sznurkersi - czyli natural w roznych odcieniach
wiem wiem ale w tym wypadku właśnie to oznaczało 😅 Miło ,że ktoś w ogóle to czyta 😉
Rzuciłam okiem na zdjęcia na blogu i widzę, że koń fajny, dobrze jeżdżony przez innych.
Mam nadzieję, że "natural" nie namiesza Ci za bardzo w głowie. Pamiętaj, że oprócz "zabaw" bardzo ważne jest kształtowanie prawidłowego dosiadu i dobre, ujeżdżeniowe wyszkolenie konia.
Jasne ! Natural niestety a może i stety jeździć nie uczy, a na pewno nie dobrze od tego jest trener, chociaż 7 zabaw w samym jeżdżeniu przynajmniej mnie pomaga a na razie mamy same zmiany na lepsze 😎
Hej! nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale mam nadzieję że mi pomożecie.Mam pytanie gdzie można szukać informacji na temat szkoleń z imprintingu źrebiąt? Wiecie może gdzie takie kursy się dobywają i na które warto jest się udać?
[quote author=Małgorzata link=topic=5.msg1336285#msg1336285 date=1331583881]
Hej! nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale mam nadzieję że mi pomożecie.Mam pytanie gdzie można szukać informacji na temat szkoleń z imprintingu źrebiąt? Wiecie może gdzie takie kursy się dobywają i na które warto jest się udać?
[/quote]imprinting końskich źrebiąt, to trzeba szukać w dziale bajki i fantastyka 🤔wirek:
[quote author=Małgorzata link=topic=5.msg1336285#msg1336285 date=1331583881]
imprinting końskich źrebiąt, to trzeba szukać w dziale bajki i fantastyka 🤔wirek:
[/quote]
ew. opowieści niesamowite 🤣
Nie wiem, dlaczego tego wczesnego szkolenia nie można było nazwać właśnie wczesnym szkoleniem i uniknąć ocen mcho-paprociowych? Kto zaczął używać wąskiego pojęcia imprinting?
Nie wiem, dlaczego tego wczesnego szkolenia nie można było nazwać właśnie wczesnym szkoleniem i uniknąć ocen mcho-paprociowych? Kto zaczął używać wąskiego pojęcia imprinting?
cwaniak ktory wiedzial, 'ze latwiej bedzie sprzedawac certyfikaty na wiedze tajemna, niz na zwyczajne "chodzenie" przy zrebaku i jego wczesne przysposobienie, do wspolpracy z czlowiekiem.
Małgorzata z tego co mi wiadomo jnbt robi takie kursy w całej Polsce. Więcej szczegółów na jnbt.pl 😉
Małgorzato: Objaśnię Ci o co chodzi 🙂
Słowo "imprinting" w odniesieniu do koni jest błędnie używane. Bardziej trafne byłoby określenie "przyzwyczajanie, lub po prostu uczenie źrebaka".
Ale mniejsza z tym. Chodzi o jedno głupie słówko.
Szukasz informacji na ten temat? To jesteś w dobrym miejscu.
Powiedz co dokładnie chciałabyś wiedzieć 🙂
Szkolenia "jnbt" odbywają się między innymi w miejscu w którym pracuję, ale mogę też takie szkolenie (tańsze i indywidualne) dla Ciebie zrobić.
Mamy akurat źrebaczka urodzonego tydzień temu i mogę Ci wszystko pokazać na jego przykładzie, a jak nie ten, to następny będzie za 4 miesiące.
Zapraszam na PW gdybyś była zainteresowana.
Użyłam zwrotu "imprinting źrebiąt" ponieważ tak było to określone to w informacji na temat szkolenia na stronie JNBT.Nie mam zupełnego pojęcia na temat metod naturalnych, a zainteresowałam się tym, ponieważ pracuje w stajni hodowlanej i wydawało mi się że może to być coś ciekawego. Kończe właśnie weterynarie a szkolenie to jest przeznaczone właśnie dla wetów, stąd moje zaintersowanie. Dlaczeo jest to zwrot niepoprawny?
Wysłałam Ci PW, a dlaczego nie powinno się "imprintingu źrebiąt" nazywać "imprintingiem źrebiąt" może wyjaśni Ci wrtotki, albo Teodora...?
Ostatnio stworzyłam filmik 🙂 niestety na tych z naturalu mamy tylko okrążanie i przeciskanie ,no może też trochę prowadzenia czyli momenty ,w których "się coś dzieje "
I nowe wpisy na moim blogu 🙂
http://natural-way-maura-ronin.blogspot.com/
hmmm...przecież to naprawdę wielkie absolutne nic 🤔
do zrobienia każdym rekreacyjnym śrupem w pół godziny...klasowym sportowcem, natychmiast!
ja nie do konca rozumiem co jest na tym filmiku takiego? to, ze kon umie chodzic w reku? (tez wzglednie, bo cie wyprzedza, a to chyba nie powinno miec miejsca?)
na poczatku filmiku jedziesz polsiadem, czy pelnym siadem?
To naprawdę świetny koń! Masz jeszcze bardzo dużo do poprawienia, ale wszystko przed Tobą. Przede wszystkim dosiad do korekty. Zakleszczasz się i przez to odbijasz od siodła. Trener musi Cię porozluźniać i poustawiać.
No i jak już się silisz na opisy po angielsku, to popraw na "together we work as a team".
strasznie wkurzająca jest ta pseudopatetycznana muzyka nie pasująca zupełnie do niczego
no i nie rozumiem co ma na celu opędzanie konia na mini krótkiej ląży w dodatku której końcówka radośnie płoży się po ziemi
Katja ,to nasze pierwsze wyjście na dwór w tym roku ,więc nie mam mu tego za złe ,że mnie wyprzedza ale oczywiście staram się to korygować.
Wiem ,że dosiad pozostawia wiele do życzenia ale robię wszystko w tym kierunku żeby to zmienić 🙂
Ela_Pe może masz jakieś propozycje piosenek jakie chciałabyś usłyszeć na filmie ? Chętnie to zmienię.
to twoje wideo, twój wybór - skoro ci sie podobają takie piosenki to OK.
Jedzie ktoś z was może na Torwar ? Będą wykłady Katarzyny Jasińskiej i Honza Blaha 🙂
Przerabiam filmiki w taki sposób jak ten mój ,jak ktoś by chciał mieć filmik na yt to służę pomocą 🙂 Przepraszam 🚫
Katja ,to nasze pierwsze wyjście na dwór w tym roku ,więc nie mam mu tego za złe ,że mnie wyprzedza ale oczywiście staram się to korygować.
😲
ten kon nie wychodzi w ogole na dwor???
Będą wykłady Katarzyny Jasińskiej
taa, podstawowy gwóźdź programu 🙄
Jedzie ktoś z was może na Torwar ? Będą wykłady Katarzyny Jasińskiej i Honza Blaha 🙂
Przerabiam filmiki w taki sposób jak ten mój ,jak ktoś by chciał mieć filmik na yt to służę pomocą 🙂 Przepraszam 🚫
Honzę oglądam na YT, chetnie bym sie wybrała, zeby go posłuchac, ale chyba tym razem pasuję, zwłaszcza, ze z Kasią się widzimy 29 🙂
Katija spokooojnie ,jasne ,że wychodzi ale w tym roku do marca jeździliśmy na hali ale ostatnio coraz częściej jest ładna pogoda więc powoli zaczynamy znowu wychodzić na dwór ...
Ja też bym chętnie posłuchała ale niestety mam daleko i nie ma już wolnych miejsc 🙁 Też oglądam Honze na yt ale to jednak nie to samo co na żywo 😀
Ronin., ja nie rozumiem. skoro kon wychodzi na dwor, to dlaczego:
Katija ,to nasze pierwsze wyjście na dwór w tym roku ,więc nie mam mu tego za złe ,że mnie wyprzedza ale oczywiście staram się to korygować.
zwlaszcza jesli to kon "naturalny", nie powinno chyba to na nim robic zadnego wrazenia? nawet na nim nie jedziesz, tylko go prowadzisz.
Oj już nie bądźcie takie wredne... ona ma 14 lat i poszukuje.
A w ten sposób na pewno jej do dobrej strony mocy nie przekonamy 😉
Popatrzcie na plusy: Ma dobrego konia i ładnie, poprawnie pisze po polsku. I jest kulturalna.
A to u małolat zanika...
niech se poszukuje.
w zaciszu własnej stajni.
a nie tu przyłazi i epatuje sobą, swym koniem i swymi średnio mądrymi "poszukiwaniami", blogiem i jeszcze jakimiś filmikami bez ładu i składu.
Ela_Pe ten wątek jest bardziej dla mnie niż dla ciebie. To chyba trochę bez sensu ,że tu jesteś... To tak samo jakby jakiś ujeżdżeniowiec nie wiadomo po co szukał szczęścia w kąciku skoczka...
A jak ci się nie podoba mój filmik to nikt nie każe ci go oglądać.... albo pokaż własny jako "wzorzec". 🚫
przeceież produkuj sie dalej - z tym że jak na razie oprócz udowadaniania wszystkom wokół jaka to jesteś w siebie zapatrzona i w sobie zakochana do przekazania nic kompletnie nie masz
odechciewa mi się w ogóle czytać to forum. dajcie sobie spokój z kąśliwymi uwagami! więcej tu wymiany zdań niż jakichkolwiek przydatnych informacji!