KOCHAM KINO :)

Jutro o 15 na TCM "Obywatel Kane". Obowiązkowa lektura dla co-poniektórych-filmoznafcuf.
Mia nie widziałam. Dziękuję za polecenie. Na pewno obejrzę  :kwiatek:
pokemon, zgadzam się - Kocham Kane'a nad życie 😍
Wlasnie wrocilam z "Artysty", ten film jest absolutnie genialny! Jest i wzruszajacy, i zabawny, i powazny kiedy trzeba. Klimat wczesnego Hollywood w tym filmie byl nawet lepszy od moich wyobrazen, a Jean Dujardin jest po prostu boski, idealnie wpasowuje sie w role amanta z lat XX-tych - jest przystojny, meski i ma niesamowicie czarujacy usmiech! No i ma fajnego psa 😉
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
26 lutego 2012 22:55
I że Cię nie opuszczę - jak ktoś lubi takie romansidła, to na pewno mu się spodoba 🙂 jak dla mnie idealny wyciskacz łez 😁 No i Channing Tatum 😜 💘

Służące - świetny, interesujący, szokujący. Bardzo mi się podobał.
Buuuu..... oglądałam galę Oscarową. Buuu.....
Ja ja dziś będę funkcjonowała?
Ostatni egzorcyzm - porażka.. .a już zaczynałam się bać, a nagle pach... i czar prysł

Porwanie - film z Jacobem ze Zmierzchu, może być 🙂

Colombiana - zarąbisty film
Widział już ktoś Kobietę w czerni, warto ?
Zastanawiam się też nad Big Love.
tak warto na kobietę w czernii

Oglądałam wczoraj "zamiana ciał" śmieszne to było  😁

Tera oglądam Efekt motyla 2 na tvn
Odświeżam
dziś obejrzałam "Dom snów"
podobał mi się 🙂 choć końcówka przewidywalna 🙂
http://www.fromlife.pl/1627/kocham.html- kto podpowie tytuł filmu?  👀
500 dni miłości
Mia  :kwiatek:
Byłam na Porozmawiajmy o Kevinie i mimo, że film mi się podobał to nie mogłam doczekać się kiedy się skończy. Masakra, strasznie ciężki, torturujący wręcz widza! Mam tylko nadzieję, że takie rzeczy się ludziom nie przytrafiają i że to wszystko jest z kosmosu 🙂 No ale polecam, bardzo mi się podobało!
Nigna   Warto mieć marzenia...
13 marca 2012 22:00
Prestiż    - bardzo fajny film , polecam !
Dzionka, ten film jest oparty na prawdziwych wydarzeniach. O tym samym, ale z innej perspektywy jest "Slon",ktory tez jest warty polecenia. Mialam zamiar obejrzec "Musimy porozmawiac o Kevinie", ale przegapiam i juz chyba nie leci w kinach 🙁
"Słoń" jest ekstra. Jeden z moich ulubionych filmów. Choć momentami trochę nuży, trzeba przyznać. bostonka, Czemu z innej perspektywy?
Dzionka, A możesz krótko streścić czemu taki masakryczny? 🙂 Nawet mi możesz zaspojlerować na pw, bo jak ten film na serio jest ciężki, torturujący i "nerwowy" to ja i moja nerwica nie powinnyśmy tego oglądać. 😁 😉
Giganci ze stali - fajna bajka 🙂😉
Sankaritarina, "Musimy porozmawiac o Kevinie" opowiada o zyciu i rozwoju tego chlopaka z perspektywy matki (widzialam tylko trailer, wiec pewna nie jestem). A "Slon" ekranizuje wydarzenia poprzedzajace masakre, eskalacje agresji i cale to tragiczne wydarzenie. Wydaje mi sie, ze "Musimy..." celuje bardziej w ukazanie psychiki glownego bohatera i jego relacji rodzinnych, raczej niz wydarzenia samego w sobie.
bostonka "Musimy porozmawiać o Kevinie" i "Słoń" nie nawiązują do tych samych wydarzeń. Pierwszy film został oparty na powieści Lionel Shriver, która jest literacką fikcją, Słoń" jest natomiast impresją reżysera Gusa van Santa nt. prawdziwych wydarzeń, które miały miejsce w szkole średniej Columbine (masakra jest również punktemn wyjścia dla "Zabaw z bronią" M. Moore'a, a także dokumentu "Godzina Zero - masakra w Columbine"😉. Na wiki można przeczytać na ten temat bardzo dużo:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Columbine_High_School
Podobną tematykę porusza estońska "Nasza klasa".
Natomiast dla mnie "Musimy porozmawiać o Kevinie" nie jest filmem o masakrze, tylko o trudnej relacji i źródłach psychopatycznych zachowań.
O, właśnie miałam to samo napisać 🙂 Kevin nie jest oparty na faktach, taka masakra nigdy nie miała miejsca. Sloń jest, zresztą naprawdę mocny film - polecam!

Wracając do Kevina - dla mnie właśnie w tym filmie nie ma NIC! o źródłach osobowości psychopatycznej. To jest dla mnie najstraszniejsze. Mamy dokładny, wnikliwy wręcz obraz całego jego dzieciństwa i dojrzewania i nie możemy się za bardzo do niczego przyczepić, a tu rośnie taki freak. I to jest straszne, właśnie to, że może się to przytrafić każdemu i nie będzie miał na to wpływu. Sam chłopak fajnie gra, chociaż trochę nudnawy się robi pod koniec filmu 🙂
Na pewno film pobudza do refleksji, bo jak wróciłam z moim chłopem do domu to obje do późnej nocy czytaliśmy o psychopatii, o masakrach szkolnych i takich tam przyjemnych tematach 🙂
A właśnie Dzionka w tym rzecz, że psychopatów nie musi "produkować" środowisko ani rodzina w jakiej się wychowują. Oni po prostu rodzą się, są, robią przerażające rzeczy. I to, ze to źródło jest niezbadane  - to jest najbardziej mroczne dno tego filmu.
Są tacy, którzy obwiniają matkę, że nie chciała, że nie kochała (choć to daleko idące uogólnienie), ojca, że był mało obecny i zbyt cool (zobaczcie jak w filmie jest zaprezentowana postać grana przez Johna C. Reilly - są najczęściej jego nogi, plecy, a twarz bardzo rzadko). Inne matki tez nie chcą, nie kochają, ojców często nie ma, a ich dzieci jakoś nie stają się psychopatami, wyrastają na tzw. porządnych ludzi.
Mnie drażniła artystowska maniera tego filmu - jakieś mazy i nieostrośc, przez które wydawało mi się, ze soczewki mi się przesuwają. Ale umiejętność stawiania trudnych pytań przez autorkę bez dawania jasnych odpowiedzi - naprawdę doceniam.
Aha, no to bylam w bledzie, myslalam, ze "Musimy porozmawiac o Kevinie" tez jest oparte na prawdziwych wydarzeniach. Widocznie zmylila mnie recenzja, ktora wlasnie porownywala tez film do "Slonia", wiec wydedukowalam sobie, ze tez opowiada o masakrze w Columbine 😉
Listy do M - oczywiście się poryczałam  😡
Dlaczego nigdzie jeszcze nie grają Wszystkich odpałów Cheyenna, chociaż wszędzie jest napisane, że premiera 16.03? Jestem niepocieszona, czekam na ten film już dobry miesiąc.
jakto nigdzie? u mnie leci!
Pewnie jesteś z Warszawy? Sprawdzałam Bydgoszcz, Toruń, Gdańsk - nic.
w Gdańsku jest!
i nie jestem z wawy
madmaddie   Życie to jednak strata jest
17 marca 2012 07:20
nowe coś by Tim Burton+ Johnny Depp. zwiastun nie powala...
[url=http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1+%28polski%29-27745]klik [/url]
no ale, poczekamy do maja
cieciorka   kocioł bałkański
17 marca 2012 11:26
Przeciwnie 🤣
O ile nie trawię tego duetu, trailer wydaje się zabawny 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się