Obozy jeździeckie
O qniu było sporo pisane, nawet się swojego wątku dorobili o poobcieranych koniach, psach z poranionymi uszami zostawionymi na pożarcie muchom, ośrodek był chyba nawet na jakis czas zamknięty przez sanepid. Będąc w Skręcie na obozie mijaliśmy w lesie ich zastęp i nie zrobiło to na mnie pozytywnego wrażenia 🙄
Dobre opinie słyszałam o Lewadzie i chyba o Pcimiu. Poza tym jest jeszcze Horseworks (np. Intensywny obóz jeździecki, 2 jazdy dziennie, koń do opieki, możliwość zdania BOJ więc powinien być "jakiś" poziom), też raczej dobre opinie słyszałam ale to było ze 2-3 lata temu bo wtedy się tym obozem interesowałam
Misskiedis dzięki za odpowiedź. Teraz mi się przypomina, że czytałam coś o stajni, gdzie są poobdzierane konie, ale nie moglam sobie przypomniec jej nazwy.
Szczerze polecam OXER 😀
pławienie sie, skoki, przygotowanie do oznaki
A macie jakies obozu o profilu skokowym,że tak się wyrazę?🙂
Żeby porządnie przygotowali na zawody w skokach itp.?
Albo typowo wojkowy-kawaleryjski?
tzw.przyuczanie do szabli,nauka troczenia,posługiwania się lanca itp.?
Chetnie bym pojechała na coś takiego 😉)
ja osobiście mogę polecić Stadninę Koni Victor 🙂
w Zbrosławicach nawet mi się podobało (może dlatego, że chociaż zawody wygrałam ^^), chociaż nie podobało mi się, że przydzielili mnie do grupy średniozaawansowanej, kiedy ja potrafiłam zbierać konie i coś tam skakałam, tylko dlatego , że byłam najmłodsza z całej grupy zaawansowanej i przenieśli mnie do średnio, bez żadnej nawet jazdy kwalifikacyjnej
Niestety ja Wiktora nie polecam. Co prawda sama nie uczestniczylam w tych obozach ,ale mialam okazje na prawde blisko sie przyjrzeć. W programie jest napisane, ze jazdy niby w dwóch turach po godzinie, a rzeczywiście w jednej po 2,5h, wszyscy razem. Niby "stawiamy na jakosc nie na ilosc" , a na jezdzie 15koni. Treningi polegaly na tym ,ze dzieci mniej zaawansowane jezdzily na zmiane stepem i klusem po obwodzie, oczywiscie w ogonach. Nieco bardziej zaawansowene w srodku, tez czesto na ogonach. Dodam, iz jazdy byly w pelnym sloncu, 2,5h, w kamizelkach ochronnych. dziwie się, że żadne z dzieci nie dostalo udaru.
Zaplecze sanitarne, jedzenie ok. Ale jazdy beznadzieja. Jak patrzylam jak te dzieci jezdzily pierwszego dnia, a jak ostatniego-przysiegam żadnej różnicy. A cene niebagatelna 1800zl/12 dni.
NIE POLECAM!
Polecicie mi jakiś dobry obóz dla mnie. Jeżdżę od prawie dwóch lat, ale jestem samoukiem. Robię dużo błędów i chciałabym pojechać gdzieś gdzie błędy są poprawiane. Nie chcę jechać na obóz typu skokowe itp. bo co da się wywnioskować nie nadaję się tam 🙄 Bardziej coś dla początkujących. Gdyby był to obóz z zajęciami z naturalu to byłabym w całkowitym niebie 😉
Własnego konia nie mam, więc konieczna możliwość wzięcia jakiegoś pod opiekę.
EDIT: Najlepiej w miarę rozsądnej cenie, 2 tygodnie 😉
Szukam opinii o obozach w:
Stajni Makoszka
Stajni Borysiuk
Janowie Lubelskim
Toporzysku
Czy da się dużo nauczyć ?
Jest urozmaicony program jazd (nie codziennie to samo)?
Jakie konie (spokojne, nerwowe, rekreacyjne,chętnie skaczące,itp.)?
Jacy instruktorzy (mili, wredni, umiejący uczyć itp.) ?
Jak ośrodek ? (czysto, sprzęt w dobrym stanie,konie zadbane) ?
Ile tak na prawdę się jeździ i spędza się czasu przy koniach ?
Ogólne plusy i minusy 🙂
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć na jakich obozach jest natural, elementy woltyżerki (niekoniecznie), pławienie koni, jazdy w terenie, fajna atmosfera i taki luz generalnie? Niestety nie przewidziałam, ze miejsca w Skręcie tak błyskawicznie znikają ... Chodziłoby mi właśnie o coś takiego jak w Skręcie 😉 Najbardziej zależy mi na tym naturalu właśnie, żeby przeprowadzić join-up 😉
W wymienionej przeze mnie 2 posty wyżej stajni Jasminum jest natural 🙂
A czy w Stragonie są obozy dla początkujących ?
boniowata osobiście polecam obozy we Wtórku.
www.konieikuce.com.pl elementów naturala może nie ma ale naprawdę dużo się nauczysz jeśli chodzi o Ciebie.Trenerka skoryguje bardzo dużo i super wytłumaczy jak zrobić coś poprawnie 🙂
do tego super atmosfera bardzo dużo czasu spędza się przy koniach,konie są zadbane a sprzęt sprawny i czysty. Jest stawek do pławienia się z końmi w upalne dni 😍, stół do ping-ponga, basen, hamaki w zacienionym sadzie, oraz nowo powstała sala edukacyjna 🙂 polecam bo naprawdę warto 🙂 🏇 🏇 😅
babolcia
A jak z dojazdami ? Pociągiem da radę dojechać do samej miejscowości czy trzeba liczyć na samochód?
wtórek jest oddalony o 7km od Ostrowa wielkopolskiego do którego dojeżdżają pociągi dostanie się z ostrowa do wtórku jest poprostu kwestią dogadania się z organizatorami lub bezpośrednio ze mną chociaż ja wtedy musiała bym wyciągać brata a to nie jest takie proste 🙂 a poza tym koszt taksówki jest ok 15-20zł 🙂
Ile kosztuje obóz we wtórku ?
ile godzin spędza się w siodle ?
na koniec organizowane są jakieś mini zawody ?
jaki profil ma ten obóz ? Skokowy, ujeżdżeniowy czy wszystko po trochu ?
I jak jedzonko ?
obóz kosztuje 1450zł za dwa tyg 🙂
dziennie są dwie jazdy po godzinie + pławienia jak jest odpowiednia pogoda
tak mają być od tego roku w zeszłym były tylko na koniec wakacji takie klubowo-obozowe zawody ujeżdżeniowe i któryś obóz miał jeszcze pony games 🙂
profil taki ogólny ze wszystkim po trochu bo na terenie ośrodka znajduje się czworobok, parkur trawiasty i piaszczysty plac do jazdy +końskie wybiegi
jedzonko świetne gotowane na miejscu prze super panią kucharkę 😀 kolacje i śniadania szykowane na zasadzie płatków kanapek jajecznicy itp. 🙂 od koloru do wyboru
Ja szczerze nie polecam LKJ LEWADY, byłam tam pare razy na obozie i na żadnej jeździe nie robiłam nic ciekawszego niż stęp, kłus, galop (ewentualnie łopatka i ustępowanie), zebrać konia też mnie nikt nie nauczył, instruktorka powiedziała zbierz ją/go i nawet nie powiedziała jak mam to zrobić . Konie były takie brudne że nie dało się ich doczyścić ;/
ale mimo wszystko było to ok 3 lata temu, więc mogło się pozmieniać .
pozdro 😎
babolcia
Chyba się wybiorę 😉 A czy znasz może kogoś kto jedzie z Dolnośląskiego (pociąg z Wrocławia)? Bo sama mam nadzwyczajne zdolności do gubienia się 🙄 Przydałby się ktoś do kogo możnaby się podczepić na drogę 😉
Magic Lady 😂 a na jakim na boga obozie ucza "zbierac konia"? 😁
Dzizas, czego to ludzie nie wymysla...😉
i akurat Pani Asia S. tlumaczy bardzo przejrzyscie jak ustawic konia na pomoce i jak to ma wygladac w efekcie, chyba, ze jezdziec nie ogarnia 😀iabeł:
boniowata na Pw mogę Ci podesłać kontakt do dziewczyn z Wrocławia które były rok i dwa lata w strecz i chyba w tym roku zamierzają też wpaść . dokładnie do nich zagadam i Ci wyśle PW 😀
babolcia
jeśli będą jechały to podeślij 😉 Będę Ci wdzięczna
wstępnie sie oriętowałam ui mają w planach 🙂 ale do tego to trzeba wrócić ok maja-czerwca 🙂
Magic Lady również podłączam się do opinii faith, też miałam jazdy z p. Asią i nie miałam na co narzekać.
właśnie pojawiły się na stronie toporzyska informacje o obozach i na turnus ogólny jest 50 miejsc 🤔wirek: Mam w związku z tym pytanie do ludzi którzy tam byli, czy to nie jest taka masówka?
Hej!
Był ktoś z was na obozie u Uchwata?
www.uchwatteam.plJak było? Chodzi mi ogólnie, o jazdy, konie itp. 😉
Nuna, a czy gdzieś na stronie są informacje o obozach? bo jestem ciekawa, a nie mogę znaleźć 🙂
Tutaj są :
http://uchwatteam.pl/page/18/zgrupowania.htmlJednak nie ma aktualizacji na wakacje.
Jeszcze są informacje na temat ferii.
Ja na bieżąco sprawdzam czy pojawiła się rozpiska turnusów wakacyjnych ale jeszcze ich nie ma.
Już nie mogę się doczekać- jadę w te wakacje jednak chciałabym sie jeszcze dowiedzieć co nieco
od osob które były juz na tym obozie wiec nadal byłabym wdzięczna za informacje.
Potrzebuję linków do stajni, gdzie organizują obozy letnie:
tygodniowe
tanie
gdzie można się czegoś nauczyć
które polecacie
gdzie może jechać osoba w wieku 16 lat
Pilnie poszukuje obozu jeździeckiego na wakacje o profilu skokowym,mam brązową odznake i na tym obozie nie chciała bym wozić tyłka tylko na prawdę się czegoś nauczyć. 🏇 :kwiatek: wszelkie informacje oraz opinie poprosze na PW 😉
+
Polecam Lewade ! 😉