Pensjonaty we Wrocławiu

co to za stajnia w Borkowicach? inna niż Hedwan?w sumie chyba inna na pewno
Perlica, ja już o niej pisałam 🙂
www.enklawa.biz.pl
Bardzo fajne miejsce, stajnia prowadzona przez przesympatycznych ludzi 🙂
Ruda_H   Istanbul elinden öper
04 lutego 2012 07:47
dołączam się do Perlicy ... szkoda, że nie w okolicy Bielan.

Wielka szkoda bo obie stajnie zapowiadają się bardzo ciekawie  😀
a to już wiem...
To taka stajenka bardziej, bez zaplecza do treningu.
Hedwan zapowiada się dużo ciekawiej, bo widzę tam możliwość połączenia komfortu konia z możliwością treningu.
Ja w Borkowicach widzę bardzo dobre zaplecze do treningu 🙂. Mi bardzo odpowiadają.
rtk, ale w sumie tylko w sezonie otwartym. Bez hali raczej trudno trenować w zimie 😉.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
04 lutego 2012 09:08
ententa, haha, miałam pytać czy na bank możesz tam pojechać. Ja mam zakaz wstępu  😀iabeł:

Filmy szkoleniowe są już dawno nakręcone, przez samego Trenera:

Trzeba też rozróżnić kwestie lonżowania konia, a pracy z koniem na lonży, bo lonżowanie konia jest przedstawione na filmiku jak najbardziej, ale praca na lonży już nie bardzo 😉
Co do hubertusa to zazwyczaj ludzie nie prezentują na hubertusach super dosiadu w równowadze i galopów zebranych, w filmiku z hubertusa nie ma żadnej nadzwyczajnej tragedii
jeżeli chodzi o jazdę, ale co do miejsca na taką zabawę to rzeczywiscie niebezpieczne.  A przyciągnięcie konia do siebie i agresywne odgonienie go lonżą jak dla mnie bezsensu...bo ani zmiany kierunku nie bylo ani nic.
Pozazdroscic za to dużej przestronnej hali 😉

A tak poza tym to mam pytanie...chciałam zobaczyć tą stajnie w miejscowości na obrzeżach wrocławia jak się jedzie na obroniki, jest tam taki zameczek zrujnowany i znak wskazujący drogę na prawo do stajni, jechaliśmy we wskazanym przez znak kierunku, a żadnej stajni ani widu ani słychu...wie ktoś jak tam dojechać?
epk, podłoże jest zrobione super profesjonalnie. Nawet przy -12 normalnie można było jeździć. A byłam tam przy wielkich ulewach- drenaż dawał sobie radę świetnie. Ja jestem zachwycona 😉
rtk, Chciałabym wiedzieć, z czego jest zrobione podłoże, że nie zamarzło przy -12 😉. Rozumiem, że jak tam teraz pojadę to dam radę jeździć koniem na dworze i to co będę miała pod nogami będzie elastyczne i miękkie? Co to, guma?? Bo jaki by piasek nie był to zamarzł paręnaście dni temu na beton. A właśnie mi pokazał termometr w aucie -13 (więc praktycznie ta sama temp.)

Ulewy większość dobrze zrobionych placów znoszą bez problemu 😉 - to nie jest żaden wyczyn przy nowo robionych placach.
a to ja nie wiedzialam że tam jest podłoże...na stronie nie widać..
A jaka cena?
epk, zamarzło trochę, ale oni o nie cały czas dbają- zebrali jakimś urządzeniem warstwę i było do jazdy
a ja czekam dalej na fajna stajnię koło bielan 🙂 z halą i dobrym podłożem 😀iabeł:
rtk, no a jak kolejna warstwa zamarznie. Nie oszukujmy się - taka pogoda jak teraz wyklucza jazdy na dworze i tyle. Jak mi powiesz, że podłoże tam nie jest zamarznięte to sama dziś jadę sprawdzać. Serio. Bo ja takiego cudacznego podłoża nie znam. A założę się, że chętni na takie podłoże by byli ludzie z całej Polski 😉. Można na tym interes życia zrobić. Zamiast halę stawiać po prostu takie niezamarzające podłoże.  😵

incognito, I właśnie przez takich ludzi jak ty nasze szkółki jeździeckie ciągle są na taki poziomie na jakim są. Bo nikt nie widzi nic złego. Na zachodzie takie rzeczy nie miały by prawa mieć miejsca. I Trener wiedziałby jak lonżuje się konia.
Acha, i nie ma żadnej różnicy między lonżowaniem a pracą na lonży. LONŻOWANIE=PRACA NA LONŻY. Czas się dokształcić.
04 lutego 2012 09:27
epk-według ciebie tak według mnie nie. Lonżuje konia na kantarze stęp-kłus-stęp uważasz to za pracę? Ja nie i robię to żeby koń się rozruszał, a nie w ramach jakiegokolwiek treningu 😉 Koń ma ogłowie, czambon/wypinacze, ćwiczymy przejścia,zmiany tempa, przechodzimy przez drążki, trwa to tyle co zwykła jazda-koń pracuje na lonży. Ja i nie tylko ja rozgraniczam to Ty nie musisz 😉 Poza tym nie napisałam, że w przypadku prowadzenia takich działań jakie widać na filmikach przez trenera jest ok.
incognito, to jest opędzanie konia na sznurku (nawet jak to jest lonża) a nie lonżowanie. Poczytaj książki.
04 lutego 2012 09:30
Ok od teraz będę to określała opędzaniem konia na sznurku 😉
incognito, bo niestety tak to jest, że jak sobie koń radośnie lata w kółko czy na kantarze czy ma nawet jakeiś wędzidło, to jest to opędzanie konia w kółko, lonżowanie to jest zawsze praca z koniem. Zawsze. Tak mówi i teoria i praktyka, a jak masz jakieś wątpliwości to należałoby się popytac tu i ówdzie i jak już chce się cokolwiek oceniać i wyrażać opinie to się choć odrobinę znać.

rtk, u nas strefa przemarzania jest chyba 1m, więc ziemia, piach itp, zamarznięte są na tą grubość, to musieliby ściągnąć warstwę 1m, zeby było niezamarznięte podłoże. Więc ja nie wiem z czego to podłoże. Ewentualnie bym się zgodziła jakby wczęsniej nie było grama wilgoci na tym podłożu, nie miałoby co zamarznąć.

maxowa, odrobinę cierpliwosci 🙂
ja dołączam się do prośby maxowej 🙂

A najlepiej to by było jednak taką stajnię na obrzeżach Kątów Wrocławskich , bo ja tam pracuję  😁
repka no to czekam cierpliwie 🙂  proszę o wczesną informację jak już będzie bliżej  😜
ja mieszkając na wojszycach pomiedzy ołtaszynem a jagodnem to wszędzie daleko, tu po prostu aż się prosi żeby niedaleko za wrockiem otworzyć stajnię 🙂 chętni by byli 🙂
Ruda_H   Istanbul elinden öper
04 lutego 2012 10:41
oj  byliby .... repka czekamy !
Napięcie rośnie 😂
repkatylko blagam nie zrob tylko wylegarni dla pingwinow 🏇
noraka, haha a co? Jedna taka wylęgarnia by się przydała  😀iabeł:. Niestety Repka ma podejście praktyczne  🤬 i nie zrobi takiego błędu 😉.
ooo tak 🙂 przeszkódki muszą być 🙂 i casting na pensjonariusza hihi 😁
No właśnie, bo już się kolejki ustawiają...
Jakiś komitet kolejkowy trzeba zorganizować, ot co  😁
pierwsza  ❗zaklepuję 🙂 boks z oknem poproszę hehe
ja 2 poproszę🙂
To ja was zmartwię, bo nieoficjalnie kilka pierwszych miejsc w kolejce już zajętych :P
trudno to się zapisujemy 🙂
na siodło czekałam w kolejce to i na boks się poczeka  😀
ale fajnie że jakiś w interesie, bo ta strona wrocka nie obstawiona jakoś 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się