Konie zimnokrwiste i pogrubiane

lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
31 stycznia 2012 20:16
any no z mojej to leci że jej doczyścić do końca tak ładnie nie mogę;< np. jak na zdjęcia idziemy, bo wiadomo że jakoś tam super na jazdę jej nie glancuje (czyt. maskowanie wypadającej sierści itp.) ale doprowadza mnie to do szału. i zastanawiam się czy tylko ona tak ma, bo u nas w stajni to tylko jeszcze taki arabek. A jaki kierunek studiujesz jeśli można zapytać ?  😉 😉
kierunek zupełnie niekoński - zarządzanie 🙂
mam do Was prośbę czy koś może wie jak znaleźć w necie zdjęcia ogiera  1552 G Wr, ALIGATOR, z, 2008. mam po nim konika i szukam informacji na temat Aligatora 😉
z góry dzięki za pomoc bo szukałam ale bez rezultatów 🙁
Mazia   wolność przede wszystkim
01 lutego 2012 11:54
Wiem gdzie koń stoi, może ktoś bedzie mógł podjechać i zrobić zdjecie  😉... okolice Wołomina
AtlantykowaPanna   "Jeśli idziesz przez piekło- nie zatrzymuj się!"
01 lutego 2012 12:14
Dopisuję się🙂

U nas w przydomowej stajni jest 7 takich grubasków....A ogier mmmm 😜 ślinka cieknie, ładne te wasze grubaski.🙂
Jutro albo w piątek wstawię zdjęcia.
A już niedługo tzn. 28.02 oźrebi nam się zimnokrwista kobyłka🙂
Mazia gdyby udało sie zrobić zdjęcie byłabym wdzięczna  :kwiatek:
any[b][b][/b][/b]dzieki za kontakt do forum hodowli koni zimnokrwistych.
mam nawet filmik aligatora 🙂
Espouir z Fundacji Pegazus 🙂 był u nas w stajni chyba 2 lata. Teraz wrócił do Fundacji. (albo znalazł nowy dom, nie mam o nim informacji 🙁 ) zdjęcia z pokazu 🙂
Z ciekawości... Grzebałam po necie (przyznaję bez bicia - jestem żóltodziób pełnej krwi!) w poszukiwaniu sprzętu na zimnokrwiste - i marnie to widzę... Znacie jakieś sklepy int., aukcje używanych sprzętów, które poświęcają im nieco uwagi? Mówię o tych zwierzach, na które pasuje full w pełnym tego słowa znaczeniu. Rozglądam się za ogłowiem, ale ludzie bezradnie rozkładają ręce, słysząc o nachrapniku 80 cm i wędzidle 18  🙁 O siodłach nie wspomnę...
Koń mojej przyjaciółki po ogierze Łucznik :

Konik z ,którym pracowałam po ogierze Majorat :

i sam Majorat 😉
Czytuję namiętnie ten wątek, więc nieśmiało wtrącę się do dyskusji  🙂
Rysia, na niektóre zimnokrwiste wchodzą ogłowia w rozmiarze xfull, a takie można znaleźć w sklepach internetowych, na allegro też się zdarzają. Ja co prawda robiłam u rymarza na zamówienie, ale większe niż standardowy full nie jest aż tak ciężko znaleźć  🙂 To samo z kantarami, czy derkami, no, chyba że rozmawiamy o nie wiadomo jakim słoniu  😉 Ale wędzidło 18? Prawdę mówiąc z takim to się faktycznie jeszcze nigdy nie spotkałam  🙂
Ja kupowałam ogłowie Jacson Immer xfull i bardzo polecam, jakościowo super ! Teraz mi wchodzi na goroącokrwistego konia.  Ma troche większą regulację na nachrapniku i podgardlu 😉
MajaK   Tina 2000-2013
05 lutego 2012 20:08
Z ciekawości... Grzebałam po necie (przyznaję bez bicia - jestem żóltodziób pełnej krwi!) w poszukiwaniu sprzętu na zimnokrwiste - i marnie to widzę... Znacie jakieś sklepy int., aukcje używanych sprzętów, które poświęcają im nieco uwagi? Mówię o tych zwierzach, na które pasuje full w pełnym tego słowa znaczeniu. Rozglądam się za ogłowiem, ale ludzie bezradnie rozkładają ręce, słysząc o nachrapniku 80 cm i wędzidle 18  🙁 O siodłach nie wspomnę...

Pierwsze ogłowie to kupiłam zaprzęgowe bez okularów i długi czas tak jeździłam. Potem wyszukiwałąm ogłowia wieksze niż standard - najlepiej szukac na pokazach / aukcjach / czempionatach zwiazanych z grubasami (chociaż ogłowie od p. Herdzika kupiłam podczas aukcji w Janowie Podlaskim  😁 ). Ja mam ogłowie też z Pfiffa ze sporą regulacją jak na grubasa. Wodze też dłuższe kupiłam i to Fair Play czyli czasem trzeba poszukać w standardowych markach ale najlepiej własnoręcznie a nie via net.

Wędzidła 18 cm miał kiedyś sklep z Białegostoku, ogłowia też kiedys takie większe mieli (w stylu angielskim). Nie wiem jak aktualnie.

A tak to....albo handlarze używkami (mozna coś upolować) albo Ebay.de ....albo rymarz  😉
Podobnie jak whisperer13 zakupiłam na mojego ćwierćkartofla to ogłowie , do tego w promocji  😉 i jest super. Co prawda w paskach policzkowych i w nachrapniku musiałam podorabiać po 2 dziurki , ale naczólek z fulla byłby mały. A samo ogłowie polecam , nie tylko ze względu na wielkość 🙂
anmag cieszę się, że mogłam pomóc 😉

Rysia ja na swojego 'zimnioka' mam w tej chwili jakieś tanie ogłowie xfull /prawdopodobnie pfiff - głowy nie dam bo z odzysku/ i na Borysa(pełny papier zimnokrwisty) zakładam je niemal najciaśniej jak się da /jedynie nachrapnik mógł by mieć większy zakres regulacji.../
swoją drogą trochę mnie przeraziłaś tym rozmiarem wędzidła :P ja na swojego mam 14,5-15cm
a co do siodeł jak na razie używaliśmy islandzkiego z pfiff'a, ale okazało się ono nieco zbyt wąskie... właśnie szukam czegoś nowego 🙂 - udało mi się wygospodarować trochę kasy więc na dniach zabieram się za mierzenie grzbietu i mam nadzieję na znalezienie czegoś pasującego - jak mi się uda to na pewno pochwalę się w tym wątku 🙂
Rysia, najprościej zrobić ogłowie na wymiar u rymarza, jeśli chodzi o ochraniacze to tu faktycznie możesz mieć problem, ale już siodła też są conajmniej dwa modele od ręki które są naprawdę szerokie 🙂
Dzięki wszystkim za odzew... przydadzą mi się te inf. 🙂 Wniosek: więcej niuchać po necie i sklepach  🤣
A tak poza tym - ostatnio odkrywam uroki oklepu na zimnioczkach, i to pełną gębą...  🏇
Cariotka   płomienna pasja
14 lutego 2012 17:40
Maluchy z naszego Dębowego Rancza.
zdjęcia dzięki Tamtam :kwiatek:
ten ciemny źrebol jest po podobnej matce jak ta kara kobyła z tygodniowym źrebakiem.
Czwarte zdjęcia z moim arabokonikiem.
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
15 lutego 2012 06:32
Cariotka siwe piękne  😍
15 lutego 2012 11:14
lizzy miło mi, bo moje :kwiatek: ale to gorącokrwiste. Ale żeby nie było tak off topowo, napiszę że Siwy to stajenny towarzysz padokowy ogierków zimnokrwistych. Kobyły wychodzą z innymi końmi pensjonatowymi.
jeszcze jedno z wiosny...z moją ulubioną kobyłką 🙂
Cariotka powiało wiosną 🙂

Dawno nas tu z Miśką nie było... A jutro moja kobita kończy okrągłe 10 lat 😉 nawet tata marchewki kupił, a dziś znajomi wpadli do stajni podtuczyć mi konia.

Foto z dzisiaj (jeszcze ciepłe 🙂 ).

Sto lat dla Misi! mam nadzieje ze też mi się uda wpaść z marchewkami 😉
zapraszam, zapraszam :P wybieram się w piątek (albo w środę, mamy rektorskie), zapraszam 🙂 galopowego terenu nie gwarantuję, ale marchewki i inne dobre rzeczy mile widziane ;P
Cariotka, jaki boski źrebol ten podpalany 😀
Cariotka ja tego waszego zrebaka widzialam jako totalna swiezynke, mamuska go bardzo dokladnie zaslaniala, ale jednak udalo sie go ogladnac  😀

a ten twoj siwus to kojarzy mi sie z takim prawdziwym bajkowym kucykiem, nawet brudny sie preznie prezentuje  🤣
23 lutego 2012 07:28
Katja bardzo miło mi to słyszeć :kwiatek: z Siwusem za miesiąc staniemy nieopodal Targowiska🙂
.
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
26 lutego 2012 08:19
Kurczę, ale potężna klacz  😀
Katja bardzo miło mi to słyszeć :kwiatek: z Siwusem za miesiąc staniemy nieopodal Targowiska🙂

o popatrz, a gdzie?  👀 moze byc pw 🙂
za miesiac to ja moze do kraju wroce... tzn, no za 1,5 miesiaca...

jak ten maluszek u was w stajni? dalej go mama tak dzielnie 'ukrywa'?  🙂
27 lutego 2012 07:52
Katja masz PW 😉
A maluszka kobyła nadal ukrywa , ale jak wychodzą do jej się nie udaję...bo źrebica jest bardzo ruchliwa i nieustraszona.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się