ale JAK sie masaż w ruchu przeprowadza? jakieś informacje źródłowe?
Ela, normalnie - siadasz na konia naturalnie na oklep i uskuteczniasz okrężne ruchy tyłkiem w rytm człapostępa 😂
Ela, normalnie - siadasz na konia naturalnie na oklep i uskuteczniasz okrężne ruchy tyłkiem w rytm człapostępa 😂
aha, człapostępa 🤣
w ślimakokłusie też?
A to jednak nie trzeba zwisać, bo już chciałam spróbować 🙁
[quote author=ekhem link=topic=11961.msg1347616#msg1347616 date=1332505010]
[/quote]
chyba że bierzesz masażystę na siodło i ty kierujesz a masażysta masuje
[quote author=martynka.n link=topic=11961.msg1347620#msg1347620 date=1332505250]
[/quote]
[/quote]
Tylko czy koń to udźwignie..
[quote author=ElaPe link=topic=11961.msg1347622#msg1347622 date=1332505297]
[quote author=martynka.n link=topic=11961.msg1347620#msg1347620 date=1332505250]
[/quote]
[/quote]
Tylko czy koń to udźwignie..
[/quote]
koń naturalny naturalnie wszystko udźwignie
[quote author=Julie link=topic=11961.msg1347419#msg1347419 date=1332493019]
Bo nagradzanie konia za angażowanie zadu nie jest ćwiczeniem PNH.
jak nie jak tak? PNH to coś ponad zbiór podstawowych ćwiczeń z poziomu L1 i jak najbardziej nagradzanie dobrego ruchu jest w programie [/quote]
W programie klasycznym to było, jest i będzie.
Czy ktoś może w końcu odpowiedzieć na pytanie:
Na czym polega "game of contact"? Jakie ćwiczenia wpłynęły na poprawę tego konia:
?
cos nie do końca ta game wyszła (malo stabliny ten końtakt)
No dobra, nie czepiajmy się, tylko załóżmy, że jakość ruchu konia uległa poprawie.
Jakie konkretnie ćwiczenia to spowodowały, ja się pytam ❓ ❗ 👿
😉
No dobra, nie czepiajmy się, tylko załóżmy, że jakość ruchu konia uległa poprawie.
😉
1) Skupienie
2) ..
Znalazłam filmik (szukając czegoś o "game of contact"😉
i pytanie moje brzmi:
o co w tym chodzi i dlaczego ta pani jeździ w ostrogach? Przecież to niezbyt naturalne. Czym ta metoda, ten filmik różni się od zwykłych metod biegania z koniem w kółko?
Czy może się wypowiedzieć jakiś specjalista od Parellich? Bardzo mnie to zaintrygowało.
Polecam książkę Karen Rohlf,
Masaż w ruszu można tez przeprowadzać z siodła, ja praktykuje głównie z ziemi-
biegniesz koło konia i głaszczesz go/masujesz delikatnie, gdy napotkasz mięsień który jest spięty- to na nim się skupiasz. Fajne ćwiczenie na rozgrzewkę, przed konkretniejszą pracą.
A dlaczego ostrogi miałyby być nienaturalne, albo inaczej, mniej naturalne od wędzidła czy kantarka sznurkowego? Toż to tylko sprzęt.
[quote author=Julie link=topic=11961.msg1347654#msg1347654 date=1332507927]
😉
1) Skupienie
2) ..
Znalazłam filmik (szukając czegoś o "game of contact"😉
i pytanie moje brzmi:
o co w tym chodzi i dlaczego ta pani jeździ w ostrogach? Przecież to niezbyt naturalne. Czym ta metoda, ten filmik różni się od zwykłych metod biegania z koniem w kółko?
Czy może się wypowiedzieć jakiś specjalista od Parellich? Bardzo mnie to zaintrygowało.
[/quote]
no własnie: skupienie
i czemu ta p[ani ma tak cholernie długie sznurki ale za to wysoko podniesiona rękę
[quote author=ElaPe link=topic=11961.msg1347533#msg1347533 date=1332498521]
A dlaczego ostrogi miałyby być nienaturalne, albo inaczej, mniej naturalne od wędzidła czy kantarka sznurkowego? Toż to tylko sprzęt.
[/quote]
Czyli widzę, że klasyczne pomoce jednak wdarły się do światka naturalowców? To interesujące.
Czyżby jednak, wreszcie, po tylu latach naturalowcy przyznają, że klasyka to jest to? Czyli nie da się osiągnąć pewnych rzeczy bez klasycznych pomocy?
Jak dla mnie, w tym oto momencie całe PR-owskie gadanie o PNH i innych natuaralach wzięło w łeb.
A wiesz może o co chodzi z "Game of contact'?
ElaPe - te sznurki zostaną opatentowane pod nazwą "whitecarrotreins" czy coś w ten deseń, wersja dla "naturalnych"
apropo tego
Znalazłam filmik (szukając czegoś o "game of contact"😉 i ta pani Jacke Chant WCALE nie została wyszkolona przez PNH - tylko najnormalniej w świecie wykupiła franczyzę PNH by byc jedyna na Nowej Zelanii 4* instruktorką PNH
With a background in showing, dressage, show jumping and eventing Jackie’s move into natural horsemanship seemed to happen by accident when she found herself going along to a clinic with the thought of learning how to handle young and difficult horses with more success. Little did she know it was about to change her whole life.
super !
a jaki konik mniamniusi 😍
Nie no konik śliczny, naprawdę 😍
Ale ja nie rozumiem jednego.
Po co te wszystkie L1, L2 i L3, skoro i tak ten pan dziabie na każdym kroku ostrogą, pacuje batem i trzyma przeganaszowanego, niedokraczającego, spiętego konia (nerwowe kłapanie paszczą zamkniętą nachrapnikiem) na ostrym wędzidle?
Ponoć tylko źli klasycy tak robią.
A to lonżowanio-głaskanie Karen Rohlf widziałam. Bardzo fajne. Iście obok konia, właściwe zginanie go i pilnowanie każdego ruchu ma sens.
Ale to już nie PNH. Z tego co mi wiadomo PNH jest przeciwne temu, żeby konia na każdym kroku pilnować (?).
Jestem ciekawa co dokładnie było robione z koniem z tamtego filmu "before and after", że się poprawił.
Czyli widzę, że klasyczne pomoce jednak wdarły się do światka naturalowców? To interesujące.
Czyżby jednak, wreszcie, po tylu latach naturalowcy przyznają, że klasyka to jest to? Czyli nie da się osiągnąć pewnych rzeczy bez klasycznych pomocy?
Jak dla mnie, w tym oto momencie całe PR-owskie gadanie o PNH i innych natuaralach wzięło w łeb.
A wiesz może o co chodzi z "Game of contact'?
Znam tylko ogólniki, bez szczegółów więc wypowiadać sie nie będę.
Klasyczne-nieklasyczne to pojęcie bardzo względne, niejednoznaczne. To, że niektórzy wyobrażają sobie naturalsa jako odciętego do wszystkiego co nie jest prawdą objawioną człowieka, to nie moja wina. Ich sprawa. Naturalne jeździectwo nie jest jakimś wynalazkiem XXI wieku, to wszystko już gdzieś było, ale tak nie nazwane, niekoniecznie poukładane. To, ze pojawiły się programy typu PNH to jedno (choć i one na wyższym poziomie przypominają bardziej jazdę klasyczną niż sznurkozę, chyba żaden program nie kończy rozwoju na samym wożeniu się) ale cała istota, ideologia- to drugie. Ida jazdy klasycznej to szkolenie fizyczne atletycznego wierzchowca- ale nie ma jednego magicznego ćwiczenia aby to osiągnąć. Dla mnie idea naturalu to szkolenie w zgodzie z psychiką- nie neguje się przecież potrzeby fizycznego rozwoju konia. Ba, i jedno i drugie świetnie do siebie pasuje.
Zawsze sprzęt był tylko sprzetem- w PNH przystosowany do tego, Monty roberts też opracował co mu było potrzebne. Ale wędzidło pozostaje wędzidłem- to czy jest dobre, czy złe zależy tylko od tego jak się go używa.
Klasyka nie jest przeciwieństwem naturalu. ale jesli ktoś poprzez natural widzi tylko osobę na wieki zatrzymana na poziomie L1 i do tego upośledzoną na tyle aby odrzucać wszystko co z zewnątrz... No cóż, jego sprawa.
Mój koń (klasyk od zawsze) wykonał dziś na lonży zabawę w okrążanie i zabawę w przeciskanie.
Ukryty naturalny talent ? I który to Level 😉.
Dziękuję 🙂
Zatem idę zbadać co jest w kolejnych Levelach 😀
[quote author=A+A link=topic=11961.msg1348130#msg1348130 date=1332535145]
super !
a jaki konik mniamniusi 😍
[/quote]
taki misz bo poziom aż 4 a zwykłego kłusa nie umie zaprezentować tylko jakieści caplowanie, ani zwykłego stępa tylko raz tak raś śmak ustawiczne gubienie rytmu. NIe wspominając o mega zapasieniu konia.
W ogóle to dziwne że w PNH z miejsca poziomy 4 instruktorskie ludzie co to klasykę jeździli wchodzą jak w masło, ale na odwrót to się takiego zjawiska nie spotyka zupelnie
Takoż i konie 😉
ano.
Ale naturalni się nad tym zupelnie nie zastanowią, no bo oni myślenie mają przełączone na powtarzanie tego "Co Pat powiedział"
Bo w klasyce zaczyna się od poziomu 3 (?)
czyli co PNH poziom L3 = początkujący rekreant w szkółce?
[quote author=Roeven link=topic=11961.msg1348202#msg1348202 date=1332538036]
Takoż i konie 😉
ano.
Ale naturalni się nad tym zupelnie nie zastanowią, no bo oni myślenie mają przełączone na powtarzanie tego "Co Pat powiedział"
[/quote]
Mnie bardzo zastanawia i zadziwia czemu prawdy oczywiste jawią się jako objawione ? 🙂.
reszta cytowania nie potrzebna
Mnie bardzo zastanawia i zadziwia czemu prawdy oczywiste jawią się jako objawione ? 🙂.
Bo wyartykułowały je usta Pata.
Powinno się zaczynać od poziomu 3...ale... 😁
dla nabrania więcej 'tlenu w płuca' proponuję zobaczyć mistrza klasyki 🙇 (czyż nie mówię prawdy ) - nie ma żadnej utraty rytmu, znakomita komnikacja z koniem, koń zebrany i zmotywowany - minuta 6.01 -
ta-dam 😍
ale że co A+A, czym się tak podniecasz bo nie rozumiem - i co to ma do tego wątku.