kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

jeżeli chodzi o wycinanie kasztanów działa metoda z wazeliną ?Nie trafiam na kowala w stajni niestety różnie bywa i nie mogę go o to poprosić, boję się sama wyciąć.Może inne sposoby niż wazelina ?
I kolejne pytanie. Coraz częściej widzę i samej mi mówiono żebym jak robię półparadę to wewnętrzną wodzę zamiast brać do tyłu(w moją stronę) to brać ją w bok rozszerzając ręce.. Jaki to ma cel .? Nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałam.  🤔

Mnie uczono że wewnętrzną wodzę podczas półparady należy właśnie tak jakby odstawić (w zależności od potrzeby czy bardziej czy mniej) do wewnątrz.  😉  Ręki się nie cofa podczas półparady... pierwsze słyszę.
nopebow, odnośnie twojego pytania. Skrócenie to też przejście. Też ma być zrobione od zadu - "dojechane do ręki" (to jak ma się koń rozpaść?). + szczególnie trzeba uważać, żeby zad nie wypadł na bok.
jeżeli chodzi o wycinanie kasztanów działa metoda z wazeliną ?Nie trafiam na kowala w stajni niestety różnie bywa i nie mogę go o to poprosić, boję się sama wyciąć.Może inne sposoby niż wazelina ?

Wazelina jest totalnie bezinwazyjna - kasztan  sam odpada. Mój poprzedni koń miał takie brzydkie łupiące się kasztany, to mu robiłam taką kosmetykę 1-2 razy do roku.
cieciorka   kocioł bałkański
16 marca 2012 13:54
Tak ogólnie caplowanie to "podbieganie" konia bez sygnału od jeźdźca 😉

Nie całkiem. Też nie umiem tego opisać, ale koń capluje w stępie- przebiera wtedy nogami, drobi kroczki, jakby był nabuzowany.
byl nawet wątek o caplowaniu, ale wyjaśnienia, jako takiego tam nie było: http://www.voltopiry.pl/forum/index.php/topic,5944.0.html
Mam takie pytanie, odnośnie dosiadu skokowego. Dużo osób mówi, że jak ktoś ma dobry dosiad na niskich przeszkodach, to na wyższych też sobie poradzi. Ja mam odwrotnie, na wyższych (mniej-więcej powyżej metra) jest ok, umiem się dobrze złożyć i w ogóle, z kolei jak są niskie przeszkody ( a zwłaszcza coś typu cavaletti ok 30cm w galopie) mam problem z półsiadem. Zazwyczaj odruchowo prostuję nogi i wygląda to tak jak bym chciała wyjść z siodła. Macie może jakieś ćwiczenia, rady?
agnesix, długi szereg kawaletek na wskok-wyskok
agnesix, to jest domena osób które za bardzo chcą 😉 nie wiem jak wygląda Twój półsiad, ale prawdopodobnie chodzi o to, że za bardzo wychodzisz przed konia. nad podstawą w skoku trzeba pracować na przeszkodach różnej wysokości, często jak ktoś skacze coś większego to automatycznie składa się nawet na cavaletti czy małej kopertce. pojeździj sobie podwyższone drągi w kłusie i galopie, i spróbuj ograniczyć wysokość i odległość "wyjścia" z siodła - wystarczy delikatne odciążenie grzbietu konia. analogicznie robisz na niewielkich przeszkodach - lekkie odciążenie grzbietu, nie usztywniaj się żeby za wszelką cenę wyjść jak najbardziej przed konia bo to niepotrzebne. z biegiem czasu sama powinnaś wyczuć, na ile musisz się złożyć i na ile oddać rękę, żeby było idealnie.
mam takie baardzo głupie pytanie

http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/1378?

czy to ma cokolwiek wspólnego z Wrotkiem:P?
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 16:55
Sadząc po mailu Wrotki ma inaczej na imię 😉
ovca   Per aspera donikąd
16 marca 2012 17:18
W jakim czasie po kryciu można stwierdzić, czy klacz jest źrebna?
nopebow chodzi mi o minimalny ruch wewnętrzną ręką w moją stronę.
A tak jak ty napisałaś z ruchem do wewnątrz też się często spotykam , ale mi chodzi o ruch ręki na zewnątrz tak , że wewnętrzna ręka jest przy kolanie. Niby jak tak się robi to koń lepiej dojedzie do tej ręki.  🤔
platka   Audere est facere
16 marca 2012 19:31
Jak coś się psuje to od razu porządnie... 👿 👿 👿

No wiec niedawno pisałam tutaj, że koń ma wytartą od podkładki za siodłem część włosów. Okey, smaruje to maścią z nagietkiem (martwi mnie tylko, że podczas smarowania, delikatnego oczywiście, koń lekko ugina się jakby go to bolało). Poprawy na razie brak, ale nie liczę by była po okresie kilku dni.

Prócz tego doszedł nam poważny problem z wycieraniem zadu. Koń nie wyciera sobie ogona, tylko guzy kulszowe. Myślałam, że może jakiś grzyb czy coś, ale nie ma zmian na skórze, jedynie od tego wycierania włosów w tym miejscu nie ma.  Konie na stajni bedą odrobaczane pod koniec marca, my również wtedy będziemy się odrobaczać razem ze wszystkimi. Czym na razie mogę mu to smarować by chociaż go nie swędziało (do tej pory smarowałam clotrimazolum gdyby była to jakaś zmiana grzybiczna, ale nie ma poprawy)?

Koń do tej pory nigdy nie chorował, nie miał żadnych problemów ani nie miał kontaktu z końmi chorymi.
ovca- ja sprawdzałam po 3 tygodniach najwcześniej. A czy wcześniej się da, to nie wiem ( oczywiście o usg piszę).

To zależy od wprawy weta 😉 i od jakości USG. Nasi są w stanie zbadać (z dość dużą pewnością) po 3 tygodniach, czyli jak się zaczyna następna ruja to już wiesz czy jest po co kryć, czy nie. Ale nalezy powtórzyć gdzies tak po 3 miesiącach-wtedy jest pewne.

ovca usg na 15 dzień po ostatnim skoku, po trzech tygodniach to następna ruja się już pokaże, w razie gdyby nie zaskoczyła.
platka, grzyba nie jesteśw stanie rozpoznać w 100% tak sobie zmiany oglądając gołym okiem. Należałoby z tych miejsc pobrać zeskrobiny i dać do laboratorium. Wtedy widomo czy jest tam jakiś grzyb czy inne cholerstwo. A może jakaś chorba, której skutkiem są takie ubytki w sierści.
dzisiaj jeździłam z weną o rotacji biodra w końcu zmieniłam strzemiona z wkładkami(oczywiście strzemiona zrobiły się niższe czyli tak jak by 1 dziurkę w dół puśliska) nic nie zmieniłam tylko te strzemiona nic w puśliskach nie szperałam.Wsiadłam na stępa i z udem żadnej różnicy nie widziałam może i nie mogłam zrobić  jakieś 3 cm dało radę ale z łydkami kolanem i  girami duuużo dało. W galopie tylko 2 razy mi uciekły strzemiona ale tak troszku bo jeszcze mam problem żeby wydłużyć tą nogę w galopie i działać łydką a nie pięta i łydką w moim przypadku. Co sądzicie  o tym  może źle coś robię jutro poproszę o zdjęcia komórkowe jak z moją girą jak będzie masakra to nie wstawię.Chcę się upewnić czy dobrze robię z tą rotacją.Oczywiście robiłam 1 ćwiczenie pokazane na foto nie pamiętam jakiej użytkowniczki  😡 ale pomogło rozciągnęłam się momentami było tak super ale pięta była w poziomie lub troszkę wyżej niż w pionie 🙂
Dakota96, weź to opisz jaśniej, bo ja połowy nie rozumiem 😉 Ale skoro ci te strzemiona nie wypadały to znaczy że było lepiej chyba. A żeby zmienić ustawienie nogi to trochę trzeba poćwiczyć, bo w ciągu jednej jazdy się rewolucji nie zrobi. Ale wązne żebyś się pilnowała.
repka
no właśnie jak chce coś w miarę zwięźle napisać to nikt  nie rozumie 😉)
Właśnie sie pilnowałam,  żebym nie robiła kaczuchy 😉.Wiadomo po 1 dniu nie będe siedzieć jak moja trenerka wiadomo ale dla mnie to jest rewolucja  jak ja się cała usztywniałam strasznie niewygodnie mi było kobyłce tez a dzisiaj to sama chciała galopować z każdego narożnika, z każdego zatrzymania itd. czyli myślę że chyba jej tez było wygodniej  bo wcześniej musiała nosić manekina ale to inna sprawa.

Franka
dopiero teraz zobaczyłam że jest odpowiedz 😉
aha czyli dajemy wazelinę na kasztana  żeby była warstwa nie tak posmarować oszczędnie  tak? Wazelina zrobi swoje 😉)
ovca   Per aspera donikąd
17 marca 2012 08:25
marysia550, Magda Pawłowicz, espana- dziękuję za odpowiedzi  :kwiatek:
Dakota96 wszyscy by zrozumieli, jakkolwiek byś tego nie napisała, gdybyś zaczęła używać przecinków 😉
platka   Audere est facere
17 marca 2012 18:28
repka wet będzie dopiero w przyszłym tygodniu. Zapewne będziemy robić zeskrobiny, tylko zastanwiam sie czy mto można potraktowac na chwile obecna by go nie swędziało 🙁
mils   ig: milen.ju
17 marca 2012 18:47
Pytanie okropnie głupie, ale kto pyta nie błądzi... 😡 Jakie dokumenty powinien mieć jeździec na zawodach oprócz ważnych badań lekarskich, licencji na starty, licencji konia, szczepień, paszportu?
pokora93 na klawiaturze nie mam przecinka mam kropkę 😉) Musiała bym się bawić w kopiowanie i wstawianie przecinka xDD ja jestem człekiem który nie używa przecinków haha ^^
mils, chyba wymieniłas wszystko już.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
17 marca 2012 20:00
Pytanie okropnie głupie, ale kto pyta nie błądzi... 😡 Jakie dokumenty powinien mieć jeździec na zawodach oprócz ważnych badań lekarskich, licencji na starty, licencji konia, szczepień, paszportu?

w Twoim przypadku jeszcze zgoda rodziców 😉
mils   ig: milen.ju
17 marca 2012 20:31
repka, Ktoś dziękuję bardzo. :kwiatek:
Wielkie dzięki za pomoc! Naprawdę było dużo lepiej, w ogóle nie nastawiałam się na jakikolwiek skok, zostawałam w siodle, w końcu było dobrze 😀
agnesix, gratulacje 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się