ms_konik
Dzięki. Co do wieku to 5 latką odejmuja 5% z ogolnej oceny. Czy starsze przyjmują także nie wiem.
polowki tylko dla klaczy max 6 letnich
Donia pokryj klacz wyxrebi sie przed przepisem wpis dostanie przed przepisem jak chcesz miec wpis do ksiegi
my najpierw potwierdzamy wartosc uzytkowa klaczy-polowa proba dzielnosci i starty w rekreacyji czyli do N w skokach a potem planujemy krycie-macice juzczekaja🙂,ale Pola musi zasluzyc i zapracowac na nasionko😀
Karla- będziecie się polówkować w Starogardzie?
Po tym turnusie czy po następnym (chyba nie ma jeszcze terminu tego II turnusu)?
mskonik po nastepnym,mamy chu..we warunki do treningu teraz- kon spaceruje w reku na zewn, bo podloze na hali dno,do tego kurz i szkoda mi Polinki i Drapcia
w marcu kon idzie w trening (znaczy sie odchamic jeszcze bardziej,bo pancia niestety nie bedzie miala czasu,bo ma audyt rosyjski przez caly miesiac w robocie) do Oli Szulc a potem ja sprobuje sie u Oli odchamic i jak dostane urlop to przed sama proba do p.Marii na ugladzenie tego wszystkiego.
Na razie klacz jest mentalnieb ardzo bardzo ogarnieta,zrobil sie kon przylep,ktory ma 3 cele w zyciu- jesci, miziac sie z czlowiekiem i Drapciem, no i skakac...na razie opanowalam te dwa pierwsze. Z trzecim mam problem, bo to Pola decyduje co w danej chwili skacze-jak zobaczy od zakretu przeszkode to sie zabiera ze mna,laduje,wali zadem po skoku tak, ze ...no czasem lece w inna strone😉.Na szczescie skacze wszystko,podmurowki,krzaki,stojaki,folie,rowy Nie bylam w stanie wylapac jej z korytarza, bo przeciez taka glodna skokow ze ona sama sie reguluje przed,sama wchodzi w korytarz,skacze,wychodzi z korytarzya zmienia nogi w galopie przy czlowieku i przy czlowieku wali zadem i odwraca leb czy sie na nia patrzysz. Zaczyna sie robic ekspresyjna w ruchu,pelna siebie. Glowa sie nieco zmniejszyla,bo nabrala szyjki,zad neistety z boku roznica neiwielka, ale zrobily jej sie takie spodnie z przywodzicieli, ze ...no ma udko niezle😀 na probie pewnie sie nie pokaze, bo albo bedzie miala ruje i wtedy foch z przytupem na przednie kopyta albo wpadnie w panike w nowym miejscu bez Drapacza, wyskoczy z hali i poleci trasa na Lodz do ukochanego... nie wiem czy nie przywioze dwoch koni- Drapka jako dopingu i uspokajacza i Polki jako uczestniczki
Karla🙂, no już się przestraszyłam, że nie obejrzę tego wydarzenia 😀
(na końcówkę I turnusu pewnie nie dotrę :/)
Hihihi, no wesoluśki koniunio Ci się trafił...
Może Ola opanuje Polipotfora 😀
kon jest zloty jak to Ignam 😉, co ktos kto siedzi w hodowli i sporcie ja oglada ( sporcie nie rekreacji do 120😉 i hodowli nie takiej na dotacje i do pluga😉) to bardzo ja chwali,co i rusz slysze, ze kon dla mnie za dobry i ze mi sie trafilo jak slepej kurze ziarno...srednio to mile, ae coz.
w obsludze aniol, na skokach skoncentrowana, do opanowania, ale na jezdzie po plaskim...jezusmariakurwamac...ona sie nudzi, ona tego nie,tamtego nie,ona che drazki, ona chce krzyzak...Ola juz ja ogladala, nie odmowila wziecia jej w trening ( a przeca mogla :hihi🙂 wiec jest szansa, ze moj kon polubi prace po plaskim.
Dino to mlodziak🙂 moj Drapciuszek jest juz pelnoletni🙂 teraz jak mnie skopie to nie moge od trenera odszkodwania wyludzic, bo kon odpowiada za siebie 👿
Donia Aleksandra zaźreb klacz to najprostrze. Na Śląsku masz trakeńskiego Lorda Odera np.
Z tego co pamiętam, Donia Aleksandra ma kobyłkę nietrakeńską
a Lord Oder stracił licencję pzhk (w wykazie na pzhk można sobie sprawdzić).
Czyli to, co Hendi doradzasz, spowoduje posiadanie NN-a 🙁
Patrzę na rodowód konia anai i myślę "Drozos czy Drosos" i jak się okazuje to przez ponad 20 lat żyłam w błędzie i myślałam, że Drosos. A znałam taką kobyłkę
http://www.allbreedpedigree.com/armada38 i nawet nie wiedziałam, że ona ma pochodzenie trakeńskie. I dała zresztą HS Agresję.
marysia550, a to miło, że mamy wspólną część przodków z HS Agresją 🙂
Znałam trzy konie od Armady i wszystkie skoczne były.
marysia550, jest coś dziwnego z imieniem Drozosa, bo w bazie PZHK jest wpisany Drozos i Drossos, z tym samym numerem 😲. Nie za bardzo to rozumiem.
http://www.pzhk.pl/ksiegi/ksiegi1/search.php?id=CE00017707&plec=K Ale Armada jest wpisana w potomstwie Drozosa 🙂
Mam klacz z czystym pochodzeiniem wielkopolskim, żadnych xx czy innych dolewów, w najblizszych 6 pokoleniach(dalej nie sprawdzałam). Zaproponowano mi Issosa , ale stanówka nim 1000zł +inseminacja, dojazd tam to wyjdzie 1500 jak nic. Wolę coś na pierwszy raz tańszego, żeby sprawdzić klacz. Także chyba na Fatimie wlkp, stanie. Chyba że macie inne pomysły ?
czemu akurat Fatim? Issos to najwyzsza polka, a Fatim...:/
napisz jaki promien km wchodzi w gre, a na bank znajdzie sie cos ciekawszego
Powiedzmy 200km od Katowic, w każdą stronę. Byłabym wdzieczna za każdą propozycje.
koniecznie musi być wlkp? no u siebie masz kupe fajnych ogierow sp u Kozy i nie tylko🙂
DoniaAleksandra- patrzyłaś Bogusławice?
wie, pamięta ktoś może, w jakich czasopismach były artykuły na temat trakenów? hodowla, sport, historia... interesuje mnie absolutnie wszystko.
marysia550 właśnie przeglądam,ale szczerze to żaden z tych ogierów mi sie nie podoba.
Donia Aleksandra- w sumie to tam trzy wielkopolaki tylko. My mamy po jednym źrebaki i jedno co mogę powiedzieć to charaktery bardzo pozytywne.
Tak widziałam te wlkp. A wy po którym macie źrebaka? Rozmawiałam z Karlą i trochę mnie uświadomiła. Jeśli chce miec po klaczy źrebaka na sprzedaż, wlkp to słaby wybór. Więc przeglądam jeszcze raz katalog ogierów i szukam jakieś fajnego sportowca. Wstępnie podoba mi sie Louis hol.
Po Ancymonie, ale fakt taki, że on niczym nie zachwyca.
Tak widziałam te wlkp. A wy po którym macie źrebaka? Rozmawiałam z Karlą i trochę mnie uświadomiła. Jeśli chce miec po klaczy źrebaka na sprzedaż, wlkp to słaby wybór. Więc przeglądam jeszcze raz katalog ogierów i szukam jakieś fajnego sportowca. Wstępnie podoba mi sie Louis hol.
Siwy Louis dziadziuś? Ten ze Świerklan? Widziałam go w listopadzie, ale ostatnio słyszałam, że padł.
Donia Aleksandra,
pamiętaj, że odchów źrebaka kosztuje tyle samo, czy jest po ogierze bylejakim
czy lepsiejszym, a jeśli kryjesz lepsiejszym to jest duże prawdopodobieństwo, że cenę stanówki zrekompensujesz sobie wyższą ceną ewentualnej sprzedaży.
Condinowy First Fighter np. kosztuje 1000, można też znaleźć w niższej cenie ciekawe ogiery.
ja w ogole nie rozumiem czemu kryc 'bylejakim' ogierem, jak juz kryc to czyms sensownym, albo wcale. Takie moje zdanie. Albo jak ktos co roku ma zamiar zazrebiac 'ogierem z niskiej/sredniej polki' to chyba lepiej zazrebic rzadziej, ale czyms lepszym.
edit: to nie jest stricte do Doni, po prostu musialam to w koncu z siebie wyrzucic, bo niestety w Polsce jest to strasznie czeste zjawisko 🙄
Katja, problem pojawia się, gdy chcesz utrzymać swoją hodowlę w obrębie rasy
lub np. wyhodować sobie klacze na remont o w miarę skonsolidowanym rodowodzie.
Mixy rasowe do sportu tak (no może nie zimn x arab 😉 ) ale do dalszej hodowli
niekoniecznie :/
ja w ogole nie rozumiem czemu kryc 'bylejakim' ogierem, jak juz kryc to czyms sensownym, albo wcale
Ale ja pisałam ze klacz jest pierwiastką, nie wiem jakie źrębięta daje. Dam 1000zł za stanówke( ani to wygórowana cena, ale mała też nie) a źrebię mi ściągnie wszytsko z matki, albo jej przodków, Albo gorzej, bo będzie miała problemy zajść w ciąże.Chciałam więc do sprawdzenia na 1 raz tańszego ogiera.A później coś sensownego, za kwotę ok2/3 tys. Teraz jednak w tym 1000 wolałabym się zamknąć.
A co do droższyszch źrebaków , po droższym ogierze. Moim zdaniem cena nie będzie sie wiele różniła w tym przypadku, bo nie mówimy o nasieniu jakiegoś super sportowego ogiera za 3 tys eur. Tutaj lepszy to np wspomniany First Fighter.A czy źrebie po nim będzie bardziej chodliwym towarem niż po czyms tańszym?Trudno stwierdzić.