Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)
Co do stajni, to tak jak już było napisane nie znajdzie się taka, która odpowiadałaby każdemu. Są gusta i guściki i każdy ma inne wymagania. Kaqżda stajnia ma swoje plusy i minusy. Dla jednych za drogo, dla innych za brzydko lub za daleko, dla kolejnych za słabo wyszkolone konie czy niekompetentni instruktorzy. Każdy znajdzie swoje wady i zalety.
Ja mogę polecić siostry Szulc. Dobrze wyszkolone konie i dziewczyny są bardzo fajne. Z tego co się orientuję to jazda kosztuje 70 zł.
Odbiegając od tematu
Mam wspaniałego konia po wkkw do współdzierżawy , nadającego się do ujeżdżenia , jazdy w teren oraz nauki dla dzieci. Jakbyście znaly kogoś chetnego proszę o kontakt na PW :kwiatek:
Agnes_Agnes2, O wydzierżawiasz Bartka? 😉 (Dobrze pamiętam jego imię?)
I nawet moje zdjęcie 😁
Agnes_Agnes2, Co tam nowego w Smolisie słychać? Słyszałam, że 'hala' jest postawiona.
o Justynkaaaa no tak Twoje zdjęcie 🙂 perfekcyjne prawda? :kwiatek:
nie stoję juz w Smolisie... ale ,,ala'' hala jest jest heheh
ale zmiany tam będą ogromne , przychodzi Zajcew z Adamowa
To może jest szansa na jakieś towarzyskie zawody w Smolisie w tym roku 😀
o proszę 🙂 Dawno mnie tu nie było..a tam Bartuś do dzierżawy 🙂
Polecam- fajny konio i przemiła właścicielka 😉
Tak Dublowaty 😉 Bartuś szuka miłej osóbki 🙂
Jaki ten świat mały hihi
pozdrowionka dla Dubla :kwiatek:
Dziękujemy 🙂 Muszę Was w najbliższym czasie odwiedzić...w sumie to mam bliżej niz do siebie :P
Dubel ma chwilowo wolne od jazdy 🙂 Uczymy się ładnie chodzić luzem po "hali",by potem popracowac trochę inaczej z ziemi :P
Drodzy Łodzianie, szukam jakiegoś ośrodka jeżdzieckiego / agroturystyki konnej w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego, a nawet bliżej Zalewu Sulejowskiego.
Sprawa dość pilna, będę wdzięczna za informacje :kwiatek:
Witam, szczerze mówiąc założyłam konto tylko po to aby wypowiedzieć sie w kwestii poruszanej- KJ Zbyszko.
Wydaje mi się, że jest to jedna z lepszych stajni w wojewodztwie.
Nie chcę tu robić kolejnej reklamy, możecie mnie zlinczować whatever.
Z tego co wiem, Zbyszko cały czas szuka instruktora, który sprostałby wymagania zarówno klientów jak i samego osrodka, koni jest dużo i naprawdę trzeba być zaangażowanym. Nie wiem z kim wam sie tak jazdy nie podobały, bo ja jestem zadowolona, ludzie sa mili i pomocni.
Kolejna rzecz to jazdy indywidualne- przeszkadza Ci za duzo ludzi na jezdzie, mozesz przeciez umowic sie na jazde poza godzinami rekreacji i tyle.
Co do galopu podczas ferii, logiczne jest, że jesli mrozy sa -20 i wiecej to każda HALA NAMIOTOWA tego nie wytrzyma i nalezy sie z tym liczyć, co do innych awarii no coż, wam pewnie też nie raz nawaliło auto, badz cokolwiek innego i jakos nie macie pewnie pretensji do calego swiata, proste... sa rzeczy niezalezne od nas a awaria rur czy wody w tym wypadku rowniez spowodowana byla mrozem, wiec zanim napiszecie i kkomus po porstu zepsujecie opinie to moze najpierw sie zastanowcie, czy "usterka" byla po stronie wlasciciela czy była ona niezalezna od niego.
Nie zapominajcie tez, ze w KJ Zbyszko jest kierownik i wiele innych osob, ktore moga wam udzielic wszelkich inforomacji jak i również WYSŁUCHAĆ WASZYCH " ZAŻALEŃ". Jako klienci macie szanse z tego skorzystać i tyle, moze czasem nalezy grzecznie zwrocic uwage, ze cos komus nie pasuje z takich czy innych wzgledow.
A z pewnoscia powiem Wam, ze gdyby jakakolwiek skarga, prosba, badz po prostu opinia wplynela do osob zarzadajacych osrodkiem, bylaby wzieta pod uwage.
Także wszystkim niezadowolonym z usług Zbyszko polecam po prostu wpasc jeszcze raz i sprawdzic, bo moze pierwsze wrazenie jest złudne.
seiteki- każdy ma inne wymagania i raczej ośrodek nie spełni każdej zachcianki klienta.... 😵
A może ktoś z Was ma takie uprawnienia że może być instruktorem w Zbyszko?
"takie uprawnienia" ?
Trzeba miec kurs instruktorski a to nie jest zadna sztuka ;]
Tylko ze podejscie do klienta i chec do pracy niestety sprawdzana jest metoda prob i bledow.
Przykre ale prawdziwe.
"takie uprawnienia" ?
Trzeba miec kurs instruktorski a to nie jest zadna sztuka ;]
Tylko ze podejscie do klienta i chec do pracy niestety sprawdzana jest metoda prob i bledow.
Przykre ale prawdziwe.
napisałam uprawnienia bo chodzi mi też np. o pracę z dziećmi małymi... bo nie każdy kto ma kurs instruktorski może prowadzić zajęcia dzieciaczkom 🤔
wydaje mi sie, ze osoba posiadajaca kurs instruktorski, moze prowadzic zajecia kazdemu... no ale nie dam sobie reki za to ucicac ^^
a tak poza tym w Zbyszko jest nowa instruktorka 😉
no ja 5 letnie dziecko bałabym się dać na jazdę do instruktora który prowadzi jazdę dorosłym i nie ma pojęcia o podejściu do dzieci 😲
Czy to P. Dorota ?
p. Kasia
podejscie do dzieci to jedno a uprawnienia drugie 😉
no tak 🙄
A możesz mi powiedzieć jakie osoby są w Zbyszko instruktorami ( opinia o nich, jak uczą , na co zwracają uwagę itp. )
I czy teraz na jeździe są jakieś skoki czy przejazd przez drążki ? 🏇
Wiadomo jak to jest, kazdy ma swoje typy 😉
p. Kasia dopiero zaczyna takze nie mam o niej wyrobionego zdania, z tego co widziałam sama moge stwierdzić, że naprawde wie co robi, poza tym jesli sie nie myle pracowała wczesniej w Lewadzie, tak mi sie obilo o uszy. Bardziej stawia na ujezdzenie, przynajmniej jak narazie.
p. Karina tez bardziej ujezdzenie, obie za zaangazowane w jazde, mysle ze sa w porzadku, jazdy z tego co widzialam oczywsicie sa ciekawe i urozmaicone 😉
Ale tak naprawde duzo zalezy od grupy jaka jezdzi, bo wiadomo w rekreacji sa osoby lepsze i gorsze, czasem niektore zadania moga byc dla tych poczatkujacych za trudne i czesto klient sie zniecheca.
jest jeszcze p. Dorota, młoda instruktorka ktora zdobywa doswiadczenie, takze wiele jeszcze przed nia.
co do dragów to tak jak mowie w zaleznosci od grupy i od tego co instruktor zaplanowal na dany dzien 😉 bo i bez dragow da sie fajna jazde zrobic ;p
jesli chodzi o skoki to narazie podloze jest twarde jeszcze... ale mysle ze moze za jakis tydzien- dwa juz sie to zmieni, bo nawet zawodnicy nie skacza teraz- szkoda konii
ok dzięki 🙂
za 2 tygodnie się tam wybiorę 🙂 🏇
wiesz, same skoki to nie wszystko, przynajmniej moim zdaniem.
Mysle ze powinnas troche pojezdzic przed samymi skokami, poznac konie itd...
poza tym skoki prowadzi p.Andrei
seiteki, 'najzwyklejszy' instruktor nie ma uprawnień np do prowadzenia hipoterapii (nie wiem dokładnie co trzeba mieć by takie zajęcia legalnie prowadzić, ale google nie boli). Tak więc stajniach prowadzona hipoterapia prowadzona bez uprawnień nadaje się do zgłoszenia odpowiednim służbom.
z tego co wiem, to hipoterapia jest zupełnie czymś innym niż prowadzenie jazdy małym dzieciom...
czytanie ze zrozumieniem też nie boli 😉
Dobre stajnie nie muszą sie reklamować,kazdy wie gdzie i do kogo ma sie zgłosić..aby nauczyć sie jeździć czy tez kupić dobrego konia...nie potrzebują reklamy ze sponsorowanymi artykułami w prasie,ani reklam w radiu,nie musza również nikogo na forach przekonywać ...itp wystarczy poczta pantoflowa 😎 i niezawodny profesjonalizm w poważnym tego słowa znaczeniu.
Tego typu przepychanki nie maja nic wspólnego z profesjonalnym podejściem do tematu.Przekonywanie na siłe i obstawanie za swoimi racjami tylko pogarszają sytuacje 🤔
Alicja, ja nikogo nie przekonuje, po porstu ja jestem "za" zbyszko, jestem tam juz ponad 2 lata i wiadomo ze nie wszystko jest idealne, ale osrodek caly czas sie rozwija i nie ma jeszcze tak mocnej pozycji jak inne.
Byłam w wielu stajniach, w Oleńce, Centaurze, Pasji itd. nie wiem czy nie odwiedziłam wiekszosci rekreacyjnych stajni w okolicach Łodzi.
Szczerze mówiąc nigdzie nie ma takich warunkow i takiej infrastruktury jak w Zbyszko.
Mysle ze zamiast narzekac przez cały czas warto by zastanowic sie nad tym co oferuja nam inne osrodki- bo w wielu nie ma opcji nauki skokow, a konie chodza po 5 godzin dziennie.
Poza tym z pewnoscia stwierdzam, ze Zbyszko juz w najblizszym czasie bedzie jednym z najlepszych osrodkow rekreacyjno-sportowych w województwie.
Przynajmniej stara sie o to cały czas, a jak wiadomo nic na poczatku nie idzie łatwo. 😉
warto zwrócic uwagę ze ośdoki/stajnie/czy jak je zwał, dzielą się na takie o profilu sportowym i o profilu rekreacyjnym.
Jako osoba poczatkująca nie musimy wiedziec o co chodzi, więc tłumacze nim znów posypią sie kolejne krytyki stajni.
Stajnia jaka jest lub chce być Znyszko to stajnia mająca szanse i mozliwosci na bycie szkółka o profilu sportowym, ale warunkiem jest zatrudnienie instruktorów którzy albo mają tytuł instruktora sportu i wiedzę w temacie sportu, mogą zretelnie uczyć skakać czy ujeżdzienia, mając takze własne doświadczenie itd.
Stajnie o profilu rekreacyjnym to skolei te najczęsciej poza łodzią, gdzie ani konie ani instruktor nie wychodzą poza L.
Takich stajni/szkółek jest najwiecej, ale sa tez potrzebne.
Ja osobiście ucze na pozomie L, przygotowuję do wyjazdów w teren, rajdów, poruszania sie poza ujeżdżalnią, także do przygotowuje do ewentualnego posiadania własnego konia w przyszłości, czyli wszelkich spraw pielegnacyjnych, chorób, nieprawidłowosci, podstawowej opieki z żywieniem wlącznie.
Moje konie nie sa sportowe ale biorą udział w pokazach, filmach, reklamach, sa wiec uczone i szkolone w kierunku takowym. Czyli skaczą rózne rzeczy nie tylko przeszkody z pomalowanych drągów, bo w terenie bywają rózne dziwactwa, są wiec przyzwyczajane do dziwnych i nie typowych wrażen poza ujeżdżalnią.
Ich trening polega na wypracowywaniu w nich odwagi i posłuszeństwa, wyrabianie mięśni poza ogónie potrzebnymi im by wozić ludzi także pracujemy nad odpowiednia elastycznością ściegien i mieśni nóg, tak by radziły sobie na róznym podłożu od śliskiego po kamieniste itd.
Moje konie biegają po mieście, festynach i innych nie typowych dla nich miejscach.
Są dobierane tak by nadawaly sie do tegoż celu. Czyli albo eliminujemy wypłochy albo pracujemy nad strachami.
Czasem na naszej ujeżdżalni mozna zobaczyc nietypowy obrazek, ale w tym celu zapraszam osbiście.
Ale podkreslam że konie chodza L w skokach i ujeżdzeniu i to jest podstawą zajęc z dziecmi czy dorosłymi.
Moja wypowiec nie jest reklamą, bo nie wiem co mialabym reklamowac. pokazuje róznice miedzy Zbyszkiem czy innymi znanymi mi stajn iami idącymi w kierunku sportu, gdzie juz małe dziecko szkoli sie w tymże kierunku, a stajniami rekreacyjnymi, które mają za zadanie nauczyc totalnych podstaw i wypuścic takiegoż jeźdźca w dalszą drogę edukacji w kierubnku jaki sam sobie wybierze.
Poza tym nie każdy będzie chciał skakc konkursy, ja miewam uczniów którzy zaczynają w wieku 50 lat wiec oczywistym jest ze w treningu sportowym dlugo by nie wytrzymali.
Dla przykładu, opierając sie na tym co widzialam pare lat temu, do stajni o profilu sportowym można zaliczyc stajnie p. Karoliny G.( nie pamiętam jak sie nazywa)
A o profilu rekrecyjnym np Oleńkę.
Róznica miedzy tymi dwoma profilami jest ogromna, ale w każdej z nich nauczą was skakać, i jak zapytacie czy ucza to w kazdej powiedza TAK, więc nalezy sie osobiście wyrażać jasno czego oczekujecie.
Agnes_Agnes2, jakie zmiany szykują się w Smolisie konkretnie? Zaciekawiło mnie to, bo kiedyś stałam tam z koniem. Właściciel się zmieni czy tylko zarządca?
Dokładnie nie wiem, wiem tylko że Zajcew ma iść dzierżawić boksy w stajni Smolis dla swoich klientów bo stajnia w Adamowie ma już nowego właściciela