DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

siwaaa dość sporo ponieważ kocyki westowe są dość cienkie, ale mam też gruby pad i też się mieści i mam jeszcze miejsce na nowe kocyki więc pełne zadowolenie  🙂
Gniadek Dla Emptyline 🙂
aneta   foto by Tynka
30 stycznia 2012 11:08
ontaria troche późno( nadrabiam zaległośći w obserwacji forum) ale ładne nauszniki :kwiatek:
Dyra to super. Sama szukam czegoś aby móc chować w bagażniku,na razie będę szukać po marketach a jak nic nie znajdę to pewnie się zgłoszę do Ivett,ale na razie torba na ogłowie jest najważniejsza.  😀
aneta, dzięki  😀
sasqach, jestem pod naprawdę wielkim wrażeniem 😀. Jakie to wysokie jest?
sasqach o własnie, ile mają cm? Mi się wydaje że malusie. Zrobiłabyś takiego max 5cm?
cieciorka   kocioł bałkański
30 stycznia 2012 14:31
ontaria, Zorilla,
hehe nie napisałam ze ten jest nieco wiekszy ze wzg na skomplikowaną maść ma 5cm w kłębie xD
emptyline   Big Milk Straciatella
30 stycznia 2012 14:32
Łaaaa jest i Walorek, super super, wieeelkie dzięki! 🙂
średnio maja od 2cm do 5cm zależy jaka maść 🙂 w zasadzie 2kolorowe robie całkiem malutkie 2-3cm a powyżej 2 kolorów ok 5 cm 🙂 nie wiadc na foto ale każdy ma zawieszke wiec swietnie nadaja sie jako breloczki 🙂
Dziękuje za uznanie  😅 💃
Wykonany komplet na zamówienie , pokusiłam się o nowe rozwiązanie , martwiło mnie jak nauszniki będą się trzymały na pasku potylicznym , a nie chciałam by sporo wystawały , zrobiłam trzy paski zapinające się na rzepy , tak by można regulować w zależności  od szerokości paska na potylicy .  Patent  świetnie się sprawdza  i  znakomicie współpracuje z ogłowiem , nie ma mowy by się wysuną ,  Zapięcia są bardzo wygodne i szybko się je zapina jak i odpina , polecam takie proste rozwiązanie . Dałam też wzmocnienie pod pasek ,  koniec  nauszników na potylicy lepiej  układa  się  na głowie i jest wzmocniony , nie ulegnie szybkiemu zdeformowaniu po kolejnych praniach .
W czapraku nie podobał mi się ten pasek przebiegający przez środek , przykrywający zszycie obydwu połówek  , pokombinowałam i  wszystkie wzmocnienia są od środka , jest to trochę upierdliwe w szyciu , ale efekt  finalny  podoba mi się bardzo .

bardzo ładny komplecik i super połączenie kolorów  😀
Widek07fajny komplet, taki oryginalny 🙂😉 (a nauszniki tak robi horze  😉 )
Tak  , nie wiedziałam  , nie bardzo orientuje się w tym temacie , nie miałam  styczności z takimi gadżetami na uszy ,  ale jak tak ,  to znaczy ze dobrze myślałam  , że może być z tym problem .
Gniadek dla Kasi Konikowej 🙂
jaka jest odległość między rzepami w owijkach?
Martuha, robiłam bodajże 16 cm 😉
Widek07 jesteś geniuszem! Ten komplecik jest cudny .!  😍
o tę odległość chodzi:

ktoś jeszcze potwierdzi 16cm? 😉
[quote author=maiiaF link=topic=88.msg1157318#msg1157318 date=1318573689]
wiem, że gdzieś to było, ale szukam od dobrej godziny i nie mogę znaleźć, więc tu moje pytanie: jaka odległość rzepów w owijkach będzie odpowiednia? 15 cm wystarczy czy więcej? Która część rzepa bliżej brzegu- ta miękka czy ostra? Przyszywacie rzepy ręcznie?

W owijkah z Horze i jest 16,5 cm między jednym a drugim rzepem... no i ten ostrzejszy jest zawsze na końcu 🙂
[/quote]

😉
widek007-bardzo profesjonalnie wykonane 😀 ( dla mnie troszkę ciut ciut za dużo się tam dzieje, ale to już kwestia gustu tego, kto składał zamówienie)
maiiaF dzięki  :kwiatek:
Hey, sorki że się wcinam w rozmowę, ale mam pytanie i myślę ,że mnie poratujecie:

Gdzie znaleźć naturalne/sztuczne futerko na podkładkę, nachrapnik, do podszycia kłębu w derce?
Czy robił ktoś kaptur do derki?

Planuję uszyć z polaru, żeby mi kuca nie zawiało, jak go na wybieg po jeździe wypuszczam w obecną pogodę...

Jako, że nigdy takiego kaptura na żywo nie widziałam, to chciałabym wiedzieć jakie zapięcia będą najlepsze? Rzepy dadzą radę? Może jakieś mocowanie do kantara itd. Proszę o wskazówki 🙂.
Sisisa ja robiłam zapinany na rzepy ale tak "w te i spowrotem"...hmmm jak w ochraniaczak prolightach veredusa 😉 do kantara też były rzepki, przyszyte na gumce
A jak z wymiarami? Tzn. ile szerszy/dłuższy, niż szyja konia? Nigdy kaptura w ręce nie miałam, dlatego pytam.
Wilczyca19, Allegro albo coś w stylu stoisk regionalnych, stoją czasem tacy górale z futerkami 😁
zmierzyłam ale to jest do derki 150 więc musiałabyś sobie jakoś ogarnąć dla Ogra
szerokość i nasady 70cm (obwód 140)
szerokość przy nasadzie głowy 50cm (obwód 100)
długość po grzebieniu szyi 80cm
długość dolna szyi 60cm
krysiex213, o dzięki, dzisiaj zmierzę mojego jeszcze. Myślę, że na szerokość to będzie podobnie, bo przecież on ma mega grubą szyję, tylko krótszy kaptur będzie trzeba zrobić.
Wilczyca19 najlepiej szukać przez google garbarni na podhalu i dzwonić, pytać o Relugan.
Wilczyca19, proste rozwiązanie - idziesz do lumpeksu, szukasz taniej kurtki z futerkowym podbiciem, może być dziecięca, kupujesz, wycinasz ile trzeba - i masz. Jeśli może być sztuczne - bo naturalne kożuszki też można znaleźć, ale drożej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się