KRWIAKI jak leczyć?

horse_art altacet rozpuścił mi 2 sino-czarne krwiaki zajmujące ok 1/2 (bez przesady) powierzchnię każdego uda??!!  i to w 3 tygodnie?? 😲
To po co podaje się heparynę w zastrzykach po operacjach??!!
Przecież altacet działa na opuchliznę, nie wylew, a heapryna rozrzedzając krew pomaga wchłaniać krwiaki (przyspiesza proces)... Dlatego jest polecana zarówno przez ludzkich, jak i nieludzkich lekarzy (że weterynarzy) przy leczeniu wszelkiego rodzaju krwiaków - a - jak pisałam - i po sobie i po jednym z koni widzę, że działa. Co więcej - wielu spośród moich znajomych, m,in, pracowników Stad, jeźdźców zawodowych - stosuje właśnie heparynę tak przy własnych, jak i przy końskich kontuzjach. Lek jest sprawdzony, a jego skuteczność potwierdzona w praktyce - wskaż mi zatem proszę podręcznik, w którym tę praktykę ktoś obala...
podejrzewam, że to młodo studencka euforia, więc trzeba trochę brać z dystansem 😉
OK, tyle, że pisanie o nieprzydatności tej substancji jest wprowadzaniem w błąd osób, które zainteresowane są tematem
I tak, jak kiedyś nie byłam pewna działania heparyny - tak, po ostatnim wypadku jestem w 100% przekonana o jej skuteczności.
Gaga, z ciekawości, jaką maść stosowałaś?
Lioton 1000 i Heparin Forte
ja mogę jeszcze polecić spray LIPO HEP ma on chyba największe możliwe stężenie heparyny kosztuje ok. 35 zł ale starcza na dłużej niż tubkowe heparyny🙂
Kiedyś miałam Lipo Hep ale z tego co pamiętam to opakowanie jest bardzo malutkie... i mało ekonomiczne
A jak tam z przypadkiem z tytułowego postu?
Może jakieś zdjęcia?
To ciekawa sprawa w sumie.
A ja mam bardzo podobną sprawę. Koń zarobił kopa od innego w udo. Na początku opuchlizna, która rosła przez 3 dni. Osiągnęła rozmiar 3/4 arbuza, widac było że jest tam płyn. Po 10 dniach zmniejszyło się,a le nadal było pokaźne. Wet zalecił naciąć. Tak zrobiliśmy, to było 2 dni temu. Mam to przepłukiwać i wyciskać. Ale z tego nic nie leci. Konia od początku to nie bolało, można mu z tym wszytsko zrobić. Tylko że teraz to stwradniało. Wet zalecił  ruch , ruch , ruch + maść butapirozanolowa( coś takiego, nie pamietam jak sie ja dokladnie pisze). Macie dla mnie jeszcze j akies wskazówki?
Donia krwiaki b. dobrze likwidują pijawki, gdzieś tu o tym już pisano
Tylko skad ja mam wziąc pijawki? 🤔
A posmarować Arcalenem??
Donia poszperaj na forum bvły namiary na robale i relacje z kuracji.
.
Wet znany , wiele razy u nas był. Oczywiście on przecinał krwiaka. Dzisiaj przez telefon kazał kupić butapirazol. Właśnie mam go przed sobą i ide smarować zaraz.
Donia jeżeli jeszcze nie znalazłaś, ktoś na Śląsku sie też  tym zajmuje http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,57494.0.html
Dzięki, juz pytam w tej sprawie.
Lov   all my life is changin' every day.
23 marca 2012 10:13
Czy to może być krwiak, jeśli noga puchnie, nie grzeje, nie boli ani nie ma kulawizny, i schodzi po ruchu?
Lov, krwiaki nie schodzą po ruchu. Na dzień dobry drastycznie obcięłabym treściwe + solidne chłodzenie + owijka na noc + oczywiście, ulgowy ruch. Jakoś tak jest, że wiosną różne rzeczy dzieją się z metabolizmem konia (przesilenie, zmiana obciążeń, hormony, linienie...). A! i obserwuj kopyto, bo jeśli to tego typu kłopot (metaboliczny) to na kopycie też będzie widać (rozpulchniona koronka, częściowe "obrączki"😉 - w sumie stan zapalny na podłożu pokręconej immunologii.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
23 marca 2012 10:27
Lov, może to takie opojowe coś, w związku z wysoką temperaturą, zmianami ciśnienia
i ogólną wiosną?
U mnie co poniektóre zwierzaki tak reagują na przegrzanie (w sensie ciepło a jeszcze nie wylniały
albo derka za ciepła), a jeden jest tak wrażliwy, że od razu ma cztery baniakowe nogi
a czasem tylko 3 lub 2. Wszystko wraca do normalności po ruchu.
Lov   all my life is changin' every day.
23 marca 2012 10:37
halo, ms_konik, dzięki bardzo. Właśnie Gadzinie jedna tylna puchnie dośc mocno, druga niby też ale dużo mniej. I ostatnio nie dojada żarcia, więc może go przebiałkowałam faktycznie.. Czekam na weta w poniedziałek, bo mieliśmy do Leszna na zawody jechać, więc wolę się upewnić, czy mogę jechać. Merci! :kwiatek:
A ja odnawiam jeszcze raz temat.
Czy ropnia należy rozgrzewać?Chodzi mi o to, że jezeli nie jest rozcięty to co można z nim zrobic od zew?
bez ładu i skladu 😡
Od zewnątrz jedyne co można zrobićz ropniem to... rozciąć
rozgrzewanie spowoduje większy ból...
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
02 sierpnia 2012 09:53
Netti,
może smarować maścią ichtiolową solidną warstewką.
Gdzie masz ten ropień?
czy cięcie potrzebne...
A jeżeli się rozetnie to później znów ta ropa sie nie nazbiera??
Ile mniej więcej koń dochodzi do siebie po taki rozcięciu tzn ile się to goi?
koło stawu łokciowego ma🙁
przepraszamza post pod postem nie moge edytowac coś;/
.
czy cięcie potrzebne...
A jeżeli się rozetnie to później znów ta ropa sie nie nazbiera??
Ile mniej więcej koń dochodzi do siebie po taki rozcięciu tzn ile się to goi?

Zadajesz 2gi raz takie samo pytanie w założonym przez siebie wątku  😲
Może porzeczytaj 1 stronę??
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
02 sierpnia 2012 10:47
Ja na krwiaka wilkości sporego grejfruta na udzie stosowałam hirudoid.
Gaga kochana jak jestes tak mądra to przeczytaj sobie jeszcze raz i zobacz,że mój  poprzedni problem dotyczył krwiaka na zadzie a nie ropnia na stawie łokciowym to mała różnica ale zawsze 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się