ciąża, wyźrebienie, źrebak
titina- nie twierdzę, ze szczepień nie było. Ale słychać o nich było marnie raczej.
A mnie ciekawi temat wad np zgryzu u źrebiąt. Czy spotkałyście się z czymś takim że matka ma prawidłowy zgryz ojciec także, dzadkowie też, a źrebię wada ? Może to być wada nie dziedziczna? Interesują mnie wasze poglądy i doświadczenie na ten temat.
titina- nie twierdzę, ze szczepień nie było. Ale słychać o nich było marnie raczej.
Były ogólnie dostępne, i nie było z nimi takich problemów jak obecnie 😉 . Potem zaczęły się robić różne dziwne rzeczy. 😵
Titina- gratulacje laseczki!!!! Wszystkie zrebaki są ładne!!!!
Pamietam jak u mnie( jeszcze w pensjonacie) zrebila sie klacz... urodzila klaczkę. Na jej widok zrobiono kwasną minę- bo podobno byla taaka brzydka. Wkrotce potem odkupilam od wlasciciela to brzydactwo, ktore wyrosło na piękną klacz. Troche czasu jej zajeło to ładnienie, ale warto bylo.
Złota, dziękuję za dobre słowo :kwiatek:
Ta rodzina nie należy do urodziwych, ale za to są to bardzo dzielne i pożyteczne konie. 👍
Titina- mala jest swietna! Ma krotki lepek, na nogach prosta, ladna odmiana 😉
e tam nie fotogeniczna- ja Wam pokaze niefotogeniczną... lamę zaraz po urodzeniu ( takich zdjec nie powinno sie publikowac , bo to niemarketnigowe bardzo, no ale to byl foto-pstryk, uszy ma normalnych rozmiarow.)
Złota Zakochałam się w maluchu 😍
Złota, co Ty od niej/niego chcesz? Jest uroczy/a 😍
Dziewczyny, po jakim czasie od terminu porodu zaczynacie się martwić - w wyniku jego braku?
Po 2 tygodniach czy po dłuższym czasie?
[quote author=Złota link=topic=57.msg1330955#msg1330955 date=1331203258]
Titina- mala jest swietna! Ma krotki lepek, na nogach prosta, ladna odmiana 😉
[/quote]
Dziękuję :kwiatek: Chociaż określenie ,,mała", w przypadku tego źrebaka, to żart, ma prawie 120cm. 🤣
Ta Twoja wyszła na tym zdjęciu, jak gacek wielouchy 😀 😉
ancyk0991, nie martwię się w ogóle. ,tyle tylko, że po dłuższym czasie pilnowania i łażenia po nocach, mój organizm odmawia współpracy 😁
Ta klaczka z ostatnich zdjęć, urodziła się 10 dni po terminie, ale miałam również klacz, co wyźrebiła się równo po miesiącu, czyli nosiła 12 miesięcy, co do dnia.
Miesiąc? No nie strasz 🙇
Wiem, że teoretycznie margines wynosi te 370dni, ale żyłam, żyję raczej w świadomości, że to wyjątek wyjątków i lepiej niech tak zostanie 😁
A jakie macie doświadczenia z pierwiastkami? Wiadomo, na pewno są bardziej niespokojne niż doświadczone klacze, a jeżeli chodzi o inne objawy?
Wiadomo - każda klacz jest inna, ale czy przygotowania/objawy przed pierwszym wyźrebieniem były inne w stosunku do kolejnych? 😉
Titina- 120 cm? ekhm no nie malutka chyba ze "malutka"
Matka wygląda na zdjęciach na dobrze zbudowaną mocną i duzą klacz
ancyk- brzuch się opuscil? wymię nabrane? sutki w kształcie kieliszkow? przed samym porodem wyciek (swieczki) z sutkow- nie musi byc, mogą byc mokre plamki, moze nie byc nic... wymie twarde wielkie
no i nabrzmiały taki wypchniety srom- musisz pod ogon zajrzec
sorki za nietypowy opis- ale mnie tez kiedys ktos tak łopatologicznie wyjasnial
a napewno zrebna? znajomy czekal na zrebaka kiedys taaa... i okazalo sie ze niezrebna klacz wogole, tyle ze gruba byla
Złota, klacz ma 695kg, przy ostatnim ważeniu przed zaźrebieniem, a w kłębie 172, kawal maszyny, jak galopuje ,to ziemia dudni 😁
Pokryłam takim nie za wielkim ogierem z dużym dolewem xx, bo liczyłam ,że trochę uszlachetni, ....no i się przeliczyłam. 😂 😁
Ta klacz co chodziła i mnie rok, urodziła zdrowego fajnego źrebaczka. 😎
Złota, źrebna jest na 100% 😉
Objawy występujące przed porodem znam, zastanawiam się jedynie na ile mogę się ich spodziewać - matka klaczy do samego końca nic nie pokazywała, ba! nawet brzucha nie miała - jeżeli ktoś nie wiedział, ze klacz źrebna to w życiu by się tego nie spodziewał...
Jeżeli chodzi o moją to już dłuższy okres (od początku lutego) wymię się "rozbija". Jednak mleka, siary nie widać. Zresztą kieliszków jeszcze nie przypomina...
A srom? Mam wrażenie, że już ok 1,5 tyg na przemian puchnie i wklęsa. Puchnie rano, wieczorem, czasem w ciągu dnia (nie jest to mocne). Ale ja już widzę chyba to, co chcę widzieć 😂
Dodaję zdjęcia podglądowe...
zdjecie wymienia zmniejsz!
a na kiedy ona ma termin?
Miała na zeszły wtorek... 👀
titina, gratulacje 😅. Toż to olbrzymka 😀. Ładnie malowana.
Złota, urocze zdjęcie - i tak widać, że to arabiszcze i to jakie 😍
ancyk0991, sądząc po zdjęciach wymienia jakie wstawiłaś - jeszcze trochę jej zostało 😉. Jeśli wydzielina z wymienia zmieni kolor z żółtej, przezroczystej, szarawej - na białą - czyli stanie się mlekiem po prostu - możesz się spodziewać źrebaka do 48 godzin. Świeczki mogą być, lub możesz ich nie zauważyć. Ja pilnowałam przy ostatnim wyźrebieniu jak szalona i muszę przyznać, że świeczki były widoczne 2 godziny. Później zaczęło mleko kapać i za 7 godzin był poród. Kobyła na dziesięć dni przed porodem zachowywała się w nocy ( co drugą noc dokładnie) jakby miała za chwilę urodzić 🙄.
"problem" w tym, że żadnej wydzieliny nie ma😉
a co do dziwnych zachowań to takowe przydarzyło się w piątek/sobotę. Klacz nie chciała jeść była apatyczna, a zarazem niespokojna: kręciła się po boksie, kładła się, wstawała i tak pół nocy i cały dzień.. Miała nieco przyspieszony oddech i temperatura jej zjechała o 0,8st. Kolki i inne cuda wykluczyliśmy.. No, ale na tym stanęło... Do dnia dzisiejszego cisza i spokój.
titina piękna, duża, ladnie malowana 😅
Zlota cudo 😍
ancyk0991 moja klacz w zeszłym roku przenosila 26 dni 😁
wąsy ma jak w mleku umoczone🙂
Witam. Czy ktoś z Was stosował imprinting w przypadku nowo narodzonego źrebaka? Jeżeli tak to kiedy należy go rozpocząć.
ramona- nie stosuję zaawansowanego imprintingu, ale wchodzę do boksu i całego źrebaka głaskam, dokładnie szczególnie nogi , podbrzusze i te miejsca gdzie później bywają problemy przy czyszczeniu i dotykaniu.
Pytam bo w tym roku jak wszystko szczęśliwie się zakończy będę miał źrebaka. chcę z nim pracować od początku żeby niczego się nie bał i na wszystko pozwalał.
my tez zadnego imprintingu nie stosujemy
dokladnie tak jak napisala marysia550- codziennie pielęgnacja, nogi, głaskanie. Potem delikatnie szczotką. Kantarki zakladam po miesiącu.
Od dzis maluchom zaczelam dawac Mega Base Junior. Wyjatkowo im nie smakowalo.
No to pieknie ... 😫wlasnie tez to zamowilam...
ja też nie stosowałam imprintingu, chociaz 6h po urodzeniu, w boksie u małego siedziało już z 10 osób i kolejne kilka na schodach nad boksem. Mały kocha ludzi i sprzedaje buziaki nałogowo od tamtej pory. Jak miał trzy dni to na sztywno już na 2 uwiązach był wiązany i nogi od razu wszytkie podawał.
Zapytam tutaj bo może tamten wątek nie był odpowiedni do mojego pytania,.
Co myślicie o klaczy AQH 22letniej by ją jeszcze pokryć ?? Klacz w kwietniu ma się oźrebić, a ja zastanawiam się nad jej kupnem, klacz ponownie będzie kryta.
A może ktoś z was wie coś o klaczy Skips Pride And Joy ??
dominoxs - nie przejmuj sie tym, to narazie daje sie dwa razy w tygodniu po 20 ml, przezyją. Szybko do dzioba, strzykawka bezpieczna a odrazu idą cycac matki.
W tamtym roku tez to dawalam, a wczesniej dawalam witaminy w plynie Baileysa, ale jakos nie moge ich znalezc, a to nie ma, albo ja nie potrafie szukac.
mega base Junior sprawdzony w wielu stajniach hodowlanych, Zachary jako zrebak tez jechal na tych witaminach.
Tylko trzeba zuzyc je - zamkniete a dlugo lezące plesnieją.
justtid- 22 letnia klacz skoro ma sie ozrebic w kwietniu to znaczy ze zdolna do rozrodu. A czy warto ją kupic to musisz ocenic sama.