Paka :-)

macie jakiś pomysł na wieszak na siodło do szafy? bo właśnie tworzę moją pakę, półki się już przycinają, ale właśnie mam problem z wieszakami na siodła, czy kupować takie sklepowe metalowe, czy zrobić drewniane. Najchętniej bym zrobiła drewniane, ale nie wiem jak to wychodzi cenowo i gdzie coś takiego można kupić/zamówić.
Ja się nie pierdzieliłam tylko kupiłam metalowe. O takie, składane: http://www.dlakonia.pl/sklep/page/product/product/2513
Generalnie, gdy stwierdzam, że nie chcę trzymać siodła w "pace" tylko np. w siodlarni, składam wieszak i robi mi się duuużo miejsca.

U mnie jedynie problemem były plecy szafy, którą przerabiałam na pakę. Wieszając metalowy wieszak + siodło musiałam uwzględnić dodatkowe obciążenie, więc podwójnie wzmocniłam fragment pleców szafy gdzie miało finalnie wisieć siodło (dwie płyty OSB dały radę 😉)
pochwalę się a co  😀

paka zrobiona z  płyty , cały koszt wyniosł  ok 250 zł .  wszystko się mieści  i jestem bardzo zadowolona , tym bardziej ze  mam ją praktycznie pod boksem 🙂

lesio pomysł i wykonanie bardzo fajne! , jednak paka z płyty ma bardzo duży minus... starczy mocno kopnąc...
no tak ,  dlatego staram się w nią nie kopać 🤣
do malowania targałyśmy  ją na pole w cztery osoby  bo ma  tylko jedne koła skrętne i jest słabo sterowna - nieraz gdzieś uwaliła , koło gdzieś sie zaczepiło, ale  przeżyła i to tak więc nie jest źle  😁
Uffff, przebiłam się przez cały wątek, bo wyrosła mi dość intensywna potrzeba zakupu wieeeelkiej paki... I wiecie co? Nie ma wcale takiego dużego wyboru na rynku 🙁 Owszem, fajne małe firemki, które zrobią co się tylko chce, pod warunkiem, że to się będzie mieściło w podstawowym standardzie. Jak się chce wysuwaną szynę z wieszakami na ogłowia, albo regulowanie wysokości kabłąków na siodła, to nie ma opcji.

Unicase robi niezłe paki - i mają mega plus za szybkie odpowiadania na maile i cierpliwość! - ale jednak trochę w wykończeniu ustępują Alfako. Np. tu Unicase

kontra Alfako:

IMO ten drugi wieszak wygląda o niebo solidniej...

Problemem z Alfako jest jednak jeszcze inny. Tyle modeli pak, a żadna funkcjonalna. Maxi Paka - wielgachna, ale czapraka się naprawdę nie wsadzi do środka, chyba że zwinięty i pozgniatany (to po grzyba taka wielka paka?). Wszystkie te midi paki - niefajne szuflady. Jak je otworzysz, to drzwi paki się na nich blokują, a ja mam pakę na korytarzu i nie na rękę mi go zastawiać porozchylanymi na 90 stopni drzwiami :zemdlał: W ogóle idea szuflad mnie mało przekonuje - jak już otworzę pakę, chcę mieć wszystko pod ręką, a szuflady są upierdliwe. Otworzę tą górną, to mam utrudniony dostęp do dolnych...

Alfako dostało ode mnie maila z prośbą o wycenę paki, gdzie zamiast szuflad są półki, no i cisza...  🤔
Poza tym potwierdzam, że do ich pak włażą myszy (znajoma ma pakę stojącą raptem parę metrów od moich, u niej myszy pożywiają się cukrem, u mnie jakoś nie są zainteresowane zwiedzaniem zawartości pak...).

Więc chyba stanie na pace rock-and-rollowej 😉
http://allegro.pl/paka-jezdziecka-midi-www-equi-case-eu-i2061012834.html
Nawet jak pomarudziłam producentowi, że nie podoba mi się ta górna zamykana klapa, to od razu dostałam propozycję wersji alternatywnej z półką 🙂

darolga   L'amore è cieco
23 stycznia 2012 22:47
quanta - ale w Unicasie możesz wszystko dogadać i jeżeli zażyczysz sobie taki wieszaczek na ogłowia, to Ci taki zrobią. Te szafy są naprawdę bardzo porządne i mają dużo lepsze zamknięcia niż Alfako, jeśli już porównujemy.
lesio  a czy mogłabyś podać wymiary tj wysokość, szerokość oraz głębokość?  :kwiatek:
sama projektowałam, a nie pamiętam dokładnie  🙄 . jutro jak będe w stajni to zmierze !
Moja paka wygląda tak:
Jetem z niej bardzo zadowolona.Wszystkie paki na forum są super.
quantanamera, polecam nortex.pl, zrobią Ci taką pakę, jaką będziesz chciała. Zamawialam u nich swoją, mam większą niż w ofercie, półkę zamiast szuflady, wściekły kolor 🤣 i przywieźli mi ją osobiście x Warszawy do Gdańska, wszystko za przyzwoite pieniądze .
Zdjęcie komórkowe:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
24 stycznia 2012 08:37
quantanamera, mam w użytkowaniu dokładnie taką pakę jak w Twoim linku i jest naprawdę fajnie pomyślana i zrobiona. Tylko sposób zamknięcia jest trochę upierdliwy 😉
anai - czy oni wykonują paki według własnych projektów? Potrzebowałabym taką jak Twoja (rozumiem, że to ostatnia pozycja z ich strony) + dodatkowo drugą mniejszą, ale narożną. Aktualnie mam najzwyklejszą pakę, bez udziwnień, ale chcę się jej pozbyć na rzecz dwóch porządnych, spełniających wszystkie moje oczekiwania.
amarotsa, napisz do nich maila, kontakt jest świetny, właściciele b. chętnie uwzględniają wszelkie pomysły klienta. Myślę, że o ile nie ma technicznych przeciwwskazań, to zrobią co tylko zechcesz.
Ja mam dość nietypowe pytanie. Posiadaczką PAKI jestem od niespełna 5 miesięcy. Zawsze stacjonowałam w stajniach, gdzie były siodlarnie, czy jakieś pomieszczenia socjalne, gdzie można było sprzęt przechować. Teraz jestem skazana tylko i wyłącznie na trzymanie całego śmietniska w szafie. Z takich czy innych powodów.

Wykonana jest z płyt, nie przepuszczających wilgoci ( coś na zasadzie takich, z których budują domki na działkach ).
Moje pytanie brzmi: czy ocieplacie to jakimiś innymi tworzywami na zimę, nie martwicie się tą wilgocią, mrozami, że skórzany sprzęt się najzwyczajniej w świecie zniszczy ?

Jestem trochę zmartwiona, ale widząc jak innym ogłowia obłażą przepiękna, zjawiskową pleśnią, zaczynam się martwić. U nas nie ma żadnego ocieplanego pomieszczenia, a wszystko znajduje się w najzwyklejszym boksie  :/
lostak   raagaguję tylko na Domi
24 stycznia 2012 15:24
Unicase robi swietne paki, zrobili mi ja w srodku dokladnie wg moich fanaberii, ma solidne kola, jezdzi latwo, nic sie nie psuje, jestem w stanie zapakowac w nia dwa siodla ujezdzeniowe i sprzet na miesiac do anglii, doskonale sie sprawuje na zawodach, ma oddzielna czesc na ubrania na zawody, oficerki i mase wieszakow na oglowia, popregi, dopadowane miejsca na czapraki,  szuflady chodza jak po masle. jest genialna.
Aroid nawet nie strasz pleśnia bo moja paka stoi sobie najzwyklej w stajni  i jest ze z najnormalniejszej  sklejki pomalowanej lakiero-bejcą czy czymś takim . 😵 hm ale znowu nie jest aż tak zimno tam ...  póki co żadnej pleśni nie ma.

kuco  wys- 165cm + kółka , szer i gł - 60cm
slojma   I was born with a silver spoon!
25 stycznia 2012 17:35
Polecam Unicase też mam, jest bardzo solidna, łatwo się ją transportuje, producent zrobił dokładnie taką o jaką prosiłam bez żadnych problemów.
Zamierzam niedługo kupić pakę metalową i robię mały przegląd rynku. Na razie widzę, że takie paki robią
- Unicase
- Alfako
- Nortex

Znacie jeszcze jakieś inne firmy? Chętnie jak najtaniej, bo te dwie pierwsze firmy robią sprzęt poza moim budżetem niestety :/
Dzionka właśnie jestem po wizycie w firmie Nortex, przemili ludzie, zamówienie złożone, transport gratis i w poniedziałek paka będzie już w stajni. Wybrałam taką jak ma anai tylko w bezpieczniejszym kolorze. Mam nadzieję, ze spełni moje oczekiwania i będzie długo służyć. Mam już jedną pakę z Alfako, ale cenowo ta z Nortexu jest przystępniejsza i to mnie cieszy, biorąc dodatkowo pod uwagę, że transport gratis :-). Na dzień dzisiejszy polecam, a gdybyś chciała wiecej info jak się sprawdza w użytkowaniu to pytaj za jakiś czas.
Cedryk, Tylko taka paka to koszt powyżej 1000zł... a ja chętnie jednak poniżej bym kupiła i troszkę mniejszą raczej. Niczego nie mogę znaleźć w tej cenie metalowego, chyba mi drewniane zostaną. Wrzuć fotki swojej jak już przybędzie 🙂
Cariotka   płomienna pasja
09 lutego 2012 19:30
Mi zrobienie paki drewnianej wyszło 500 zł.
Widziałam dziś reklamę firmy www.agata.pl - robią kufry i skrzynie, może pakę też by zrobili...
Cedryk, Tylko taka paka to koszt powyżej 1000zł... a ja chętnie jednak poniżej bym kupiła i troszkę mniejszą raczej. Niczego nie mogę znaleźć w tej cenie metalowego, chyba mi drewniane zostaną. Wrzuć fotki swojej jak już przybędzie 🙂

Jak będę miała zdjęcia to wstawię. 😀
Zaraz wyślę pw w sprawie paki.

etosha mogłabyś zmierzyć mi ile szerokości ma ta wysuwana "półka" na ogłowia w twojej pace. Albo jeśli ktoś ma podobną pakę z tą wysuwaną półka to bym była bardzo wdzięczna za wymiar.
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
25 lutego 2012 20:08
czy może ktoś z warszawy ma kontakt do kogoś kto mógłby przewieźć pakę jeździecką ? bardzo mega pilnie poszukuje
Dzionka obiecane zdjęcia pak, większa firmy nortex, mniejsza alfako, na dole rdza, o której ci pisałam.
Zapomniałam zmienić obiektyw w domu i mam takie podzielone, góra i dół.  😉

Do mnie w piątek dotarła wymarzona paka custom Alfako  😜

Dokładnie taka jak chciałam, wieeeelka, aluminiowa, więc super lekka i na ogromnych kołach, więc nawet wypakowaną sprzętem przesuwa się łatwo jak wózek w supermarkecie 😉
Mam kupę miejsca na czapraki 🍴 No i miałam dobre przeczucie, że jednak przyda się regulacja wysokości wieszaków na siodła, póki siodła mam w siodlarni, wieszaki poszły wysoko i jest idealne miejsce na popręgi i pasy do lonżowania.
Cedryk, dzięki za zdjęcia! Fajna ta z nortexu! Moja już zamówiona, też niebieska. Nie mogę się doczekać! Tylko, że ja chciałam na jedno siodło.
Ta Nortexowa jest lekka i ma duże koła, więc też nie ma problemu z przesuwaniem jej, no i przede wszystkim co świadczy na jej korzyść to cena  😀. Ja też trzymam jedno siodło i być może powinnam wymontować drugi wieszak, ale przydaje się na gluta, popręg od ujeżdżeniówki itp. Na górze oprócz czapraków spokojnie kładę długie baty. Gorzej z przemieszczaniem tej małej z Alfako, bo trzeba ją przechylić i ta rdzewiejąca podłoga nie zbyt świadczy na jej korzyść, no ale ta raczej na wyjazdy. Zresztą dziwię się dlaczego pojawiła się rdza przecież nigdy nie stała na mokrym, w stajni raczej sucho jest. Dzionka i ja jestem mega zadowolona z tego zamykania na kłódkę, estetyczny zamek, kłódka na szyfr i mam spokój ze zgubionymi kluczykami.  😉
Quanta pokaż swoją, z tego co piszesz to jest mega funkcjonalna.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się