Kącik WKKW
Od nas z Bolęcina jedzie sporo koni do Jaroszówki - w tym dwa czołowe andaluzy WKKWiści 😀iabeł:
Mnie też kiedyś zobaczycie ale to za ho ho 😂
Zorilla, Ty tak serio z tymi andaluzami? 😲
bo jak tak to ja poproszę pw z imionami koni i zaznaczę je sobie na listach startowych 😎
No tak, kolejny sezon jeżdżą, w zeszłym sezonie oba zrobiły kwalifikacje na gwiazdkę, Farolero pod Michałem był 3ci na OOMach 😉.
Więc są to MG Polaco (gwiazdka chyba) i jak się pewnie domyśliłaś Farolero XLVI (P klasa) pod Michałem Hyckim 😉
MG Polaco chyba mi się rzucił w oczy w zeszłym roku na listach.
ja tam się w ogóle nie orientuję w koniach i jeźdźcach, tyle co znajomi jeżdżą...
Wybiera się ktoś do Kwiek w maju ? 🏇
moi chyba się wybierają 🙂 więc pewnie tez przyjadę pokibicować.
kogo widzę 31.03. i 14-15.04. w Jaro? 😀
edit: ja rzecz jasna zamierzam fotografować 😎
w tym drugim terminie moi tez jadą,ale ja tym razem się nie wybieram 😉
a kto do Sopotu się wybiera? ja mam gruby kłopot,bo pokrywa się wkkw ze skokami w Stadzie 🙁
My się wybieramy i do Jaroszówki (późniejszej) i do Sopotu.
Ktoś - przyjeżdżaj do Sopotu - zapraszamy na kawę 🙂.
Skoków jest dużo.....
Ktoś, mówisz, że Sopot się ze stadem pokrywa? Kuuurdę... 🙁
Mam taki niedosyt focenia, że chciałam obie imprezy zaliczyć, kuffa. Chociaż rok temu udało mi się rano pojechać do Starogardu i wpaść potem na hipo jeszcze na kros 😁
Tym nie mniej - Ktoś, do Sopotu wbijaj! ;-)
Moon ja Cie chce w Sopocie:P od rana!!!
Opowiadajcie jak na konsultacjach z Dibem.
Moon, No niestety.wkkw jest pt-niedziela,a stado sobota niedziela...a że do stada zdążyłaś,to wiem,mam 2 fajne foty ;-) btw-jestes w pracy teraz?
Crazy-moi wrócili zadowoleni,a Ancymon dostał ksywę Mały Wag ;-)
Crazy, nie bój żaby, mam już zaznaczone w grafiku iż mam wolne, więc będę, będę 😎 Tylko pogodę proszę ładną przywieźć, rok temu mało mi głowy nie urwało, w dodatku potem okupiłam tę imprezę dorodnym katarem 🤣
Ktoś, si.
Jakieś foty z konsultacji? 👀
To za chwile Cię odwiedzę ;-)
Zdjęć chyba brak,możliwe,ze jakieś filmy są tylko.
[quote author=Ktoś link=topic=815.msg1342699#msg1342699 date=1332149374]
Crazy-moi wrócili zadowoleni,a Ancymon dostał ksywę Mały Wag ;-)
[/quote]zadowoleni bardzo, choćby dlatego, że okazało się , że nie trzeba robić żadnej rewolucji 🙂
a ksywka dla Ancymona nie była wyłącznie komplementem 😉
jak ktoś chce zdjęcia z Jaro, to proszę pw z imieniem konia/nazwiskiem zawodnika.
chyba mnie jednak nie będzie 31.03., a jeśli już to na samą końcówkę 🙁
A cos wiecej?
z technicznych informacji, to dla mnie były cenne dwie wskazówki
1 przeszkoda z frontem mniejszym niż 2 metry, jest już wąskim frontem i należy je nawet na treningach skakać wyłącznie z chorągiewkami (i nie jechać zawodów gdzie nie ma chorągiewek, tylko łamane są przepisy i jest oznaczenie "naklejkami"😉
2 jeżeli do wody wskakujemy przez przeszkodę i jest tam nawet mały pas "suchego" to koń może za wszelką cenę postawić kopyta najpierw na tym "suchym" i trzeba mieć to na uwadze.
dużo więcej dowiedziałem się odnośnie "dobrostanu" konia wkkw, jego maneżowaniem w mezocyklach i strategii budowania startów pod główną imprezę w sezonie.
co do juniorki, to naprawdę moja próżność była nakarmiona, bo naprawdę mało było do Niej uwag, nie skracał Jej strzemion, ani nie "prostował", ani nie musiał tłumaczyć gdzie ma patrzeć siedząc w siodle.
bardzo natomiast pomógł w znalezieniu wędzidła, dzięki któremu Ancymon w dystansie będzie nieco mniej "Małym Wagiem" 😉
Mozesz zdradzic jakie to wedzidlo?
zanim napiszę jakie, napiszę dlaczego.
Ancymon to stary, bardzo temperamentny i "elektryczny koń (syn bambusa). do tej pory w krosie jeżdżony na "windzie". tak też został wyposażony prze zemnie na trening na krosówkach z "Andrzejem". Dibo nie podobało się,że koń bywa "za ciasno" doprowadzany do przeszkody, zarządził więc zmianę ogłowia na takie z ze zwykłym wędzidłem, na którym koń ten chodzi czworoboki...i po dwóch poniesieniach niemalże w krzaki, zaproponował wędzidło "D" bardzo chude i podwójnie łączone "blaszką (ze szczególnym wskazaniem na to łączenie). koń faktycznie na tym kiełźnie z jednej strony dał się prowadzić, a z drugiej nie histeryzował uciekając z kontaktu z obawy przed dźwignia "windy".
cały czas wszyscy mieli w tym przypadku świadomość, że mamy do czynienie z koniem już 18 letnim i nie ma tu ani czasu ani raczej możliwości na inne zniwelowanie tego problemu, bo koń w tym wieku raczej już nie zmienia swoich nawyków, a nie ma też na co czekać w tym przypadku, bo za 2-3 lata przestanie już pewnie być sportowcem.
wrotki pozwolę sobie zrobić mini off top - jakie konkretnie to wędzidło zastosowaliście (firma)? jestem obecnie na kupnie wędzidła typu D ale wybór jest dość mały. ta blaszka jest jakaś magiczna jak rozumiem 😉 , że na nią taki nacisk poszedł?
Z tego co mi
Ktoś dziś mówiła, chodziło by mniej więcej o coś takiego:
http://www.okser.pl/awa-wedzidlo-podwojnie-lamane-plaskie-p-1340.htmlhttp://www.okser.pl/york-wedzidlo-podwojnie-lamane-miedzia-p-7201.htmlhttp://www.okser.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-p-4610.htmlTa środkowa część to powinna być ta "magiczna" blaszka. (pewnie jeszcze bardziej płaska) *
*
Od razu piszę, że nie użyto akurat tego wędzidła, i że to nie jest akurat to, które Ancymonowi jest potrzebne ;-)
a w parkurze na co zwracaliscie uwage?
wrotki pozwolę sobie zrobić mini off top - jakie konkretnie to wędzidło zastosowaliście (firma)?
naprawdę nie wiem, bo doraźnie udało się coś podobnego( z tym ze oliwka a nie D) znaleźć w arsenale siodlarni Pawła Spisaka.
a w parkurze na co zwracaliscie uwage?
rytm rytm rytm i jeszcze raz rytm- nie dbać o drągi i nie pomagać, bo to jest problem, który na treningu koń ma sam rozwiązywać- zatem nic nowego 😉
z ciekawostek, to większość linii stawiana na nieprostopadlych najazdach, lub na nierównoległych przeszkodach, takie bardziej prostowanie łuków...aha i Dibo nie jest entuzjastą (wręcz przeciwnikiem), zatrzymywania konia przed przeszkodą, co dla mnie było jednak małym zdziwieniem.
Szukam i szukam w przepisach ale nie mogę znaleźć - jaki kolor marynarki jest dozwolony na ujeżdżeniu (i skokach też) na WKKW? Pomocy 🙂
Chyba nie ma wyszczegolnienia koloru tylko na wkkw, te ktore sa okreslone w oficjalnym stroju sa dozwolone. Jedynie w przepisach FEI jest okreslone ze chyba do 2* mozna w krotkim jechac pozniej jaskolka.
czarny, granat,zielen, czerwien, szary,braz? Zajrzyj do watku o oficjalnym stroju
O, nie wiedziałam że jest taki, dzięki crazy 😉
Chce sobie uszyć ale wolałabym jednak zgodny z przepisami 😀
A WKKWista to zemnie będzie dopiero i to mini Lkowy ale głupio wyskoczyć w czymś NIELEGALNYM 😉 😉
cytat z przepisów ogólnych:
Tradycyjne fraki myśliwskie, czarne, czerwone, zielone, granatowe i szare
z naszywkami nie są rejestrowane
oraz z przepisów wkkw:
5. Próba ujeżdżenia
5.1. Osoby cywilne obowiązuje z wyjątkami wymienionymi w 5.2.i 5.3. strój
myśliwski lub klubowy strój jeździecki, biała koszula i krawat, rękawiczki,
białe, jasno-beżowe lub kremowe bryczesy, buty jeździeckie, kask,
cylinder lub toczek oraz ostrogi (zgodne z przepisami w/w punktu 3).
5.2 W zawodach CIC1* i CIC2*, zawodnicy mogą nosić tweedową
marynarkę, jasnobeżowe lub kremowe bryczesy i czarne lub brązowe
buty.
5.3. Na zawodach CCI* i CIC* cylinder oraz frak ujeżdżeniowy nie są
wymagane.
i z krajowego regulaminu:
Artykuł 7. Przepisy szczególne dotyczące konkursów w klasach LL,L,P
W konkursach tych dopuszcza się następujące odstępstwa:
1. W próbie ujeżdżenia i skoków zawodnicy, jeśli chcą, mogą nosić
tweedową marynarkę, jasno beżowe lub beżowe bryczesy i czarne lub
brązowe buty lub sztylpy z gładkiej skóry. Dopuszcza się mundury inne niż
określone przepisami(np. harcerskie). Nakrycie głowy i kamizela ochronna –
zgodnie z przepisami.
naprawdę zachęcam,w przypadku wątpliwości,do lektur ww pozycji 😉 tam wszystko jest napisane.
Ktoś dzięki.
Ale ja dalej uważam że w przepisach nic 100% jasno nie jest określone - a powinno! Tak samo w ujeżdżeniowych. Nvm, dzięki 😉.
Ja jednak nie odwaze sie wyjechac na * w brazowym fraku :P Pozycze granatowy ;] Albo najlepiej jak znajde cylinder na swoja niewymiarowa glowe.
Prasa codzienna upychana pod cylinder - czyni cuda 😉
Nie zyje Lord Killinghurst... 🙁 na rozlegly atak serca.
"Lord Killinghurst will be sadly missed
We have just heard that very sadly Lord Killinghurst, ridden by New Zealander Andrew Nicholson at Badminton, Burghley and major International Championships, died from a massive heart attack just after being turned out in this morning’s sunshine. His devoted owners, Robin and Nicky Salmon, will miss him hugely and we offer all his connections our sympathy. He was due to have been retired officially here at Badminton in May."
Nie zyje Lord Killinghurst... 🙁 na rozlegly atak serca.
"Lord Killinghurst will be sadly missed
We have just heard that very sadly Lord Killinghurst, ridden by New Zealander Andrew Nicholson at Badminton, Burghley and major International Championships, died from a massive heart attack just after being turned out in this morning’s sunshine. His devoted owners, Robin and Nicky Salmon, will miss him hugely and we offer all his connections our sympathy. He was due to have been retired officially here at Badminton in May."
Nie dalej jak w ubiegłym tygodniu, po wypadku uśpiono podstawowego konia Polly Stockton - Westwood Poser. Jakaś czarna seria 🙁