

Co do robienia przykrości, gdzie i kiedy(odnośnie Lidera) ktoś robił przykrość właścicielce, przecież wszyscy stwierdzili że czaprak leży dobrze, koń fajny, a że ma inną budowę niż powinien mieć obecnie sztandarowy fryz, w czym kropka w kropkę przypomina jego matkę nie ojce. Trudno. Trzeba przeżyć, okropna krytyka.

Ja mojego wykastrowałam jak miał rok, i nie żałuje. Co z tego że nie będzie taki męsko-męski. Ma lżejsze życie dzięki temu.

Z polaczkami jak dla mnie mocno przegiełaś.

Ps. Jak dla mnie wychodzi że sprzedałaś fryza bo ci straszni fryziarze pseudohodowcy nie dawali Ci żyć, bo masz fryza i na nim jeździsz. A nie daj boże startuj na nim zawody, bo przecież oni chcą mieć konie żeby mieć i sprzedać i nie daj boże żeby coś osiągneły w sporcie bądź czym kolwiek innym.
Swoją drogą czy na pre jeździsz i trenujsz tak ostro jak na Liderze?

02 kwietnia 2012 20:10
Sucha nie niestety nie jezdze tak na pre jak na Liderze i nie kryje sie z tym ,brawo udalo Ci sie  😅 i oczywiscie zgadzam sie z Twoja wypowiedzia odnosnie powodu sprzedazy masz absolutna racje i generalnie to prosila bym zebys sie za mnie wypowiadala bo przeciez wiesz o mnie wszystko lepiej niz ja sama. Jest tylko jeden problem ja potrafie sie przyznac do bledu i przeprosic a Ty nie odpuszczasz .
Uwaga prosze o wybaczenie za tekst o Polaczkach , unioslam sie niepotrzebnie i jest mi przykro mowie serio , nie mialam na celu sprawiac komus przykrosci
Karola ja po prostu nie lubie 3-4 różnych wersji w różnych miejscach.

Wiesz jak mam do czego, to potrafię przyznać się do błedu i przeprosić. Tu nie odczuwam potrzeby.

Zrobiłaś co uważałaś za: słuszne, taki miałąś kaprys nie ważne, koń to zwierze, można go sprzedac wymienić na lepszego.

Ja się nie wypowiadam, ja po swoijemu interpretuje twoje wypowiedzi. Może błednie może nie do końca jak powinnam, ale dlatego nazywa się to interpretacją.

Swoją drogą ponowinie odpowiedź tylko na jedno z wielu pytań.
02 kwietnia 2012 20:59
A ja nie lubie hipokryzjii twierdzicie ,ze obrazam polaczkami a Wy nazywacie niektore konie kundlami i z pewnoscia wlascicielom tych koni jest wtedy bajecznie. Kazda rasa ma swojego amatora szkoda ,ze amatorami koni fryzyjskich  w wiekszosci na tym forum sa biurokraci i straznicy czystosci rasy bo przeciez fryzom grozilo wymarcie i Polacy je uratowali hurrra  😅
U mnie pod haslem polaczki kryja sie krytykanci , wiecznie niezadowoleni , wyznajacy swoja i tylko swoja prawde bo to taka typowo Polska cecha , przy czym tez jestem Polka i walcze z tym by mnie z tymi cechami nie utozsamiano. Jesli ktos nazywa konia tlukiem i twierdzi ze to nie lamie serca osobie ktorej taki kon jest bliski to sorry ale chyba mamy inne zdanie odnosnie krytyki , ja az tak bez taktu nie jestem. Swoja droga to szczescie ma ten Lider i Daan ze nic nie musza robic a od lat sa goracym tematem Celebryci  🙂
Wiesz. Ja też bardzo nie lubię hipokryzji.
02 kwietnia 2012 22:31
No to zmieniajac temat to mysle ,ze powinniscie poprosic Widek07 o czapraki zwiazkowe i popracowac nad projektem , mowie serio .
Chyba jednak nie to forum.
KarolaHeliowa 
  Tak rada jest zupełnie nie na miejsc

03 kwietnia 2012 09:25
A dlaczego jest nie na miejscu ?
Hej dziewczyny! Dajcie już spokój. Wszyscy jesteśmy fanami tej pięknej rasy i róbmy wszystko żeby ją promować. Widkowe wyroby jak najbardziej mogą się do tego przyczynić, bo faktycznie ciężko znaleźć podobne łaszki na rynku.

Co do obrotu końmi... Mi osobiście wszystko jedno z jakiego powodu został sprzedany koń Karoli czy zimy. Nie moja broszka, ale nie róbmy tutaj takich przepychanek, do niczego dobrego to nie prowadzi.
03 kwietnia 2012 09:53
Wawrus Ty wiesz,ze ja Ciebie  💘
wawrek Tobie nie robi i słusznie, a innych jak widać dotknęło to osobiście i dogłębnie...
03 kwietnia 2012 10:59
A co powiecie na taka mieszanke Fryzo -Pre 
      ?
Zima sprzedalas fryza Ty nie dobra Ty  🤬  😉
Ja proponowałabym skupić się na promowaniu i pokazywaniu tej wspaniałej rasy, jaką fryzy niewątpliwie są, zamiast na personalnych potyczkach, bo to i tak do niczego dobrego nie prowadzi, a wręcz przeciwnie...
Zimko: "lubie to". Zgadzam sie, recyma i nogami sie pod tym podpisuje!

Z innej beczki.

Slyszalam, ze fryzkow nie mozna lonzowac na czambonie, dlaczego? czy to ze wzgledu na ich wysoko osadzona szyje?
Z innego zrodla przeczytalam (jakas strona rumaki.pl?), ze czambon nie nadaje sie dla koni z nisko osadzona szyja, wiec sadzac po tym czambon dla fryzkow jak najbadziej tak.

Wiec teraz co jest prawda?
🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się