Dopasowanie siodła

Dzisiaj przymierzałam na siwego siodło Euroriding Diamant z rozstawem łęku nr 3 (wersja z czerwonym znaczkiem). Wydawało mi się, że leży ok i powinno być dobre. Jednak po jeździe zauważyłam, że ma suche plamy przy kłębie za łopatkami. Tutaj są zdjęcia zarówno siodła oraz widać, w którym miejscu te plamy były:  https://picasaweb.google.com/Dereszka/SiodO?authkey=Gv1sRgCJ6HjrPRhfCU0QE . W miejscu tych plam ma jeszcze słabe mięśnie po przerwie zimowej więc na pewno pod uwagę trzeba brać to, że on się jeszcze rozbuduje w tym miejscu. I teraz nie wiem już zupełnie czy rozstaw łęku powinien mieć rozm. 3 czy 4, mogłybyście mi coś poradzić bo nie mam dużego doświadczenia w dopasowywaniu siodeł.  😉
Egonowa[b][/b] siodło o wiele za ciasne! bardzo wąski przedni łęk. tam, gdzie sucha plama, to właśnie miejsce największego przylegania siodła (no tak w połowie tej plamy, ok 2 palce za łopatką). twoje się po prostu tam nie opiera, bo siedzi z przodu za wysoko. wydaje się, że jest tak ciasne, że aż lekko leży na kłębie (zobacz, jak wysoko ma plamy potu - zachodzą na kłąb); zero miejsca na ruch łopatek i ewentualnego pojawienia się mięśni. na twoim miejscu nawet bym nie pomyślała o tym, żeby to siodło wsadzić na konia drugi raz!! mój starszy koń chodził całe życie w niedopasowanym siodle (teraz mamy go u nas na emeryturze), i przez to ma zdeformowaną przestrzeń za łopatkami i okolice kłębu. podobno, konie po dłuższym użytkowaniu w niedopasowanym siodle, gdy budowa ciała zmienia się pod wpływem tego sprzętu tortur, nawet nie pokazują już bólu. znajdź inne siodło lub daj to do poszerzenia u dobrego siodlarza (patrz: Bogdan). i oszczędź zwierzakowi dyskomfortu 🙂
Tak jakby leżało nad grzbietem a nie na nim.
Dziękuję za pomoc  😉
Czyli rozstaw łęku nr 4 powinien być dobry ? Mam możliwość przymierzenia takiego, więc sprawdzę 😉 Na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę jak będę je przymierzać?
UWAGA 24-25 marca planujemy trasę do Trójmiasta przez Grudziądz i Elbląg. Jeśli ktoś jest chętny prosimy o kontakt 🙂

informacja z fb HB Contact,
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
15 marca 2012 19:58
to może jeszcze dodam,że także Białogóra  😀iabeł: 🏇
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
15 marca 2012 20:04
Ktoś powaznie mowisz?  🏇 🏇 🏇 🏇
15 marca 2012 20:09
nie mogę,mam zakaz ...to taki przeciek 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
15 marca 2012 20:17
To ja juz uwielbiam ten przeciek 😀iabeł:

Edit: A przez Grudziadz tylko jada czy kogos odwiedzaja? 😉
i jak z glutem?
Dramka, żeby zupełnie obiektywnie powiedzieć, to trzeba by zrobić zdjęcie na jasnym tle, bo tu się mocno` zlewa. Tak jak jest - to ode mnie nie będzie dobrych wieści, bo mocno mi się wydaje, że balans jest już ok, tylko... zbyt długo siodło usadzało na tył - i najgłębszy punkt jest, obawiam się, trwale przesunięty w tył. zamiast być dokładnie w środku siodła. Czy dałby radę "przesunąć się" do przodu, nie wiem, może 🤔
halo powoli i po polsku.. :kwiatek:

Czyli mnie usadzało na tył?

czyli wygniotło się źle:P
jutro zrobię fotkę na białym tle  😀
a ja ponownie tutaj  😵
Mam siodlo pasujące rozmiarem na konia. Dopasowane na niego przez Piotrka z Hidalgo (tutaj zwanego Panem Sommerem 😉 ) Dopchane gdzie trzeba, "odepchane" gdzie trzeba. Robiliśmy to jakoś początkiem stycznia.
Od tamtej pory koń chodzi całkiem regularnie, intensywność jazd zależna od pogody.
Czy jest możliwe, że po tak krótkim okresie koń się na tyle zmienił, że siodło znowu należy dopasować?? Wyraźnie zgubił zimowy brzuszek, plus zauważyłam rozbudowę mieśni za łopatką w jej dolnej części no i pomału odbudowują się słynne mięśnie przy kłębie. Czy dobrze sobie rozumuję, że na tych mięśniach "łopatkowych" siodło tak jakby dźwignęło się do góry (zrobilo się za wąskie?) i w efekcie minimalnie rusza się tyłem np przy anglezowaniu??
Dopasowywanie siodła co 2 miesiące mnie wykończy a to dopiero początek sezonu i plany treningowe raczkują 😵
edit: podłożony glut pod siodło niweluje ruszanie się tyłu, natomiast mam wrażenie że wtedy na samym kłębie jest za ciasno i że może coś tam cisnąć
niestety możliwe  😤
Epikea, Pan Piotr  zrobił kawał dobrej roboty. Tak się dzieje z końmi które mają dobrze dopasowane siodło.
My obserwujemy to samo w naszych siodłach.
Siodło dopasowane, z uwzględnieniem podkładki (bo w domyśle koń ma się nabudować) po dwóch miesiącach regularnej jazdy okazało się,że bez podkładki było za ciasne.
Ciesz się z tego. Koń wiecznie nie będzie się zmieniał.

Ktoś oj nie chodzi o  zakaz,ale my chcielibyśmy zwyczajnie się przespać,aby na świeżo móc działać dalej  🙂
17 marca 2012 09:46
Bogdan, wyśpisz się po śmierci 🤣
Gillian   four letter word
17 marca 2012 10:24
Bogdan, a przez Kołobrzeg czasem jeździcie? 😉 proszę sobie postawic kropeczkę przy tym mieście bo ja się będę niedługo odzywac 🙂
wczoraj dotarło do mnie moje nowe (a właściwie to używane) siodełko (wintec wide) 😉 dziś przed chwilą zabrałam się za mierzenie i była bym wdzięczna za każdą opinię na temat dopasowania go do konia 🙂
dodam, że pod przedni łęk po dopięciu popręgu jestem w stanie włożyć 2-3 palce, siodło leży raczej stabilnie /koń trochę utuczony więc 'jeździ' po grzbiecie na tyle na ile tłuszczyk pozwala :P/, przy wsiadaniu się nie przekręca
zaraz postaram się pojechać w teren - jestem ciekawa jak będzie wyglądał grzbiet tuż po jeździe 🙂

zrobione na szybko dwa zdjęcia 🙂

na zdjęciach wygląda fajnie, leży w równowadze.
Kastorkowa   Szałas na hałas
17 marca 2012 21:19
Mam pytanie na temat tego czy siodło leży w miarę ok? Niestety koń nie mój ani siodło, ale robię wszystko by miał jak najlepiej dopasowane.
Przepraszam za zdjęcie z czaprakiem.Ale może da radę cos wywnioskować z niego.
Kastorkowa, Po jednym zdjęciu ciężko ocenić. Nie masz zdjęć z tyłu, z przodu, od boku? Choć i tak mam wrażenie, że to siodło na koniu to może i leżeć względnie ok, ale jest albo źle wyjeżdżone albo jakoś dziwnie uszyte -> nie podoba mi się że tego przedniego łęku jest tak jakoś dziwnie "dużo". Ma się wrażenie, że punkt ciężkości wypada mocno z tyłu.
..
mógłby ktoś zerknąć? martwią mnie te suche plamy w okolicy kłębu.
18 marca 2012 18:49
Mam takie klik
.
Mi też wyglada na przywąskie, ale z drugiej strony rajdówki nie są trochę inaczej zbudowane?Właśnie ten przedni łęk nie jest przypadkiem taki właśnie długi i wysoki?
19 marca 2012 13:16
Pod przednim łękiem mieszczą się moje 4 palce jak nikt nie siedzi.
..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się