siodła bezterlicowe

Hmmm. Da się przesunąć łęk? To w szoku jestem. Ale gdy jest wąski? Żeby ten przedni łęk (już mam na myśli całościowy, nie ta "blaszka" 🙂 ) faktycznie tak dobrze "osiadł"? Mam ciągle wrażenie, że tam tego padu i tak jest za dużo.
Sankaritarina, nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o łęku - nie blaszce. Metal jest obszyty rzepem, można go "przekleić " Zawsze to już pole manewru. Można też prostym sposobem zmienić jego rozstaw.
wlasciciele freemaxow powiedzcie ktore siodelko sobie wziasc do jazdy wszechstronnej, terenu i ociupinki skokow.dresazowe czy skokowe. tylko nie odpisujcie ze "evo".podobaja mi sie te dwa tylko, a dresazowka mnie neci okropnie. tylko czy niewielkie skoki z takim tylnym lekiem?
Dresażówki nie polecam w tereny, ani skoków 😉 Trzeba mocno skracać puśliska, a jak się to zrobi, to noga brzydko wystaje poza tybinkę.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
15 marca 2012 14:03
Hmmm. Da się przesunąć łęk? To w szoku jestem.

Ja myslałam ze jesteś obeznana w temacie ,,kolorowego "siodełka.

Żeby ten przedni łęk (już mam na myśli całościowy, nie ta "blaszka" 🙂

Również prosze o przyblizenie - O jaką blaszkę  ci chodzi?

quote author=Sankaritarina link=topic=519.msg1338816#msg1338816 date=1331798479]
bera7, Wiesz co... myślę, że "się ułoży" tak, że opadnie tyłem bliżej konia, a przód się podniesie.
[/quote]

Siodło równomiernie rozkłada cieżar.Podczas jazdy nic sięnie podnosi wyżej czy niżej. Będę mieć zdjecia lepszej jakości to wstawię.

Mam ciągle wrażenie, że tam tego padu i tak jest za dużo.

Moim zdaniem masz złe wrażenie.
Będziesz kiedyś przy okazji w moich rejonach- zapraszam, przekonasz się sama.

Dzięki Jasnowata. Tak kurde myślałam, że przecież w dresażówce jeździ się na mocno długich strzemionach i ta tybinka taka wyciągnięta w dół. Czyli raczej skokowy freemax.
Dlaczego wersja evo jest taka brzydka?
Evo brzydka? E tam. 🙂 Bardzooo wygodna.
Zabeczka17 a po co Ci jeszcze ten wielki czaprak pod tą podkładką pod bezterlicówkę?
Nie ma sensu tyle tego nakładać...
Ja śmigam w moim ujeżdżeniowym Freemaxie w tereny i nie mam żadnych problemów. W żadnej ujeżdżeniówce nie skacze się wygodnie, ale w tym na drągach można popracować. Chociaż ja zwykle jeżdżę w nim w krótkich strzemionach, bo inaczej nie umiem  😡 😎
zabeczka17, Że nie widziałam na oczy tej podróbki siodła bezterlicowego firmy can equi, toteż mam prawo nie wiedzieć że akurat TAM da się łęk przesunąć.
Chodzi mi o przedni łęk. Gdybyś wiedziała jak wygląda łęk w bezterlicówkach, to wiedziałabyś o jaką "blaszkę" mi chodzi. A taka obeznana w temacie jesteś...

[quote="zabeczka17"]Będziesz kiedyś przy okazji w moich rejonach- zapraszam, przekonasz się sama.[/quote]
Jeśli będę w twoich rejonach, to prędzej wpadnę centrum podziwiać.
Poza tym, zachwalasz siodło na forum, wstawiasz zdjęcia na forum, to wstaw takie, na których dobrze widać siodło "w realu"... skoro je zachwalasz.
Livia   ...z innego świata
15 marca 2012 18:33
bera, faktycznie moje Freemaxy są nieco inaczej zbudowane, są bardziej w budowie podobne do tradycyjnych siodeł, mają takie panele "poduszkowe".

ejez, tylko i wyłacznie wszechstronne - ja polecam Jumpa 🙂 W ujeżdżeniówce w terenie byłam raz, było mi bardzo niewygodnie. Ale na ujeżdżalni ją uwielbiam 😉
15 marca 2012 18:35
zabeczka17, Że nie widziałam na oczy tej podróbki siodła bezterlicowego firmy can equi, toteż mam prawo nie wiedzieć że akurat TAM da się łęk przesunąć.
Chodzi mi o przedni łęk. Gdybyś wiedziała jak wygląda łęk w bezterlicówkach, to wiedziałabyś o jaką "blaszkę" mi chodzi. A taka obeznana w temacie jesteś...

[quote="zabeczka17"]Będziesz kiedyś przy okazji w moich rejonach- zapraszam, przekonasz się sama.

Poza tym, zachwalasz siodło na forum, wstawiasz zdjęcia na forum, to wstaw takie, na których dobrze widać siodło "w realu"... skoro je zachwalasz.
[/quote]

Centrum chyba wiejksie hahaha 🙂

NIkt ci nie każe niczego podziwiać...chodziło mi bardziej oto abys miala obiektywną ocene z reala.. no ale skoro wolisz tego typu ciete riposty. No cóż pozostawie to bez komentarza.
A zdjecia wstawiam takie jakie uwazam za stosowne.I jeśli sie czegos nie wie to sie pyta a nie wyciaga pochopne wnioski.Ja się nie wymądrzam na wątkach o poprawnej jeździe bo jeździc  kompletnie nie umiem.
Po twoich wypowiedziach w temacie bezterlicówki can-equi miałam wrażenie że doskonale orientujesz sie w jak to zwiesz podróbach ( skoro w tamtym się nie da a w tym da to też stosujesz dość  ciekawe porównanie) A tu takie rozczarowanie.

meegi chodzi mi  o amortyzacje  😉
Wiejskie centrum jest fajniejsze 😉 Nawet lepsze niż to miejskie, bo mniej ludzi, przestrzeń, świeżość i w ogóle.
Widzisz, nadinterpretujesz i to mocno. 😉 I jeszcze jesteś złośliwa w stosunku do mnie, no, no. 😉
Ja się nie wymądrzam w wątkach o ujeżdżeniu, bo ujeżdżenia jeździć nie umiem; nie wymądrzam się w wątku o budowie stajni, bo budować nie umiem... i nie wymądrzam się również na temat siodeł bezterlicowych, ponieważ takiego nie posiadam, więc nie wiem gdzie akurat ty znalazłaś wymądrzanie się. No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. 😉
A wymądrzam się na temat dopasowania siodła (jakiegokolwiek, bezterlicowego też), bo uważam, że na tyle widziałam, że mogę ocenić czy siodło (jakiekolwiek! bezterlicowe też) leży w równowadze. Na twoich zdjęciach wygląda jakby nie leżało w równowadze, więc wyrażam swoją wątpliwość, którą ty możesz w łasce swojej podważyć i udowodnić swoją rację pokazując lepsze zdjęcia.
No, ale że ty wolisz mi zarzucić wymądrzanie się no to cóż... 😉
15 marca 2012 18:58
Myślę że warto zakończyć tą dyskusję... dorwij siodło can equi + tego typu czaprak ..pojeździj.
Wtedy chętnie posłucham twojej opini i oceny.

[quote="zabeczka17"]Będziesz kiedyś przy okazji w moich rejonach- zapraszam, przekonasz się sama.

[/quote]

Sankaritarina nie musisz centrum podziwiać , masz jeszcze mnie w okolicy  😁   

Co do siodła to sama się zastanawiam po co dodatkowy pad jak siodło rozkłada ciężar jeźdźca doskonale , nawet pod cegłami się nie ugięło  😉
15 marca 2012 19:42
Przepraszam, ale wychodzę... co miałam do powiedzenia to powiedziałam.
powinnam się jednak słuchać mądrzejszych...berka wybacz..
żabeczka17  Kurcze sama się zastanawiam po co dodatkowy pad pod siodło bezterlicowe , nie piszę tu żeby się czepać , chce tylko wiedzieć z czystej ciekawości  🤔  Twierdziłaś że te siodło jest idealne , idealnie się dopasowuje że żel zawarty w nim rozgrzewa się pod wpływem ciepła i w ten sposób siodło pasuje na wszystkie konie . Dla tego się pytam ???? 

Sama zakładam czaprak z żelem i dodatkowy czaprak pod spód bo mój koń się bardzo rozrósł w plecach i nie ma prawie kłębu . Czekam na nowe siodło bo moje już się nie nadaje , więc ja kombinuje bo muszę ze względu na niedopasowane siodło  😤 
15 marca 2012 20:17
monia pierwsza rzecz  jak już o tym wspominamy ( i nie mam zamiaru sie więcej powtarzać) test z cegłą był po to aby pokazać ze siodło nie jest miękkie jak szmatka, kawałek skórki wypchanej pluszem i nie łamie się pod byle cieżarem- tak jak ktoś temu wczesniej zarzucał. Jest to elastyczna konstrukcja. Brałaś udział w tej dyskusji wiec myślałam ze przeczytałaś dokładnie po co to wszystko było robione.
Dwa  dodatkowy czaprak służy mi do amortyzacji...jednak swoją wagę mam.
Trzy na samym początku wątku jest dużo mówione na ten temat..
zabeczka17, Ejno, ja tutaj prowadzę kulturalną konwersację, podaję konkretne argumenty,a ty uciekasz. No wiesz ty co! :P

monia, Ok, to ja przyjadę pozwiedzać wiejskie centrum (no centrum musi być!:P ) i wpadnę na herbatkę. 😁

Btw... Test cegłą? Ale tak serio?
Sankaritarina z tą cegłą nie było tak dawno http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,519.msg1206733/topicseen.html#msg1206733 

Herbatka będzie , nawet ciasto się znajdzie a centrum Ci pokaże w końcu byłam sołtysem 4 lata  😁 
Ja muszę się jednak zgodzić z przedmówcami. Siodło wygląda 0,5 m nad koniem (trochę jakby na wielbłądzie) i dodatkowo nie zrównoważone. Jak jest naprawdę, nie wiem. Ja powiem tak - o ile moja klacz chodzi dobrze w bezterlicówce, to mi się nie specjalnie w ich siedzi. Zarówno w Torsion jak i Freeformie nogi uciekały mi do tyłu, i nie tylko ja potwierdziłam tą zależność. Wróciłam do poszerzonej terlicówki i jestem przesczęśliwa.  Bezterlicówki używam w teren. Maż natomiast zdecydowanie lepiej siedzi w bezterlicówce. Słabsz z jego jeździec, typowy rekreant. W terlicówce nogi uciekału mu do przodu, więc może się trochę zniwelowało. A co do zdjęć zabeczka, to trochę racji w tym jest. Fajnie było by zobaczyć jakieś konkretne z jazdy bo tak to można sobie gdybać.
Sankaritarina, Can Equi jest marką a nie podróbką. Jest nieco inaczej wykonane niż Freemax itp. Dlaczego nie nazwiesz ogłowia Daw -Mag podróbą Kieffera? Oczywiście zamysł jest ten sam, czyli siodło bezterlicowe, natomiast wykonanie inne oparte na uwagach jeźdźców w testach.
O równowadze siodła nie będę dyskutować, bo zdjęcia są przed jazdą i wg mnie nic na nich nie widać. A jeśli już o tej równowadze tak piszemy, to widziałam siodło terlicowe, które świetnie leżało na koniu. Tylko nie dało się w nim złapać równowagi, bo noga leciała do przodu.
ja się nie dziwie dziewczynie. jak już 'wdepnęła' i kupiła to siodło, to mnie by też krew zalała, jakbym musiała sprzedać po 3 jazdach. musi tego sprzętu 'bronic' przed krytyką. może z czasem dojrzeje do zmiany siodła na dobrze dopasowaną terlicówkę. ja nie jestem zwolennikiem siodeł BT. nie jestem też zwolennikiem spacerów 'naturalnych' na oklep, bo na pewno jest to dla zwierzaka dyskomfort (jak ktoś siada mi na kolana, to też czuję kości kulszowe wbijające się w moje uda).

BT to siodła dla bogatych inaczej lub takich, co nie chcą poświęcać dużo czasu na szukanie dobrego siodła dla siebie i konia, albo po prostu nie mają zielonego pojęcia o dopasowywaniu i nie chcą popełnić błędu kupując niedopasowaną terlicówkę (bo taka wyrządzi zwierzęciu więcej szkód, niż porządne siodło BT).

ale

nie zaprzeczam i wiem że są b. drogie siodła BT. i pewnie lepsze niż np. barefoot

kiedyś jak kupowałam moje pierwsze siodło, też myślałam właśnie o barefoocie.. na szczęście nie odważyłam się. mam bates'a, z cair'em i wymiennymi łękami (jakby co) - ale jeszcze z tych dobrodziejstw nie korzystałam. mam też skokówkę, aktualnie dopasowywaną przez Bogdana z HBC. wolę ponosić takie koszty, niż później mieć konia z bóg wie jakimi plecami...

no i jeszcze sprawa tego 'cudownego' czucia konia w BT i tego, że one się tak świetnie rozluźniają w tego typu siodłach. sądzę, że jeżeli brak terlicy, to faktycznie bez niej mamy lepsze czucie konia, i czujemy lepiej ruchy jego ciała. koń wcale nie rozluźnia się bardziej, tylko po prostu my mamy lepsze czucie. ale on tak samo dobrze ruszałby się w tradycyjnym siodle terlicowym, dobrze dopasowanym.

teraz produkuje się na prawdę fajne siodła, z elastycznymi terlicami (np schleese saddlery, witec chyba też, stubben, pessoa?..) dobrze 'pracujące' (na filmie faktycznie jochen schleese pokazuje, jak siodło można powyginać - czyli terlica nie jest twardą dechą jak kiedyś)

no i ostatnia sprawa - wiele osób mające BT motywuje się i podaje często następujące argumenty dla zakupu BT: bo na mojego konia trudno dobrać siodło i w ogóle to on raz tyje, raz chudnie, raz ma więcej mięśni, później stoi i nie pracuje, spada i ma mniej... no jeżdżę na kilku koniach w tym siodle, bo one pasują na prawie każdy grzbiet

BT to pójście na skróty. moje zdanie
Sankaritarina, Can Equi jest marką a nie podróbką.

Czy Ty jesteś dystrybutorem? Tak zaciekle bronisz produktu..
Marka, to nie jest nadanie nazwy. Markę, to trzeba sobie wyrobić latami.
Porównując Can Equi do Daw-Maga obrażasz P. Wysockiego.
Dlaczego siodłeł Can Equi, skoro są markowe, nie znajdziemy nigdzie poza granicami Polski?
Dlaczego nie ma żadnej informacji na temat Can Equi w internecie?
Bo to tylko paperowa metka.
Dorcysia, ja absolutnie nikogo nie obrażam. Daw-Mag ma swoje produkty, o których nigdzie źle się nie wyraziłam. Porównałam tylko, że każda z tych firm ma swoje produkty. Na opinię marki trzeba pracować latami, ale każda marka kiedyś zaczyna. Do wytworzenia marki, potrzebne jest zgłoszenie w odpowiednim urzędzie jeśli chodzi o ścisłość.
Nie wiem skąd Twoje ataki na mnie. Mam swoje powody by bronić marki i spowiadać się z tego nie muszę. A dobre produkty obronią się same, bez względu na to czy marka istnieje na rynku rok czy dwadzieścia lat.
Ja Ciebie wcale nie atakuje. Ja tylko zauważam parę nieścisłości.
Reklamujecie w sklepach internetowych siodło, które cudownie dopasowuje się do konia już w stępie,
a potem oglądamy taki torcik czaprakowo-podkładkowy w wykonaniu Żabeczki, gdzie siodło leci na tył.
Ja tu nie robię antyreklamy, tylko Ona.
edit literówka
Dorcysia, jeśli Cię to interesuje, to dodatkowy czaprak jest pomysłem zabeczka17,, która chce jak najbardziej dbać o grzbiet swojego konia. Skoro sprawdziła i dobre zmieniła na lepsze to nie wiem o co chodzi? Gdzie nieścisłość? Ja pod siodłem mam zwykły czaprak ujeżdżeniowy.

Śmieszy mnie tylko to, że na podstawie 1 czy 2 zdjęć wydajecie opinie. A osoba, u której zabeczka17, uczy się jeździć, człowiek z doświadczeniem, jakoś tego zdania nie podziela.
bera7[b][/b] jakby dbała o grzbiet, to kupiła by dopasowaną terlicówkę, a nawet na wymiar
junona, pisałam już kilka stron temu i powtórzę raz jeszcze. Jak ktoś się Ciebie zapyta co lepsze Tico czy Uno to polecisz mu Hummera? Bo rozmowa jest jak ze ślepym o kolorach. Dobre (dopasowane) siodło terlicowe zawsze będzie lepsze od bezterlicówki. Ale mając poniżej 2000zł możesz kupić co najwyżej używkę, która może okazać się złamana. Siodła HB i inne są na zupełnie innej półce cenowej. A mając do wyboru siodło typu Beauty czy bezterlicówkę będę bronić bezterlicówki.
Mam konia, który miał 2 razy kontuzje, gdzie był 1 i 2 bez pracy. Oczywiście mogę zapomnieć o starym siodle, bo uciskało. Mam w domu 4 różne siodła i na dzień dzisiejszy bezterlicówka (akurat nie CE tylko prototyp, ale tej samej konstrukcji) nas ratuje. Dopóki koń nie nabuduje mięśni grzbietu mogę zapomnieć o dopasowaniu siodła. A nie stać mnie (jak i wielu) na kupowanie siodła co kwartał.
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
16 marca 2012 11:46
junona, ja na przykład mierzyłam 15 siodeł do mojego konia, z czego tylko jedno pasowało... ale tylko na trzy miesiące... potem z niego wyrósł i nie mogłam żadnego dopasować. Obecnie mam barefoota i bardzo się cieszę, bo mogę w każdej chwili pojeździć, czy koń stał pół roku i stracił mięśnie, czy chodzi regularnie i jest napakowany...
ciężko jest zrobić siodło nawet na miarę, które może się okazać za kilka miesięcy nieodpowiednie... i co, potem znowu zmiana i dopasowywanie? Skoro nam pasuje BT to czemu nie.
Nie zgadzam sięz  Tobą, że to droga na skróty. Każdemu pasuje coś innego, i na grzebiet i pod tyłek. I nie każdy ma możliwość sprawdzania 20 siodeł co trzy miesiące...
Marzyłabym o terlicówce, która by ciągle i zawsze pasowała na mojego konia. Ale nie znalazłam takiej niestety, bo taka nie istnieje. A system cair akurat u nas sporządził więcej problemów niż korzyści....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się