A co ze sterydami ? Jakie polecacie ? Czy po podaniu można konia użytkować ?
sterydy to zawsze lekarz kazal podawać - w momencie pogorszenia. Kuc dostawał dexamytazon, który na Niego b. dobrze działał.
w momencie kuracji należy zmniejszyć ilość paszy treściwej ( głównie owies ) ,ponieważ istnieje prawdopodobieństwo występienia ochwatu. Ja w trakcie leczenia konia raczej nie użytkowałam wierzchowo - bardziej spacerki w ręku + inhalację.
A gdy nie było ataków duszności podawałyście aby starać się zniwelować kaszel ?
na kaszel to syrop a nie steryd, najlepiej skonsultować przypadek z weterynarzem.
[quote author=zduśka link=topic=138.msg1337189#msg1337189 date=1331659251]
na kaszel to syrop a nie steryd, najlepiej skonsultować przypadek z weterynarzem.
[/quote]
Przecież w syropie dla kaszlaków też jest steryd...
Zalezy jaki syrop, te nie z apteki nie maja sterydow w sobie.
Sa syropy lagodzace kaszel, sa inne - ulatwiajace odkrztuszane - czyli prowokujace kaszel.
To samo z ziolami, tak ze naprawde trzeba uwazac co sie podaje.
Mój dostaje wziewny lek sterydowy wiosną jak zacznie kaszleć. I tak dostaje co drugi dzień 6 dawek, aż mu przejdzie. Bywa, że przechodzi przed latemi zostaje na ziółkach, ale bywa, że na lato się pogarsza. Zawsze na wszelki wypadek mam dexametazon.
Nasz weterynarz powiedział, że nie ma jednego sposobu na tą chorobę. Trzeba obserwować konia, chorobę i kojarzyć fakty: co sprawia, że choróbsko wraca i jak wtedy pomagać.
Zalezy jaki syrop, te nie z apteki nie maja sterydow w sobie.
Sa syropy lagodzace kaszel, sa inne - ulatwiajace odkrztuszane - czyli prowokujace kaszel.
To samo z ziolami, tak ze naprawde trzeba uwazac co sie podaje.
Dokładnie. Dlatego syrop i steryd się nie wykluczają.
Flower na pierwszym miejscu zawsze jest profilaktyka, czyli trzeba "stawać na uszach", żeby odizolować konia od tego na co jest uczulony, bo samo podawanie leków nie cofnie choroby. Oczywiście nie da się wszystkiego wyeliminować, np. nie powycinasz wszystkich pylących drzew z okolicy 🤔 , ale możesz pomóc zwierzęciu zmieniając jego warunki w stajni, mocząc siano, zapewniając więcej ruchu w terenie... Dopiero po tych zmianach, sięga się po leki, najpierw te najsłabsze, a sterydy podaje się w ostateczności, gdy nic innego już nie pomaga. Chodzi o to, żeby mobilizować organizm konia do walki z alergią, dzięki temu istnieje szansa, że w następnych latach nie będzie coraz gorzej. Steryd w zastrzykach - to lek ratujący życie, bardzo silny i niestety - wywołujący powikłania. Bezpieczniejsze są sterydy wziewne, ale dość kosztowne.
❗ nie oszczędzajcie na wizycie weta, nie podawajcie pochopnie ziółek, syropów, czy innych leków, niekiedy podobne objawy wymagają innego leczenia w zależności od przypadku. Działając w dobrej wierze, możecie zaszkodzić zwierzęciu, wydłużyć jego chorobę, cierpienie i znacznie pomnożyć koszty. Lepiej działać szybko i profesjonalnie 😉
A co z ruchem takiego konia ? Wiadomo że do normalnych treningów już raczej nie wróci. Na czas zimy moja kobyła raczej stała z uwagi na zamarznięte podłoże. Trochę też utyła. Teraz chciałabym powoli przywracać dawną kondycje ale boje się ze zamiast pomagać jej poprzez w miarę regularny rozruch zaszkodzę jej bo będzie miała problem z oddychaniem 🙁
A co z ruchem takiego konia ? Wiadomo że do normalnych treningów już raczej nie wróci. Na czas zimy moja kobyła raczej stała z uwagi na zamarznięte podłoże. Trochę też utyła. Teraz chciałabym powoli przywracać dawną kondycje ale boje się ze zamiast pomagać jej poprzez w miarę regularny rozruch zaszkodzę jej bo będzie miała problem z oddychaniem 🙁
Ruch jest wskazany, bo pozwala oczyszczać drogi oddechowe i poprawia ogólną kondycję, zwiększa objętość płuc.
A co robić w przypadku gdy ciężej oddycha ? Wet mówił zeby pomimo to ganiać , ale nie jestem przekonana 🤔
A co robić w przypadku gdy ciężej oddycha ? Wet mówił zeby pomimo to ganiać , ale nie jestem przekonana 🤔
to lekka praca - albo spacerki do lasu, na pewno nie pozostawić bez ruchu !
a czym teraz leczysz konia ?
. Dostaje rozkurczowe , syrop udrażniający drogi oddechowe , trochę ziółek i przede wszystkim padok 😉 Jak jest chłodniej to nie ma z nią problemu czuje się dobrze 😉 Jedyne co to trzeba ją troszkę odchudzić bo się dziewczyna roztyła 🤬
w Jakiej cenie jest teraz Ventipulmin i Sputolizyna??
Ktoś stosuje immunoterapie?
Masz na myśli immunostymulatory w zastrzykach?
Tak czy to jest skuteczne?
Znajoma podaje takie zastrzyki swojemu kaszlakowi, ciężko mi wypowiedzieć się nt skuteczności, ponieważ równocześnie podaje także autoszczepionkę, a immunostymulator działa wspomagająco. Efekty są widoczne, ale jest to kombinacja dwóch rodzajów terapii.
Venti kupowałam na początku miesiąca. Zapłaciłam 197 zł.
Czardasz Nie wiesz przypadkiem ile ją to wyniosło?
Sama immunoterapia to ok300zł natomiast koszt autoszczepionki jest już wyższy.
Tak, mój koń dostał to w zeszłym roku. Szczerze? Żałuje wydanych pieniędzy. Nie dość, że nie bardzo pomogło mojemu koniowi, to co jakiś czas pojawiały się lekkie kolki gazowe. Nie dam sobie ręki odciąć, że te kolki od tego, ale dziwnie zbiegły się w czasie z podawaniem tego środka. Dla mojego Zgidusia najlepsza jest Secreta. ALE każdy co koń, to inna reakcja.
Podawałam ten Cortaflex i zgadzam się z Teli, że Secreta lepsza. Kolek nie było, ale efektów też nie bardzo.
A jak po tej Secrecie ? W sensie co zaobserwowałyście po kilku dniach podawania tego produktu koniom ? Czy zmieniło się coś odnośnie użytkowania konia ?
Podaję profilaktycznie w okresach, gdy koń spędza więcej czasu w stajni, okresowo muszę przestawić go na słomę lub gdy zaczyna pojawiać się glut. I w przypadku mojego konia to wystarcza, nie ma żadnych objawów choroby.
Dzięki za odpowiedzi. Nie wiecie który weterynarz najbliżej kujawsko-pomorskiego móglby zrobić taką autoszczepionkę?
Należy pobrać krew w momencie, kiedy objawy są nasilone i wysłać do laboratorium, które taką szczepionkę przygotuje (najpierw ustala się jeszcze na co konkretnie koń jest uczulony).
Dziewczyny pytanie, którzy weterynarze oprócz Blanki Wysockiej wykonują bronchoskopię? Najlepiej z Mazowieckiego. Z góry dzięki za odpowiedź
Dr Gębka i dr Dziekan na 100% robią.