Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

Libeerte, a ty lubisz karmic trola?
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
06 lutego 2012 22:14
3 derki...
Tej pani chyba nie muszę przedstawiać. 
😵  Dla mnie coś takiego jest hmm lekkim przegięciem..
wątek zamknięty
Nigna   Warto mieć marzenia...
07 lutego 2012 07:07

nie no to to już przerasta moje wyobrażenia o macierzyństwie ; o
ja wsiadłam na konia owszem jak miałam jakieś 2-3 latka ale  z MAMĄ  ; o i ktoś konia trzymał.  A nie kantarek małe dziecko bez toczka i jazda ; o
wątek zamknięty
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
07 lutego 2012 07:35
ja siedziałam na koniu jak miałam kilka miesięcy, jeszcze chodzić nie potrafiłam i nie chciałam zejść 😀

znalezione na fb
wątek zamknięty

przepraszam, że wrzucam film, ale mówiłyście coś o małych dzieciach jeżdżących bez toczka?
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 10:05
Wiadomo dziecku coś takiego się spodoba, ale bez przesady zero wyobraźni u rodziców. 

Chociaż mała całkiem niezła  😁
wątek zamknięty
PumCass   zachowaj zimną krew!
07 lutego 2012 10:37
zero wyobraźni i zbyt duże zaufanie. W końcu to tylko zwierze i trzeba pamiętać że nie ważne jak spokojne, jak dobrze ułożone to i tak może się spłoszyć.

ale faktycznie radzi sobie świetnie  😉
wątek zamknięty
Wiadomo, koń reaguje w 99% na głos zza kamery, ale i tak niezła, że się tak ładnie trzyma 😀.
wątek zamknięty
Gillian   four letter word
07 lutego 2012 13:46
Miyako, a kto to jest?
wątek zamknięty
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
07 lutego 2012 13:53
3 derki...
Tej pani chyba nie muszę przedstawiać. 
😵  Dla mnie coś takiego jest hmm lekkim przegięciem..

A któż to jest?;>
wątek zamknięty
B. Stemler. Zdjęcie jest z FB Katarzyny Milczarek  😉
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 15:00
Dokładnie tak jak kotlet napisała.
Jedna derka przejdzie, ale nie trzy  😵 to że Pani Beacie było zimno, to nie oznacza że koń trzęsie się z zimna.  Ludzie czasami zapominają, że patrzą na siebie, na to co odczuwają a nie na konia.
My w drodze ewolucji porzuciliśmy futro a konie nie.  Nawet jak jest golony to niezamarzanie, jedynie się go wydelikaci. Nie przesadzajmy.
Często widuje u siebie w OJ-cie jak laski z pensjonatu derkują konie przy +17.. świeci słoneczko..mówią że Im jest zimno. Jedna wielka paranoja.
wątek zamknięty
Facella   Dawna re-volto wróć!
07 lutego 2012 15:04
ale co mają jej dać te derki? grzeją du* od spodu? jak jeżdżę to raczej marznę od zewnątrz, w siedzenie mi akurat ciepło... a jeżdżę na zewnątrz, gdzie jest wiatr...
w kocyk się najlepiej owinąć i tyle.
wątek zamknięty
07 lutego 2012 15:09
może na tej hali jest cholernie zimno? koń ogolony w całości i zgrzany?
wątek zamknięty
Ale nie zagotuje się wtedy? Szybciej odparuje pod jedną, przy trzech to już chyba kompres się robi?
wątek zamknięty
w ogóle 3 derki na raz to paranoja. mi przykuło uwagę to że na wierzchu musiała być oczywiście najbardziej lansiarska z wielkim napisem ESKADRON :P
wątek zamknięty
07 lutego 2012 15:47
Dokładnie  😁 I powiem szczerze, że najpierw popatrzyłam na to, a dopiero później na to kto tam w ogóle siedzi xD  😂
wątek zamknięty
07 lutego 2012 15:56
tak, napewno Beata Stemler musi się dowartościować Eskadronem  😵 😂
wątek zamknięty
07 lutego 2012 15:59
Przypuszczam, że to nie jest kwestia dowartościowania jeśli o takich zawodników chodzi 😉
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 16:15
Zwalmy na to że Eskadron jest jej sponsorem  😜
Do Pani Stemler nic osobiście nie mam, ale to mnie rozwaliło, popłakałam się ze śmiechu aż mi szkło kontaktowe wypadło  😂
Na początku myślałam, że to derka z falbankami 😁
wątek zamknięty
07 lutego 2012 16:54
Miyako, a znalazłaś je potem?  😁 Jak to się mówi- grubo  🤣 😁
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 16:58
Znalazło sobie cudowne miejsce na bluzie.  Trochę się naszukałam, to pewnie kara za wyśmiewanie 😁
wątek zamknięty
Chyba przesadzacie.
Jak ściągnęłam derkę z ogolonej kobyły ostatnio to trzęsła się. Autentycznie. Poszła w dwóch derkach na halę, w jednej została przez pół godziny. No wybaczcie ale jak w pomieszczeniu jest ponad -20 a my pozbawiamy konia jedynej naturalnej powłoki a dodajmy do tego, że koń może być starszy i w mocnym treningu - nie wyobrażam sobie jednej derki.
Na noc musiałam założyć dwie zimówki a pod to polar - wtedy koń dopiero się nie trząsł.
Nie znam Beaty Stemler, nie wiem jakie były warkunki, co to za koń - ale jak zwykle w tym wątku ktoś lekko przesadził  😉
wątek zamknięty
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
07 lutego 2012 17:13
Też uważam że trochę przesada z tym że 3 derki to za dużo, przy tych -20 jak koń golony a zgrzany to na stępa może i 3 derki potrzebuje.
Ach, i jak już po kimś jeździcie to przepiszcie dobrze nazwisko, to jest p. Beata Stremler 😉
wątek zamknięty
Facella, chodziło chyba o to, że koń nie odczuwa temperatury tak jak my, a nie o to, że B.Sterlmer założyła ja po to, żeby siebie ogrzać 😀
wątek zamknięty
Facella   Dawna re-volto wróć!
07 lutego 2012 17:21
Libeerte, to nie moja teoria była  😁
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 17:22
ale jak zwykle w tym wątku ktoś lekko przesadził  😉

Wolę przesadzać niż krzywdzić zwierzaka wydelikacając go.  Wiaterek zawieje i konik jest chory przez takie postępowanie.
To wg was jaka temp dla konia jest optymalna?  😉

wątek zamknięty
Podobno temperatura idealna w stajni to ok. 10 C.
No tak pewnie, w ogóle wszystkie konie wyrzućmy na pastwiska, patrzmy się z daleka jak żrą i biegają.
Niestety... istnieje jeszcze coś takiego jak sport. Skoro mój koń nie może sobie pozwolić na przegrzanie się w czasie treningu, jest mu ciężej w dłuższej sierści, wymaga dodatkowej pielęgnacji, będę go wydelikacać, golić a później derkować. Tak jak większość ludzi, którzy z końmi pracują.
Szczerze? Nie zdażyło mi się jeszcze żadne przeziębienie. Mają się dobrze i są w formie. Skończą karierę - nikt ich nie będzie golić, wsadzać do karuzeli, derkować. Będą jeść i biegać  😁
wątek zamknięty
Jedna derka przejdzie, ale nie trzy  😵 to że Pani Beacie było zimno, to nie oznacza że koń trzęsie się z zimna.  Ludzie czasami zapominają, że patrzą na siebie, na to co odczuwają a nie na konia.
[...]Nawet jak jest golony to niezamarzanie, jedynie się go wydelikaci.
[...]ale to mnie rozwaliło, popłakałam się ze śmiechu aż mi szkło kontaktowe wypadło  wysmiewa

po pierwsze gratuluje Ci poczucia humoru. i jednoczesnie przykro, ze malo rzeczy jeszcze widzialas, ale jest takie powiedzenie: nie znam sie, to sie wypowiem 😵
konie z zimna potrafia trzasc sie jak galaretka, a reszte wyjasnila Ci Salto 😵
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
07 lutego 2012 18:05
Nic nie mówiłam o uwalnianiu koni żeby sobie galopowały na wolności i dołóżmy do tego wszelkie zwierzaki, które będą sobie biegać i żreć ile chcą 🏇  To są jedynie hasła psychowegan, których z chęcią bym wysadziła kopniakiem w kosmos.  😀iabeł:

Jakoś nie zauważyłam problemu u koni z dłuższą sierścią które są regularnie trenowane.  Mocniej się pocą i tracą elektrolity, które można spokojnie uzupełnić. 
Rozumiem że jedną derkę można założyć przy dużych mrozach jak koń jest wygolony na stępowanie. Czy zakładana derka w stajni.  To jest jeszcze do zniesienia.  Problem tkwi w czyś innym.  Oczywiście w tym co mówisz jest sporo racji.
Wybacz widocznie nas na hodowli koni dziwnych rzeczy uczyli m.in na profilaktyce, fizjologi itd.. 😁  Idąc Twoim ciekawska tokiem myślenia to osoby które mnie uczyły: mało widziały i się wypowiadają na tematy które nie znają.  I pewnie nasz Pan prof. również nigdy konia nie widział  😂
Jak słyszę kogoś, że goli konia, bo brzydko wygląda w zimowej sierści, to już jest chore.  🤔  I niestety tak często jest.  Tylko dla estetyki wymyślonej przez człowieka a nie dla dobra konia.  I w pewnym momencie granica się zaciera.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.