Hmmm......Zastanawiam się czy samemu się nie poddać serii zabiegów z pijakwkami...Musze ogarnąć czy w Warszawie są osoby w tym wyspecjalizowane
asds w Wawie są hirudoterapeuci, podaje Ci link:
http://www.eglina.pl/kontakt.htmlbasznia Trochę mnie zasmuciło, to ze nadal Twoją klacz dotknęło zakażenie, bo wierzyłam w to, ze już po pijawach nie załpie to chorubsko, ale pewnie trzeba więcej ich postawić lub co jakis czas stawiać 🙄 wiec ja też chyba nie uśmiercę swoich "wężyków", bo i tak bedą służyły tylko dla jednej klaczy, więc niech sobie żyją.
[quote author=Tomek_J link=topic=57494.msg1341052#msg1341052 date=1331959627]
[quote author=BASZNIA]Hodujemy w sloikach w barku ;-)[/quote]
...w wodzie, czyli: zalewacie robala ? 😉
Sprawa jest ciekawa, bo faktycznie pijawki (podobnie jak bańki, czy puszczanie krwi) to metody odwieczne, tyle tylko, że obecnie w tzw. cywilizacji zachodniej nie zaliczające się jednak do kanonów medycyny. Z jednej strony faktycznie pijawki uwalniają do krwi hirudinę i parę innych substancji, mogących niekiedy pomóc, z drugiej - nikt na razie nie przebadał i nie ocenił faktycznie wartości leczniczej takich zabiegów. Osobiście wątpliwości budzi też to, że zalety hirudoterapii wysławiane są przez osoby, które udzielają się w tzw. bioenergoterapii, czy też są orędownikami homeopatii, która - jak od jakiegoś czasu już oficjalnie wiadomo - po prostu nie działa...
Tak, czy siak, lecznicze działanie pijawek ma się sprowadzać - co do tego wszyscy są zgodni - do wprowadzania do krwioobiegu pacjenta rozmaitych substancji. W związku z tym trzeba zadać też sobie następujące pytanie: czy nie łatwiej, prościej i taniej byłoby te same substancje wprowadzać do organizmu za pomocą strzykawki ?... Z tymi pijawkami jest jak z ziołami: można pić herbatki i napary, ale trzeba się zastanowić, czy czy nie prościej byłoby łyknąć pigułkę, zawierającą te same pożyteczne elementy, co rośliny lecznicze ?
[/quote]
Chyba daleka droga do tego.... jeśli w ogóle jest to możliwe. Myślę, że nie byłby to wcale łatwiejszy, tańszy i skuteczniejszy sposób leczenia od obecnego w którym po prostu za wizytę u wyspecjalizowanego hirudoterapeuty płacisz około 50zł i za 1 pijawkę 20zł. To już mniej niż za prywatną wizytę u każdego lekarza. Pobieranie wszystkich drogocennych składników z pijawki może być nawet nie możliwe. To nie naturalne a jak wiadomo najlepsze jest to co stworzyła w naturalany sposób natura. Jesli działa to po co to zmieniać?
Co do homeopatii - nie do końca się zgodzę, bo jeśli by w ogóle nie działały leki homeopatyczne to wcale by ich nie produkowano.