WYBIERAMY BYKA ROKU!
A mnie strasznie denerwuje modne quniarkowe zdanie, często używane w podpisach.
Nikt nie widzi, że zawiera błąd stylistyczny i nie zwraca na to uwagi.
A chodzi o: "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr"
Dosiada się kogo?co? (biernik) a nie kto?co? (mianownik).
Więc dosiada się konia, jednorożca, tęczy i wiatru . A nie wiatr.
Można dogonić wiatr, a nie dosiąść wiatr.
Powinno być albo "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatru".
Albo skoro już wiatr, to powinno być konsekwentnie także koń, czyli "Kto dosiadł koń ten dosiadł wiatr" 😁
A nie tak raz biernik raz mianownik 😵
(A już wam mówiłam, że przez dwa lata nigdy nie zaglądałam do tego wątku, bo myślałam, że chodzi o byka - znak zodiaku?
I jak patrzyłam na ten tytuł, to zastanawiałam się czemu nikt nie wybiera koziorożca ani wodnika roku... 😂 )
Julie ale kogo? co? (widzę) wiatr, kogo? czego? (nie ma) wiatru
- uważam, że dosiadł wiatr jest poprawne (no chyba że koń miał na imię wiatr wtedy dosiadł Wiatra 😉)
Tfffuu... wszystko pochrzaniłam 😵
Co zmienia faktu, że powinno być wiatru.
Dosiada się kogoś lub czegoś, czyli dopłeniacz, nie biernik. Sorry.
Czego dosiadasz? Konia, krzesła, jednorożca, roweru i wiatru.
Dosiadam konia tak ale krzesła? nie🙂
Pozostaje biernik, nie dopełniacz.
Dosiadam co? krzesło, kogo? pana w tramwaju
Skup się bardziej na rzeczy, mam wrażenie, że za bardzo przykładasz wagę do pytania o osobę (kogo?) a nie rzecz (czego? lub co?)
Tak mi się wydaje.
(...)
Dosiadam (...) kogo? pana w tramwaju
(...)
😂
Tak przy ludziach??
HiHiHi! Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. OT
Dosiada się krzesła, a nie krzesło; roweru, nie rower i wiatru nie wiatr.
Szkoda, że pochrzaniłam w pierwszej chwili biernik z dopełniaczem 😵
Ale nadal uważam, że powinno być "wiatru" 🙂
Dosiada się kogoś lub czegoś, a nie coś.
Czego dziś dosiądziesz? Wielbłąda, pana w tramwaju, tęczy czy wiatru?
Jak zapytasz: Co dosiądziesz? czy Czego dosiądziesz?
Wiesz co, dopełniacz pasuje mi do bezokolicznika lub zaprzeczenia, np. Nie dosiadłem krzesła/wiatru. Ale w zdaniu oznajmującym jakoś bardziej leży mi ten biernik (nie twierdzę, że jest to poprawne, tylko mi tak bardziej pasuje). Może wypowiedzą się osoby, które są na wyższym stopniu wtajemniczenia, jeśli chodzi o konstrukcje w j. polskim?
Ja też nie jestem pewna na 100%, tylko tak na 90% 😉
Osoba będąca ponoć znawcą języka polskiego, zwróciła gdzieś na jakimś forum uwagę na ten błąd.
Sama jestem bardzo ciekawa i mam nadzieję, że jakiś fachowiec się wypowie...
Jednak mi, nawet bez tego, bardziej logiczne wydaje się "wiatru".
No ale polska język trudna język 😉 Jak my same mamy problem, to wyobraźcie sobie katorgi jakie przeżywa obcokrajowiec uczący się polskiego! 😵
polski język trudna mowa, jak to moja znajoma przekręciła 😁
wg mnie "wiatru" też jest bardziej poprawne. spytam polonistki, ona lubi takie rzeczy rozwiązywać.
Dosiadam konia tak ale krzesła? nie🙂
Pozostaje biernik, nie dopełniacz.
Dosiadam co? krzesło, kogo? pana w tramwaju
Tak myślę i myślę, bo trochę mnie zbiłaś z tropu... i ni chu chu nie pasuje mi "dosiadam (co?) krzesło".
Na pewno dosiada się (czego?) krzesła, a nie krzesło.
Co dosiadłaś?! Nie. Czego dosiadłaś.
Dopełniacz.
Czego? Wiatru 🙂
Zdecydowanie dosiada się CZEGOŚ (roweru, wiatru).
na początku to wszystko boli o ile dobrze pamiętam.
Jeśli człowiek żyby nauka obyła się bezboleśnie i bez wysiłku to pozostają mu natóralne gry i zabawy PNH. Tam wszystko samo się robi bo to zabawy tylko i w dodatku natóralne
😂
wydaje mi się, że to specjalnie 😎
Patrząc na niektóre błędy tej forumowiczki, jak np. odwrotny szyk zdania, to nie jestem pewna. Zresztą, czemu miało by to służyć?
poczytaj jej wypowiedzi na temat naturalu. a szyk zdania i ortografia to chyba różne kategorie błędów.
Wiesz, ja postów EliPe z reguły nie czytam 😉
A jej zdanie na temat naturalu znam.
Tak, szyk zdania i ortografia to inne rodzaje błędów, co nie zmienia faktu , że to i tak błędy.
ElaPe używając celowo błędów ortograficznych podkreśla swoje ironiczne podejście do dyskutantów mających przeciwne zdanie
byki sensu stricte to to nie są
edit: tzn. dla mnie nie są, bo ja się przyzwyczaiłam do tego zjawiska przyrodniczego 😉
Taaa.... z nią zresztą się mało kto zgadza, więc powinna w takim razie cały czas orty robić 🤣
Wrócił z jeżykiem, kasą i dodatkowym doświadczeniem.
urocze 😀
jezyk fajna sprawa, mile zwierze 😉
edit: sama walnelam duzo mniej urocza literowke :/
Hahaha dobre 😂 Że też tego nie zauważyłam 🤣
bull z wątku ,w kr schronisku,ma się fiz git. Psych niekontaktowy. Na dniach do adopcji ok 20 yorków(z pseudo hodowli,rasowe,wiek 6-7 l).
Poza interpunkcją niby nie jest źle, ale nadmiar skrótów jak w słowniku i chwilę dumałam o co chodzi 🤔 Myślałam, że kluczem do sukcesu w ogłoszeniu jest jego czytelność...
monia:Wróbel to muzyka dla mych uszów
😂
u mnie pod dziekanatem, w wymaganiach do zdjęcia do dyplomu każą zasłaniać dekold 🍴
U nas komputer chciał być mądry i łacińskie Gallus Gallus zmienił koleżance w oficjalnym piśmie na ..... wiadomo.
Tania, 😁 A błąd został zauważony przed czy po wysłaniu pisma?
Ładne przejęzyczenie:
Magda mamy chce pozwać media..
Tania, 😁 A błąd został zauważony przed czy po wysłaniu pisma?
Ładne przejęzyczenie:
Po wysłaniu. Zauważyłam oczywiście JA. 😂
Wesoło 😁 Jaka była reakcja? To jakieś bardzo poważne pismo?
Wesoło 😁 Jaka była reakcja? To jakieś bardzo poważne pismo?
Pismo takie merytoryczne. Zabawne było, bo osoba autorki poważna. Budząca respekt. Taka serio.
A tu żarcik "weterynaryjno erotyczny " walnęła na całe województwo.
wczoraj oglądałam polsatowskie "Got to Dance" i jeden z jurorów non stop powtarzał "jesteście dobzi" 😵