Konie srokate

Pursat skoro najważniejsza to opowiedz o niej trochę.  😉 Jest piękna.
Pursat   Абсолют чистой крови
12 lutego 2012 20:26
Być., pozwolę sobie zacytować z innego wątku:

Koniem, który nauczył mnie podstaw była małopolska Hurma.

Dzisiaj ma 15 lat, pierwszy raz siedziałam na niej jak miała 4. Pierwsza lonża, pierwsze galopy, pierwsze samodzielne jazdy i skoki - wszystko na jej grzbiecie. Oprócz tego znałam od małego wszystkie (aż trzy :hihi🙂 jej źrebaki. Dużo jej zawdzięczam. Znam ją do dzisiaj, urodziła się w stajni, gdzie stoimy z Posmanem, później przeniosła się do prywatnej stajenki kilka kilometrów dalej - tam uczyłam się jeździć. Po kilku latach wróciła do Starego Młyna i dzięki temu wciąż mogę ją widywać. 😉

fot. J. Przybylski

Teraz już nie jeżdżę, więc jej nie widuję, ale jak byłam w stajni jesienią miała się bardzo dobrze, na wiosnę stuknie jej 17 lat. Obiektywnie patrząc, to taki osiołek, daleko jej do piękności, chociaż dla mnie zawsze była najwspanialsza krową. 😉 Czasem udawało mi się uchwycić ją w korzystnym momencie. 😁 Praktycznie całe życie chodzi w rekreacji, bardzo miękko nosi, ale jest dość sztywna, nie cierpi skakać (parę razy się o tym przekonałam). Ma swoje humorki, ale generalnie jest bardzo grzeczna i jeżdżą na niej dzieciaki. 🙂 Jest po znanym łaciatym Hipokrycie, od klaczy z dość przeciętnym papierem.
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno darzysz ją pewnym sentymentem. Właściwie ja konia, na którym nauczyłam się dość dużo - również. Niech żyje jak najdłużej, maść ma obłędną. Zawsze mi się krowa marzyła, ale los chciał inaczej. Teraz po cichu zazdroszczę innym krowo-posiadaczom...
my też się przypomnimy 🙂

edzia69   Kolorowe jest piękne!
04 marca 2012 21:16
Jestem na SunshineTour. Startują tu 3 wałachy srokate, jeden szedł dziś GP 140 cm, na czysto.
Wstawiam link do zdjęcia, Ci którzy mają profil na FB na pewno zobaczą.
Jeden z tych wałachów ma palenie oldenburskie. Niestety luzacy całkiem nie wiedzą nic o koniach więc nie mam jak wypytać o rodowody. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=347249085320121&set=a.341854185859611.83612.255832684461762&type=3&theater

aaaa cudo To dowód na to że srokate też potrafią :P
nasza Łata  😉

delta   Truth begins in lies.
16 kwietnia 2012 19:48
Jestem na SunshineTour. Startują tu 3 wałachy srokate, jeden szedł dziś GP 140 cm, na czysto.
Wstawiam link do zdjęcia, Ci którzy mają profil na FB na pewno zobaczą.
Jeden z tych wałachów ma palenie oldenburskie. Niestety luzacy całkiem nie wiedzą nic o koniach więc nie mam jak wypytać o rodowody. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=347249085320121&set=a.341854185859611.83612.255832684461762&type=3&theater

Ten łaciak był i w zeszłym roku, ależ on wymiatał 🙂
Bandos w obiektywie Ani Arwar  😉

Łaciata   Forever in my heart ♥
30 maja 2012 21:14
jekaterina00   -  wiesz, że jest cudny z tej maści 😀😀😀 :**

P.S.  Ile on ma lat teraz i ile wzrostu ?
galopada_ ale fajna 🙂 lubię jak łatki są takie poszarpane 🙂 Po czym ona jest?
galopada_   małoPolskie ;)
30 maja 2012 21:26
branka tata wkkwista Harbuz po Vis-Versa

jeszcze ze skokow w korytarzu

Łaciata ma prawie 4 lata, wzrostu jakoś 155 cm  😉
a jak tam Twoja Łata? Daj jakieś aktualne zdjęcie  😀
moje juz dosc duże łaciate

a tu dzielny łaciaty dzielnie pozuje z siodłem (pierwszy raz na grzbiecie) do ogłoszenia

07 czerwca 2012 13:17
jekaterina00 - właśnie coś tak patrzę na fotki Twojego i nie wydaje mi się za duży, ale taki mały, zbity 🙂 Moja Łaciata bardzo dobrze, skończyła 2 latka niedawno dopiero 🙂 Szczerze nie wiem ile ma wzrostu 😀 Ale na pewno ponad 150 🙂 Na razie cieszy się teraz pobytem na dużych pastwiskach 🙂 Myślę, że na jesień bądź pod koniec jesieni wezmę ją i będę przyzwyczajała do lonżowania powolutku, bo my mamy czas i się nie spieszymy 🙂 Aktualne jej foto masz w avatarze 🙂

sylwiaj - a co to za konisko łaciate? 🙂 Ile ma? Piszesz, ze dość duże.. ile wzrostu? 🙂
z tego co widzę to nasze laciate są rówieśnikami tyle że moje jest wyższe ma teraz 166😉
07 czerwca 2012 18:49
sylwiaj - moja rocznikowi ma 2 lata, ile ma wzrostu nie wiem 🙂 No, ale z pewnością nie 166 🙂 Podobają mi się duże konie chciałabym mieć wielkoluda, ale tak z biegiem czasu stwierdziłam, że młoda będzie koniem takim akurat wzrostowa dla mnie 🙂 Chodź kto wie ile urośnie jeszcze 😀 A dużego konia to drugiego może w przyszłości będę mieć albo i nie 🙂 Czas pokaże.
duze dłużej kostnieja niestety i nie rzadko maja problemy ze stawami🙁
Moje łaciate ;D Evitka <3
27 czerwca 2012 08:38
a my dzisiaj żegnamy naszą Łaciatą  🙁
Rudzia   Dwie Złośnice:)
27 czerwca 2012 12:27
Ale pamiatkowe zdjecia juz sa w obrobce 🙂 Pozostanie ona w naszej pamieci 🙂 A i mysle ze tam gdzie jedzie krzywdy nie zazna🙂 Szerokiej drogi dla Laciatej 🙂
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
27 czerwca 2012 12:33
mój dziadek w panierce

i jeszcze w wersji 'profesorskiej' tuż przed kolejnymi (5 raz już obchodzonymi) 18-tymi urodzinami :]

galopada_ Wasza łata piękna, mam nadzieję, że trafiła w super ręce 😉
27 czerwca 2012 19:40
Łata w obiektywie Magdy Gajewskiej (forumowa Rudzia)  🙇 🙇

Łaaaa, ale świetny portret  😍 BTW ona ma ciemne pasemka w grzywce ?  😜
27 czerwca 2012 19:48
armara wygląda jak obraz  😜 😜 tak ma pasemka na grzywce 🙂 tak od spodu  🙂
rewelacyjne zdjęcie  😜
Łata ma strasznie ładną głowę  🙂
28 czerwca 2012 11:56