Dopasowanie siodła

Sierra a co to za różnica czy close czy nie?? Toć tu chodzi o końskie plecy!! Nie ma znaczenia czy to ujeżdżeniówka, czy skokówka czy wszechstronne siodło ma nie leżeć na kłębie. Przecież zasady pasowania siodeł są jedne, bezwzględu na model.  skoro nawet po jeździe nie dotyka pleców, i może przejść np. bacik pomiędzy plecami a siodłem to znaczy ze jest ok (pomijam kwestię równowagi)
xxagaxx miej litość, czy ja gdzieś napisałam że leży lub, że ma leżeć na kłębie?  🙄 🤣 Pytałam się o prześwit, wydawało mi się, że napisałam czytelnie. Nie wiem jak u Ciebie, ale moja ujeżdżeniówka leży (z racji budowy) wyżej nad koniem, tunel (prześwit) ma większy mimo iż na kłębie nie leży (ani nad nim nie sterczy), i leży w równowadze, nie buja się.

Tutaj tunel ma mniejszy prześwit i stąd moje pytanie. Nie o kłąb, tylko o bardziej środek siodła (jego de facto punkt ciężkości). Zresztą dzisiaj zrobiłam zdjęcia siodła na dopiętym popręgu, ale niestety na padzie bo nie miałam możliwości na golasa. Może wstawie później.
Ale właśnie ponieważ siodła mają różną budowę, na różną wysokość wyniesiony jest przedni łęk ( jak sama zauważyłaś w ujeżdżeniówce jest wysoko, a close contactach będzie niżej) to i palców pod ten przedni łęk wejdzie różna ilość.
Możesz mieć siodło uszyte tak, że wejdą 3 palce a siodło nadal będzie leżało dobrze. A możesz mieć siodło, gdzie pod przedni łęk wejdzie 1,5 palca a siodło też będzie dopasowane.
Zależy właśnie od wysokości skonstruowania tego przedniego łęku czy wysokości paneli.

Ma być pod przednim łękiem tak, żeby ten łęk nie obcierał konia. Także wtedy kiedy jeździec siedzi na koniu. Ma być prześwit nad kręgosłupem- to wszystko. 🙂
To nie łęk jest wyznacznikiem, ale to, czy panele leżą na mięśniach, czy są w odpowiednim rozstawie, czy mają odpowiednią wysokość.
Te palce to jakiś tam efekt tego jak leżą panele. Ale tylko "jakiś tam".

Ja mam close contact i mi pod przedni łęk wchodzą 1,5-2 palce.
Wezyrowe   Mon cheval cheval!
04 marca 2012 20:12
Hej , Słuchajcie poszukuję osoby z re-v lub poleconej przez Was która byłaby w stanie przyjechać do mnie zmierzyć konia i pomóc w dopasowaniu siodła jakie kupić ewentualnie polecić 🙂
Proszę o Kontakt na PW.
xxagaxx miej litość, czy ja gdzieś napisałam że leży lub, że ma leżeć na kłębie? 

to czy sobie właśnie nie odpowiedziałaś?? Siodło ma nie leżeć na kłębie i koniec kropka. Logiczne że jeśli wejdzie ci palców 4 czy 5 to coś jest nie tak, ale skoro jest prześwit = nie leży na kłębie to gdzie problem?

edit:
Może dla mnie to jest jasne, ale dla innych nie, nie sprawdza się nigdy tylko ile palców wchodzi z przodu (bo to będzie różne w zależności od budowy samego łęku) ale sprawdza się ile wchodzi dalej. Palce mamy za krótkie wiec się trzeba wspomóc właśnie wspomnianym już przeze mnie batem. Jak go swobodnie wkładasz to znaczy że jest prześwit czyli nie leży siodło na kłębie (w moim domyśle po prostu nie leży na kręgosłupie) Niepotrzebnie użyłam skrótu myślowego jako kłab.... Chodziło mi o całe plecy.
wreszcie się dorobiłam zdjęć:
siodło z gołą podkładką (bez żadnego wkładu). Sankaritarina, miałaś racje z wkładem, dalej było z przodu za dużo i jak trochę pojeździłam to dalej było mi niewygodnie (tzn leciałam w tył),  co prawda mniej, ale zawsze
jak myślicie? dalej leci?
azzawa, zrób zdjęcie na wysokości siedziska, nie z dołu
faktycznie, teraz widzę ze perspektywa przekłamuje, zdjęcie robiłam na szybko, ze swojego karłowatego punktu widzenia 🙂,  trzymając równocześnie konia
dziś zrobię dobre
dzięki 🙂

EDIT: mam lepsze zdjęcie:
azzawa, wg mnie siodło leży w równowadze, zwróć tylko uwagę czy nie leży na kłębie
jak dla mnie to ok 🙂
Zupełnie inny widok  😀 Nie jest za szerokie?  🤔
Fantazja, Dramka siodło na goło dotyka kłębu, stąd podkładka.
W stanie takim jak na ostatnim zdjęciu pod przedni łęk wchodzi mi dłoń w grubej zimowej rękawiczce na płasko.

Sprawa wygląda tak:  siwy praktycznie nie ma mięśni przy kłębie (tam gdzie powinny być są dziury) i do tego jest mocno wykłębiony,

Kiedy testowałam podkładkę z wypełnieniem najpierw grubszym (wkład grubości 1 cm x 2 to 2 cm wężej) potem z cieńszym (wkład grubości 0,5 cm x 2 to 1 cm wężej) lub węższe siodła (daslo i winteca izabelkę), zawsze skutek był taki, że siodło leciało na tył, a pod przedni łęk wchodziły 3-4 palce. i po jeździe po obu stronach siodła były suche plamy

Jak wyjęłam wypełnienie z podkładki (to 0,5 cm) siodło opadło z 3 palców na 1 i przestało lecieć.

Byłam zdziwiona tak dużą różnicą w położeniu siodła przy tak niewielkiej zmianie podkładu, wymyśliłam więc sobie, że wynika to nie z szerokości łęku, ale właśnie z bez mięśniowych dziur:  przednia część ławek wpada mi w te dziury przez to przedni łęk jest za nisko, węższe siodła są dla węższych koni, ale nie koniecznie dla bezmieśniowych (szerokość i mieśniwość oczywiście ze sobą powiązane: więcej masy mięśniowej przy kłębie = szerszy w kłębie koń ). Przez braki mięśni kształt grzbietu jest inny, przez co wcale węższe siodło nie musi pasować (przy węższym też były suche plamy).
Dlatego też chcę wyciąć z pianki wypełnienie podkładki, które zapełni dołki, bez zbytniej ingerencji w szerokość siodła. Na razie mam za sobą jazdę w podkładce bez wypełnienia> jest najlepiej jak do tej pory, ale wciąż daleko do ideału, więc będę po troszku dokładać aż uzyskam kompromis pomiędzy równomiernie spoconym grzbietem, siodłem w równowadze i odp. ilością miejsca dla kłębu

czy to co Piszę ma choć trochę sensu i jest zrozumiałe?

o pasowaniu siodeł mam nikłe pojęcie, więc kombinuje jak przysłowiowy jak koń pod górę, dlatego jeśli to jakieś herezje to proszę o sprostanie  :kwiatek:
Znacie kogoś z okolic dolnośląskiego kto przyjeżdża pasować siodła, ale siodła, które już się ma, a nie kupuje nowe?

Byłam umówiona z panem z Hidalgo, jednak po ponad miesiącu okazało się, że nie będzie w okolicy ale moze przyjechać- kiedy zapłacę 1.5zł za dojazd (ok 300km x2). Na pierwszy rzut oka siodło na konia pasuje, jednak denerwuje się przy siodłaniu, słodło nierównomiernie rozkłada nacisk no i chciałabym je zwężyć. Nie wiem też czy czasem tył nie 'klapie' bo koń ma trochę wytartą sierść, mimo, że wydaje mi się, że siodło leży w równowadze. I teraz nie mam pojęcia do kogo dzwonić/pisać, kto mógłby to porządnie zrobić  🙁
jeśli uzbieramy odpowiednią liczbę osób to w kwietniu Bogdan miał być w naszych okolicach- ja mam 2 konie chętne, wiem że ktoś jeszcze z Jeleniej Góry , ty byś była 4-może zbierze się więcej osób?
azzawa, a co to za podkładka? mattes corection?
bo jeśli masz taką możliwość to wypełnij całą podkładkę, czyli i przód i tył
i zobacz jak to będzie wyglądało
bo jeśli ma te doły przy kłębie to podkładka je trochę wypełni, ale siodło poleci na tył
więc i trzeba podnieść tył
kombinuj 😉
podkładka jest DIY, ale robiona na podobieństwo mattesa corection. Mam bardzo fajną piankę (z odzysku ze starej karimaty 😉 ) jest o niebo lepsza od gąbki, bo jest gęściejsza i nie spłaszcza się tak, a przy tym jest bardzo sprężysta.
Pokombinuje więc 🙂
azzawa, pokombinuj i zrób zdjęcia, tylko bez czapraka, sama podkładka+siodło+zapięty popręg
tylko do zdjęcia
korsik, a ty nie masz czasem Lucka z equi shopu ? Nie możesz zadzwonić bezpośrednio do przedstawicieli Prestige ?
Poza tym, na pewno takimi rzeczami zajmuje się Bogdan.
Perlica, to ja sie też pisze na konsultacje Bogdana, miałam już zmieniać siodło, ale wole poczekać do kwietnia i mieć pewność ze będzie dobrze.
Strzała, O super- to mamy kolejną chętną!
To ja zadzwonię do Bogdana i wystawię ogłoszenie -pewnie zgłosi się więcej osób.
Dziewczyny mam problem,moze cos poradzicie?
Nie znam sie zbyt dobrze ale gdy rok temu kupywalam siodlo dowiadywalam sie troche o dopasowaniu
+ konia wymierzyma i szylam siodlo Pleszewskie pod wlasnie moja klaczke
Siodlo pasowalo ale.... jako jezdziec przewrazliwiony na punkcie bezpieczenstwa i wygody mojego konia ciagle sprawdzam rozmyslam ...
Ostatnio siodlo strasznie zaczelo mi sie przesuwac do przodu  wiec zaczelam jezdzic bez mojego ukochanego mattesa i co sie okazalo,siodlo leci nadal do przodu ale juz mniej czaprak sie wysuwa czyli jak by bylo za waskie ale....tylni lek mi sie podnosi(jak by bylo za szerokie ) malo tego gdy siedze na siodle miedzy lekiem a klebem wcisne 1,5 palca wiec ok...sama juz nie wiem....  🙄 co o tym myslicie ?
gunia92, najlepiej wstaw zdjęcia
siodło pewnie już nie pasuje na Twojego konia, skoro było robione na miarę rok temu
na pewno jego sylwetka się zmieniła od tamtego czasu
korsik, a ty nie masz czasem Lucka z equi shopu ? Nie możesz zadzwonić bezpośrednio do przedstawicieli Prestige ?
Poza tym, na pewno takimi rzeczami zajmuje się Bogdan.

mam lucka,
właśnie odezwala się do mnie użytkowniczka i jak dobrze pójdzie to właśnie Bogdan będzie przyjeżdżał ale dopiero za ok 1,5 miesiąca
Czy jeśli siodło zsuwa mi się do tyłu, to znaczy, że jest dla konia za wąskie?  :kwiatek:
nie tylko 😉
Chciałam się poradzić, ilekroć nie wstawiam zdjęć kobyły koleżanki tyle razy otrzymuję uwagi odnośnie osiodłania konia.
Kobyła jest być może nietypowo zbudowana, wcześniej faktycznie miała za wąskie siodło, aktualnie chodzi w Wintecu, który posiada wymienne łęki, jest dopasowane dobrze - nie za wąskie, nie za szerokie, ale nadal nie jest jak powinno, czy jedyne rozwiązanie w tym wypadku to podogonie czy coś tu jeszcze można wymyślić?

Stare siodło Daw Mag Grand Prix :

Nowe Wintec:

I jedyne zdjęcie jakie posiadam tej kobyły na golasa:

Nikitaa, moim zdaniem koń w wintecu jest dobrze osiodłany, koń w daw magu nie
czy siodło nie opiera się na kłębie?
czy siodło przesuwa się w czasie jazdy w tył albo w przód?
jeśli pytasz o dopasowanie to musisz wstawić zdjęcia bez jeźdźca
Tzn mam w stajni osobę która dopasowuje siodła do naszych koni i faktycznie to potrafi. Wintec pasuję jeśli chodzi o rozstaw, ale mam ciągle wrażenie że to siodło leży jakoś tak zbyt z przodu...

Czy przesuwa się w czasie jazdy tego nie zauważyłam.
Na kłębie się nie opiera
Wg drugiego zdjęcia Winteca w ruchu siodło poleciało do przodu i nie ma równowagi, cały tył w górze. I też spokojnie można by je przesunąć do tyłu z łopatek.
Nikitaa, postaraj się zrobić zdjęcia siodła z podpiętym popręgiem na gołe plecy jak dziewczyny nieraz wstawiały to będzie można Ci pomóc.
Burza, Fantazja dziękuję  😉 Postaram się zrobić takie zdjęcia
Jakość komórkowa bo aparat zawiozłam do stajni rozładowany  😤

Suche plamy słabsze pod tylnym łękiem, może w czasie jazdy siodło klepie o plecy?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się