KOTY
Konsekwentnie oduczać. Moja na samym początku uwielbiała chodzić po stole. 😉
Czy Wasze koty też tak mają?
Mój 3-letni kocur jak już przychodzi wieczór i ściele łóżko to przychodzi i zachowuje się jak malutki kotek który w poszukiwaniu mleka ssie sutki matki, tylko mój tak robi "cyckając" moją pościel.. Ruchy łapkami wykonuje takie ruchy jak by coś "wyduszał" , nie był odstawiony od matki za szybko bo wzięłam go od koleżanki w 1 roku jego życia, mieszkał cały czas z matką... ❓ 🤔
Pociesze Cie :-) Moj prawie 6 -cio letni kocur przychodzi do mnie jak klade sie spac, przytula sie do mnie i tak samo ugniata i ciamka, z tym, ze obiektem zainteresowania jest moje ramie, mruczy i wzdycha przy tym jak kociaczek 😁
Ok, to jakie żarełko dobre a nie drogie spróbowac dla Hugo? Prócz polecanej przez Notarialną Puriny Cat Chow?
Polecono mi równiez Sanabelle.
Mój też przy tym mruczy i chwilami wydaje bardzo dziwne dźwięki 😂
Moja ssie ubrania do dziś jak podoba jej się głaskanie, jak się rozluźniona i ma ponad 5 lat na karku.
najmłodsza moja ssie....moje stopy i palce od stóp i nie ma zmiłuj się, walczy z kołdrą żeby sie do nich dostać do skutku 😀iabeł:
U mnie jest to samo, wpycha sie do łóżka na wszelkie sposoby, mimo iż wypchnę go raz, dwa, trzy czy cztery razy i tak wraca do łóżka i zaczyna swój "rytuał" żeby zasnąć... 😤 denerwuje mnie to bo zasypiając przykrywam sie kołdrą a ona jest cała mokra, nie przyjemnie uczucie..
Znajdź kota:
(miniaturka)
Muffinka ja polecam Royal Canin Kitten. Mojej bardzo smakuje.
O tak, jak royal ogólnie jakość ma kiepawą, tak dla kitten wg mnie jest na prawdę fantastyczny.
Karma jest super, kot chętnie je, jest zdrowy, ma śliczną, lśniącą sierść, ładnie rośnie 🙂
Kilka zdjęć mojej małej przytulanki 🙂
Muffinka, a Sanabelle ma w ogole wersje dla maluchow? Moje jako maluchy lecialy na Schessir (? nigdy nie wiem jak to napisac...) kitten i bardzo dobrze im szlo- kittenowe saszetki tej firmy tez sa mega! Teraz jemy Sanabelle sensitive z jagniecina.
Jolaa 🙂, urocza! 😀
Muffinka, fajny ten tygrysek 🙂
jola 💘 💘
Mam trochę kociej karmy na sprzedaż, zajrzyjcie do ogloszeńna towarzyskich
ploszycie mnie z ta marna jakoscia RC 😕 a jakie notowania ma u Was Hill's ??
Jolaa malutka wymiata 😍
Ale Royal drogi...
dzięki za rady.
A co myślicie o Acanie?
Jolaa piekna!
fin dziękuję.
Muffinko, te drozsze karmy lepiej syca kota, wiec starczaja na dluzej..
Acana skład ma rewelacyjny.
To jak porównanie Pffifa Beauty (RC) z jakimś dobrym Prestige'm (Acana)
Tylko nie każdy kot chce ją jeść, bo to prawie samo mięcho, bez wypełniaczy 😁
sanna, Inaczej ma się skład w PL, a inaczej za granicą. Zagraniczne karmy w wielu przypadkach są o wiele lepsze.
Norarialna dzieki :kwiatek: juz sie przestraszylam, moje dostaja RC lub Hill's w zaleznosci co znajde na polce podpasowane pod 12 -to latke, Wrazliwy Brzuszek, Lakomczuche i Gruby Odkurzacz 🙄
Pytam ponieważ nie dostałam dziś Sanabelle dla kociat (skończyło się akurat) u nas w sklepie więc kupiłam Acane. I nawet kot ciut zjadł. Nie wiem, może mi się wydaje że on mało je a jednak mu to starcza. W sumie jest malutki. Ale brzuszek mu się już zapełnił. Nie jest takim szczurem już.
sanna, RC akurat ma się za granicą świetnie. Rozmawiałam niedawno z hodowcą (psim po prawdzie, ale mającym dużą wiedzę na temat żywienia) o składzie takich karm. I np taki kitekat (ten zielony) w PL to zwykłe warzywne trociny, a już np w Norwegii jest to pełnowartościowa karma, którą normalnie kupują hodowcy i o dziwo CHWALĄ!
Muffinka, A odrobaczany już był? 🙂
wistra chyba troche przesadzasz z tym porownaniem do siodel..
Muffinka ja ci Josery moge garsc wyslac na probe. To zdecydowanie srednia polka, ale moj jest na tym od malego - wyrosl pieknie, zdrowy jest, siersc blyszczy. Ostatnio 10kg + 3kg jakiejs innej karmy + puszeczka + kurier = 155zł. Starcza mi na kilka miesiecy
Notarialna oczywiście że był 😉 szczepiony pierwszy raz już też.
magda bardzo chętnie, musze w końcu znaleźć mu karmę która mu podpasuje. Chociaż widzę że podchodzi do miski i skubnie 3-4 chrupki Acany🙂
Czy tylko mi trafiają się zwierzęta-odkurzacze, co to wszystko i w każdej ilości? 😤 u mnie w miskach tylko przez kilka sekund znajduje się karma 😉
Jeżeli chodzi o karmy dla kociaków i jednoczesnie dla starszych kotów bardzo dobrą karmą jest orjen, albo inne organicze. Świetnie pokrywają zapotrzebowanie kociaków na wszystkie składniki i nie zawierają zbędnych bezwartościowych zapychaczy. Torba 7 kg kosztuje co prawda ok 130 zł, ale starcza na bardzo długi czas. Można zacząc od mniejszej i zobaczyc, czy kociakowi bedzie smakowało.
Ja kiedyś przez moją niewiedzę straciłam kota karmiąc go whiskasami i tym podobnymi truciznami 🙁. Także teraz wolę dac parę groszy więcej, ale wiem , że nie truję kota.
magda, fakt - nie wiem, jakie siodło jest na prawdę dobre, ale nie najlepsze 🤣
Natomiast jakoś beauty jest kiepska, więc jak najbardziej oddaje jakość RC.
TinaTigra - miskę - labirynt próbowalaś? Albo karmę z dużymi krokietami?
U nas teraz sanabelle od kilku miesięcy w michach ląduje - jak zawsze OK. A z Acany najlepiej wchodzi nam wciąż light. Do tego Bozita - i koty wyglądają na całkiem szczęśliwe.
Muffinka, Acana jakościowo jest lepsza od Royal Canin i chyba nawet droższa. Orijen ponoć jeszcze lepszy od Acany 🙂
Jeżeli twój kociak je Acanę i stwierdzisz, że stać Cię na nią, a warto, bo tak jak wspominają dziewczyny droższa karma ma więcej mięsa, a mniej wypełniaczy. Możesz zresztą porównać dawkowanie droższej karmy z tańszą. Zobaczysz, że zaleca się podawanie mniejszej dawki w ciągu dnia. Więc tak naprawdę wychodzi niewiele drożej. Moim kotom (2 szt) 10 kg karmy starcza na 3 m-ce. Ale ja im nie oszczędzam i podejrzewam, że dostają więcej niż zalecana dawka. Jedzą Royala Veterinary i w sumie cenowo nie jest źle. Za 10 kg płacę 209 zł (Allegro 🙂😉
Puriny Cat Chow bym nie poleciła. Skład mnie nie zachęca: Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 4% kurczaka), a białko łącznie to 40%...
Sanabelle, trochę lepsze. Nie wiem ile jest mięsa, ale producent pisze: zawartość mięsa albo innego źródła zwierzęcego białka: ponad 47 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego w białku w karmie: ponad 88 %
Schesir i Hills też są bardzo dobrą karmą ze średniej półki. W sklepie za 400 g zapłacisz jakieś 11 zł. W necie będzie taniej.
Na pewno są lepsze od Puriny Cat Chow.
Do tego Shesir ma bardzo duży wybór puszeczek 🙂 Jakbyś chciała coś tej samej firmy dla Huga na Dzień Kota kupić 🙂
Jak masz wątpliwości to patrz na skład, ile jest mięsa w % i ile białka. Jeżeli nie jest podany %, a tylko napisane "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego", to nawet jeśli jest to RC, to nie kupuję. Lubię wiedzieć co je mój kot.
PS. Karmy, które ma Wistra na sprzedaż, też się nieźle prezentują. Tylko pytanie jak z dostępnością i ceną? Znalazłam sklep oferujący te karmy, to za 400 g około 30 zł 🙂