Derki

sznurka, tak podejrzewam, i to nawet nie te dwuwarstwowe a jedno 😉
D&A- dera pójdzie w ruch jutro. BTW- a co z derkami dla dziewczyn w stajni?

Są w trakcie załatwiania,niestety łatwo z tym nie jest.Dam Ci znać co udało się załatwić,ale to na maila,żeby nie robić off topu😉
Luz 😉 Dziewczyny się dopominają, bo moja im w oczy kole 😎 😁

A dzisiaj moi kochani modele zgodzili się wam zaprezentować swoje codzienne wdzianka.

Wspomniana przeze mnie wcześniej KILKULETNIA, tyrana co roku, non stop przez ok 6-7 miesięcy Tattini. Nawet znaczek ma jeszcze nie stosowany już przez Tattiniego na derkach.Dla mnie rwelacja. Prawie nie łapie brudu (nawet ostatnio nieprzytomny koniuszy wypuścił w niej Cyrona na padok w największe błoto, a mimo tarzanka w tym bajorze derka nie wygląda z tej jednej strony tragicznie), fajnie leży, sprzączki do tej pory nie pordzewiały. Dla mnie jej jedyny minus to kolor- nie znoszę zielonego. ALe kupowałam ją już używaną od znajomej ze stajni za takie grosze, że nawet kolor mi "zwisał" 😉

I derka Kingsland, gruba (300 g). Jedyny jej ferel to że materiał wierzchni jest taki bardziej bawełniany i bardziej chwyta brud. Ale biorąc pod uwagę, że na tym foto derka jest już po ponad 4 miesiącach noszenia to aż takiej masakry nie ma. Choć pranie już by się jej przydało 😂

Ktoś sie juz pytał tutaj o taka derkę,ale nie bardzo zestala mu udzielona odpowiedz( a przynajmniej ja jej nie znalazłam  🙁 )Szukam na gwałt derki polarowej.Poradzicie cos? Zaznaczam niestety,ze nie drogiej.
Co myślicie:
http://www.capriola.pl/product_info.php/info/p1568_Derka-polarowa-EQUI-THEME---bordowa.html ???
ami, mam taka tylko w innym kolorze. Derka bardzo fajna (ladna itp.), aczkolwiek jest z bardzo cieniutkiego polaru i srednio sprawdza sie przy mocno spoconym koniu.
darolga   L'amore è cieco
27 grudnia 2008 23:31
Jak bezpiecznie, bez ryzyka przeziębienia 'ROZDERKOWAĆ' konia, który przez ostatnie 2 tygodnie był derkowany z powodu okresu rekonwalescencji? Kobyła zaczęła już chodzić na spacery pod siodłem, koń niegolony, padokowany.
caroline   siwek złotogrzywek :)
27 grudnia 2008 23:40
[quote author=D&A link=topic=43.msg129827#msg129827 date=1230320490]
Ja niezmiennie na padok polecam Ripstop Eskadrona.Laguna ma taką z wypełnieniem 300g ale nie wiem czy już używała.[/quote]
ja uzywalam juz przez pare dni w stajni. i tez niezmiennie polecam 🙂
przy okazji - derki eskadrona pokryte tkaniną dernier też są nienajgorsze - uzywam takiej na zmiane z ripstopem i jest super 🙂

Moja koleżanka miałam derke eskadron climabalance i pojawiły się problemy z nerkami i jak wezwała weta to okazało się że są przeziębione. Gdy wet. zobaczył derke pwiedział że to już 3 przypadek przeziębienie nerek w tej derce, gdyż przez te pasy "siatkowe" wlatuje na nerki zimne powietrze.
Nie wiem ile w tym jest prawdy ale mówię tylko co słyszałam :]

wydaje mi sie to całkiem prawdopodobne.
i nawet sie kiedys nad tym zastanawialam... czy to mozliwe - jak widac, tak.
ja uzywam tej derki tylko w stajni - z hali schodze z koniem zapakowanym w dralon, dopiero w stajni zakladam mu climabalance (po zdjeciu siodla) - dotychczas ten uklad dzialał bez pudla 🙂
sluchajcie co myslicie o derki z firmy HKM i USG czy ktos z was uzywa sprzetu z tych firm?? pilnie potrzebuje waszych opinii!
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
28 grudnia 2008 00:32
HKM mam 2 derki (uniwersalnąi zimową), uniwersalna spisuje się bdb, nic się nie  pruje, nie rozwala, wszystko trzyma się w kupopie i wygląda na solidnie wykonane, a zimowa leży w szafie i czeka na lepsze czasy 🙂
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
28 grudnia 2008 01:10
[quote author=ami_071 link=topic=43.msg131013#msg131013 date=1230420467]
Ktoś sie juz pytał tutaj o taka derkę,ale nie bardzo zestala mu udzielona odpowiedz( a przynajmniej ja jej nie znalazłam  🙁 )Szukam na gwałt derki polarowej.Poradzicie cos? Zaznaczam niestety,ze nie drogiej.
Co myślicie:
http://www.capriola.pl/product_info.php/info/p1568_Derka-polarowa-EQUI-THEME---bordowa.html ???

[/quote]

Jak potrzebujesz dobrej i w miare taniej derki polarowej, to mogę z czystym sumieniem polecić Jacksona
Ja mam taką z kołnierzem i jestm bardzo zadowolona  🙂
http://www.konik.com.pl/sklep,1321,,,03,,pl-pln,148346,0.html

Lub bez kołnierza:
http://www.konik.com.pl/sklep,1321,,,03,,pl-pln,210421,0.html
delta   Truth begins in lies.
28 grudnia 2008 07:08
sluchajcie co myslicie o derki z firmy HKM i USG czy ktos z was uzywa sprzetu z tych firm?? pilnie potrzebuje waszych opinii!

Mam dwie HKM - polarówkę i zimową. Obie używane na co dzień i sprawdzają się super. Zimówkę kupiłam za śmieszne pieniądze, myślałam, że będzie jako ta druga a tymczasem sprawdza się w co dziennym użytkowaniu 
ja miałam HKM przejsciową i po tygodniu wyglądała jak szmata
derka cała podarta...
zapięcia się poodrywały- te na klacie  🤔
pasek doi zapinania między nogami sie urwał
podarła sie na szyciu materiałów- szary/pomarańcz
a tak ogólnie to zjeżdzała i podduszała...
ja nie wiem wqszystkie derki z mojej kobyły zjeżdzają albo podduszają- no oczywiście oprócz wspaniałaego eskadrona  😍 😍 wspomnianego tu wczesniej  😉
dobra- to ja dale poszukuje derki polarowej pod derke, musi mieć wszystkie <pożądne> zapięcia i najlepiej zeby była wykonan z grubego polaru  😉
polecicie cos?
Laguna- gdzie kupowalaś swoją dere KL?
ja uzywalam juz przez pare dni w stajni. i tez niezmiennie polecam
przy okazji - derki eskadrona pokryte tkaniną dernier też są nienajgorsze - uzywam takiej na zmiane z ripstopem i jest super

Mi te derki wydają się jeszcze mocniejsze od ripstopów,nie wiem jak jest w rzeczywistości.
asds   Life goes on...
28 grudnia 2008 12:35
Czy ktoś z posiadaczy derek Pfiffa zimowych może sie cos wypowiedziec co do ich rozmiarówki?

Potzrbuje DUŻEJ na piersi derki 155/165 🙁
KuCuNiO   Dressurponyreiter
28 grudnia 2008 13:55
Ja mam derkę zimową Pfiffa w rozmiarze 145 cm. i uważam, że jest normalna jeśli chodzi o rozmiar. Ma dużą regulację na klacie. Tak wogóle to nawet ją polecam, trzyma się bardzo dobrze i nie traci grubości (a to puchowa) już 3 sezon.
też mam Pfiffa na padok i jest idealna 🙂 mam 155 i wydaje się byc normalna. Taka jak każda.
ktora derka jest lepsza?
firma masta:

czy RTS?

chodzi mi o jakosc polaru
Losieczka, masta ogolnie robi super derki, wiec mysle, ze polar rowniez.
28 grudnia 2008 17:35
A ja cichutko i grzecznie ponawiam swoje pytanie:

jak bezpiecznie, bez ryzyka przeziębienia 'ROZDERKOWAĆ' konia, który przez ostatnie 2 tygodnie był derkowany z powodu okresu rekonwalescencji? Kobyła zaczęła już chodzić na spacery pod siodłem, koń niegolony, padokowany.

Bardzo ładnie proszę o odpowiedź, zależy mi  :kwiatek:
losieczka- nie wiem jak z rts'em ale masta ponoc jest super wykończona tyle ze ma stosunkowo cienki polar
a ja ponawiam pytanie co do polaru z zpieciami....
Ma ktoś tą derkę? jakie ma wypełnienie? Jak wogóle się sprawuje?

http://www.okser.pl/sklep/7991-hkm-derka-stajenna-i-transportowa-p-495.html
Nikitaa
mi się wydaje, że ta derka nie ma w ogóle wypełnienia
Nie wiem jak w przypadku tej derki,ale miałam stajenno-transportową HKM i 145 była ogromna.
njikita- ta derka nie ma wypełnienia  😎
ja miałam przejsciowka HKM <swoją drogo nie polecam- pisałam wyżej> i rozmiarówka była normalna  👀
ja mam zimowa HKM 135 i tez jest wielka. zdecydowanie wieksza od innych 135... ale jakosciowo jest bardzo fajna 🙂 zobaczymy jak bedzie wygladala pod koniec sezonu
niestety D&A nie udało sie załatwić dery więc mam pytanie; czy gdzies w polsce dostane derke eskadrona rip stop z wyp. 150g ? tak do 300zł?
Laguna- gdzie kupowalaś swoją dere KL?

Niestety to nie moja derka, a mojej szefowej. Kupowana była na zawodach w Belgii, za mniej niż połowę kwoty jaką za nią żądają w Polsce 🙄
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
28 grudnia 2008 22:30
Darolga ja bym w tej chwili nie ryzykowała rozderkowywania konia. Lepiej poczekać aż się wyraźnie ociepli - jak koń jest mimo derki zarośnięty i stoi w cienkiej derce to ja bym go spróbowała rozebrać jak temperatura zacznie oscylowac kole 5-10 stopni i uważnie obserwować czy nie jest mu zimno.
28 grudnia 2008 23:11
Koniczka, dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
Póki co kobyle stopniowo zmieniłam na lżejszą derkę, z cieńszym wypełnieniem.
Zrobię tak, jak doradziłaś.
Witajcie!

Poszukuję zimowej derki padokowej, najbardziej zachwalacie Mastę i Eskadrona. Ofert sprzedazy takowych jest mnóstwo, bardzo różnią się cenowo, a nawet popularne sklepy nie mają pełnej oferty rozmiarowej/kolorystycznej/"wypełnieniowej". Na stronach internetowych informacje są niekompletne (jedno zdjęcie do różnych produktów, przy tym często niepełne/nieprawidłowe nazwy), dlatego ciężko mi porównywać ze sobą tak wiele ofert, zwłaszcza że nie znam się na derkach zimowych, nigdy wczesniej nie potrzebowałam takiej.
Szukam derki na długość grzbietu 150, co utrudnia sprawę, bo np.Eskadron padokowa 145 pewnie bedzie za mała, 155 za duża (ponoć eskadron dodaje 10 cm do wersji padokowych). Normalnie kupujemy derki 155. W którym sklepie (lub u kogo, np. z forum 😉) najkorzystniej kupić derkę? i jakie najlżejsze wypełnienie jest potrzebne, gdy na dworze jest -15 stopni, czasem jeszcze mniej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się