M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
10 lutego 2012 15:19
Teodora jeżeli chodzi o księge wieczystą, to tym bym się nie przejmowała - dom 180m byl opisany w księdze jako dom 104m - ani kupujący, ani sprzedający nie mieli uwag. Potem można to skorygować, jezeli ktoś odczuwa taką potrzebę.
Tak więc powierzchnią mieszkania absolutnie się nie przejmuj.
Zostaje tylko kwestia tego czy musisz uzyskać pozwolenie na budowę, a to zależy od tego jak wyglądają te ścianki działowe.
Nie są nośne. I z tego, co zrozumiałam, nie trzeba mieć zezwoleń na remont, który nie zmienia nic w całości domu. Ale pewna nie jestem.
11 lutego 2012 20:11
Teodora z tego co pamiętem, to w prawie budowlanym jest zapis, który mówi, że pozwolenie jest potrzebne jeżeli narusza się konstrukcję (to nie musi być cały budynek) 😉 remont może się pod to kwalifikować, ale nie musi.
Sciany działowe to mogą być zwykłe g-k (nie trzeba pozwolenia), albo tak jak było u mnie - normalne z cegieł, przy wyburzaniu trzeba było robić specjalne wzmocnienia, bo niby działowe, ale było ryzyko naruszenia konstrukcji (wtedy powinno się to zgłościć).
Gdzie znajdę gotowy lub na zamówienie pasek szablonu malarskiego na którym będą motywy ludowe, folklorystyczne? Chcę oddzielić sufit od ściany jakimś fajnym motywem, ponieważ  całość pokoju jest utrzymana w ludowym klimacie. Pomóżcie bo siedzę nad tym trochę i jak już znajde jakąś w miarę zadowalająca koncepcje to jest problem z wykonaniem🙂
Teodora, na pewno też trzeba jak się robi nowe otwory okienne, powieksza stare i takie tam
Dziewczyny pomocy  🙇 Gdzie dostane takie koszyczki plastikowe na kółkach?  👀
czy ktoś z Was ma doświadczenie z naklejkami na ścianę..? tylko, że ja bym chciała je nakleić na kafelki w łazience - czy ktoś próbował..?
Psycha ♥   okrutna rzeczywistość .
12 lutego 2012 19:02
Przepraszam, że tak , znikąd wtrącam. Czy mógłby mi ktoś pomóc w rockowym udekorowaniu pokoju ? 🙂
Możecie nawet pisać na pw.
kujka   new better life mode: on
12 lutego 2012 19:10
Chytruska, znajdz w internecie jakies wzory, wydrukuj w duzym formacie, wytnij i voila 😉 masz szablon!
cieciorka   kocioł bałkański
12 lutego 2012 19:14
Chytruska, albo pożycz rzutnik, rzuć na ścianę wzór, dostosuj wielkość i maluj
a potem daj zdjecia, bo jestem ciekawa efektów.
ja kiedyś chciałam zrobić lekko rustykalne szlaczki kwiatowe na brzegach mebli i kupiłam szablony w jakimś liroy, ale do dekorowania ostatecznie nie doszło. za to dziadkowie mają wzory malowane ręcznie, bez szablonów.
Dramka, w hipermarkecie na dziale z miskami, wiadrami itp.

Myślicie, beżowy kolor ścian pasowałby do mebli w kolorze dąb mleczny z pomarańczowymi dodatkami? Chciałabym przemalować pokój, a nie mam kompletnie pomysłu na kolor. A może połączyć jakieś dwa kolory/odcienie? Wtedy jak malować - pasy, czy inne wzory?
cieciorka z rzutnikiem ekstra pomysł tylko, że do jednego pokoju. Ja mam do zdobienia ich aż 9. Więc mogę myśleć, rzucać pomysł, tworzyć. Szablon, ma być paskiem, oddzielającym sufit od ściany, maksymalnie 10cm szerokości, a przykładać paseczek 30cm i malować, wycinać, malować, wycinać jest zbyt męczący. Na szczęćie znalazłam wałek już z gotowym wzorkiem( idealnym, bo w miare ludowym)

Zdjęciami oczywiscie, ze się podziele, tylko, że do ostatecznej realizacjii jeszcze kupe czasu 🙂
Sisisa, weź z marketu próbniki kolorów, dobierz kolor do mebli w domu. Beżowy pasuje, tylko pytanie który, bo odcieni pewnie znajdziesz 20.
Dzięki, dziewczyny.

Jakby coś się robiło z oknami (nie ma w planach), to i tak zmiana elewacji, chyba też konserwator. Czyli trudno.
Heelp!!
Na szybko potrzebuję inspiracji małych łazienek😉 kibelek+umywalka...
Muszę w tym tygodniu zrobić projekt i kupić płytki a nie do końca wiem co chcę:P
Może macie jakiś zdjęcia albo ciekawe strony?
I jeszcze jedno... kojarzy ktoś może jaka firma ma takie płytki jak na zdjęciu? Te ciemne na ścianie?
czy ktoś z Was ma doświadczenie z naklejkami na ścianę..? tylko, że ja bym chciała je nakleić na kafelki w łazience - czy ktoś próbował..?

ja mam w kuchni płotek 🙂
i moja Julka miała naklejki kubusiowe na ścianach
trzynastka   In love with the ordinary
13 lutego 2012 22:39
Stół w kuchni w końcu kupił się cały nowy. Lampa jest tam chwilowo 😉

teraz zastanawiam się jak zapełnić ścianę nad 😉
Pomysł najbardziej realny, bo najłatwiejszy do wykonania.

I inne z dostępnych w moim domu ramek.

wybaczcie za telefonowe zdjęcia ale szewc bez butów chodzi, ciągle nie mogę donieść aparatu do mieszkania :P

Edit;

😁
Czy ktoś ma pomysł na przechowywanie kolczyków? takich długich, wiszących...
moja kuzynka miala kiedys "wieszak" na kolczyki w postaci.. abazuru 😀 to byla normalna dzialajaca lampa, z materialowym abazurem i w niego wtykala sobie kolczyki. Bardzo fajnie to wygladalo 🙂
19 lutego 2012 20:15
Julita to może być Porcelanosa
a mi się spodobały te tynki bawełnianie
czy ktoś ma taki na ścianie - jak to się sprawuje w "praniu" czy dużo kurzu się na tym zbiera ?
cieciorka   kocioł bałkański
19 lutego 2012 21:25
u mnie by tu nie przeszło ze względu na kota, a nawet bez kota bałabym się, że spadnie. jakiś czas wpinałam w tekturę w ramce w której porobiłam odpowiednie dziurki, teraz wszystko trzymam w pudełku na herbatę z przegródkami.
Edytka dzięki za odpowiedź🙂. Z innego forum dowiedziałam się wcześniej, że to Tau- też Hiszpańskie ale na szczęście dla mojego portfela kupiłam bardzo podobne polskie Marconi😉
Ja trzymam w toaletce w pudełku. Wieszaczek mi się nie sprawdzał.

Idzie ktoś na targi mieszkaniowe na Torwarze 3-4 marca? Ja się wybieram poznawać developerów 🙂
Moja Siostra na kolczyki zrobiła sobie jeszcze ciut inny wieszak - kupiła korkową tablicę, w ktorej zamontowala metalowe "uszka" do zawieszenia kolczyków. Wszystko wisialo na ścianie i nie przeszkadzało.
Scottie   Cicha obserwatorka
20 lutego 2012 08:19
Ja mam taki wieszak na kolczyki wiszące: http://allegro.pl/wieszak-na-bizuterie-stojak-kolczyki-lancuszki-itp-i2109960545.html i u mnie sprawdza się świetnie, ale tylko do tych wiszących. W dodatku na tych zawijaskach na górze można powiesić bransoletki, wisiorki itp.

Natomiast do wkrętów (tych niewiszących) taki: http://allegro.pl/paletka-stojak-ekspozytor-na-kolczyki-50-par-plexi-i2120799909.html

Nic się nie gubi, nie spada bo są otworki, w które wkłada się kolczyki a z drugiej strony można je zatkać, nic się nie plącze, wszystko wisi parami na półkach w salonie.

Jak byłam na wymianie to Niemka miała w łazience oprawioną w ramę tablicę korkową (która była przykryta materiałem) i były w nią powbijane zszywki. Bardzo łanie to wyglądało, ale jak dla mnie było za mało stabilne.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
20 lutego 2012 19:12
Chce sobie przemalować pokój. Ściany mam obecnie beżowe w paski zebry. Meble mam brązowe. Chciałabym purpurę albo coś pomiędzy czerwienią a fioletem. Problem polega na tym, że nie chce całego pokoju w takim kolorze. Boję się, że będzie za ostro i burdelowo. Chciałam więc jedną lub dwie ściany walnąć na ten kolor, a co z pozostałymi? Macie pomysł?
obejrzyj ostatni odcinek dekoratorni - może wpadniesz dzięki niemu na jakiś pomysł
ja po nim już mam koncepcje na remont - no i jak oni z tej czarnej szafki zrobili srebrną
-gdzie można dostać takie "sreberka"
Jara może walnij jakąś tapetę na jedną ścianę która miałaby na purpurowym tle jakiś wzorek w spokojniejszym kolorze albo w paski purpurowe i np.beżowe? I resztę ścian pomalować pod kolor wzoru?
Ja generalnie jestem wielką fanką tapetowania jednej ściany😉

Macie jakieś łazienkowe inspiracje? Jedną już mam prawie z głowy, płytki kupione i za kilka dni ruszamy z robotą... ale duża łazienka pozostaje pod wielkim znakiem zapytania i nie wiem co z nią robić... Miałam kilka wizji ale jakoś się rozmyły:/ Jakby ktoś miał jakieś zdjęcia łazienek ze skosami to już w ogóle szał:-)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się