1) Rozglądam się właśnie za fotelikiem samochodowym i w oko wpadły mi dwa modele:
http://www.ewozki.eu/item/594/fotelik-samochodowy-recaro-young-profi-plus.htm
http://www.wszystko.dla.dziecka.pl/p11763,fotelik-samochodowy-maxi-cosi-cabriofix-0-13kg-2012-kol-intense-red.html
O tym drugim piszą, że jest najbezpieczniejszy na rynku. Czy mamy mogłyby się wypowiedzieć na temat swoich fotelików, czego szukać, jakie mają zdania na temat rzeczy ważnych w użytkowaniu?
2) wózek- ja urodzę w czerwcu, a że jestem osobą dość ruchliwą, więc szukam wózka mocno terenowego, w którym będę mogła zabrać malucha na spacer z psami do lasu. Jestem mobilna, ale ruszam się wszędzie sama (no, z dwoma psami, ale raczej nie mam co liczyć na ich pomoc 😉 ) i wózek musiałby być też na tyle lekki, żebym sobie dała radę. Jakieś porady?
3) łóżeczko- czy do łóżeczek dziecięcych też są jakieś szczególne wymagania, czy też wystarczy mi byle jakie? Na co patrzeć?
4) jako osoba w ogóle niedzeciowa, co jeszcze potrzebuję dla malucha? Wiem- ciuszki, pieluszki, chusta do noszenia, wanienka (ponoć najlepsza najtańsza z ikei??)... co jeszcze????
HELP, HILFE, POMOCY... 😎
Ja nie jestem doświadczona- pierwsze dziecko, ale mogę powiedzieć czym się sugerowałam, co mi polecano i co mam 😉
1-2. Szukając wózka miałam takie same założenia jak Ty. Ma być solidny, dobry do lasu z psami i dobrze składać się do samochodu. Przeszukując archiwalne wypowiedzi koniarzy, pytając młode mamy i testując różne w sklepie zdecydowałam się na X-landera XA. Kupiłam na allegro taki zestaw: spacerówka, gondola, fotelik samochodowy (wszystko montowane do stelaża wózka też), moskitiery i folie przeciwdeszczowe do spacerówki i gondoli, wkładka korygująca do spacerówki, śpiworek, kocyk, toba, saszetka, pompka plus gratisy za 1770zł. Oczywiście wszystko nowe- ze sklepu i z gwarancją. Jeszcze nie testowałam w praktyce ale na razie jestem zadowolona, solidny, bardzo łatwy montaż, demontaż, składanie, dobra jakość i wykończenia, wiele praktycznych rozwiązań, takie przemyślane schowki, gadżety, świetne duże koła, super skrętność. Jak w praktyce- zweryfikuje się 😉
3. Łóżeczko, to wydaje mi się, że obojętne- byle miało atesty i było solidne. Ja mam jedno drewniane, klasyczne a drugie turystyczne- takie dostaliśmy a które wybierzemy do użytkowania, zobaczymy po testach 😉 (Ja początkowo bardzo chciałam dobre turystyczne, z przewijakiem od razu- w dobrych cenach są takie na allegro, ale teraz już sama nie wiem jakie lepsze- mam to szczęscie, że przetestuję w praktyce).
Za to wydaje mi się, że materacyk jest bardzo ważny i tutaj długo wybierałam, zdecydowałam się na dobrze opiniowany gryka-kokos.
4. Wanienkę też mam z Ikei na start. Bardzo mi się podoba jej stabilność (ogumowanie spodu), inne które oglądałam były dość wywrotne i śliskie od spodu. Myślałam, też o gąbkowej foczce, ale przekonały mnie mamy, że są niepraktyczne do dezynfekcji i skutecznego suszenia (małą gąbkę umyjesz i wyciśniesz, położysz na kaloryfer- tak dużą ciężko) i są dość wysokie- dużo wody nieraz trzeba nalać, żeby dziecko nie leżało w powietrzu. Także zdecydowałam się na tetrową pieluchę w stabilnej wanience.
Dla mnie ważny był przewijak. Mam taki z Ikei pomopowany. Można go położyć czy to na łóżku, czy stole, czy komodzie.
A co do reszty to spisałam sobie 3 polecane w necie wyprawki z dużych portali dzieciowych i z tego analizowałam co mi się wydaje sensowne i niezbędne a co nie 😉
Ale tak jak mówię- ja debiutant.