siodła bezterlicowe

Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
08 marca 2012 14:12
angie560, ale fajna 🙂 Jak się w niej jeździ?
wydaje mi się, że BT są szerokie wszystkie, w końcu nie mają terlicy, która by "zawężała" konia
też posiadam bezterlicowe siodło od roku chyba i nie wyobrażam sobie teraz jazdy na innym
koń inaczej chodzi, na duży plus a i mi lepiej się siedzi  🙂
na fotce nasze pierwsze jazdy w tym siodełku  🙂
Mehari - jeszcze w niej nie jeździłam ale już się nie mogę doczekać kiedy wsiądę 😀
meegi a co to za siodło?
to bezterlicówka szyta specjalnie dla nas, przypłynęła z Indi, stylizowana troszkę na westa 😀
mega...cudowna...wygodna...a koń w niej nie biega ale lata 😀
Meegi a mogłabyś wstawić zdjęcie samego siodła? może być na priv 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
09 marca 2012 18:08
Meegi ja bym sie nie przyznawala ze z Indii bo zaraz beda glupie komentarze że tam sam szajs itp itd.
A  tak na boku Twoje siodło baaaaarddzo mi się podoba 🙂

Ja dokupilam do swojego czaprak na ktory nie bylo mnie do tej pory  stać .
Czaprak wyprofilowany z poduszkami na 5cm,  wypełniony pianką taką dość statyczną. Efekt?  nie myślałam że może by lepiej.
Jeszcze większy komfort/ amortyzacja  jazdy. Czułam sie jak na ujeżdżeniówce  z wyższej półki tyle że wypełnioną poduszkami.
Kolana/ nogi  ułożyły mi się w siodle idealnie.
Jestem mega zachwycona koniska chyba też.
Dla samej rekreacji polecam 🙂
Więc zapraszam wszystkich do siebie do obejrzenia tego szajsu  🤣 w życiu nie miałam lepszego siodła, prawdziwa skórka, miękkie, wygodne i odpowiednio skrojone na mojego konia  🙂

a co do pada pod bezterlicówki też powinny być odpowiednie
ja na szczęśćie od moich stajennych dziewczyn dostała cudo na urodziny
tak więc również polecam, chociaż do najtańszych nie należy

http://www.wwrshop.pl/Pad_western_Sympatex_Barrel_300A262-822.html

ps a Ciebie żabeczka to ja nie znam czsem z photobloga?
09 marca 2012 19:07
heheh możliwe nie przecze 🙂

Mam coś podobnego tylko skrojone pod mój typ siodła o profilu wszechstronnym 🙂 Pianka jest średniej miękkości i grubo wystaje..  mam wrażenie że uniosła mi siodło a ja swoim ciężarem profiluję jego ułożenie.  Ale u mnie to tylko rekreacja i nic poza tym. Dla kogoś kto poprostu od czasu do czasu sobie wsiądzie na konika i pojedzie na stępa w terenik.

edit: świetny napiersnik  😍
żabeczka napierśnik dostałam w komplecie z siodłem

na zdjęciu macie drugiego konika który się uczy jeździć w bezterlicowym
zmiany w koniu są ogromne, nie uwierzylibyście gdybyście zobaczyli jego wcześniejsze zdjęcia...
kto się jeszcze nie zdecydował na takie siodło niech to zrobi jak najszybciej...naprawdę nie ma nic lepszego  😀
Btw. czy w zawodach ujeżdżeniowych można startować w bezterlicówkach ?  👀

meegi

A zmiany jakie ? Chodzi o rozluźnienie? Lepsza reakcja na pomoce?
angie560, można 😉
angie560 chodzi o wszystko dosłownie
a zwłaszcza o pracę grzbietu i zadu, koń rozluźniony, podstawiony, nic go nie blokuje, dużo lepszy na boki,
a nie jak kiedyś kij nawet po pół godzinie jazdy, to się nawet czuje, że on inaczej idzie, miękko, nie usztywnia się, a
jazda sprawia mu teraz tyle radości co mi...powiem to po raz setny...to inny koń...

macie fotki jak wyglądał, a jak wygląda chociaż nie często był brany pod siodło, ale to co by nam zajęło rok czasu w zwykłym siodle zajęło nam z góra dwa miesiące w bezterlicowym
jeszcze sporo pracy przed nami, ale z tym siodłem tylko do przodu  🙂
meegi, jestem pewna, że jakbyś miała porządne i DOPASOWANE siodło terlicowe byłoby to samo. Na pierwszym zdjęciu pokazujesz się w jakimś siodle westowym, które rzadko kiedy pasują na konie typu sp - owszem, zdarza się, ale raczej na konie mocno okrągłe (bo na takie konie, typu QH są robione) i dziwisz się, że nie pracował dobrze. To nie magia siodeł bezterlicowych 😉
w tym west to on chodził tylko pare razy... (to nie ja na nim) akurat miałam to jego zdjęcie
a tak to śmigał we wszechstronnym
ten koń ma wrażliwy grzbiet, jakiego by siodło nie miał
ja pracuje z tym koniem i wiem jak zareagował na to siodło...uwierz mi naprawdę pracuje się z nim inaczej
być może jedno...drugie...trzecie miał niedopasowane do niego, ale to napewno mu pasuje i to dla mnie się liczy  🙂
10 marca 2012 08:18
epk zgodzę się z tobą że być może to nie magia siodeł bezterlicowych.. ale dopasowanie terlicówki a bezterlicówki jest różnicą znaczącą.
Nie wspominam o tym że ktoś ma więcej jak jednego wierzchowca, dwa nie stać go na siodło pokroju 1500 zł  ( powiedzmy że od tej ceny można coś kupić sensowniejszego gdzie można wymienić np. łęk itp itd.) dla jednego.
Sama na sobie w tej chwili odczuwam zabawe z podkładkami bo terlicówka ( która w poprzednim sezonie była dobra) dzisiaj leci mi w tył.
Dlatego kocham moją bezterlicówkę.
.
Ktore firmy mają rozmiary połówkowe tj. np. 16,5". Orientujecie się?
no i po ptokach 😵 siodło na mnie za duże  😵
angie560 ojjj  🙁 no to licho....
może sprzedaż i kupisz sobie jakieś w Polsce
albo się z kimś wymienisz
Wraca do mnie moje byłe 🙂 Chyba jesteśmy sobie przeznaczeni 😀
Hej wszystkim. Ostatnio coraz częściej rozważam zakup bezterlicówki i nie mam pojęcia którą wybrać żeby była dobrze dopasowana do mojego konia. Mam konika polskiego który że tak powiem jest dość krótki. Nie chcę żeby w tym siodle Bianka wyglądała jak monstrum xd  Tak więc byłabym bardzo wdzięczna jakby mi ktoś poradził co kupić 🙂 Pozdawiam 🙂
Biankowa, poszukaj w tym temacie (okienko w prawym górnym rogu) zdjęć mojego konika polskiego. Są zdjęcia we wszechstronnej bezterlicówce (Freemax Evo) i chyba też w ujeżdżeniówce. W każdym razie w mojej galerii w folderze "mistrzostwa województwa..." możesz zobaczyć ujeżdżeniówkę Freemax Acavallo Dressage.
Jasnowata - dzięki. Zobaczyłam i całkiem dobrze prezentuje się to siodło. A mogę wiedzieć jaki rozmiar masz? I czy używasz pod nie jakiegoś specjalnego padu?
No i jeszcze pytanie mam do wszystkich : ma ktoś na zbyciu bezterlicówke? Oglądałam się za tymi z barefoot albo freeform. Co o nich myślicie?
Biankowa, Evo, to było 17,5, a Acavallo, to 17.
Ja oprócz zwykłego czapraka mam jeszcze podkładkę z futra medycznego (coś jak mattes, ale duuuużo tańsze 😉 ). Koń nie narzeka. Wręcz widać różnicę w wyglądzie jego grzbietu zarówno w trakcie jazdy jak i po.
Jasnowata, a cóż to za medyczne futro? wstawisz linka  :kwiatek:
Julina,, to jest dokładnie ta podkładka: http://allegro.pl/podklad-podkladka-pod-siodlo-futro-medyczne-okazja-i2197314476.html
Naturalne futro medyczne i taka cena? Hmm, pewnie jakiś szajs, ale na szczęście się myliłam 🙂 Jest świetna i na tyle duża, że mieści się pod bezterlicówkę.
Ta jest cieńsza od mojej. I na dodatek ma na całym obwodzie futerko. Ja jak szukałam podkładki, to chciałam właśnie, aby miało "łyse" miejsce na tybinkę. Tak mi się wydaje, że skoro bezterlicówka przylega całą sobą do konia, to to futerko mogłoby w jakiś sposób uciskać. Może się mylę, niech mnie ktoś naprostuje jeśli tak jest 😉
Proponuję rozejrzeć się za używanym Mattesem. Ja swojego upolowałam w bardzo okazyjnej cenie, a widzę, że jest naprawdę nie do zdarcia. Nie dzieje mu się NIC.
Tylko, że trzeba brać Lkę, którą dość ciężko znaleźć. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się