Bujak, Barbur, Czumak

Remedioss   2* Parelli Professional
22 lutego 2012 10:17
Interesuje mnie wasza opninia na temat ogierów po Bujaku. Gdzie były użyte, co przekazują, na jakie klacze się nadają najbardziej. Wszystkie informacje mile widziane.
.
Zazwyczaj konie które mają w rodowodzie bujak charakteryzują się: odwaga, duże predyspozycje do WKKW, jak kolezanka wyzej napisała koń do jednego jeźdzca, ale za to w ogien by poszedł. Jeździłam parę koni i większość miało odmiany na głowie i na nogach i zazwyczaj przekazuje swoja gniada masc chociaz widzialam siwe,kasztana, bułana.
Polecam konie ktore maja w rodowodzie bujaka są wyjąkowe.
figura
Przepraszam, ale jak można napisać o tej klaczy że ma skośną łopatkę, przecież ona jest tak stroma że niemal pionowa !  🙄
.
Nie wiem czy mogę się tutaj wypowiedzieć ale chyba nie zaszkodzi 🙂
Miałam ogiera półbrata Bujaka czyli Elbrus po Sir Shostakovich. Odzywam się tutaj bo dużo cech tych koni jest wspólna. Generalnie dzieci i wnuki Elbrusa skaczą "jak małpy" są utalentowane skokowo i mają bardzo ładny ruch.
Co do charakteru to mój był spokojny (ale wrażliwy i emocjonalny), odważny ale koń jednego jeźdźca ewentualnie dobierał sobie ludzi, z którymi współpracował a innych olewał stosując bierny opór.
Jak koń pokochał to szedł w ogień za właścicielem i czuło się, że ten koń uważa na nas jak jesteśmy w siodle. Mi zdarzyło się również, że koń obronił mnie przed innym koniem 🙂

Majestatyczny stęp, kłus bardzo wydajny chociaż trochę wybijający, galop miękki i przyjemny.

.
figura Z tymi odlotowymi końmi po Sir Shostakovichu to też zależy także od matki takiego konia chyba. W każdym razie mój nie był ani trochę odlotowy raczej przyjmował postawę biernego oporu. To też zależy od człowieka, który się koniem zajmuje, gdyż są to wrażliwce i łatwo taką psychikę skrzywić. Natomiast praca z takim charakterkiem jest na początku trudna ale później koń miodzio oddaje całe serce i czyta w myślach.

Mam jakiśmały problem z wstawieniem fotek. Fotka czarno-biała ale i on kary 🙂
skoda   Horse is right, always.
29 stycznia 2014 10:18
Trochę wznowię wątek.. 😉 Zazwyczaj konie które mają w rodowodzie bujak charakteryzują się: odwaga, duże predyspozycje do WKKW, jak kolezanka wyzej napisała koń do jednego jeźdzca, ale za to w ogien by poszedł. Jeździłam parę koni i większość miało odmiany na głowie i na nogach i zazwyczaj przekazuje swoja gniada masc chociaz widzialam siwe,kasztana, bułana.

Mogłabyś coś więcej opowiedzieć o koniach po Bujaku ? 🙂 Zastanawiam się nad kupnem klaczy po nim i szukam wszelkich informacji
U nas jest jeden po Barburze. Jakies 168cm, skary malowany, w delikatnej siwiznie. Dobrze sie rusza, ma bdb galop pod gorke. Mnie sie bardzo podoba 🙂
rati88   Jedź tak, by móc żyć ... żyj tak, by móc jeździć
05 lutego 2014 04:35
figura jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to myślałam że to mój koń na nich  😁

i mój Bohun jest po Bujaku, pierwsze zdjęcie czarno-białe ale umaszczony jak 'figury', wygląda na nim tez dosyć "groźnie" ale to oaza spokoju  💃
jak dziewczyny wcześniej pisały koń wybiera sobie pod kim chce pracować  - pod doświadczoną koleżanką nie chciał pracować a pod drugą mało umiejącą chodził jak marzenie 😉
potwierdzam bardzo wybijający kłus, wygodny stęp i okrąglutki galop. Słyszałam że wałachy po Bujaku są fajne a klacze bardzo charakterne...
mój bardzo zżyty z otoczeniem, stadem i czasem ciężko mam jak idziemy w teren bo próbuje zawracać  🤔
generalnie nie słyszałam żadnych złych opini o koniach po Bujaku, ale osobiście tez nie znam żadnego

W pod poznańskiej stajni stoi (stał) Flamenco, również po Bujaku.
Koń z gatunku takich... charakternych; z niektórymi współpracował, całą resztę woził jak chciał. (Nadal uważam, że najpiękniejszą odmianę na świecie😉
Mogłabym go kupić, gdybym miała wieczny zapas gotówki  😉
Poniżej zdjęcia, osoby zamazałam, bo nie znam (2012), jedno pode mną w 2010.

lukasz   Przybyłem zobaczyłem i nie uwierzyłem.
23 grudnia 2014 08:59
Zazwyczaj konie które mają w rodowodzie bujak charakteryzują się: odwaga, duże predyspozycje do WKKW, jak kolezanka wyzej napisała koń do jednego jeźdzca, ale za to w ogien by poszedł. Jeździłam parę koni i większość miało odmiany na głowie i na nogach i zazwyczaj przekazuje swoja gniada masc chociaz widzialam siwe,kasztana, bułana.

Tak dokładnie po bujaku są konie wyjątkowe (Sir Shostakovich).ale za to bardzo odważne i Kochane 🙂.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się