... ślub :) ...
U nas również nie będzie disco polo i zapraszamy tych których chcemy, a nie tych których wypada. Nawet kilka osób z bardzo bardzo bliskiej rodziny nie zostało zaproszonych. Obrażanie się mam gdzieś, tego dnia mi nie zepsuje nikt 🤣
Tort również dostajemy w cenie wesela. Wybraliśmy śmietankowy, dogadać mamy tylko jakie świerze owoce chcemy do przybrania - truskawki, wiśnie czy maliny.
Ja bym brala wszystkie owoce 🙂
Powiedzcie mi proszę co sądzicie o moim chytrym planie. Otóż nauczona doświadczeniem że wszystko co ma przymiotnik "ślubny,-a,-e" kosztuje znacznie więcej niż normalnie, choćby chodziło o najzwyklejszy francuski manicure 🙂
Jakbym zamówiła sobie taką oto suknię wieczorową w kolorze białym/ecru? (bez ramiączek)
http://mariann.pl/7/product/info/460http://mariann.pl/7/product/info/1158Wymarzyłam sobie "rybkę" bo super podkreśla to co ma podkreślać 🙂
Co do tortu wstawionego stronę wcześniej. Ta niebieska masa to marcepan. Jest gumowa i bardzo słodka, mimo że pięknie wygląda to nie zawsze dobrze komponuje się z tym środkiem.
Ja ogolnie jakos bardzo luzno do tematu podchodze, jakos sie nie spinam, przynajmniej poki co 😀 Zobaczymy co bedzie dalej..
taa koszmary nocne, mowienie co chwile o tym - luuuzik 😂
😉
swinia :P 😀
mi sie ta gorna sukienka podoba, mierzylam podobna i fajna byla. Trzeba wiedziec ze to co nam sie na zdjeciu/manekinie/wieszaku podoba lub nie moze wygladac ZUPELNIE inaczej na nas - prawdopodobnie nawet bym nie przymierzyla mojej kiecki. Dla mnie byl to ogromny fun i chetnie jeszcze bym pomierzyla... 😀
Kajpo kiecka swietna, ale nie wiem.. przede wszystkim nie szyja na Ciebie. I ten tyl jest taki malo slubny... Fakt faktem cena jest atrakcyjna, ale jak polazisz po salonach pod koniec roku czy na poczatku nowego to bardzo prawdopodobne ze znajdziesz kiece juz za 1000-1500 zl. Ja mierzylam przepiekna suknie, w podobnym kroju, ale bez ramiaczek za 1200. Byla po prostu bajeczna. Takze da sie 🙂
Nie sadze zeby to byl marcepan Jara, z tego co sie orientuje i co podgladnelam na stronie tej firmy to po prostu masa lukrowa.
Rzeczywiście nie marcepan. W grudniu kupowałam dla mamy tort, taki:
http://torty.co/katalog/torty/okolicznosciowe/tort-roze.html?pa=5 i własnie nie był to marcpan a masa cukrowa i właśnie: gumowa i mega słodka.
Chcemy pobrać się w Rzymie w Konsulacie. Zastanawiam się, czy funkcjonuje coś na kształt agencji świadków 🤣 bo chcielibyśmy we dwójkę tylko pojechać.
Nie mamy znajomych w RZymie 🤔
Pracownicy konsulatu moga byc swiadkami. Trzeby tylkobzalatwic.
Masa lukrowa bedzie mega slodka. Ja bym nie brala.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=34.msg1303353#msg1303353 date=1329246030]
Ja bym brala wszystkie owoce 🙂
[/quote]
Gienia-Pigwa kurde faktycznie! Nie pomyślałam o tym! DZIĘKI 😅 😅 :kwiatek:
Gienia-Pigwa, już mi pani napisałam na maila, że pracownicy nie swiadkują.
edyta, o to kiepsko 🤔
to moze Madryt? Lozbona? Paryz? macie tyle poieknych miejsc. trzeby obdzwaniac tylko jak ze swiadkami...
no albo kombinowac z szukaniem swiadka przez net? nie wiem sama. polonijne fora obszukaj moze. tylko znajac zycie, ktos was wykiwa...
mysmy nie mieli swiadkow, bo w niemczech nie wymagaja.
Tak sobie ten Rzym wymarzyliśmy... liczyłam, ze w Konsulacie nie bedzie problemu z werbowaniem swiadków, ale nic to może się uda.
Dzieki.
kajpo, , oglądaj sukienki, które Ci się podobają i znajdź krawcową, która ci taką uszyje. Na Ciebie i tylko na Ciebie. Ja za moją sukienkę szytą na mnie na wzór trzech innych zapłaciłam mniej, niż kosztuje tak pierwsza na Twoich obrazkach.
Rozejrzyj się u siebie czy jest jakaś krawcowa, która szyje suknie ślubne w przystępnej cenie.
A czy znacie kogoś, kto brał ślub cywilny w plenerze? Da się zrobić tak, że zapłaci się urzędnikowi jakąś extra kasę i udzieli nam ślubu w jakimś fajnym miejscu, w które go dowieziemy?
Ktoś kiedyś linkował chyba artykuł o ślubach humanistycznych i nie mogę znaleźć. Podlinkujecie jeszcze raz jeśli kojarzycie gdzie szukać pliz!
EDIT: znalazłam już to o humanistycznym.
Dziewczyny będziecie miały księgi ślubne do wpisywania życzeń przez gości? My tak i już się nie mogę doczekać.
Mój brat z bratową w 5 rocznicę ślubu przeglądali właśnie taką księgę - extra pamiątka!
edit: Dzionka, Majeczka miała ślub kościelny w plenerze, więc myślę że cywilny tez się da 🤣
ash, oo, dzięki! Już do niej piszę🙂
a wlasnie ze sie nie da. Bylismy miesiac temu w urzedzie ustalac date i babka byla naprawde fantastyczna, ale mowi ze urzedy nie zgadzaja sie na takie sluby bo
1. miesce musi byc godne (czyli za urzednikiem musi byc sciana z godlem 🙄 )
2. moga krecic sie jacys obcy ludzie, ktorzy z ceremonii zrobia sobie jaja (ten argument bardziej do mnie przemawia)
co jeszcze to to, ze urzednik traci czas na wyjechanie itd, a moze byc tak ze ma 3 czy 4 sluby w danym dniu i po prostu nie chce sobie tylka zawracac.
Mysle ze jesli zagwarantowalo sie, ze miejsce bedzie odseparowane od innych ludzi niz goscie to moooooooooze i by sie dalo cos zdzialac. Ale watpie, niestety. Tak to u nas z urzedami i urzednikami wyglada.
Dlatego my bierzemy dwa sluby 🙂
kajpo, , oglądaj sukienki, które Ci się podobają i znajdź krawcową, która ci taką uszyje. Na Ciebie i tylko na Ciebie. Ja za moją sukienkę szytą na mnie na wzór trzech innych zapłaciłam mniej, niż kosztuje tak pierwsza na Twoich obrazkach.
Rozejrzyj się u siebie czy jest jakaś krawcowa, która szyje suknie ślubne w przystępnej cenie.
wzór wzorem... ale materiał to podstawa... w takiej cenie nie będziesz miała takich materiałów jak proponują Ci salony... jestem świeżo po wyborze sukni i przymierzałam polskie i zagraniczne.. typu włoskie, hiszpańskie, etc i różnica w materialach jest olbrzymia... i w wyglądzie i w dotyku...
Dzionka da się! ja byłam na ślubie cywilnym w plenerze i było fantystycznie. Chyba z UC na Ursynowie
nerechta, byłam na co najmniej dwóch ślubach cywilnych poza urzędem - we Wrocławiu i Krakowie. Też mówili urzędnicy, że się nie da. Yhm.... A potem młodzi złożyli podanie, z prośbą o podanie ceny i tyle. I na podanie to już nie mogli wykręcać się bzdurnymi wymówkami.
Udało się! Mamy fotografów w roli świadków 🙂 dwa w jednym.
Teraz tylko kiecka ala "Rzymskie wakacje" 😉
edyta super kiecka 🙂 Mi siębardzo podoba 🙂
edyta ja nie jestem fanką sukien ślubnych, większość jest dla mnie jakąś hybrydą między bezą a Kopciuszkiem na balu, ale Twoja....jest
RE-WE-LA-CYJ-NA! Piękna, naprawdę 😍
Dzięki dziewczyny! Uwielbiam styl Audrey Hepburn. Mam już kilka kiecek uszytych w takim stylu.
wzór wzorem... ale materiał to podstawa... w takiej cenie nie będziesz miała takich materiałów jak proponują Ci salony... jestem świeżo po wyborze sukni i przymierzałam polskie i zagraniczne.. typu włoskie, hiszpańskie, etc i różnica w materialach jest olbrzymia... i w wyglądzie i w dotyku...
Będziesz... tylko trzeba znaleźć taką krawcową, która wie gdzie takie materiały można dostać 😉
edyta, sukienka zarąbista!
Będziesz... tylko trzeba znaleźć taką krawcową, która wie gdzie takie materiały można dostać 😉
mam taką krawcową i do sukienki nie siada za mniej niż 1500zł... więc sorry ale nie uwierzę... chyba że materiały spadły z TIRa i jest to tylko koszt robocizny
Edyta przepiękna sukienka! Idealna. 😲 Mam nadzieję, że zrozumiesz i wybaczysz, że sobie ten plik zapiszę, bo dawno mnie nic tak nie zachwyciło jak twoja kreacja.
Co prawda ślubu nie biorę (nawet nie mam go w planach jako takich, odległych) ale jakym dzisiaj musiała, to tylko w takiej ślicznej sukience 💘
Bo to Audrey 😍
kilka lat temu zrobiłam furorę na Sylwestra w sukience o takim własnie kroju, z takiej sztywnej tafty
do tego rękawiczki czarne i perły.
Kocham ten styl.
edyta, sukienka cudoooo! Teraz jest boom na ten styl.
ash, u nas nie będzie. Jakos kurde nie czujemy potrzeby bo i tak dostaniesz te całe telegramy z życzeniami. Sama nie wiem.