Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Dzięki! Spróbuję pokazać gdy "spimpuję" konia. Na razie akcja mnie przeraża i przerasta  🙄 Przez 2 miesiące zarósł okrutnie a ja nie mam kondycji. A do przerwania tej grzywy trzeba mieć kondycję  😁 Jeszcze spróbuję... wynająć silnego chłopa do przerwania  🙂
galopada_   małoPolskie ;)
21 marca 2012 09:02
quantanamera robię tylko nożykiem przy rzadkich, i średnio gęstych grzywach. Jak spotkam mamuta to niestety w ruch idzie grzebyk i powoli przerywam. Jak koniowi łatwo wychodzą kłaki to się cieszę. Ale jest paru takich agentów, ze moge się całym ciezarem ciała powiesić i nie wyrwę  😂 w takich sytuacjiach bardzo polecam użycie faceta. Chociaz ja 2 tyg temu zrobiłam 2 gagatkom warkoczyki i czekam az troche grzywy wypadnie samoistnie bo juz nie dawałam rady  😵 na dodatek obu tym koniom z powodu ogromnej ilosci grzywy przekłada się ona na obie strony. Więc akurat dzięki warkoczykom grzywa sie przerzedzi i ułoży po jednej stronie  💃
Halo ja też tak robię, i przyznaje- niesamowicie praktyczne dla mocno owłosionych koni. Ale nie można wyciąć za dużo. Swojej obcinam jakieś 4-5cm w tym miejscu, gdzie kończy się grzywka 🙂
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
21 marca 2012 17:13

Co można zrobić z takim kolegą?

edit. przepraszam za wielkie zdjęcie, mógłby mnie ktoś uświadomić jak je zmniejszać?  :kwiatek:

wrzucic do naszej galerii i wkleic za pomoca kodu. jest za wielkie.
galopada_   małoPolskie ;)
21 marca 2012 17:14
przerwać ( nożykiem zeby nie było zębów) do długości 7-10cm  😉 nie wygląda na gęstą - powinno łatwo pojsc
gdzie mogę w Polsce kupić taki nożyk ?
http://www.equinenow.com/store-item-28883
Kasix1997   My little Princess
22 marca 2012 18:24
To my z powrotem zapuściliśmy, wycieniowaliśmy i skończyliśmy z linijką, już jej tak nie obetnę wyglądała dziwnie xD a teraz muszę się zastanowić czy ciąć, czy nie, ale troszkę mnie korci chociaż boję się, że ją oszpecę i czy ,,właściciele" się zgodzą ^ ^

1. przed cięciem
2. po ponownym zapuszczeniu
Kasix1997 ja bym przyciela jej na krótko ( w sensie nie irokeza ale krotka lezaca grzywe )
Kasix ciachnij ją na krótko. IMO w obu długich fryzurach wygląda niestety okropnie.
22 marca 2012 20:10
no coś tam muszę zrobić z tymi jej kłakami, tylko w sumie żal obcinać  😕
ChingisChan   Always a step ahead! :)
22 marca 2012 20:30
Niech nie będzie żal! Dla mnie taka grzywa wygląda bardzo nieestetycznie.
Swojego ciacham na krótko. Wygląda o wiele lepiej niż w grzywie do ok. połowy szyi.
Kasix1997, czego ci żal? Tych paskudnych kłaków 😉?

A ja już chcę taką grzywę!
23 marca 2012 14:56
w sumie racja  🙂 muszę pogadać z właścicielami.
sepia   Koń stworzon ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
23 marca 2012 20:55
Mam pytanko, bo mi się właśnie skończył nabłyszczacz, używał ktoś tego: Horse SHEEN ? http://allegro.pl/horse-sheen-nablyszczacz-do-siersci-grzywy-i-ogon-i2207611949.html
nie piszcie tak Kasix1997, bo sie obrazi. jak jej ostanio napisalam, ze kon beznadziejnie w takiej grzywie wyglada to sie strasznie oburzyla na pw.
sepia, w tej cenie masz firefoxa przetestowanego. i to jest bardzo dobry sheen. tego nie znam.
sepia   Koń stworzon ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
23 marca 2012 21:42
Miałam veredusa i sobie chwalę i nie wiem czy kombinować czy nie ze zmianą
23 marca 2012 22:04
Droga katija pisałaś jeszcze coś innego także powstrzymam się od komentarza spójrz ile osób Cię ignoruje 😉
Kasix1997, tak sie sklada, ze wiem dokladnie kto mnie ignoruje. 7 kont to bany, albo osoby aktywne 5 minut 😀 aktywnych uzytkownikow- 4 osoby. ojejej, poplacze sie.
kon w takiej grzywie wyglada zle. tyle na temat.
sepia, smialo moge ci powiedziec, ze firefox tylko gorzej pachnie niz veredus. bardzo dobry preparat w dobrej cenie. (polowa veredusa).
katija,  naprawdę ten firefox taki dobry? moze nie warto kupowac SS Veredusa, skoro rózni sie tylko zapachem.

opitoliłam nie tak dawno grzywe, ale strasznie wiało i dałam sobie spokój z obcinaniem tuż przy skórze. teraz ciutek odrosło, ale takie juz sie robi w prawo i w lewo powywijane. tak z pół cm od skóry.

opitalać na dniach tak na zero zero przy skórze czy cos sie da zrobić? zeby irok rósł ładny?
Miałam firefox'a i potwierdzam, że jest bardzo dobry. Przede wszystkim bardzo wydajny i sam płyn naprawdę na długo stacza. Poza tym długo się utrzymuje na włosach. A same włosy są bardzo przyjemne w dotyku, śliskie i nie plączą się. Co prawda nie mogę go porównać do veredusa, bo nigdy nie miałam. Teraz mam absorbine miracle groom i nie mogę powiedzieć żeby firefox był gorszy. Absorbina tylko ładniej pachnie- taki świeżutki cytrynowy zapach.
firefox jest naprawde dobry. veredusowi ustepuje zapachem. choc nie pachnie brzydko.
domcia406,  (mogę się mylić) wydawało mi się, ze miracle groom służy do czyszczenia-wyczesywania syfu, trudnych zaklejek, kurzu, a absorbina show sheen do nabłyszczania czystego konia.  firefoxa stosujesz jako nabłyszczacz czy "wyczesywacz"?

poradzcie coś na irokeza specjalisci🙁
Isabelle Firefoxa jako rozczesywacz, i jako nabłyszczacz. Tylko nie możesz nim popsikać sierści pod siodłem, bo jest wtedy bardzo śliska. Tak jak pisałam grzywa i ogon się po nim długo nie plączą, do sierści się tak nie czepia kurz (to zauważyłam na gniadym koniu.) A jak popsikałam moją siwą, to nawet jak się ubrudziła, to te żółte plamy bardzo szybko się czyściło. Wystarczyło parę razy przejechać szczotką i już 😉
Co do absorbiny- owszem jest do czyszczenia plam i zabrudzeń, ale też do rozczesywania grzywy i ogona (gdzie się też bardzo dobrze sprawdza). I daję warstwę ochronną sierści- wszelki brud się miej czepia. I absorbiną możesz psikać sierść pod siodłem (przynajmniej tak zapewnia producent 😉).
ja psikam i pod siodlem.
I nie ma różnicy? Ja wyczytałam na tej ulotce, żeby nie psikać, i jakoś tak nie testowałam ;p
ogolnie to robimy offa, i dobrze by bylo skonczyc 😉 ostatnie zdanie- jest taka teoria, ze niby siodlo sie slizga. ja tam nie wiem, nic mi sie nie slizga bardziej niz zwykle, pryskam calego konia.
24 marca 2012 18:57
Znowu wytworzyłam koreczki 😀. Robiłam je z pomocą grzebyka dzielącego kitka na równe trzy części, w efekcie robiłam 12 koreczków ok 1,5 godziny 😵.

możecie podlinkować tego firefoxa? nie mogę go znaleźć  🙄
24 marca 2012 19:39
Ścinamy w piątek 😉 a macie jakieś wskazówki? długość itp ?
24 marca 2012 19:44
Proponuję na taką długość 😀.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się