wydaje mi sie ze są nie dużo mniejsze od L ale wieksze od M. Paski (te zapinane na kołki) są dłuższe (zapinam na ostatni). Myślę że na potężnej nodze średnio by leżały bo faktycznie jest to taki cob/full, jak dla mnie idealny 🙂 mniej więcej coś takiego jak L prestige którego rozmiarówka jest mniejsza od veredusów, ale to musiałabym dokładniej porównać w piątek 🙂
A mogłabys porównać ?? Bede wdzieczna. Fajnie by było kupic cos wyglądającego inaczej niz Veredus, ale na noge mojego konia to typowe M czy "skorupki" sa zdecydowanie za małe.
Jak narazie mogę powiedzieć Ci tyle że dla mojego to veredusowe M za małe, a L jednak troszke duże, a eskadrony idealnie pasują 🙂
Dzieki.
A to dla nas beda małe. Na moim L Veredusa lezy tak akurat zapiete najszerzej jak sie da.
Miał ktos z was taki komplet od Kentaur'a:
http://www.okser.pl/kentaur-ochraniacze-zelem-mega-jump-przod-p-7176.html+
http://www.okser.pl/kentaur-ochraniacze-mega-jump-tyl-p-7175.htmlSprawdzają się te ochraniacze?
Bo ja już zgłupiałam. Nie wiem co kupić- na verdusy mnie nie stać.
Może jakieś wasze propozycje?
Do 350 zł za tył i przód (razem)
Czy kalosze gumowe są coś warte? Nadadzą się jako karuzelowo-padokowe kalosze robocze?
To są te same ochraniacze. Delikatne dość. Na konia strychującego nie polecam.
Na początku myślałam,że to to samo,ale potem zwątpiłam m.in. przez ilość rzepów, a jest ona po prostu zależna od rozmiaru, tak?
Tak myślałam,że raczej delikatne będą.
Dywaguje ciągle co wybrać na te "terenowe",które nie będą idiotycznie wyglądały z siodłem west, i już sama nie wiem 😁
Jakie macie pomysły?Tak,żeby przeżyło tereny, żeby były małe rozmiary (S,M-na hucuła) i żeby cena była w miarę ok.
dokładnie - pomimo jakiś tam uszczerbków niezmiennie zapewniają super ochronę i genialnie trzymają się na nogach.
minusem jest cena. Ale warto - ochraniacze na lata. I na każde warunki.
Czyli jeden z moich pierwszych typów 🙂, a które lepsze 😁?Czy jest właściwie jakaś znacząca różnica?
Obiś, są tereny i tereny 😉
Dla niektórych terenowanie to przejażdżka dróżką przez las i łączkę - wtedy nawet double locki spiszą się na medal.
A jeżeli teren to przedzieranie się przez dzikie chaszcze i lawirowanie przez zwałki - idealne będą ultra bootsy.
Korzystam z obu modeli - są nie do zdarcia, jakkolwiek bym je nie ciurała (a pomysły na trasy w terenie miewamy dość egzotyczne).
No to myślę,że double locki dadzą radę 🙂. Bo my raczej tak cywilizowanie-ścieżkami, chyba,że ewentualnie tak owe się skończą (jeżdżę co chwilę innymi drogami, nie mam konkretnych "ścieżek terenowych"😉, ale to raczej rzadko się zdarza 😉
Myślicie,że na hucka (całe 141cm) Ski na przód i Mki na tył będą ok?
Zmierz dokładnie obwody nóg i porównaj z tabelą WW, bo nawet hucuł może być na grubszej czy delikatniejszej kości.
Co do wymiarów M nie pomogę - mam małopolaka, biega w L (i zady dopinają się ledwo-co)
a twoj kon chodzi w Lce i na przody, i na tyły? bo jesli tak, to niedziwne, ze tyly ledwo sie dopinaja - powinny być XL (jeden rozmiar wieksze)
No i nie wiem jakie zamówić 😵
Te które jeszcze mi zostały w domu mają jakieś 22cm długości, nie wiem,czy jak wezmę S(na przodu) nie będą za długie? A z drugiej strony jakbym na hucuła 141 w kłebie brała XS, to co noszą małe kucysie 😁
Mogę Mki zmierzyć. Mój koń ma na przód M a na zad L.
Znalazłam taki opis wymiarów:
X-Small – obwód: 23,0 cm; wysokość: 24,0 cm; dla kucyków
- Small – obwód: 25,0 cm; wysokość: 26,0 cm; dla konia do 150 cm w kłębie
- Medium – obwód: 30,0 cm; wysokość: 28,0 cm; dla konia od 150 cm do 165 cm w kłębie
- Large – obwód: 33,0 cm; wysokość: 30,0 cm; dla konia od 165 cm do 178 cm w kłębie
- X-Large – obwód: 36 cm; wysokość: 36,0 cm, dla koni powyżej 178 cm w kłębie
I zmierzyłam jedyne ochraniacze,które jeszcze mi zostały (zmieniam sprzęt na west i wszystkiego się pozbywam,zostały mi jeszcze tylko skorupki) i przody są krótsze niż XS. Nie mniej,może zupełnie inaczej się na nodze układają skorupki a takie neopreny.
I co ja mam wybrać 🙄(Zawsze mam problem z rozmiarami...)
OBIŚ zawsze może zwrócić, mi dzisiaj przyszły double locki i jestem zachwycona, mam nadzieje, że będą pasowały 🤣
No w najgorszym wypadku będę wymieniać,ale fajnie by było trafić dobrze. Jutro będę w stajni,to pomierzę mu nóżki z każdej strony 😁
w którym miejscu powinno się mierzyć nogę do WW? w pęcinie czy na ścięgnach powyżej? 😡
galeria, tak, chodzi w Lkach na przody i na tyły. XL nie wchodzi w rachubę, bo najzwyczajniej w świecie są za wysokie. Ot, taki koń mi się trafił
Powinnam mieć w tym tygodniu Veredusy X-Pro 🏇 🏇 🏇 Już doczekać się nie mogę. Koniec z codziennym zawijaniem!
wstaw foty potem jak na nodze wygląda
Mój koń ma niewymiarowe nogi 🤔
Stawy pęcinowe ok25-26cm, pęciny ok20, po zmierzeniu przodów wychodzi mi,że 24cm długości to byłby raczej max, a tyłów z jakieś 26-27cm.
I co ja mam mu zamówić 🙄
Czy miał ktoś styczność z ochraniaczami Kenatur, Roma z futrem? Waham się z kupnem gdyż cena jest niezła, a nie warto walić tyle kasy bez wiadomości czy podpowiedzi na ich temat ^^
Do mnie przyszły Carbony...No normalnie w porównaniu do Olipiców szał...szał...Aż mi szkoda na konia zakładać..
Zastanawiam się nad kupnem Veredusów. 😉 Rozważam olimpic albo carbon gel. 😉 Jest dużo ofert olimpiców, ale chyba carbony są lepsze nie? 😉 Mógłby ktoś, kto ma i te i te się jakoś wypowiedzieć na ten temat i porównać je? 👀