Czy to prawda,ze zdajacy do lat 11 moga nauczyc sie pytan tylko 1-83? chodzi mi o odznakę brązową.
cytat ze strony pzj:
"Zdających do ukończenia 11 roku życia obowiązuje znajomość odpowiedzi tylko na pytania 1 - 83."
http://pzj.pl/modules/szkolenie/index.php?content=2:14
Trochę się zmieniło, np. dla zdających do ukończenia 11 roku życia pomocny w przygotowaniach jest podręcznik „Młody jeździec” – Lucinda Green, wyd. Galaktyka.
Inne zmiany:
http://www.podkowagruszczyn.republika.pl/zasady_szkolenia_odznaki.pdf
Ktoś dzieki bo cos nie moglam uruchomic strony pzj na drugim kompie.
odpowiem sobie sama - ale może komuś się też ta wiedza przyda 🙂
dzwoniłam do Szwadrony i w marcu nie planują egzaminów na odznaki
[quote author=_Gaga link=topic=62.msg1326995#msg1326995 date=1330929217]
Dementek poprawić można jedynie skoki i/lub teorię. Jeśki nie zdałaś ujeżdżenia to nie powinnaś być dopuszczona do skoków i cały egzamin robi się od początku.
[/quote]
Ale po części praktycznej (niezdanej) zaproszono mnie do pokoju na egzamin teoretyczny i egzaminatorzy powiedzieli, żeby się z tą kartką pokazać na poprawie... Dopiero w domu zobaczyłam, że nie ma ich podpisów... A trochę daleko jechałam na ten egzamin, bo 150km...
A co do wężyka w kontrgalopie- trzeba dojechać do X i koń nie może zmienić nogi i krzyżować- przez to oblałam egzamin... Miałam 4,5 punkta...
No właśnie!
Nie wiem ,czemu od razu zakładamy ,że cały przejazd idzie nam źle a kontrgalop jeszcze gorzej. Przecież może byc tak, że koń pod wpływem naszego działania, może przeskoczyc lub być niedostatecznie wyszkolony i zacząć krzyżować ,a reszte wykonamy bardzo dobrze.
chciałam poruszyc ta kwestię, bo ktoś wczesniej napisał, ze jak nie zaprezentujesz kontrgalopu ,to nie zdasz całego ujeżdżenia, a przeciez kontrgalop to tylko dwa elementy w całym programie.
whisperer13 no właśnie o to mi chodziło, czy kontrgalop, może zaważyć na całym programie.
gryglodor na całym programie może zaważyć równie dobrze wjazd, czy zatrzymanie w X, jeśli resztę programu pojedzie się bardzo słabo...
Ocenia się każdy element... nie tylko kontrgalop...
No ja akurat miałam konia nieprzygotowanego... Niższe klasy L tylko umiała ta kobyła... Kilka razy tylko mogłam ,,poćwiczyć" na niej przejazd na srebrną... I nie zdałam. A poprawki tym bardziej nie zdam, bo ponad pół roku nie jeżdżę...
_Gaga ale ja to rozumiem, chodziło mi tylko, czy na ten element jakoś mocniej jest zwracana uwaga. 😉
dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :kwiatek:
mam jeszcze pytanko: czy w srebrze na skokowej części też jest jakaś linia zatrzymania, jak na brązie? i czy ujeżdżenie trzeba w ćwiczebnym jechać?
Nie ma zatrzymania, trzeba jechać w ćwiczebnym
Elbus wielkie dzięki! :kwiatek: czyli po prostu mam przejechać cały parkur? 👀 a parkur oczywiście w dosiadzie skokowym, czyt. półsiad? 😉
Gryglodor, niby jest napisane, że w dosiadzie skokowym, ale np. u nas w lubelskim preferują jazdę w pełnym siadzie. Tak pojechałam i zdałam bez żadnych "ale" co do mojej pozycji w siodle.
gryglodor ja mialam zatrzymanie w części skokowej w wyznaczonym miejscu
[quote author=Ktoś link=topic=62.msg1327207#msg1327207 date=1330944132]
cytat ze strony pzj:
"Zdających do ukończenia 11 roku życia obowiązuje znajomość odpowiedzi tylko na pytania 1 - 83."
http://pzj.pl/modules/szkolenie/index.php?content=2:14
[/quote]
Żeby jeszcze Szanowni Egzaminatorzy tego przestrzegali 😤 😤 Dziewczynka lat 9 od nas zdawała, przepytali ją oczywiście z dalszych zagadnień- ona nie odpowiedziała, to spytali się jej, ile ma lat. Mała odpowiedziała, że 9, oni na to "Aha". I ją oblali...
Ale chamy.... Zaje*** takich!
Makrejsza przepraszam, ale w takim momencie sie podchodzi do egzaminatorów i robi wojnę, że nie znają przepisów i koniec!
Wszyscy powinni sie dostosować
platka, zgadzam sie 😉 Może nie tyle co wojne, bo to by nic nie dało, ale spokojne i grzeczne wytłumaczenie 😀
Libeerte wojna to w momencie gdyby na spokojnie nie posluchali :P
Ja bym po prostu im nie odpusciła 🙄
Może ktoś ze starszej młodzieży (tak +- 30) wybiera się na majowy weekend do Wolicy?
Można zdać egzamin na odznakę 4 lub 5 maja.
Jakoś nie mogę zwerbować żadnej koleżanki, a samej trochę nudno...
a jakies szczegoly? moze byc na priv🙂
a gdzie jest Wolica i skąd będziesz jechać? Ja właśnie planuję się wybrać jakoś na wiosnę na odznakę🙂
Wolica leży koło Kalisza, ja będę jechać ze Świdnicy przez Wrocław.
Ich strona:
http://www.obozykonne.com.pl/Takie info dostałam na maila: "Koszt noclegów to 120 PLN za dwuosobowy pokój. Jazdy w cenie 30 PLN (przy min 4 jazdach). Wyżywienie w tym okresie (3 posiłki) 65 PLN od osoby. Istnieje możliwość zdawania odznaki w terminie 4 lub 5 maj data jest jeszcze dokładnie nieznana."
Edit: zapomniałam o ważnej informacji: tam są same małe konie i kuce.
uu no to dla mnie za daleko:/ będę szukać czegoś bliżej
Czy wiek ktoś może kiedy i gdzie w woj. lubelskim będzie organizowany egzamin na odznakę brązową ? Czy są już jakieś plany, czy może bliżej wakacji ?
aokt,
http://www.lzj-konie.pl/kalend12.htm najbliższe są w Pikerze w kwietniu.
Dziękuję bardzo :kwiatek:
Makrejsza przepraszam, ale w takim momencie sie podchodzi do egzaminatorów i robi wojnę, że nie znają przepisów i koniec!
Wszyscy powinni sie dostosować
Dopiero teraz to przeczytałam. Z egzaminatorami rozmawiali rodzice małej, skutku to nie przyniosło. Bywa. Na dzień dobry dzieciak dostał kopa w zadek w naszym szanownym światku...